ATATÜRK ne yapmamıştı?

AntidepresaN

New member
Reaction score
0
ATATÜRK ne yapmamıştı?

Osmanlı Devleti, siyasi ve askeri alandaki hâkimiyetini 1839 Tanzimat ve 1856 Islahat Reformlarıyla(!) -bugünkü AB kriterleri- ve ekonomik bağımsızlığını da önce Fransızlara verilen Kapitülasyonlar ve daha sonra 1838’de İngiltere’yle yapılan Ticaret Anlaşmasıyla -bugünkü IMF- Batı’ya devretmişti.

Bu uygulamalar neticesinde tam bir serbest pazar haline gelen Osmanlı Devleti, dış ticarette hep açık verir konuma geldiğinden, bu açığını kapatabilmek için bir yandan borçlanmış, diğer yandan da sahip olduğu önemli işletmeleri, maden yataklarını, demir yolları ve limanlarını yabancılara satmak zorunda kalmıştır.
Ve bu borçlar ödenemeyecek düzeye geldiğinde ise “Duyunu Umumiye-i Osmaniye” olarak bilinen idare sistemi kurulmuş (1881) ve bu sistemle yabancılar, ülkedeki birçok işletmenin idaresine el koyarak, kendi alacaklarını kaynağından tahsil etmeye başlamışlardır.

Bütün bu çabalara rağmen, Osmanlı döneminde bitirilemeyen bu borçlar, üç kıtaya hükmeden cihan devletinin çöküşünü hazırlamıştır. Parçalanan Osmanlı Devletinden Milli bir devlet çıkarabilmek için verilen Atatürk önderliğindeki Milli Mücadele Cumhuriyetin kuruluşuyla sonuçlanmış ve Lozan Antlaşmasıyla da genç Cumhuriyet milletlerarası alanda yerini almıştır.

Ancak Lozan Antlaşması bilhassa dış ticaret, gümrükler ve kapitülasyon konularında birçok kısıtlama getirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, her şeye rağmen askeri cephedeki zaferini kendi deyimi ile “taçlandırmak” için vakit kaybetmeden ekonomik sahada savaşa başlamış ve ilk iş olarak, millileştirme hareketlerine el atmıştır.
Atatürk, her türlü dış baskı ve ekonomik sıkıntıya rağmen; 1923-1937 arasında 8 demiryolu ve liman, 12 belediye hizmetleri, 2 imalat ve 2 de madencilik işletmesi olmak üzere toplam 24 tesisin bedellerini öde-yerek acilen millileştirmiştir (1).

Atatürk; yabancı sermayeyi tam manasıyla reddetmemekle birlikte özellikle; toprakların, ormanların, madenlerin ve stratejik tesislerin kesinlikle yabancıların elinde olmaması gerektiğine inanıyordu. Ve bir konuşmasında:
''...zannolunmasın ki, biz yabancı sermayesine karşı bulunuyoruz. Hayır. ... yabancı sermaye bizim çalışmamıza ve sabit sermayemize katılsın. Bizim için ve onlar için faydalı neticeler versin; fakat eskisi gibi değil. ... (önceden) devlet ve hükümet yabancı sermayesinin jandarmalığından başka bir şey yapmamıştır. Artık her medeni devlet gibi, millet gibi, yeni Türkiye’de bunu uygun göremez. Burasını esir ülkesi yaptıramaz.'' (2)

Görüldüğü üzere Atatürk, Osmanlı’nın son döneminde ve bugünkü Türkiye’de uygulandığı gibi, Batı ile iyi ilişkiler kurabilmek için ülkenin ekonomik varlıklarının kontrolsüz bir şekilde yabancıya satışına izin vermemiş, aksine acil gördüklerini ilk fırsatta millileştirmiştir.

(1) Karluk, R.: Türkiye Ekonomisi, 1997; Beta yayımları sf. 523
(2) Ülken, Yüksel Atatürk ve İktisat, 1984 ( 2. Baskı) sf 44-47

Mehmet KARAGÜL

Atatürk; yabancı sermayeyi tam manasıyla reddetmemekle birlikte özellikle; toprakların, ormanların, madenlerin ve stratejik tesislerin kesinlikle yabancıların elinde olmaması gerektiğine inanıyordu.

Bunları başımızdaki zafiyetlilerde biliyor neden ısrarla tersini yapıyorlar?
Globalleşen dünyanın getirdiklermi, mide genişliğinin geldiği boyutmu?

(Salak sulak konulara yüzlerce yorum yapanların şu şahaser niteliğindeki yazılara bakmaması beni kahrediyor.)

Uykusuzhergece eklediğim yazıları okuyup yorum yaptığın için tşk ederim.Son cümlenede aynen katılıyorum..Ne diyelim herkesin okuması temennisiyle..

atatürkçülük ve ilkelerini gericilik ile suçlayan şahsiyetlerin memleketi ne duruma getirdiğini görmek için çok uzaklara gitmek gerekmiyor...

"özellikle; toprakların, ormanların, madenlerin ve stratejik tesislerin kesinlikle yabancıların elinde olmaması gerektiğine inanıyordu."

bunlar gittikten sonra ayağımızda kalan donumuzun ne önemi kalırki.
gerci dona kadar gittik ama bekleyip görelim.

aynen bende aşırı derecede katılıyorum dünyanın önde gelen ülkelerinin en değerli en çok para getiren şirketleri devletin malı ama bizde hey yavrum hey beee rebel sen yine çok iyimsersin dostum bence donumuz bile kalmadı soğuktan donucağız ya neyse bekleyip görcez

Bu Güzel paylasım icin tSk. ediyorum..
Bu bölüm hep okunuyor ama yorum yapılacak bisey bulamıyorum..
Atatürk dedin mi duruyorsun yerinde zaten ..
Ulu önderim yorumsuz bir kahraman ..
Sadece okumakla kalıyoruz ..

Geri