Bugün mübârek hicrî yılbaşı

innuendo

HANZALA
Moderatör
Katılım
5 Nis 2007
Mesajlar
9,878
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
FİLİSTANBUL
Bugün mübârek hicrî yılbaşı
770120111126062945515.jpg

“Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü, aşağıdaki duâyı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar.” (Hadis)

Araplar, İbrâhîm aleyhisselâmdan beri Arabî ayları kullanmışlardır. İslâmiyetten önce “Fil Vak’ası”nı başlangıç kabûl etmişler ve seneleri buna göre saymaya başlamışlardı. Hicretle berâber başlangıç değişmiş ve her senedeki en mühim hâdisenin ismi ile anılmaya başlamıştı (izin yılı, emir yılı, zelzele yılı, vedâ yılı gibi). Fakat bu şekildeki tatbîkât, bâzı târih karışıklıklarına sebep olduğu için, Halîfe Hazret-i Ömer zamânında, hicretin on yedinci yılında alınan bir karârla, hicretin olduğu sene birinci sene olmak ve o senenin Muharrem ayı başlangıç kabûl edilmek sûretiyle, bu târih tesbît edildi. İşte hicrî-kamerî târih bu târihtir.

Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği târihe, seneye “Hicrî Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esâs tutulduğu için buna, “Hicrî-Kamerî Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir.

Hicrî sene de mîlâdî ve rûmî târihler gibi 12 ay esâsına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Ayların adları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-âhir, Cemâzil-evvel, Cemâzil-âhir, Receb, Şâbân, Ramazân, Şevvâl, Zil-kâde, Zil-hicce.

Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Hristiyânlığın aslında bulunmayan, fakat sonradan kabûl edilen yılbaşı günü, onlara âit özel bir gündür...

Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm 53 yaşındayken Medîne’ye hicret etti. Bir hafta yolculuk yapıp mîlâdî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel’in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kubâ köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cumâ günü Medîne’ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yâni hicretten 66 gün evvel, Müslümânların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, târihçilere göre mîlâdın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. Cumâ gününe rastladığı, Ahmed Ziyâ Beyin “Kozmoğrafya” kitabında yazılıdır. Kubâ köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümânların yılbaşısı, yâni hicrî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da “Hicrî-Şemsî Yıl” denir.

HİCRÎ YILBAŞI DUÂSI

Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:
“Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [ya’nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duâyı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar.”

Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî’den menkûldür ki: “Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîrâ o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)

Duânın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir. Mümkün mertebe, duâyı, doğru olarak Arabî aslından, orijinalinden okumalıdır.

“Bismillâhirrahmânirrahîm.
Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es’elüke fîhel’ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn.”


Meâli ise şöyledir: “Besmele”, “hamdele” ve “salvele”den sonra, “Ey Allah’ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni’metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!

İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var].”

“Nüzhetü’l-mecâlis” kitâbında [I, 156] bildirildiğine göre bir kimse böyle derse, şeytân: “Biz bu kişiden ümîdi kestik” der ve Allahü teâlâ ona, kendisini sene boyunca koruyacak iki melek görevlendirir.
 
Müslümanların yılbaşı ve müslümanların takvimidir. Bu arada 10 gün var aşure gününe :D. Pek severim.

Ben de kısaca İslamda özel günleri yazayım:

94693ec_b.jpg

Hicri Aylar:
1) Muharrem
a)1 Muharrem: Hicri Yılbaşı
b)10 Muharrem Aşure Günü
2)Safer
3)Rebiülevvel
a)12 Rebiülevvel Gecesi Mevlid Kandili: Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) doğduğu gün
4)Rebiülahir
5)Cemaziyelevvel
6)Cemaziyelahir

Ve 3 aylar Başlıyor...

7)Receb
a)Receb ayının ilk Cum'a gecesi Regaib Kandili
b)27 Receb Gecesi Mirac Kandili (Peygamberimiz (sav) önce isra yani Mescid-i Haram (Kabe)'den Mescid-i Aksaya Burak isimli bir hayvan ile gitmiş, Mescid-i Aksa'da 2 rekat namaz kılmış ve daha sonra, Bugün üzerinde Kubbetü's Sahra'nın bulunduğu Muallak Taşı'nın üzerinden Sidretül Münteha'ya kadar yükselmiştir (Mirac olayı). Bu gecede 5 vakit namaz ümmete farz kılınmıştır. Hz Muhammed (sav) Allah'la görüşmüştür, Bazı büyük peygamberlerle görüşmüştür.
8)Şaban
a)15 Şaban Gecesi Beraat Kandili (Bağışlanma Gecesi)
9)Ramazan (29 veya 30 gün Oruç)
a)27 Ramazan Gecesi Kadir Gecesi: Böyle geçsede Alimlere göre Ramazan'ın son on günü içerisinden tekil günlerden bir gece yani 21-23-25-27-29 Kadir: Bunlardan birisi Kadir gecesidir Kur'an'ın inmeye başladığı gecedir. 1000 aydan daha hayırlıdır. (bkz. Kadir Suresi). Bu gecede bir zaman dilimi vardır ki, o ana ulaşan mü'minin bütün duaları kabul olunur.
b)29 Ramazan: Ramazan Bayramı Arefe Günü

3 Ayların Sonu...

10)Şevval
a)1-2-3 Şevval Ramazan Bayramı
11)Zilkade
12)Zilhicce
a)8-10 Zilhicce Hac Günleri
b)9 Zilhicce Kurban Bayramı Arefe Günü.
c)10-11-12-13 Zilhicce Kurban Bayramı: İlk 3 gün kurban kesilebilir. Ruhsat olan kişilere kurban kesmek vacibdir.

Önemli Not 1: İslamdaki gece kavramı, günümüzdeki gece kavramından farklıdır. Şöyle ki: Mesela Cuma Geceleri İslamda mübarek gecelerdendir. Cuma gecesi, bizim bildiğimiz Cuma günü akşamdan sonra gelen gece değildir. Cuma gecesi Perşembe günü akşam namazı çıktıktan sonra başlar, Cuma gününün sabah namazının bittiği ve Güneşin çıktığı Fecr vaktine değin sürer. Bu tanımdan hareketle, Mesela Ramazan'ın 27. Gecesi olan Kadir gecesi, Ramazan'ın 26. günü akşam namazı vaktinin girmesinden (güneşin tamamen batmasından), Ramazan'ın 27. günü güneşin doğmasına kadar (Sabah namazının bittiği vakid) olan zamandır. İslamda Perşembe günü O günün Akşam Namazı vakti girince (Güneş Battığında) biter ve Cum'a gününe girilmiş olur. Aynı şekilde Cum'a günü de Cum'a günü Akşam Namazı vakdi girince biter ve Cumartesi günü başlar.

Önemli Not 2:Kameri Aylar 29 veya 30 çeker. Mesela Ramazan ayı, bir yıl 29 diğer yıl 30 çekebilir. Aynı şekilde diğer aylar da. Bu ayın hareketlerini gözle gözlemeye dayandığından değişmektedir. Toplamda bir Kameri Yıl 354 veya 355 gündür.


 
Geri
Üst