Cem Yılmaz iPhone'u görmesin
Apple'ın cuma günü piyasaya çıkması heyecanla beklenen web tarayıcısı, MP3-çalar ve cep telefonu kırması ürününün Türkiye'de kullanılmaya başlaması için uzun süre beklenecek ama ürünün etkisi şimdiden görülmeye başladı.
Apple ile AT&T'nin açıkladığı 59.99 ile 99.99 dolar arasında değişen fiyat tarifesi, Cem Yılmaz'ın cep telefonu tarifesi-sabit hat tarifesi esprisini şimdiden tashih ediyor. Tarifeler mobil operatörler açısından da incelenmeye değer.
4 GB kapasiteli modeli 499 ve 8 GB kapasiteli modeli de 599 dolara satılan iPhone, 36 dolarlık aktivasyon bedeli ödendikten sonra kablosuz hizmetler ile birlikte kullanılmaya başlayacak. ABD'de Apple ve AT&T mağazalarında yerel saatle akşam 6:00'da satışına başlanacak olan iPhone için üç ayrı servispaketi belirlendi.
59.99 dolarlık paket, 450 dakika telefonda konuşma, 79.99 dolarlık olan 900 dakika ve 99.99 dolarlık olan da 1350 dakika konuşma süresi sunuyor. Her üç paket, 200 kısa mesaj ve sınırsız data hizmetini içeriyor.
Cem Yılmaz'ın esprilerine zemin oluşturur diye Türk Telekom'un (TT) 30 saatlik kablosuz hizmet için (ilk kullanımdan itibaren 1 ayda bitirmek gerekiyor) istediği ücret 82.30 YTL yani yaklaşık 60 dolar. Üstelik bu ücret, sınırsız bir hizmeti içermiyor. Bunun üzerine 8 ila 35 YTL arasında sabit ücret ve yaklaşık 35 YTL görüşme ücretini eklersek, "terleten kalın bir fatura" ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Tarifenin karışıklığı karşısında tam olarak hesap yapmak pek mümkün görünmediği için bu CMYLMZ ifadesi ile konuyu sonlandırıyoruz ama siz özel iletişim vergisini (ÖİV) de eklemeden defteri kapatmayın.
TT'nin tarifelerinin bu düzeyde olmasında, doğal olarak mobil operatörlerin tarifelerinin ciddi bir tehdit oluşturmaması da etkili. TT'nin Türkiye'nin telekom altyapısı ile gelişmiş servisleri uyumlaştırmak için yaptığı altyapı yatırımının milyar doların üzerinde harcama anlamına geldiği de biliniyor.
AT&T-Apple örneğinde de, araştırma geliştirme harcamalarını çıkarması gereken yeni bir ürün ve data servisleri için AT&T'nin asgari data servisi hızını 40 kbps'den 80 kpbs'ye çıkarmak için kablo altyapısına yaptığına benzer harcamalar da devreye giriyor.
Sonuçtaki tablo, telekomünikasyon sektöründe özelleştirme kadar serbestleştirmenin de ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Tabii, iletişimden alınan vergilerin tadına dayanamayıp bu yüksek ücretleri benimsemenin yanlışlığını da.
Bunlar büyük meseleler ama bundan sonra en azından Cem Yılmaz'ın terleten incelik/kalınlıkla ilgili farklı espriler yapmasını beklemek gibi bir hakkımız ortaya çıkıyor. İyi bir Apple kullanıcısı olduğunu duyduğumuz Yılmaz'dan en azından Apple'ın simgesi elma ve Türkiye'de yediğimiz ayva arasında bir karşılaştırma bekleyelim.
İletişime ABD'dekilerden daha yüksek ücret ödeyecek kadar zengin bir halk olarak, bu kaliteli espriyi de hak ediyoruz.
Analiz: Kerem Özdemir
mynet.com