Bayramda neyi, nasıl yediğiniz önemli

ofoking

New member
Katılım
16 Eyl 2005
Mesajlar
1,358
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
mahseryerindeyaralıkurt
Kurban Bayramı’nda, kırmızı et tüketiminin artması bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Uzmanlar genellikle problemin kırmızı et kullanımından değil yanlış beslenme şeklinden kaynaklandığını ifade ediyor. Nutrizone Sağlıklı Yaşam diyetisyenlerinden Aylin Yılmaz, insanların bayramda sağlıklarını koruyabilmesi için geleneksel yemeklerden vazgeçmesinin gerekli olmadığını söylüyor. Yılmaz, “Kişilere bayram gibi özel günlerde sakın kurban eti, hamurlu tatlılar, şekerli besinler yemeyin, demek doğru değil. Sadece insanlar hangi besini, ne kadar ve nasıl tüketmesi gerektiğini bilmeli ve buna göre hareket etmelidir.” dedi.

Kurban bayramlarında kırmızı et tüketilirken en çok, miktarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü aşırı derecede kırmızı et tüketimi kandaki yağda ve kolesterolde ani yükselişlere sebep olabiliyor. Dolayısıyla et sıklıkla ve bol miktarda tüketmemeli. Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunanlar ile şişman veya obez olan kişilerin yemek miktarlarını azaltarak öğün sıklıklarını artırmaları gerekiyor.

Bayram günlerinde kalabalık ve keyifli olan aile yemeklerinin sık olması da, yenilen yemek miktarının göz ardı edilmesine sebep olabiliyor. Bu durumda misafirliğe gidilecekse daha önceden ne yenip ve yenmeyeceğine karar verilmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Bu yöntem sayesinde ikram edilen besinlerden daha rahat seçim yapılarak aşırı beslenmenin önüne geçilmiş olunuyor.

Yemek ve tatlılarda aşırıya kaçmayın

Etin ızgarada, fırında veya haşlama yöntemleri kullanılarak pişirilmesine özen gösterilmelidir. Et yemeklerinin yanında mutlaka zeytinyağlı yeşil salata yenmelidir. Bayramda her gün mümkün olduğunca 2-2,5 litre su tüketilmesi önemlidir. Tatlı tercihleri hafif ve mideyi rahatsız etmeyen sütlü ve meyveli ürünlerden yana olmalıdır. Eğer mutlaka baklava yenmek isteniyorsa da tatlının içindeki şerbet çatalla ezdirilerek tabakta bırakılmalı ve en fazla 2 tane tüketilmelidir
 
Geri
Üst