visi0n
ѕтαη∂.ву &

Bugün görüntülemenin vazgeçilmezlerinden olan LCD (liquid crystal diode) panellerin görece yeni bir teknoloji olduğu için hergün biraz daha geliştirilip iyileştirildiğine şahit olmaktayız. Son olarakLED arka ışıklandırma yöntemiyle oldukça yüksek konstrast verebilme yeteneği kazanan LCD ekranların bir yandan enerji tüketimleri de düşürülmekte. Bununla beraber bu konuda birbiri ile pek alakası olmayan yöntemler icad ediliyor. Örneğin Sharp güneş enerjili bir LCD ekran geliştiriken, Microsoft'un laboratuarlarındaki araştırmacılar ışık yayma verimini arttıran bir yöntem keşfetmişler. Yalnız bu farklı teknolojilerin tümü birgün bir araya getirilirse o zaman ortaya dünyanın "en az" enerji harcayan LCD ekranı ortaya çıkar.
Washington Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim alan Anna Pyayt ve birkaç mühendisin geliştirdiği "mikro teleskoplar", LCD ekranın ürettiği ışığın 3,6 katının ekran yüzeyine yansıtılmasını sağlıyor. Normal bir LCD ekranın ürettiği ışığın %90'ı yolda kaybedilir (bizim gördüğümüz ışık sadece %10). Kaybedilen bu ışığın tam %50'si polarizasyon katmanı tarafından absorbe ediliyor. Teleskopik pikseller sahip oldukları mikron boyutlaırndaki aynalar sayesinde ışık verimini %10'dan %36'ya çıkarılıyor. Böylece belli bir miktar aydınlık daha az enerji kullanılarak sağlanabilir.
Tabii ki bunlar teorik değerler. Microsoft patent almak için başvuruyu yapmış fakat ilk prototipi ne zaman görebileceğiz belli değil. Haber kaynağında şirketin bunu kendisinin üretmeyeceği ve LCD panel üreten bir şirketle anlaşacağı ifade ediliyor