Bu o Bardakoğlu mu?

64general1

New member
Reaction score
0
Oktay EKŞİ
[email protected]

Bu o Bardakoğlu mu?

NE oldu doğrusu anlayamadık. Durup dururken karşımıza, bir süre önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin "Türbanın üniversitede yasaklanması demokratik laik bir devletin hukuka uygun bir tasarrufudur" anlamında karar vermesini eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan’ı çağrıştıran bir Diyanet İşleri Başkanı çıktı.

Anımsarsınız... Leyla Şahin isimli bir eski Tıp Fakültesi öğrencisinin "üniversiteye türbanlı olarak girmesine izin verilmedi" diye açtığı dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından Şahin aleyhine sonuçlanınca Başbakan Tayyip Erdoğan bu mahkemeye kızmış, "O konuda mahkemenin söz söyleme hakkı yoktur. Söz söyleme hakkı din ulemasınındır" demişti.

Şimdi Başkan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’ndan da Danıştay Sekizinci Dairesi’nin, "din kültürü ve ahlak bilgisi" dersleriyle ilgili verdiği karar nedeniyle aynı tür sözler işitmeye başladık.

Danıştay, bu dersle ilgili okul kitaplarının, dersin amacına uygun olmadığına karar vermiş, ayrıca "din kültürü" yerine öğrencilere belli bir mezhebi (Sünniliği) esas alan bilgiler verilmesini ve derslerin "din eğitimi ve öğretimi" için kullanılmasını yasaya aykırı bulmuştu.

Hadi Milli (dini) Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in "Biz onların dediği kitapları çoktan değiştirdik" diyerek Danıştay kararını yok saymasını "olağan" sayalım. Peki ama bugüne kadar bulunduğu mevkie yeni ve ışıklı bir anlayış getirdiğini düşündüğümüz Ali Bardakoğlu’na ne diyelim?

Sayın Bardakoğlu’nun da, Danıştay kararı karşısında:

"Bu son karar da AİHM’nin aldığı kararın adeta Türkiye’ye uyarlaması ve onun gölgesi gibi duruyor. İslam’ın ortak paydasının, ortak bilgisinin bir mezhebe ait olarak görülmesi büyük bir yanlıştır.

Türkiye’de bir din eğitimi nasıl verilir, öğretimi nasıl yapılır, hangi bilgi İslam dininin, hangi bilgi bir mezhebin, grubun bilgisidir, bu konuda herhalde en yetkili kurum Diyanet İşleri Başkanlığı olmalıdır. (...) Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş alındığını bilmiyorum. (...) Gönül isterdi ki (...) yargıçlar kişisel kanaatlerine, önyargılarına, kişisel tercihlerine göre değil, konuyu bilim zemininde ve o dinin metodolojisine göre inceleyip karar versin. (...) Yargı kararlarının (...) din tanımı ve dinin nasıl olması gerektiği konusunda belirlemeye gitmemesi, bunu yetkili kurumlara bırakması lazım. (...) Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bir din bilgisi, din kültürü bilgisi, ahlak bilgisi dersi olmalıdır. Uygulamada 3-5 münferit yanlış var diye din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmasına karşı çıkmak, 3-5 hasta yanlış tedavi edildi diye bir hastaneyi kapatmaya benzer" dediği bildiriliyor.

Sayın Bardakoğlu’nun dediklerinde elbet "doğru"lar var. Örneğin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin nasıl olması gerektiğinde herkes aynı şeyi söylüyor. Ama yaşanan gerçek Bardakoğlu’nun dediği gibi değil. Çünkü o derslerde sadece "bir mezhebin" benimsediği anlayışın öğretildiğini bilmeyen yok. Kendi örneğiyle ifade etmek gerekirse "3-5 hastaya yapılan yanlış"tan değil, "sadece 3-5 hastaya doğru tedavi yapılan" hastaneden söz ediliyor.

Başkanın, "Diyanet’ten görüş sorulmasını" istemesi anlaşılır bir şey ama "laik eğitim sistemi" ile ilgili kararı veren Danıştay’ı, "önyargılı" yargıçların "keyfi" karar verdiği bir yer gibi sunması, Sayın Bardakoğlu’nun bildiğimiz resmine hiç de uygun düşmüyor.

