bir günlük hata!!!

iskandinavNorn

New member
Reaction score
0
Mustafa Kemal Paşa, "Taarruz emrini verdiğim andan itibaren 15 gün sayın, İzmir'deyiz." demişti.

O günleri büyük nutkunda şöyle anlatır;
"Taarruzla ilgili yola çıkışımı birkaç kişi dışında bütün Ankara'dan gizledim. Benim ortadan kaybolacağımı bilenler buradaymışım gibi davranacaklardı. Hatta benim, Çankaya'da çay ziyafeti verdiğimi de gazetelere duyuracaklardı. 24 Ağustos 1922'de karargâhımızı Akşehir'den Şuhut kasabasına taşıdık. 26 Ağustos sabahı Kocatepe'de hazır bulunuyorduk. Sabah saat 5.30'da saldırı, topçu ateşimizle başladı."

Kemal Paşa 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni ise şöyle anlatır;
"Dördüncü Kolordusu ile hedef tuttuğumuz düşman kısmı küllisini güneyden takip eden Birinci Ordu Karargâhı'na bizzat ben gidecektim. İsmet Paşa 'nın karargâhta kalıp vaziyet-i umumiyeyi idare etmesini uygun gördüm."

General Fahri Belen'in Büyük Türk Zaferi kitabının dipnotunda şöyle yazar;
"İsmet Paşa'nın 30 Ağustos saat 6.30'da verdiği emirde 'Aslıhanlılar Meydan Muharebesi' deyimi kullanılmıştı. Mustafa Kemal Paşa en ileri hatlarda bulunduğu için yine İsmet Paşa'nın teklifi ile bu zafere Başkomutanlık Meydan Muharebesi adı verildi."

Kemal Paşa 30 Ağustos 1928'de Zafer Bayramı tebriklerini kabul ederken şöyle der;
"Bu zaferi kazanan ben değilim. Bunu asıl, tel örgüleri hiçe sayarak atlayan, savaş meydanında can veren, yaralanan, kendini esirgemeden düşmanın üzerine atılarak Akdeniz yolunu Türk süngülerine açan kahraman askerler kazanmıştır. Ne yazık ki onların her birinin adını Kocatepe'nin sırtlarına yazmak mümkün değildir. Fakat hepsinin ortak bir adı vardır: Türk askeri. Tebriklerinizi onların n***** kabul ediyorum."

Taarruz emrini verdikten sonra İzmir'e varış için 15 gün süre tanımıştı Mustafa Kemal Paşa.
Oysa 26 Ağustos'tan 9 Eylül'e Afyon'dan İzmir'e 14 günde vardı Türk ordusu.

Paşalar bu yanılgının nedenini sordular.
Mustafa Kemal, "Bir günlük hata benim değil düşmanın hatası onlara sorun." dedi.
kyn:Uğur Sayın

Geri