Dünya Sigara İçmeme Günü

By_SEKOPY

_C*_Özel Harekat_


Her yıl tüm dünyada 31 Mayıs "Dünya Sigara İçmeme Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, üye ülkelerle birlikte 1988 yılında 31 Mayıs’ı “Dünya Sigara İçmeme Günü” olarak ilan ederek, sigara ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için her yıl bu alanda çeşitli etkinliklerin yapılmasına öncü olmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında dünya ülkelerine tütün kullanımının ve tütün kontrolü konusundaki uygulamalarının etkili şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) periyodik aralıklarla yapmalarını önermektedir.

Bu araştırmayla 15 ve üzeri yaş grubunda ülkeyi temsil eder bir örnekte, uygun ve standart bir protokol ile bilgi toplanarak tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, sigara dumanına maruz kalma durumu, tütün kullanımını bırakma eğilimi, kişilerin medya ve sağlık uyarıları konusundaki tutum ve algıları ile ilgili bilgiler elde edilmektedir.

Bu çalışma dünyada 14 ülkede eş zamanlı olarak yapılmıştır. Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) ilk tamamlayan ülkelerden biri olmuştur. KYTA aynı kurumların işbirliğinde 2012 yılında tekrarlanmıştır.

2012 yılında yapılan KYTA'nın ön raporu TÜİK tarafından 31 Ağustos 2012 tarihinde açıklanmıştır. 2008 ve 2012 yıllarının sonuçları karşılaştırıldığında, tütün ve tütün mamulü kullananların oranı; 15 yaş üzeri nüfusta %31.2'den %27.ı'e, erkeklerde %47.9'dan %41.5'e kadınlarda ise %15.2'den %13,1 'e düşmüş ve ülkemizin gösterdiği bu başarı 31 Mayıs 2013 tarihinde tüm dünyayla paylaşılacaktır.

Sigara kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden olup, her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, felçler ve cilt kanserleri olmak üzere 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruziyet akciğer kanseri oluşumunu %32 oranında artırmaktadır.

Ayrıca sigara içimi; ülkelerin kaynaklarının boş yere harcanmasına, üretim kapasitesinde ve verimlilikte azalmaya, işgücü kaybına yol açmaktadır. Dolayısıyla sigara kullanımı, hem yol açtığı sağlık sorunları hem de oldukça büyük ekonomik yükü ile çok önemsenmesi gereken bir konudur.
 
Üst