Ne yani
Atatürk'ün islam dini üzerine görüşleri,islam alimlerinin hayatları yerine
çocuklarımıza saz çalmasınımı öğreteceksiniz.

yakında kiliseyede gidelim dersiniz
nede olsa
o da sizin için hak din

Allah ıslah etsin hepinizi

Problem şudur,
dersin adı din kültürü ancak;
sen çocuklara sünni islamı öğretiyorsun. Arapça sure ezberletiyorsun, namaz kılmaktan sözlü yapıyorsun, abdestin, orucun, haccın farzlarını soruyorsun sınavlarda.

O zaman delikanlı gibi çıkıp dersin ismini Sünni Müslümanlık koyacaksın. Çünkü bu ders zorunlu olduğu için sayısı azımsanamayacak kadar alevi çocuğu, süryani, hıristiyan bunları ezberlemek ve sınavlara girmek zorunda.

Bu ülkeye şeriat getirmek isteyen arkadaşlar için "NE GÜZEL İŞTE" denebilecek bir konu olsa da insan haklarına aykırıdır. Din dersi seçmeli olmalıdır. Zorunlu bir Din Kültürü dersi olacaksa da içeriği %90 Sünni İslam %10 diğer mezhepler ve dinler şeklinde olmamalıdır. Sen çocuklara bilimsel olarak din eğitimi mi vermeye çalışıyorsun? Yoksa zorla herkesi sünni müslüman mı yapmaya çalışıyorsun diye sorarlar adama.

Zaten şeriatçıların istediği tam da bu. Sadece din dersleri değil, matematik, tarih, sosyoloji farketmez tüm dersler sünni islam anlayışına göre yapılmalıdır. Hepsi bilimsel değil din esaslı olmalıdır. Bu da laikliğe aykırıdır.

Ne yani

nede olsa
o da sizin için hak din

neden provakasyonn yapıyorsunnn..hanii nerde yazıyorr saz çalınacak diyee

konuda bir tane saz kelimesi geçmiyorr bi kaç kere oku istersen böyle ezbere yorum yaparak ortalığı karıştırmanın pislik atmanın lüzumu yokkk

-biz kimseye gulu gulu eğitimi aldığımızı demedik
-biz kimseye namazda gulu gulu dendiğini söylemedik ve öğretilen şeylerin gulu gulu olduğunu söylemedik
-
-saygıysa eğer bu karşılıklı olurr
-konuyu saz a çekerek provakasyon yapıyorsun
saz la ilgili anlamadığın yada zoruna giden bir durum varsa konusunu aç ..seni tatmin edecek cevaplar mutlaka gelecektir...bilmiyorsan sor öğren ama gelipte konuyu sulandırma

-bardakoğlu nun çok tutarsız söylemleri var ..bence kendine ekmek arıyor..aynı siyasiler gibi yanar döner..böle olunca itibarına kimliğineşüphe duyul
uyorr

Ne yani

nede olsa
o da sizin için hak din

kiliseye gitseler gene iyi....bunlar tamamen dine karşı

konuda bir tane saz kelimesi geçmiyorr bi kaç kere oku istersen böyle ezbere yorum yaparak ortalığı karıştırmanın pislik atmanın lüzumu yokkk

-biz kimseye namazda gulu gulu dendiğini söylemedik ve öğretilen şeylerin gulu gulu olduğunu söylemedik
-
saz la ilgili anlamadığın yada zoruna giden bir durum varsa konusunu aç ..seni tatmin edecek cevaplar mutlaka gelecektir...bilmiyorsan sor öğren ama gelipte konuyu sulandırma

