Bir bilgisayar efsanesinin sonu geldi

muratbeyim

New member
Katılım
4 Ağu 2007
Mesajlar
354
Reaction score
0
Puanları
0
Eski göz ağrımız, modern bilgisayarların ilk günlerinden beri yanımızda olan BIOS'un günleri artık sınırlı. UEFI (The Unified Extensible Firmware Interface-Birleşik Genişletilebilir Aygıt Yazılımı Arayüzü), üstün özellikleriyle, yeni nesil bilgisayarlarda BIOS'un yerini alacak. UEFI, günümüzün donanımlarında, BIOS'a oranla çok daha uyumlu olacak ve donanımların gerçek güçlerini ortaya çıkarmasına tanıyacak.

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, dijital dünyaya veda eden bu teknolojinin nasıl değişeceğini bir yazısında anlattı.



En Büyükler UEFI'ın Arkasında

Aslında UEFI, piyasaya yeni sürülmüş bir yapı değil. Intel, 2003 yılında, Itanium IA64'de, BIOS'un altında UEFI'dan faydalanmıştı. UEFI'ın arkası da epey sağlam: AMD, AMI, Apple, Dell, HP, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft ve Phoenix, bu yeni yapıdan faydalanmaya kararlı.

BIOS Neden Tarih Oluyor?

BIOS, 25 yıl önce kullanıcılarla tanışmıştı. O zaman işi son derece kolaydı. Floppy disket desteği ve bir iki bellek ayarlaması yapıyor ve arkasına yaslanıp, bilgisayarın çalışmasını izliyordu. Şimdi ise dahili ve harici optik diskler, Terabyte'larla ölçülen sabit diskler, gelişmiş ekran kartları, onlarca farkılı düzenleme seçeneği bulunan ekran kartları ve overclock (hız aşırtması) yapılmak istenen işlemciler, dört bir yanı sardı.





Bios'un yerine gelmesi beklenen sistemleri görmek için tıklayınız

BIOS'un diğer önemli sorunu, hâlâ modası geçmiş 16 bitlik veriyolu ile çalışması. Gelişmiş aksesuarlara karşı yetersiz. 64 bitlik işletim sistemleriyle sorun yaşıyor. Güncellenmesi pek kolay değil ve bazı donanımlarla sorun yaşayabiliyor.

kaynak:

Not: Bu konuyu bilişim haberleri bölümüne açmak istedim ama yetki sorunu yaşadım. İlgili arkadaş konuyu taşıyabilir.
 
Biosun en önemli avantaji ise kullanıcının haberi olmadan oraya kod sokmanın zorluğu.
Yapısı gereği fazladan çalıştırılabilir kodlar için fazla yer tutmaması her üreticinin farklı şekilde kullanıyor oması genel geçer bir bios zararlısının yazılamaz olmasını sağlayan en önemli etken.

Her nekadar günümüz bilgisayarlarının bioslarına ÜRETİCİLER TARAFINDAN KULLANICININ HABERİ OLMADAN NETTE KENDİSİNİ TANITMASINA YÖNELİK KODLAR EKLENMİŞ OLSA DA bunu üreticiler dışında kimse daha biosa kullanıcıdan habersiz biosalara yerleşip yayılabilen bir yazılım geliştiremedi.

BU yeni sistem bu konuda muhtemelen çok sorun yaratacak.
Ayrıca tabi üreticilerin bu geniş alana kullanıcıların haklarını hiçe sayarak habersizce neler yerleştirebileceğini siz düşünün.
 
13-14 yıldır bilgisayar kullanıyorum, bilgisayarda neredeyse pek çok şey değişti ama bios pek fazla değişmedi.

Bekle gör politikasını izlemekten başka yapacak bir şey yok.
 
Geri
Üst