Atatürk'ün Vasiyetnamesi

_JacK_

New member
Reaction score
0
T.c. Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi
Sayi: 1938/95 T.
Terk-i Hayat Eden Cumhurbaşkani Atatürk'ün 28.11.1938 Tarihinde Mahkememizde Açilan Vasiyetnamenin Sureti Aşağiya çikarilmiştir.
Dolmabahçe, 5.9.1938 Perşembe

"malik Olduğum Bütün Nükut Ve Hisse Senetleriyle, çankaya'daki Menkul Ve Gayrimenkul Emvalimi, Cumhuriyet Halk Partisi'ne Atideki şartlarla Terk Ve Vasiyet Ediyorum.

1- Nükut Ve Hisse Senetleri şimdiki Gibi Iş Bankasi Tarafindan Nemalandirilacaktir.

2- Her Seneki Nemadan Bana Nispetleri şerefi Mahfuz Kaldikça Yaşadiklari Müddetçe Makbule'ye Ayda 1.000, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, ülkü'ye 200 Lira Verukiye Ile Nebile'ye şimdilik 100'er Lira Verilecektir.

3- Sabiha Gökçen'e Bir Ev Alinabilecek Ayrica Para Verilecektir.

4- Makbule'nin Yaşadiği Müddetçe çankaya'da Oturduğu Ev De Emrinde Kalacaktir.

5- Ismet Inönü'nün çocuklarina Tahsillerini Ikmal Için Muhtaç Olacaklari Yardim Yapilacaktir.

6- Her Sene, Nemadan Mütebaki Miktari Yari Yariya Türk Tarih Ve Dil Kurumlarina Tahsis Edilecektir.

K.atatürk

vasiyetname sadece bu kadar mı? başka konular içerebilecegini duydym

Teknoloji TV deki "Konuşan Tarih" programını sunan hocanın su sozleri cok hosuma gitmişti

Atatürk'ün vasiyetle tüm malvarlıgını devletine halkına bagışlamak istemiş ama anayasaya göre bu imkansız çünkü anayasa özel mülk haklarını ciddi sekilde gözetiyor kimse bu sekilde bi bagısı vakıflar harici hala yapamıyor . Atatürk ne yapın ne edin bu işi halledin diye emir verir.

ve ertesi pazartesi sadece Atamıza özel bir yasa TBMM den geçer. Özel mülkün korunacagı yasasının hemen altına

'Sayın Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu yasadan muaftır.'diye geçilir.

peşine gelen yorumda süperdir günümüzde özel yasa cıkartırıp devleti soyanların aksine Atatürk tüm mal varlığını bagıslamıştır ve o pazartesiden sonra cebinde 5 kuruşu dahi yoktur.Dünya üstünde bunu yapan bi kişi daha olmadı çünkü Dünyaya Atatürkten baska bi Atatürk gelmedi...

ama oktay sinanoğlu bi konuşmasında açılmadıını söylemişti :S arattım ve buldum :D

edit:ama oktay sinanoğlu bunu kastetmemişti sanırım.burda sadece mal varlığından söz edio :S

Geri