-bardakoğlu nun çok tutarsız söylemleri var ..bence kendine ekmek arıyor..aynı siyasiler gibi yanar döner..böle olunca itibarına kimliğineşüphe duyul
uyorr

ey büyük alim,büyük Kur'an tefsircisi;
başörtüsü yetmedi din dersine başladınız saldırmaya.İslam dininin kural ve hükümleri bellidir.İslamiyette kabul edilen 4 hak mezhep vardır ve alevilik bunların içinde yoktur.İşi şafii,hambeli yada maliki boyutlarına taşısan o zaman islamdan biraz anladığını kabul ederim.Ama ibadetini saz ile yapıyorsan işte o zaman şüphe ederim müslümanlığından.
Bir daha sataşacaksan adam gibi laf et yada mesajımdan alıntı yapma konuya yorum yap.
Ama sizin derdiniz bu değil
karışıklığı şimdide alevi-sünni boyutuna getirip oradanda nemalanırsınız.
Ama ancak ve ancak avucunuzu yalarsınız.
Nedenini tarih yazar.
Ama hoş sen müslümanlığı zorla kabul ettirilen Türkler sınıfında bulunduğunu ve eğer bu ispatlanırsa dininden vazgeçmeyi bile göze aldığını forumda yazmış biri olarak
din hakkında fetva vermek sana düşmez kanaatindeyim.

Problem şudur,
dersin adı din kültürü ancak;
sen çocuklara sünni islamı öğretiyorsun. Arapça sure ezberletiyorsun, namaz kılmaktan sözlü yapıyorsun, abdestin, orucun, haccın farzlarını soruyorsun sınavlarda.

O zaman delikanlı gibi çıkıp dersin ismini Sünni Müslümanlık koyacaksın. Çünkü bu ders zorunlu olduğu için sayısı azımsanamayacak kadar alevi çocuğu, süryani, hıristiyan bunları ezberlemek ve sınavlara girmek zorunda.

Bu ülkeye şeriat getirmek isteyen arkadaşlar için "NE GÜZEL İŞTE" denebilecek bir konu olsa da insan haklarına aykırıdır. Din dersi seçmeli olmalıdır. Zorunlu bir Din Kültürü dersi olacaksa da içeriği %90 Sünni İslam %10 diğer mezhepler ve dinler şeklinde olmamalıdır. Sen çocuklara bilimsel olarak din eğitimi mi vermeye çalışıyorsun? Yoksa zorla herkesi sünni müslüman mı yapmaya çalışıyorsun diye sorarlar adama.

Zaten şeriatçıların istediği tam da bu. Sadece din dersleri değil, matematik, tarih, sosyoloji farketmez tüm dersler sünni islam anlayışına göre yapılmalıdır. Hepsi bilimsel değil din esaslı olmalıdır. Bu da laikliğe aykırıdır.

sünni müslümanlık...

İSLAM ÖĞRETİLİYOR,
İSLAMIN DİREĞİ NAMAZ ÖĞRETİLİYOR,
İSLAMIN SÜRELERİ HEM ARAPÇA HEMDE TÜRKÇE ÖĞRETİLİYOR...

BUNLARIN SAYISI SENİN AZIMSANMAYACAK DEDİĞİN SAYILARDAN TAM 99 KAT DAHA FAZLA...

ŞİMDİ SÖYLE BANA %99 MU % 2'YE, % YÜZDE 2 Mİ YÜZDE 99'A UYACAK..

ZORLA DİYE BİRŞEY YOKTUR... YÜZDE 99'U MÜSLÜMAN OLAN BİR ÜLKEDE, HER ANNE-BABA, ÇOCUĞUNUN DİNİNİ ÖĞRENMESİ İSTER...

İSTEMEYENLER YÜZDE 1LERDİR...
İSTEMEYENLER İSLAMI İSTEMEYENLERDİR...

GELELİM ŞERİAT BAĞLANTISINA, HELAL OLSUN DİYORUM.. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNİDE TUTUPTA LAİKLİĞE AYKIRI KONUMADA GETİRDİN YA HELAL OLSN SANA...

AVRUPADA BAK BAKALIM, ÇOK ÖNEMSEDİĞİNİZ HAYAT TARZINA YAŞANTIYA BİR BAKAYIM, DİNLERİNİ NASIL DERSLERE İŞLİYORLAR...

ORADA ACABA ÜLKELERİNİN REJİMİ ELDEN GİDİYOR MU?

AÇIK AÇIK ŞUNU SÖYLEYİN.. BEN ÇOCUĞUMUN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ALMASINI İSTEMİYORUM DEYİN...

