Bunları biliyor musunuz?
Batarya Laptop İlişkisi
Bataryaların kimyasal bir takım etkileşmeler sonucunda size elektrik ürettiğini unutmamak gerekir. Bir pili sürekli tam olarak boşalmadan şarj etmek oldukça zararlıdır. Çünkü bu kimyasal bir reaksiyon olduğundan bir süre sonra şarj olmayan kısımdaki kimyasallar kendi özelliklerini kaybedecekler bu da sizin pilinizin daha az ömürlü olmasına yol açacaktır. Bu sebeple piliniz dolu iken bilgisayarınızı şarja takıp çalışmamanızı öneriyoruz. Uzun süreli çalışmalarda pilinizi çıkarıp bilgisayarınızı şarja takın.
Pilinizi eski gücüne kavuşturabilir misiniz? Hayır ancak gene de o güce yaklaşmak için pili bir kaç kere tamamen boşaltıp tam kapasite şarj ederseniz piliniz biraz olsun eski haline gelecektir.
........................
Bağlanırken telefon hattından gelen garip ses neyi ifade ediyor?
Bilgisayarlar haberleşirken telefon hattını kullanmak için sayısal sinyalleri ses sinyallerine dönüştürmek zorundadırlar. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara modem denir (bkz. "Modemde bilgisayar sinyali telefon sinyaline nasıl dönüşmektedir?"). Modemler birbirleriyle veri iletişimine geçmeden önce bağlantıyı kurmak için duyduğumuz garip sesleri çıkarırlar. Bağlantı kurulurken modemler birbirine düşük bir hızda bağlıdırlar ve veri iletişimini hangi hızda gerçekleştirecekleri gibi detaylara ‘karar verirler’. Bağlantı kurulup da normal veri iletişimine geçildiği zaman modemler arasında ses ile iletişim devam ettiği halde modem hoparlör bağlantısını kapatır. Böylece biz haberleşmeyi duymayız.
.....................
Bulanık mantık (fuzzy logic) nedir?
En basit şekilde ifade edersek, bulanık mantık sadece 0 ve 1 değerleri yerine 0 ile 1 arasındaki değerler dizisine dayanan "mantık"tır. Bu yaklaşım gerçek dünyayı daha başarılı bir şekilde modeller. Bulanık mantık yeni bir şey değildir, ancak yeni kuşak bilgisayarcılar nedense 1950'ler ve 1960'ların Analog bilgisayar dünyasını unutmuşlardır. Bu bilgisayarlar son derece güçlü ve değişikliklere bir hayli duyarlıdır. Bulanık mantık, zamanında zorluk çıkarmış durumları temizleyerek analog bilgisayarların gücüne geri dönmeye yönelik bir girişimdir.
.......................
Megahertz ölçüsünü düşünürsek, insan beyni ne kadar hızlı çalışır?
Örneğin görsel tanımlama gibi bir işlemde insan beyni bir süper bilgisayara göre çok daha hızlıdır. Matematikte ise bir el hesap makinasından daha yavaştır çünkü yapısı çok farklıdır. Sinir Ağı araştırmaları beynin nasıl çalıştığını incelemeye başlamıştır. Beyin ile bilgisayar arasındaki en büyük farklardan biri, doğrusal işlemcilerle donanmış tipik bir bilgisayarda bu işlemcilerin belli bir anda tek bir şey yapmasıdır. Bu da bir saniyede ne kadar iş çıkardığının hesaplanabilmesine olanak tanır. Tipik bir PC'de bir işlemci ve geniş bir bellek bulunur. Beyinde ise milyarlarca işlemci (nöronlar) ve sınırlı bir bellek bulunur.
......................
İnsan Beyninin bellek kapasitesi bayt terimleriyle nedir? Megabayt mıdır, Gigabayt mıdır, Google-bayt mıdır?
Bu sorunun bir yanıtı yoktur çünkü beyin bir PC gibi düzenlenmemiştir. Bir PC'de genel olarak bayt olarak tanımlanan ayrı bölümler bulunmaktadır, ancak bu beyin için sözkonusu değildir. Beyin bir sinir ağı modeli kullandığı için, "Beyin ne kadar ayrı bilgi parçasını bünyesinde barındırır?" gibi bir soru sormak anlamlı gözükebilir. "Çoklu mantık" gibi bu sayı da "çoklu" bir sayıdır çünkü bu, sizin, bu ayrı bilgileri beynin hangi kesinlikte geri çağırmasını istediğinize bağlıdır. Burada iş sinir ağları üzerinde yapılacak araştırmalara düşmektedir.
.....................
Nasıl oluyor da bilgisayarı fişinden çeksem dahi ertesi gün açtığımda saati doğru olarak bana gösteriyor.
Bilgisayar içerisindeki anakart üzerinde BIOS denilen ve bilgisayarın açılmasını sağlayan bir EPROM çip bulunur. Bu çip içerisinde kayıt değerlerinden bir tanesinde de saat bilgisi bulunur. Bu bilgi ve yapılan diğer ayarlar elektirik kesintileri gibi durumlarda kaybolmasın diye anakart üzerinde bulununan bir pil ile korunur. Eğer pili çıkartır, bilgisayarınızı fişten çeker ve kapasitörleri boşaltırsanız ki bunu basit bir ataçla pil yuvasının artı ve eksi uçlarını dokundurarak yapabilirsiniz. BIOS'taki şifre ve saat bilgileri dahil tüm bilgileri siler ve biosunuzu fabrika ayarlarına döndürürsünüz.
...................
Dünya’daki bütün insanlar dünyanın döndüğü yönde koşarsa; bu olay Dünya’nın dönme hızına etki eder mi?
Tabii... Biz Dünya’nın dönme yönünde hız kazanırken; bunu Dünya’yı ‘geri’ye doğru iterek yapabildiğimizden; Dünya’nın dönme hızını yavaşlar. Bildiğimiz gibi;Dünya kendi etrafında, batıdan doğuya doğru dönüyor; yani kuzeyden bakıldığında, saatin teri yönde. Açısal momentumu, sağ el kuralına göre; dönme ekseni doğrultusunda, kuzeye doğru. Sonuç olarak; biz bu yönde açısal momentum kazanırken, Dünya’nın dönme açısal momentumu, tam bizim kazandığımız kadar azalır ve toplam açısal momentum sabit kalır. Doğudan batıya doğru, yani Dünya’nın döndüğü yönün tersi yönde koşmuş olsaydık; onun dönme hızıyla birlikte açısal momentumunu arttırmış, biz ise zıt yönde açısal momentum kazanmış olurduk. Toplam açısal momentum yine aynı kalır, yani ‘korunur’du.
.................
Maçlarda topun hızını nasıl ölçüyorlar?
Herhangi bir nesnenin hızı, katettiği mesafenin, bu mesafeyi katederken geçen zamana bölünmesiyle bulunur. Hız v, katedilen yol x, geçen süreyi de t ile gösterirsek, v= x/t uzunluk birimi(cm, m km gibi) /zaman birimi (saniye, dakika, saat gibi) ile hesaplanır.
Maçlarda, özellikle de tenis maçlarında topun hızını ölçmek üzere geliştirilmiş radarlar kullanılır. Bu radar lar üzerlerindeki algılayıcılar yardımıyla, kolaylıkla mesafe ve zaman ölçülerek, bilgisayar yardımıyla topun hızının hesaplanmasını sağlarlar.
................
KAYNAK
Bilim Ve TEKNİK DERGİSİ