Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin yolu açıldı

innuendo

HANZALA
Moderatör
Reaction score
0
Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin yolu açıldı

mahkeme.jpg
Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetti.

Yüksek Mahkeme, bugünkü gündem toplantısında Anayasa değişikliği paketine ilişkin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin açtığı 2 ayrı davayı ele aldı.

Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Sezer ile CHP'nin, 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un şekil denetimine ilişkin açtıkları 2 ayrı davayı birlikte incelediklerini kaydetti.

Kılıç, 5678 sayılı kanunun şekil denetimine ilişkin davaların oy çokluğu ile reddedildiğini bildirdi.

KARARIN YANKILARI

Ergun Özbudun (Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi):
Anayasa Mahkemesi doğru bir karar vermiştir. İptal fevkalade hatalı olurdu, Anayasa Mahkemesi'nin inandırıcılığı ve güvenilirliğini tartışmaya açardı. Hele CHP ve Cumhurbaşkanının iptal gerekçelerinde olduğu gibi paketin tümünün iptali hiçbir şekilde savunulamayacak bir hukuki hata olurdu. Bu hatadan kaçınılmıştır. bundan sonra süreç umarım ki normal demokratik kanallardan yürümeye devam edecektir. Anayasa Mahkemesi'ni bu kararından dolayı kutluyorum.

AK Parti Grup Başkanı Vekili Salih Kapusuz, Anayasa Mahkemesi'nin red kararını "doğru bir karar" olarak nitelendirdi. CHP'li Meclis Adalet Konmisyonu Üyesi Orhan Eraslan ise öncelikli olarak gerekçeli kararın görülmesi gerektiğini belirterek, "Yüksek Mahkeme kararı. Uyulmasından başka bir şey söz konusu olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirdi. Kapusuz, "Doğru bir karar. Milletin kendi iradesi ile Cumhurbaşkanını aracısız olarak seçiyor olmasını kutluyorum. Memleketimiz için güzel bir adım. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

CHP'li Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Orhan Eraslan ise öncelikle gerekçeli kararın görülmesi gerektiğini belirtti. Eraslan, "Yüksek Mahkeme kararı. Uyulmasından başka bir şey söz konusu olamaz." şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, kararı Anayasa'nın hem ruhuna hem yapısına uygun olan bir karar olarak değerlendirdi 'Önceden alınan kararlarla bir araya getirdiğiniz zamanda karmaşa sürecek gibi gözüküyor.' diyen Fırat, 'Referandumun önü açıldı ama referandumun sürecini kısaltan yasa veto edilerek meclise gönderildi. Şimdi ne kadar erkene alırsanız alın 22sinde referandumu yapabilmek imkânsız gibi görünüyor. Daha sonraki bir tarihte olacak bu.' dedi. Fırat, 'Tahmin ediyorum ki, MYK konuyu değerlendirmek üzere toplanacaktır. Belki onun akabinde meclis olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Referandum yasasının bir daha görüşülmesi gerekebilir. Yani çözülmesi oldukça zor problemler bekliyor gibi geliyor.' şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı hakkında kim ne dedi?

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, mahkemenin kararını isabetli bir karar olarak değerlendirerek cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mümkün olabileceğini söyledi. Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak şu yorumda bulundu : "Kararı isabetli buluyorum. Beklenen bir karar olarak değerlendiriyorum. Bu süreç şu anda devam ediyor. 120 günlük referandum süresini 45 güne indirmiştik, 22 Temmuz'a denk gelsin diye. Sayın Cumhurbaşkanı o kanunun bir daha görüşülmek üzere Meclis'e iade etti. Tekrar toplanıp görüşme fırsatı bulamadık. Bu, yeni Meclis açıldığı zaman Cumhurbaşkanını seçecek demektir. Bundan sonraki cumhurbaşkanı seçiminin halkın seçeceği usulü Türkiye'ye yerleşmiştir." Kuzu, seçilmiş bir cumhurbaşkanını görev süresinin kısaltılmasının da Anayasa'ya geçici bir madde eklenerek mümkün olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla, halkın cumhurbaşkanını kendi serbest iradesiyle sandıkta seçebileceğini söyledi.
Arınç, Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin Ahmetli ek binasının açılış törenine katıldı. Tören sırasında kendisine ulaşan bir telefonla, Anayasa Mahkemesinin kararını öğrenen Arınç, konuşmasına kararı değerlendirerek başladı. Arınç'ın, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği konusunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin başvurusunu ret ettiğini açıklamasını, vatandaşlar alkışlarla karşıladı. Arınç, bu kararla, yapılan anayasa değişikliklerinin bu şekliyle kabul edilmiş bulunduğunu ve 21 Ekimde halkın 11. cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığı gideceğini söyledi. Bülent Arınç, şöyle konuştu:
''Halkın kendi cumhurbaşkanını seçmesi, Meclisimizin yaptığı anayasa değişikliğiyle mümkün oldu, bundan dolayı çok sevinçliyim. Çünkü cumhur millet demektir. Millet de başkanını artık kendi serbest iradesiyle sandıkta referandumla seçmiş olacaktır. Böylelikle kördüğüm haline getirilmiş olan cumhurbaşkanlığı seçimi de halk tarafından gerçekleştirilecek. Şimdiden 11. Cumhurbaşkanı kim olacaksa, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.''

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, Anayasa Mahkemesinin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetmesini ''Artık halk konuşacak, birileri değil'' diye değerlendirdi.

Ercan, Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararını değerlendirirken, ''Artık iş halkın iradesine kalıyor. Referanduma gidilecek. Halk iradesini ortaya koyacak. Hayırlı olsun'' diye konuştu.

''Artık halk konuşacak, birileri değil'' diyen Ercan, ''Biz, kendi iktidar kaynağımızı halkın iradesinde aradık. Başka bir güce dayanmadık. Bizim misyonumuz fikri yapılanmamıza en uygun düşen yöntem bu. Halkın üstün iradesi... Doğrusunu budur'' görüşünü kaydetti.

Hee istedikleri oldu ya tamam sımdı demokrası var,o var bu var anayasa mahkemesı poh pohlanır (kotu demıyorum)
Ama zıttı bı karar olunca akpyenın ıstemedıgı bısey "bu ulkede demokrası yok" , "chpnın oyları 10luk sayılsın" vs vs vs 20 tane soylem cıkarırlardır

hayırlısı neyse o olsun

Adalet yerini bulacak geciksede bulacak sonunda

Geri