AÇIK AÇIK SÖYLEYİN.. BEN ÇOCUĞUMUN BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM BİLE DEMESİNİ İSTEMİYORUM, BU CÜMLE BANA DOKUNUYOR DEYİN...

ÇÜNKÜ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNİ İSTEMEYENLER, ÇOCUĞUNUN İSLAMI AZDA OLSA ÖĞRENMESİNİ İSTEMEYENLERDİR...

SÖYLERMİSİN BU KESİMİN ÜLKEMİZDE YÜZDE KAÇLIK DURUMU TEMSİL EDİYORLAR...

-

uyorr

gulu gulu dediğin neyin yerini tutuyor amlayamadım

ey büyük alim,büyük Kur'an tefsircisi;
başörtüsü yetmedi din dersine başladınız saldırmaya.İslam dininin kural ve hükümleri bellidir.İslamiyette kabul edilen 4 hak mezhep vardır ve alevilik bunların içinde yoktur.İşi şafii,hambeli yada maliki boyutlarına taşısan o zaman islamdan biraz anladığını kabul ederim.

-halaa provakasyon yapıyorsun halaa başka yönlere taşımaya çalışıyorsun..kimm mezhepten bahsettii kimm neyin hak mezhebi olduğundan bahsetti...
-aç bir konu neyin hak neyin hak olmadığını tartışalım
-neyin suni neyin gerçek olduğunu tartışalım ama hala provakasyon yapıyorsun konuyu sulandırıyorsun...
-konuda saz dan bahsetmiyorr sen gelmiş saz çalmasınımı öğrenelim diorsun...ne alakasıı varr saz çalmakla eğer kastetdiğin müzik dersi isee burda müzik dersi konusu yok yani sulandırıyorsun
yok eğer konuyu farklı yönlere taşımaya çalışıp provakasyon yapmaksa amacın bu çok ahlaksızca olurr....

Ama ibadetini saz ile yapıyorsan işte o zaman şüphe ederim müslümanlığından.
Bir daha sataşacaksan adam gibi laf et yada mesajımdan alıntı yapma konuya yorum yap.
Ama sizin derdiniz bu değil
karışıklığı şimdide alevi-sünni boyutuna getirip oradanda nemalanırsınız.
Ama ancak ve ancak avucunuzu yalarsınız.

bana '' ama ibadetini sazla yapıyorsan''dierek ne aklınca sataşıyorsun...
saz lafını açan sensin bunu unutma şimdide bana bulaştın...eğer merakın varsa benim ibadetimle ilgili sana söylimm o zamann
-benim ibadetim kalptedirr benim ibadetim şekil değildirr benim ibadetim özgürdür hiç kimse Yüce Yaratanla arama giremez...
-benim ibadetimde ne şekil vardır nede kalıp vardır...

Nedenini tarih yazar.
Ama hoş sen müslümanlığı zorla kabul ettirilen Türkler sınıfında bulunduğunu

-öyle bir sınıfta bulunduğumu yazmadım..uydurma
-bakk başka yerdeki konuyu buraya taşımızsınn ...madem anlamadın tekrar açıklayacağım
-konu Türkler in nasıl müslüman olduğuna yönelikti ve bende doğal olarak Türkler zorla kabul ettiyse dedim
-ama konuyu açan arkadaş açıklık getirdi.. ve dediki bir kısım Türkler mecburiyetten müslüman olduu...yani karnında arapların bebeğini taşıyan Türkler olduğunu yani arap bozması bir takım Türkler olduğunu yazdı
-bende şu sonuca vardım ..bi kısım Türkler arap bozmasıdır ve doğal olarak arap hayranlığı vardır ...çünki dedeleri kalleş arap tırr...bu yüzden arapların yaşadığı islamı istiyorlarr..
şimdi anlamışsındırr umarım...

ve eğer bu ispatlanırsa dininden vazgeçmeyi bile göze aldığını forumda yazmış biri olarak
din hakkında fetva vermek sana düşmez kanaatindeyim.

