Che'nin Çantasından Çıkan NUTUK

64general1

New member
Reaction score
0
Ülkemizde çok önemli bir biçimde aydınlanma görevi yürütmekte olan Cumhuriyet Gazetesi’nin 15 Temmuz 2008 tarihli eki “Cumhuriyet Yaşam” dergisinde, Dursun ÖZDEN imzasıyla yayımlanan makaledeki bazı bilgiler açıkçası beni çok heyecanlandırdı. Kırk yıldır devrimci literatürü yakından izleyen ve üstelik de eski bir tarih öğretmeni olarak; “keşke bu bilgilere daha önce sahip olsaydım” diye hayıflandım doğrusu. Söz konusu yazıdan derlediğim bilgilere kendi yorumlarımı da ekleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum.
Küba Devrimi’nin öncülerinden ve Fidel Castro’nun yoldaşı Arjantinli devrimci doktor Che Guevara, 1967 yılında Bolivya’da yakalanıp öldürüldüğünde sırt çantasından; “Atatürk’ün Büyük NUTUK’u ve Türk Şairi Nazım Hikmet’in ‘Kuvayı Milliye Destanı’ kitapları çıkmıştır...”
NUTUK’un Küba Devrimi’ndeki yeri aslında daha önceki yıllara dayanıyor. Sosyalist Küba Cumhurbaşkanı Fidel Castro, 12 Mayıs 1961 tarihinde Küba’yı ziyaret eden Nazım Hikmet ile yaptığı özel görüşmeden sonra, Havana’da görevli genç Türkiye diplomatı Bilal Şimşir’den “Atatürk’ün Büyük Nutuk Kitabını” ister. ABD’nin bilgisi olmaması ricasıyla yapılan bu istek, Bilal Şimşir tarafından uzunca bir süre sonra yerine getirilebilir. İşte, Fidel Castro’nun Atatürk hayranlığının kaynağı; İngilizce “Nutuk” kitabını özümseyerek okumasında ve devrimci M.Kemal ATATÜRK’ün ilk antiemperyalist savaşımını zafere eriştiren “1919 Ruhu”ndan esinlenmesinde yatıyor.
12 Aralık 1996’da bir ödül töreni için gittiği Küba’da Fidel Castro ile görüşen Dursun ÖZDEN kendisine “Türkiye’de solcu, ilerici ve devrimci gençler; Che Guevara ve Fidel Castro’yu çok seviyorlar ve sizleri mutlak önder olarak kabul ediyorlar...” der. Bu sözlere Castro’nun verdiği yanıt çok anlamlıdır: “Devrimci M.Kemal ATATÜRK varken, Türk gençleri neden kendilerine başka önder arıyorlar?... Devrimci ATATÜRK bizim ve tüm mazlum halkların esin kaynağıdır...”
Mart 1997 de Habitat Toplantısı için İstanbul’a gelen Fidel Castro, yaptığı konuşmada şöyle der: “Asıl devrimci M.Kemal Atatürk’tür. Ben bir devrim yaptım, ama O’nun yaptıklarını asla başaramazdım. Sakın kendinize başka esin kaynağı aramayın...” Fidel Castro’nun bu sözleri karşısında heyecanlanmamak mümkün mü?
Bu bağlamda son yıllarda Latin Amerika ülkelerinde esmekte olan “ulusalcı ve antiemper- yalist rüzgarda” Mustafa Kemal ışığının etkisi yok mudur sizce?...
O Mustafa Kemal ışığıdır ki; doğudan batıya, güneyden kuzeye, birçok halk hareketini ve halk önderini etkilemiştir. Örneğin, çağdaşları Lenin ve Çörçil kendisini hep takdir etmişlerdir. Örneğin, 1935’teki Uzun Yürüyüş öncesinde Şankay Meydanı’nda toplanan binlerce Çinliye seslenen Mao’nun ilk sözleri şöyledir: “Ben, Çin’in Atatürk’üyüm...” Ve 1948’den bugüne dek, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki 8. ve 9. sınıflarda Yakınçağ Tarihi derslerinde Atatürk ve Cumhuriyet Devrimleri okutuluyor.
Peki, Atatürk ışığı dünyanın dört bucağını aydınlatırken Türkiye’de neler oluyor? Ne yazık ki ülkemizde bir yandan gericiler ve yobazlar diğer yandan Che, Castro, Lenin, Mao gibi devrimci liderleri sözde örnek aldıklarını sanan “uçuk solcular”, Atatürk’ü ve düşüncelerini yıpratmak için herşeyi yapıyorlar. Emperyalistler ve yerli işbirlikçileri de Atatürk’e karşı olan her türlü gerici ve bölücü hareketi destekliyorlar. Bu tür çalışmalar yurt dışında da sürüyor. İşte sizlere iki örnek:
Birincisi, Küba polis şefi Carlos Fernandez’in yaptığı açıklamaya göre: “Başkent Havana’daki 13/K parkında, birçok dünya liderinin büstlerinin olduğu yerde bulunan Atatürk büstü, Havana Karnavalı için çeşitli ülkelerden gelen ‘Kürt kökenli gençler’ tarafından 26 Temmuz 2007 günü yerinden sökülerek yok edilmiştir...”
O büst, 1994 yılında Esenyurt’un önceki belediye başkanı Gürbüz ÇAPAN tarafından diktirilmişti. Yerinden sökülen Atatürk büstünün yerine ne zaman konulacağı bilinmiyor...
Bu arada, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi önceki başkanı Ahmet ATAÇ’ın 2003 yılında Küba’nın Momcipality kasabasına diktirdiği Atatürk ve Nazım Hikmet büstü Kübalılar ve turistler tarafından ilgiyle izleniyor.
İkinci örnek ise çok düşündürücü: “Annan Planı gereğince KKTC’deki ortaöğretim okullarının ders kitaplarından Atatürk ve Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı konuları çıkarıldı...”
Son yıllarda ülkemizin üzerine çöken kara bulutların dağıtılabilmesi için; öldürüldüğü gün Che’nin sırt çantasından çıkan NUTUK’u kendimize rehber edinmemiz gerekiyor.

