Core Duo ve Dual Core Arasındaki Fark nedir ?

LeaDerLyCa

New member
Katılım
25 May 2007
Mesajlar
7,890
Reaction score
0
Puanları
0
Arkadaşlar Sunum ödevim olduğundan bilgi ne kadar bilimsel olursa o kadar iyi olur .. Bu ikisi arasındaki fark nedir ?
 
biz bilimsel olmayanı bile bilmiyoruz ;)
 
core 2 duo hakiki çift çekirdek dual core "1.5" çekirdek yada şöyle diyebiliriz dual core çift çekirdeği simule etmeye çalışıyo:goz:
 
core 2 duolar çift çekirdekdir performans olarak üstündür diğerinden...
 
İşlemcisi Karşılaştırma Tablonsu

mrpl02.jpg


Tabloya bakarak arasındaki farkı görebilirsin
 
* Normalde bir çekirdek aynı anda sadece bir işlem yapabilir.
* Dual core çift çekirdek demektir.
* core duo ve core 2 duo daki ''core'' kelimesi intelin işlemcisinin adıdır. (pentium ve celeron gibi)
* core birinci nesil, core 2 ikinci nesil core işlemcisidir. (pentium 1 pentium 2 gibi)
* duo quad kelimeleri ise kaç tane işlemci olduğunu gösterir. duo cift çekirdek quad 4 çekirdek demektir.

buna göre

* core duo birinci nesil core işlemcisinin cift çekirdekli olanıdır. yani 1. nesil core işlemcisinden iki tane var.
* core 2 duo 2. nesil core işlemcisinin cift cekirdekli olanıdır. yani 2. nesil core işlemcisinden iki tane olandır.
* intel core işlemcilerinden zamanında tek çekirdekli üretmemiştir. yani piyasada pentium yada celeron gibi tek bir işlemcisi olan core hiç olmamıştır. zaten core işlemcisini cift cekirdeğe gecmek için tasarladı.
* intel politikası gereği nasıl core duo core 2 duo diyosa cift cekirdekli işlemcilerine, pentium ve celeron icin pentium duo ve celeron duo dememiştir. politika gereği. Bunun yerine pentium dual core diye isimlendirmiştir çift çekirdekli pentium işlemcilerini.
* ayrıca bu olay sadece cift cekirdek olayı değildir daha birçok şey değişmiştir. yonga setleri veri yolları cart curt. Bundan dolayıda bazıları pentium dual core'u cift cekirdek kabul etmez cift cekirdek gibi davranan tek cekirdek kabul eder ama bu yanlıştır. cift cekirdek cift cekirdektir. core kadar performanslı olmaması cift cekirdek olmadığı anlamına gelmez.

Bunlar benim postmodern bilgilerim. dediğim gibi post modern hatalar olabilir ama büyük ihtimal yanılmıyorum. umarım işine yarar.
 
hazır bu çift çekirdek mevzusu açılmışken ben şunu merak ediyorum
pentium4 3.4 işlemci çift çekirdekte hangi hıza denk gelmektedir bilgisi olan varmı
 
İşte FarkLar =))

Mizahi bir yakLasım yapmak gerekirse ;

Bir eşşek ile at arasında ne fark varsa okardar fark vardır. Eğer dual core alacaksan yani maddi olarak core 2duo alamıcaksan amd x2 almanı tavsiye ederim. eğer maddi imkanın varsa tabiki core 2duo al.Biri çift çekirdek diğeri sadece çift veri yönlü .


Şimdi geLeLim Nedir Bu Core 2 ve DuaL Core ?


İnteL Core 2

Intel Core 2, Intel'in son nesil işlemci serisidir. Core Duo mimarisinden örnek alınmıştır ve masaüstüne taşınmış halidir. Dizüstü bilgisayarlarda da T2*** modeller CoreDuo T5*** ve T7*** kodlu işlemciler Core2duo'yu ifade etmektedir. Core2duo, coreduo (32 bit)'dan farklı olarak 64 bit işletim sistemini desteklemektedir. Coreduo işlemciler genel olarak 533mhz fsb hıza sahiptir, ancak bazı ara model Coreduo'lar 667mhz fsb hızına sahiptir. Core2duo'lar ise 667mhz ve 800 mhz fsb hızlarına sahiptir. 667 mhz ve üstü fsb hızına sahip işlemciler intel virtualization technology'yi desteklemektedir. (özetle aynı anda çift işletim sistemi çalıştırma) Core 2 Duo işlemciler 65 nm'dir ve düşük güç tüketimine sahiptir. Fabrika çıkışı 4 MB Level 2 önbellekli olan işlemcilerin bazı modelleri yarım önbelleklidir. Core 2 Duo işlemciler, E6000, E4000, E2000 ve E8000 olmak üzere dört seriden oluşur.

Intel'in Pentium 4 ve Pentium D işlemcilerinin yerine ürettiği yeni nesil işlemcilerine verdiği genel kod isim Conroe idi.

Intel Core 2 işlemciler 2006 yılının Temmuz ayında piyasaya sürüldü.


Çift Çekirdek (dual - core) nedir?