-evet hala bu konuda ısrarlıyım Türklerin zorla müslüman olduğu ispatlanırsa
dinimi değiştiririmm...
ama konu bir kısım Türklerin katliamı ve kadınların ırzlarına geçilerek bozma Türk lerin olduğundan bahsediyorr...yani Türklerin hepsini kapsamıyorr...
-bozma Türkler iii biliyoruzz zatenn davranışlarından araplar gibi düşünmelerinden araplar gibi yaşadıkları dinden arap bozması Türkleri biliyoruzz ....bu zatenn belliiii

degazor35 - lutfen dini inanıslar hakkında insanları tahrik edici ve asagılayıcı kelimeler kullanmayınız..

karqta - ortamı dahada gerici mesajlardan kacınınız..

Konuyu uzatmıcagınızı umuyorum.Ozel mesaj yoluyla diger tartısmalarınızı yaparsınız.

Konuya direk alevilik ve sunnilik karsılastırılması yapılarak girilmesini yanlıs buluyorum bu denli bi dusmanlık olmamali insanlar arasında..
Din dersleri ve her turlu yonetilis sekli, cogunlugun azınlıga diktatorlugu biciminde algılanması yerine esitligin on planda oldugu bi sekildede dusunulmelidir.

Baska bi konuda gorusumu yazmıstım onu buraya aktarayım.
R€B€L;2651738' Alıntı:
Din kavramının bilincsiz insanların elinde sakız olmaması icin din dersleri bilincli ve alanında uzmanlasmıs din ögretmenleri tarafından okutulmalıdır fakat istege baglı olmalıdır..Okullardan kaldırılması durumunda insanlar farklı alanlara yonelerek din tuccari diye tabir ettigimiz kisilere yonelirlerse dini bilgiler icin, bu bi kayıp ve yanlıs olusturacaktır..

İcerik olarak bakarsak sadece İslamiyet yer almamalı diger din ve inanıslar hakkındada bilgiler verilmeli, tartısılmalıdır yani İslamiyet dersi degil Din kulturu ve ahlak bilgisi dersi olmalidir..

İlkokuldan baslayan dini egitim derslerinin yanında felsefe, ekonomi gibi derslerde yine aynı zamanda ilkokuldan baslamalıdır.

R€B€L;2690446' Alıntı:
degazor35 - lutfen dini inanıslar hakkında insanları tahrik edici ve asagılayıcı kelimeler kullanmayınız..

karqta - ortamı dahada gerici mesajlardan kacınınız..

Konuyu uzatmıcagınızı umuyorum.Ozel mesaj yoluyla diger tartısmalarınızı yaparsınız.

Konuya direk alevilik ve sunnilik karsılastırılması yapılarak girilmesini yanlıs buluyorum bu denli bi dusmanlık olmamali insanlar arasında..
Din dersleri ve her turlu yonetilis sekli, cogunlugun azınlıga diktatorlugu biciminde algılanması yerine esitligin on planda oldugu bi sekildede dusunulmelidir.

Baska bi konuda gorusumu yazmıstım onu buraya aktarayım.

rebelin alıntısı ışıgında yani laik ve demokratik bir ülkede din dikte edilmemeli,yukarıdaki bazı arkadaşların mantıgı oldugu gibi.İnsanlara bilim dersleri bilim ışıgında dinin etkisinde kalmadan verilebilmelidir.Ama her ögrenci istedigi dinin dersini seçmeli olarak istedigi kadar alabilmelidir.

Alevi veliler Evlatlarının Sünni inancına göre din dersi almasını istemiyorsa haklarıdır.
Çünkü onlar veliler çocuklarını en iyi bildikleri şekilde yetiştirmek zorlama dayatma olmadan yetiştirmek onların hakkı
İşin Garip kısmı çocuklarını Kuran Kursunda okutmak isteyen ailelere Yada Kızının başı örtülü okula gitmesini isteyen Sunni Aileler bu tip bi açıklama yaptığında Aile baskısı Mahalle baskısı diye ortalığı velveleye verenler

Şimdi Aile hakkından söz ediyolar
Bu Ailelerin elbetteki kendi evltlarını istedikleri ve inandıkları biçimde yetiştirmeye hakları var ve olmalı
Ama ya Sunni vatandaşlar Onlar isterse Aile baskısı
Komikliğinötesine geçti bu ülkede bazı olylar ya görmek istemeyen göz görmezmiş

Geri