Ayasofya'yı cami olmaktan çıkarıp, müze yapan kararnamedeki Reisicumhur (Mustafa Kemal Atatürk) imzası kafaları karıştırıyor. Ortada hiç örneği olmayan bir Atatürk imzası var.
Milli Gazete yazarı Mustafa Kurdaş bugünkü köşe yazısında ilginç bir konuyu yeniden gündeme taşıdı. Kurdaş, Ayasofya'yı müze yapan 1934 tarihli kararnamenin altındaki Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasına dikkat çekti. 24.11.1934 tarihli, dönemin Başbakan İsmet İnönü ile Bakanların da imzasının olduğu belgede, Ayasofya'nın müze olmasına Reisi Cumhur olarak onay veren Atatürk'ün imzası bu zamana kadar ve bundan sonra attığı imzalardan farklı.
Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzası tartışmasına dikkat çeken Kurdaş, Atatürk'ün 1934 tarihli belgedeki imzasının da kriminal inceleme girip girimeyeceğini sordu.
İşte o yazıdan ilgili bölüm:
Bir muammadır, Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi. O kadar esrarengiz bir süreç ki bu olay; hâlâ saklı, hâlâ gizli birçok şey! Esrarengizliklerin derinliğini anlamak için sadece bir mesela' desek yetecek.
MESELA: Malum şu kararname. 24.11.1934 tarihli müze kararnamesi. Reisi Cumhur Kemal Atatürk ve Başvekil İsmet İnönü imzalı kararname. Amerika'nın Boston şehrinde masonların kurduğu Bizans Araştırmaları Enstitüsü'nün alttan alta yürüttüğü çalışmaların belki de bir meyvesi kararname. Ayasofya'ya adeta kelepçenin vurulduğu kararname.
Gizemli Ayasofya kararnamesinin Resmi Gazete'de ya da Kanunlar ve Kararlar Mecmuası gibi devletin resmi yayınlarında yayımlanmaması konusunu bir kenara önemle not ederek devam edeyim. Zira asıl dikkatleri çekmek istediğim konu bu kararnamedeki bir imza! Hayır hayır! Başvekil İsmet İnönü imzasını çakmış kararnameye. Orijinal! CHP'li diğer bakanların imzalarında da bir sorun yok. Ama Reisicumhur'un imzası bir garip. Bildiğimiz Kemal Atatürk imzalarından biri kesinlikle değil.
Müze kararnamesindeki imzayı diğer resmi evraklardaki Kemal Atatürk imzalarıyla karşılaştırınca farkı görmemek imkansız. Yaaa! Siz de farkettiniz şimdi değil mi! Eminim imzaları karşılaştırınca ne demek istediğimi anladınız. Yakın zamanda bir ıslak imza tartışması oldu ya! Albay Çiçek'in imzasıyla birlikte ıslak imza' kavramıyla tanıştık ya hani. Kriminal laboratuarlar duruma el koydu ya. Hani diyorum, kriminal inceleme 24.11.1934 yılına da gidebilir mi acaba?
YAZETE