İbrahim GEREDE

Arjantinli devrimci doktor Che Guevara, 1967 yılında Bolivya’da yakalanıp öldürüldüğünde sırt çantasından,Atatürk’ün Büyük NUTUK’u ve Türk Şairi Nazım Hikmet’in ‘Kuvayı Milliye Destanı’ kitapları çıkmış olmasının haberi haber formatında Atatürk bölümümüzde de bulunmaktadır.Bu makaleyi ise bana göre aslında "Milli" dir ama emperyalist işbirlikçilerinin ülkemizde son seçimlerle güç kazanması nedeniyle onlar tarafından siyasi görülebilecegi gerekçesiyle bu bölüme bu makaleyi de açmayı uygun buldum.Lütfen varsa konuya yorumunuz konuya yapılmasını rica edecegim.
64general1

paşam bundan doğal ne var

dünyanın en büyük devrimcilerinden dir M.K.ATATÜRK

Bunu sevmeyenlerde bilir ama senin bu yazına ne yazarlar bilmiyorum

Bunu okumuştum ben ama burda bu konuyu dile getirdiğin için sağol

Birazdan bazılarının gelip saçmasapan yorumlarla topicin içine etmeden yazayım dedim.

Che nin Atatürk okuması kadar doğal birşey yok.Çünkü bir devrimci için en önemli şey dünyadaki insanların mutlu ve özgür yaşamasıdır.
Ve bunu yapan kişilerde dil,din ya da milliyetine bakılmaksızın örnek alınır...

İnanın tarihimizin içine girdiğinizde nice CHE lerle karşılaşacagız.Örnegin bir Ömer Naci.Neden bilmiyoruz toplum olarak bu yigitleri?

