BIOS Bilgisayarınızın Kalbidir

ServerErr0r

uid=0(root)
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
2,330
Reaction score
0
Puanları
0
Kaçınız PC nizin kalbini Tanıyor?

“Mantık yürütmek insanoğlunun en büyük farkı..”

Canlılar için çok önemli yaşam merkezleri vardır.Bunlardan biri Kalp diğeri beyindir.İnsanoğlunun bu veli nimetlerini bilmeyen yoktur Peki hergün iç içe olduğumuz teknolojileri kaçınız teknik detaylarını merak etti.Meraklı insanlar çoktur.

Elbet birileri merak ediyor…

“PC ‘mizilerin kalbini tanıyalım…”

Bilgisayarların beyni ni sorsam size ; Cevap verebilir misiniz ? Az çok verebilirsiniz ; Kimi İşlemci(proccessor) der , kimi zekasını kullanarak Bilgisayar hafızası(ram) der.Ama kaçınız “Bilgisayarınızın kalbi var mı ?” sorusuna Evet der… ? Bu teknolojinin fark edilmeyen tarafı insanların hayal edilemediklerinin yapılması, zamanında yok ya dedikleri şeyi öğrendiklerinde şaşırıp kalmalarıdır.Teknolojiyi ben ve benim gibilerde bu yüzden sever.

Hayır diyenlerin sayısı bu kadar çok iken, Evet diyenler çıkmalı.
Tabikide Bilgisayarınızın kalbi var. Daha doğrusu Donanımla iç içe olan insanlar tarafından BIOS (Basic Input/Output System) bilgisayarın kalbi olarak nitelendirilir.Ve bu kalp 25 seneden beri bilgisayarlarımızda yer almakta …

“Nedir bu BIOS ?”

Bios, Basic Input/Output System kelimelerinin baş harflerinden türetilen bir kelimedir.Basic Input, temel giriş.Output system ise sistem çıkışı anlamına gelir.Adından da anlaşılabileceği gibi önemli bir yazılımdır.

En basit görevi bilgisayarın açılış işlevini yerine getirmektir.Bilgisayarınızın açılmasını sağlamakla da kalmıyor Anakart üzerindeki donanımların tanımlanmasını.Her birinin görev atanmasını yapıyor.Sistem üzerindeki yazılımlarınızın donanımla bağdaşması bios sayesinde olur.(bu işlemede booting denir.)

Bios un her geçen gün gelişen teknoloji karşısında güncellenebilir olması tabikide ömrünü uzatıyor.Bu sayede yeni donanımları bilgisayarımızı adapte ettiğimizde sistemimize uygun kullanabilmemiz daha kolay hale geliyor.( Bu esnek yönetim merkezine anakart teknolojisi müsade ettiği sürece )

Anakart üzerinde ise Bios Pili bulunmaktadır.Bu pilin de kalitesine göre 4-7 yıl ömrü vardır.Tabi bu Maxell gibi en çok kullanılan kaliteli piller için geçerlidir.Bios pilinin zarar görmesi, çıkarılması , bios ayarlarının sıfırlanmasına sebep olur.Tabi bu pil çıkarma işleminin bilinçli yapıldığında.Teknil bilgiye sahip olmayan biri bu işlemleri yapmaya kalktığında anakart zarar görebilir ve çalışmaz hale gelebilir.

“BIOS ‘ bilmekle bilmemek arasındaki fark…”

Bios’u bilmeyen bir kişinin bilgisayarı üzerinde sıra dışı işlemler yapabilmesi beklenmez.Çünkü bios bilen birisinin yapabilecekleri hayal gücüne bağlıdır.Bios unuzun yönetmek demek Bilgisayarı yönetmek demek.Bu da hayal gücünüzle alakalıdır.

Örneğin: Bilgisayarı istediğiniz zamanda istediğiniz şekilde açmanız mümkün.

Başka bir örnek Bios unu yönetebilen bir kişi donanımınıda yönetir.Çünkü Bios’unuzun özelliklerinden birinin donanımsal özelliklerin işlevlerini belirtmek demiştik.Kasa üzerinde Power düğmesinin işlevi Bilgisayarı açmaktır.Bunu Klavyenin Enter tuşu olarak tanımlamak sizin elinizde.Yada klavye üzerinden girilen sıralı “ l , 0 , n 3 “ klavye tuşlarına basıldığında bilgisayarınızın açılmasını sağlayabilirsiniz.Bir nevi şifre işlevi görmesini sağladınız yani.

“Bios ve Anakart geçimi…”

Bios anakartınızın kalbi olduğuna göre bir sorun çıktığında bios haberdar edecek bizi.

Bilgisayar açılışında bios unuzun ayarlarından boot ekranı tanımlandı seçeneği aktif olduğunda açılırken Power On Self Test yazar.Bu da bir bios işlevidir.Bilgisayarınızın açılırken bios unuz tarafından fiziksel taranmasıdır.Taranırken donanımsal sorun çıktığında kullandığınız bios yazılımına göre hata var ise hata verir.Bu donanımsal sorun nedir derseniz, Örneğin ram’inizin işlevini kaybetmiş olması durumu gibi hatalardır.Bu tarz bir durumda hata mesajina göre bios unuz Bip mesaji verir.Bu mesajlara Beep Code denir.

Beep Code ‘ler hataya göre yönlendirir bizi.

****

Teknoloji gelişiyor, herşeyi değiştiriyor.Bu kadar işlevsel bir yazılımın, 25 yıllık tarihin yerini yakın zamanlarda yeni bir yazılım yer alacak. Onun adı da Extensible Firmware Interface, kısaca EFI (Türkçesi: Genişletilebilir Firmware Arayüzü)…
 
Bilgisayarlar donanım ve yazılım iki ayrı bölümden ouşur, yazılımlar ruh gibidir ve bios dediğimiz şey sonuçta bir çeşit yazılımdır. ruhta kalp olmaz hisssss olur. Hisler kalbi hızlıda çalıştırabilir yavaşta çalıştırabilir, kalbi zayıf bilgisayarlar heyecana gelmez kalpten gider (çöker, patlar felan) :)

Bilgisayarda kalp donanımın parçasıdır, sistemi sürekli kan(elektrik) ile besler tahmin edeceğiniz üzere en kaba bileşen olan güç kaynakları kalptir....
 
Geri
Üst