-Anka- Made in Turkey

icemen

New member
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
20,136
Reaction score
0
Puanları
0
TUSAŞ-TAİ tarafından tasarlanan ve “Anka” adı verilen insansız hava aracı dün basına tanıtıldı. Anka, PKK ile mücadelede görsel istihbarat amaçlı kullanılan İsrail yapımı Heron’lardan daha donanımlı

anka-hangardan-cikti-742986.Jpeg


TUSAŞ-TAİ tarafından tasarlanan ve “Anka” adı verilen insansız hava aracı, dün hangardan çıkartılarak basına tanıtıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK ile mücadelesinde görsel istihbarat amaçlı kullanılan İsrail yapımı Heron’lardan teknik açıdan daha donanımlı olan Anka’ların 2012 yılında envantere dahil edilmesi planlanıyor. Anka’nın montajının tamamlanmasıyla Türkiye, ABD ve İsrail’den sonra operatif insansız hava aracı yapabilen üçüncü ülke oldu. Aralarında Pakistan’ın da bulunduğu 5 ülkenin, Anka ile ilgilendiği ve üretime geçtikten sonra Anka’yı talep edebilecekleri belirtildi.
Özellikle PKK’ya karşı mücadelede kullanılması amaçlanan ve 4 yıldır üzerinde çalışılan Anka’nın montajı tamamlandı ve dün tanıtımı yapıldı. TUSAŞ-TAİ Tesisleri’nde tamamen Türk mühendisler tarafından üretilen Anka’nın tanıtım törenine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Kuvvet Komutanları katıldı. Gönül, Anka’nın, Türk savunma sanayinin dünya çapında başarısı olarak niteleyerek, “TSK için insansız hava aracı sistemlerinin ne kadar hayati bir unsur olduğu bilinciyle mevcut sanayi ve teknoloji alt yapımızı bugün belirli bir noktaya getirmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki birkaç sene içinde bugün konuştuğumuz projelerin ürünü olarak envantere alınacak hava sistemleri, silahlı kuvvetlerimizi daha güçlü kılacak” dedi.

Hedefimiz 2012
Bayar ise, TSK envanterinde 168 mini inssansız hava aracı bulunduğunu, Anka’nın kendi kategorisinde dünyanın en iyisi olmayı hedeflediğini belirterek, “Anka, uluslararası standartlara uygun olarak ylaklaşık 107 milyon dolarlık bir bütçeyle tasarım ve geliştirmesi gerçekleştirilen operatif seviye bir sistemdir. Prototip tasarımı 2011 yılında tamamlanarak seri üretim aşamasından geçilecek Anka’da hedefimiz 2012 yılında ilk üretim sistemlerini teslim etmeye başlamaktır” diye konuştu.

fft16_mf742618.Jpeg


ANKA
Toplam 7 bin parçadan oluşan ve tamamı TAİ mühendislerince tasarlaran Anka’da toplam 3,5 kilometre uzunluğunda kablo bulunuyor. Anka, 200 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. 155 beygirlik dizel motora sahip olan Anka, her hava üssünde rahatlıkla bulunabilen jet yakıtıyla çalışmakta. Yakıt deposu 24 saat havada kalabilecek şekilde tasarlandı. ASELSAN tarafından geliştirilen ve Heronlarda da kullanılan aselflir 300T cihazı ile gece gündüz keşif yapabilme ve hedef tespit sistemine de sahip olan Anka’ya otomatik iniş ve kalkış yapabilmesi için yerden takip ve güdüm sistemi de eklendi. İlk aşamada 23 bin feet yüksekliğe (yaklaşık 8 kilometre) kadar çıkacak ANKA, aşamalı olarak 30 bin feet irtifaya (10 km) kadar tırmanabilecek. 18 saatlik havada kalma süresi de 24 saati bulacak. Anka’nın Heron’dan daha ucuza mal olacağını belirten yetkililer, aynı sınıftaki dört uçak ile iki istasyonlu bir sistemin ortalama maliyetinin 50-60 milyon dolar olduğunu, ancak Anka’nın bu rakamın altında mal olacağını vurguladı. Anka’ya, TSK’nın talep etmesi durumunda ABD’nin kullandığı insansız hava aracı Predator’ler de olduğu gibi silah yüklenebilecek. Bu özellik, Heron’larda bulunmuyor. TSK’den onay çıkması durumunda 2011’de seri üretime geçebileceği belirtilen Anka’ları, İsrail ve ABD’den ihracat yapmak istemeyen yaklaşık 5 ülkenin talep ettiği de bildirildi. Aralarında Pakistan’ın da bulunduğu 5 ülke, Anka’ları ihraç edebilmek için TSK’nın seri üretim için onay vermesini bekliyor. Türkiye’yi, İsrail ve ABD’den sonra operatif insansız hava aracı yapabilen üçüncü ülke konumuna getiren Anka, önümüzdeki hafta İngiltere’de gerçekleştirilecek uluslararası bir fuarda da tanıtılacak.