En solcusundan, en sağcısına kadar bir çok devlet adamını etkilemiş bir isim Atatürk. Abd baskısından kurtulmaya çalışan devletler için de yaptıkları yol gösterici olmuş ne güzel. Ve ne mutlu bize ki böyle bir önderimiz oldu. Sırf Atatürk'ümüzün yaptıklarıyla bile dünyada başımız dik dolaşabiliriz. Ama işte Türkiye'nin laikliğine gölge düşürmeseler, bu millet düşürttürmese. Atasına sahip çıksa, ona dil uzatanları başımızda başbakan yapmasa ne iyi olacak.

Valla tüm türkiye şu an türban ve başka şeylerle meşgul

Malesef neredeyse tarih desek herkezin aklına türban gelecek

Bugün bir gazetede okudum bir ast subay pkk ile çatışmasında yaralı halde askerlerini kurtarmış ve kendi şehit Kim konuşur bu baba yiyidi türban ve din varken siyasette

Biz bunun savasını vermiyormuyuz SİYASETTE DİN.İN YERİ YOKTUR

Ama bunu söyledikmi din düşmanı oluyoruz

Diyenlerde benden sizden iyi müslümanlar hhhaaaa:melek

Ernesto Che GUEVARA
bir kahramandir.
Atalarin atasi ATATÜRK gibi..
Atatürk de devrimini tamamLami$tir. Che'de.. Fakat biz Atamizin emanetine ne kadar sahip cıkabiliyoruz.. 10 kg kömüre satiyoruz.. Yazik Buqun oyunu satan yarin para için neLerini satmaz..

Atatürk : Komünizm Türkiye ye alsa giremeyecektir'' dememişmiy di demiş bir arkadaşınız.

che nin çantasından nutuk çıkmışmış :D

duydun mu kadir inanıır...

Atatürk : Komünizm Türkiye ye alsa giremeyecektir'' dememişmiy di demiş bir arkadaşınız.

che nin çantasından nutuk çıkmışmış :D

duydun mu kadir inanıır...

Orada komünizm Türkiye'ye girmiyor farkındaysan Nutuk Che'ye öncülük ediyor. Lütfen mantıklı ol ! Yazıyı doğru düzgün oku !

doğru yanlış okumuşum
tekrar okudum anladım.

ama bu da birşey değiştirmez ki...

burada atatürk un yerdiği birine minnet ve özlem var..

ki adam militan...

tdk militan:tıkla

kardeşim ne söylemeye çalışıyorsun ?_ militaN denmez ona gerilla denir uğruna birşeyler için savaşan insanlara denir anlamanı beklemiyorum zaten en azından saygı göster ki ne kadar saygılı olduğunu görelim

doğru yanlış okumuşum
tekrar okudum anladım.

ama bu da birşey değiştirmez ki...

burada atatürk un yerdiği birine minnet ve özlem var..

ki adam militan...

Hep yanlış anlıyorsunuz.Anladıgım dedigin yerdede yine yanlış yapıyorsun.1938 de ölen atam öldüğünde 10 yaşında olan birini nasıl yerebilir?

Volkan bak kardeşim bu konuyu orada vtnsvr açtı biliyorum ve bu konuyu açarkende nedenini konu başlıgının altına yazdım.

evet ben gördüm ve acıklama yaptım ki okumadan gelip şikayet edenlerin önünü kesmek için işgüzarlık olsun diye yapmadık az daha önyargılarından sıyrılmanı tavsiye ederim okadar ki herseyi senin kötülügüne söyledigimi sanıyorsun bu özelliğini bırakmanı tavsiye ederim bırakta görevimizi yapalım herseyde bişey arama:goz:

Hep yanlış anlıyorsunuz.Anladıgım dedigin yerdede yine yanlış yapıyorsun.1938 de ölen atam öldüğünde 10 yaşında olan birini nasıl yerebilir?

arkadaşım ben mi yanlış biliyorum bu che kominizmin önderlerinden değil midir.

ben demiyorum ki

Atatürk che yi yermiştir.

sizin bir arkadaşınız (aysun16 y dı galiba)

atatürk ve lenin li konuya yazmıştı onu

ayrıca konu daha önce verilmiş :D

Geri