"Bizim MiLLetimize SünepeLik Yakışmaz"

ßLu£

Banned
Reaction score
0
Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nu Terk Eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a Geldi.

Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nu terk eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, "Biz uysal koyun değiliz. Bizim milletimize sünepelik yakışmaz" dedi.

Davos'ta katıldığı "Gazze ve Ortadoğu'da Barış İçin Model" konulu panelde İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'e sert tepki gösteren ve panel yöneticisinin taraflı tutumunu gerekçe göstererek oturumu terk eden Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Dünya Ekonomi Forumu vesilesiyle gittiği Davos'ta gerçekleştirdiği temaslar ve Gazze konulu panelde yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Davos'ta yaptıkları görüşmelerin faydalı geçtiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "28-29 Ocak tarihleri arasında Davos toplantılarında gerçekten çok yararlı ve faydalı görüşmeler yaptık. Dünya Ekonomik Forumu toplantıları, devlet adamları ile uluslararası iş ve finans çevrelerinin üst düzey yöneticilerini bir araya getiren önemli bir etkinlik. İki ayrı toplantıda dünya barışı açısından büyük önem taşıyan bölgesel ve uluslararası konulardaki görüşlerimizi anlattık. Orta Asya ve Kafkasya bölgeleri ile ilişkilerimiz Gazze Sorunu ve Ortadoğu'nun geleceğine ilişkin düşüncelerimizi aktardık."diye konuştu. Toplantılarda küresel ekonomik krizin de ele alındığını belirten Başnakan, görüşmeler çerçevesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve IMF Başkanı'yla da görüştüğünü belirtti.

Gazze panelinde yaşananlara da değinen Başbakan Erdoğan, oturum yöneticisinin İsrail Devlet Başkanı'na hiç müdahale etmezken, kendisinin de aralarında bulunduğu diğer konuşmacıların sürelerini kısa kesmeye çalıştığını belirtti. Erdoğan açıklamasında, "Kendim dakikaları not aldım. Sayın Ban ki Moon 8 dakika, Sayın Musa 12-13 dakika konuşunca moderatör uyardı, toparlayın diye. Sonra ben konuştum, benim konuşmam 15 dakika sürdü. Peres'e gelince, Peres hiçbir uyarı almadan 23 dakika konuşma yaptı. Bu konuşmada bizleri hayrete düşürecek, bir cumhurbaşkanının adabına yakışmayacak şekilde kendine göre hakarete yönelik ifadeler kullanmak üzere yorum yaptı. Suçlayıcı ifadeleri ve buyurgan tavrını kabul etmemiz mümkün değil." İfadelerini kullandı.

"BİZİM MİLLETİMİZE SÜNEPELİK YAKIŞMAZ"

Paneldeki tavrına yönelik eleştirilere de değinen Erdoğan, "Ben bazı emekli diplomatların konuştuğu dilden anlamam. Ben siyasetin içinden, çekirdeğin geliyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin onurunu korumakla sorumluyum. Ben kabile reisi değilim. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'yım. Burada bazı sataşmalaın cevabnını bulması lazımdı. Moderatör bu tartışmayı hemen kesmeye çalıştı. Bütün bunlara rağmen sözümü kesince bana oradan ayrılmam düştü. Kişisel sorun değil, ülkemin tavrı ve itibarı sözkonusuydu. Ülkemin saygınlığı ve onurunun zedelenmesine izin veremezdim. İnanıyorum ki orada hangi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bulunsa, benim milletim, bu tavrı beklerdi. Bizim milletimize sünepelik yakışmaz." şeklinde konuştu.

"BİZİM SERZENİŞİMİZ İSRAİL HALKINA KARŞI DEĞİL YÖNETİME KARŞI"

Türkiye'nin İsrail halkı ve yahudilerle bir probleminin olmadığının altını çizen Başbakan Erdoğan, "Türkiye-İsrail ilşkilerinde biz bu tür durumlarda öfke ile kalkan öfke anında karar veren liderlerden de olmak istemeyiz. Ölçeriz, biçeriz ona göre adımlarımızı atarız. Bizim bu serzenişlerimiz İsrail halkına değildir, yahudilere değildir. Bizim bu serzenişimiz tamamiyle İsrail yönetiminedir. Bunu kaç kez vurguladım. Bunu farklı yerlere doğru kaydırma kabiliyetine sahip bu yönetim. Bir şeyi öğreneceğiz. 'Türkiye, kim ne der, kim nasıl bakar' diye mi tavırlarını belirleyecek? Veyahutta 'Acaba Türkiye şöyle derse ne olur, biz Türkiye'yi kaybedersek ne olur' diye mi bakar? Bir defa Türkiye kendi gücünü hala anlayamamış. Türkiye güçlü bir ülke" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak

Geri