Çift çekirdekli işlemci demek aynı cip [IC - Integrated Circuit] üzerine farklı iki adet çekirdeğin birbirinden bağımsız şekilde çalışabilecek bir halde entegre edilmesi demektir. Şimdi yeni moda quad - core çekirdekler ise 4 tane çekirdeği barındırabilen tek bir ciptir. [IC - Integrated Circuit]. Genelde her bir çekirdek farklı ön belleklere (cache memory) sahiptir. Bu yüzden çoğu dual core işlemcilerin ön bellekleri büyüktür. Dual Core işlemcilerin bir başka özelliği ise geniş çaplı (mesela pipelining veya multi-threading) gibi işlemlerde çekirdeklerin birbirinden bağımsız daha optimize çalışmasıdır. Threading kavramı zaten bir program içinde başka bir programı çalıştırmak demektir. Peki threads ne demek? Size hemen bir örnek anlatayım çok rahat anlayabileceğiniz. Örneğin herkes word'u bilir. Word'de bir yazı yazarsınız. Arkasından CTRL + P tuşuna basarsınız ve yazdığınız yazı yazıcıya gönderilir. Yazdığınız yazı yazıcıdan çıkarken siz word'de hala dosyaya bir şeyler daha yazabilirsiniz. İşte word'ün kullandığın bir özellik thread'tır. Eğer thread kullanmamış olsaydı. Çıktıyı alasıya kadar word'de sizin yazmanız devam ederdi fakat kaydedemezdiniz. Şu anda kaydetmeyi geçtim print işlemini gönderir göndermez word'ü kapatsanız bile yazma işlemi devam edebiliyor. Bir başka örnek ise FlashGet. Bildiğiniz gibi dosyaları indirirken bir çok parçaya bölebiliyor. Bunu yapabilmesi için sunucuya kaç parçaya böldüyse o kadar soket ile bağlanması demektir. Buda o kadar thread yaratması gerekiyor demektir.

Avantajları Nedir bu Dual Core işlemcinin?

Söz konusu bir işi iki çekirdek yapıyor olunca devre üzerinde akan veri akışı normal işlemcilere kıyasla daha fazla olur. Bu yüzden bilgisayar üzerindeki RAM genelde Dual core işlemci kullanılan sistemlerde DDR2 bellekler olur. Çünkü DDR2 belleklerin bandwithleri daha yüksektir. Hani ram kenarlarında yazarya DDR 400 MHZ. DDR2 800 MHZ. MHZ olan kısım bandwith'inizdir. Peki 400 ile 800 arasındaki fark cidden 2 kat daha mı hızlı demek? Kesinlikle hayır. Bu RAM'ler performans açısından bir birlerine çok yakındırlar. Fakat DDR2 nin veri alıp göndermedeki kapasitesi daha yüksektir. Ayrıca güç tüketimi saat hızları daha düşük olduğu için daha azdır. Görünüşe göre daha çok diz üstü bilgisayarlara uygun gibi gözüküyor.

Dezavantajlarına gelince...

Bana göre dezavantajları daha çok avantajlarına kıyasla. Çünkü şu an için sadece gelecek vaat edebilecek bir teknoloji. Her şeyden önce işletim sisteminiz dual-core işlemciyi desteklemesi gerekmektedir. Mesela Dual core işlemci alan bir kişinin bilgisayarında Windows XP kullanmaması gerekiyor. Vista veya Linux kullanmalı. Ayrıca dual core işlemcinin performansı tamamen Thread kullanımına bağlıdır. Yani bir oyun ne kadar az thread kullanıyosa single core işlemci o oyunu daha performanslı çalıştırır. Çünkü single core işlemcilerin hızı dual core işlemcilere göre çok çok fazladır. En son AMD Athlon 6400 çıkmıştı ve saat hızı sanırsam 3.4 Ghz di. Oyun oynayacaklara sözüm. Şu anda piyasada bulunan çoğu oyun thread fazla kullanmaz. Bu yüzden alacağınız oyun Dual - Core bilgisayarda çok hızlı çalışacağını sanmayın. Fakat Half-Life2: Episode 2 oyunu thread çok kullanılacak şekilde tasarlanmaya başladı. Yani Valve firması dual - core işlemcilere şans vermek istiyor. Aynı zamanda single core çalışan işlemcileride hiçe sayacak gibi. Yani kısacası risk alıyor. Neticesini hepimiz göreceğiz.

Aynı anda iki çekirdeğin aynı sistem üzerinde çalışması görünüşte iyi bir performans avantajı olarak değerlendirilebilir. Eğer tek çekirdekli işlemcilerin memory bandwith limiti olduğunu göz önüne alırsak (DDR 400 MHZ bu limittir.) Dual core işlemcilerinin aynı bandwith limitlerinde single core'a nazaran %30 ile %70 arasında bir performans artışı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bir bandwith derdi olmazsa bu bu artış %90 lara varabilir. Fakat eğer iki işlemci arasında iletişim limit faktörü olmadığını düşünürsek 2 işlemcili bir bilgisayarda %100'lül bir perfomans artışı olabileceği söylenebilir.


:cool:
 
çift çekirdek diyoruz ama neyin nesidir hiç bilmiyoruz :)
yeni bilgisayar almış ama pc den çakmayan br kıza sorarsınya "Pc nin özellikleri ney ?" CVP; Msn var,çok güzel duvar kağıtları var vs..vs :hhmanD


neyse konuyu dağıttım:melek. Bilgilendirme için sağolun =)
 
arkadaşım dediğin p4 core2duo lara göre tek cpu da en iyi işlemci p4 tür ama 2 işlemcilerde yani çift cpuda en iyi c2 duo dur bilginize
 
Geri
Üst