Erdoğan, Bush'la neden gizli konuştu?
Bayaz Saray’daki randevunun toplam süresi 1.5 saat.
Bunun 1 saat 15 dakikalık bölümü Erdoğan’la Bush arasında yapılan baş başa görüşmede geçti.
Heyete kalan süre 15 dakika.
Türk tarafında 7 kişi vardı.
Bu 7 kişi, sadece isimlerini söylese bile bu süre ancak yeterdi.
O zaman sormak lazım, bu kalabalık heyet neden oluşturuldu?
İki lider heyeti güvenilmez buldu da mı kapıları kapattı?
Yoksa bu heyeti oluşturma amacı Türk kamuoyunu etkileyip, yönlendirmek için miydi?
Başbakan görüşme sonrasında hamd-ü senalar etti, lakin hamd’ın ne için olduğu hâlâ meçhul?
15 dakikalık heyetlerarası görüşme bölümünde hamd edecek bir şey yok.
Belli ki kast edilen 1.15 saatlik zaman dilimi.
Ne oldu, ne konuşuldu bu uzun zaman diliminde.
Sakın böyle şeyler, yani baş başa konuşmalar her görüşmede olur demeyin.
Ben benzerlerinden geçmişte 8’ini izledim, olan şudur.
İki lider 5 ile 10 dakika arası bir zaman içinde baş başa konuşabilir.
Konuşur demiyorum, konuşabilir diyorum.
Nitekim iyi hatırlıyorum Demirel 1992’de baba Bush ile konuşmamış, Çiller ise 1994’de Clinton’la 8 dakika konuşmuştu.
Diyeceksiniz ki bunların muhabbeti başka, konuşur da konuşur.
Tamam da orada söz konusu olan Bilal’ın evine ekmek götürmesi değil ki, söz konusu olan Türkiye’nin bekasıdır.
Bush’la yapılan bu konuşmadan sonradır ki Erdoğan Barzani’nin adını adeta unutmuş ya da hafızasından çıkarmıştır.
Kerkük diye bir şey de zihninde yok gibidir.
K.Irak’ın geleceğini adeta adeta hiç mi hiç umursamıyor.
Haksızlık mı yapıyoruz?
Beyaz Saray randevusu sonrasında bütün bunlara dair Erdoğan’dan tek bir söz olsun işiten var mı?
Evet bu 1.15’lik sürede ne oldu da Başbakan susarak hamd etme noktasına geldi?
Bu görüşme bizzat Erdoğan tarafından açıklanmalıdır.
Eğer açıklanmazsa komplo teorileri ve türlü iddialar havada uçuşacaktır.
Mesela Erdoğan’ın K. Irak’ta Bağımsız Kürdistan’a razı olduğunu bile söyleyen olabilir.
Dahası, hamd etmeyi, AKP iktidarına ABD desteğinin sürmesi şeklinde de yorumlar yapılabilir.
Sahi, Erdoğan’ın, “Hamdolsun istediğimiz her şeyi aldık” beyanı ne anlama geliyor?
Öyle ya, sınır ötesi harekat ve Türkiye’nin caydırıcılığı ilelebet güme gitmiş, PKK taraf konumuna yükseltilmiş ve Türkiye adeta K.Irak’taki bütün haklarından feragat etmiş. Peki ama o zaman bu hamd niçin?
Yok yok bu hamd etmenin gerekçesi, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmede gizli.
Hayale ve ümide kapılmayın bu hamd Türkiye’den ziyade, AKP’nin bekası adına yapılmışa benziyor... Değilse Başbakan neden hamd ettiğini açıklamalıdır.
Sebahattin ÖNKİBAR