fft16_mf742619.Jpeg


Anka’nın boyu 8 metre, kanat genişliği: 17.3 metre, yüksekliği: 3.4 metre, maksimum kalkış ağırlığı ise 1.6 ton.

HERON
İsrail yapımı Heronlar 35 bin feet (yaklaşık 12 kilometre) irtifaya çıkabiliyor, 52 saat havada kalabiliyor, aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. Ayrıca uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapıyor. Entegre GPS alıcısıyla yönlendirilebilme, aldığı görüntüyü eşzamanlı olarak başka alıcılarla paylaşabilme gibi birçok gelişmiş özelliğe sahip. Türkiye’nin 10 tanesi için 183 milyon dolar ödediği Heronlar’ın bazı özellikleri şöyle: Boyu: 8.94 metre, Kanat genişliği: 16.6 metre, Hızı: 207 km/h
Menzil: 350 km, Maksimum kalkış ağırlığı: 1.15 ton.


KAYNAK
 

Ekli dosyalar

  • LKKJHHGG.jpg
    LKKJHHGG.jpg
    10.9 KB · Görüntüleme: 21,675
inasallah tsk üretime gecmek için biran once karar alır abd ve israile baglılıgımız azalır

sonuçta bu dovizin türkiye içinde kalmsınıda saglar artı döviz girdisisaglar





bildiğniz gibi su yukarıda kı zırhlı personle tasıyıcılara tsk tarafında talep gelmedi insallah bir an once gelir hem pars için hemde anka için
 
Neden seri üretime geçilmiyor bir türlü anlamıyorum yeter dışardan silah aldığımız
 
Yakın bir zamanda da inşallah Altay'ın sesini duyacağız. Yerli yeni nesil tank. Ama başka bir açıcan bakarsak şöyle demeliyiz.

"Tank uçak bunlar hikaye. Vatandaş aç. Bu paralar böyle luzumsuz işlere harcanıyor. Ama bunların işsizliğe açlığa yoksulluğa bir faydası var mı, yok tabiki."

Güzel ülkem.
 
Yakın bir zamanda da inşallah Altay'ın sesini duyacağız. Yerli yeni nesil tank. Ama başka bir açıcan bakarsak şöyle demeliyiz.

"Tank uçak bunlar hikaye. Vatandaş aç. Bu paralar böyle luzumsuz işlere harcanıyor. Ama bunların işsizliğe açlığa yoksulluğa bir faydası var mı, yok tabiki."

Güzel ülkem.

Şuanda ABD, İsrail halkı aç değilse bu da savunma sanayiinin gelişmişliğinden kaynaklanıyo, merak etme var faydası.
 
ülke aç felan filan demişsiniz abicim adam eknolojiyi yakalamış sana bana satıyor bizde üretelim satalım bizimde karnımız doyar ama bunu düşünemiyosunuz ki.Üretecen ki satacan cebine para girecek eğer üretirken aç kalıcaksak ben aç kalmaya razıyım.
 
:D bunuda sonunda başarabildiler. tüm dünya yapar eder satar biz daha gözümüzü yeni açar bakar tarar yoklar.
 
helal olsun bizim millete...
 
Yakın bir zamanda da inşallah Altay'ın sesini duyacağız. Yerli yeni nesil tank. Ama başka bir açıcan bakarsak şöyle demeliyiz.

"Tank uçak bunlar hikaye. Vatandaş aç. Bu paralar böyle luzumsuz işlere harcanıyor. Ama bunların işsizliğe açlığa yoksulluğa bir faydası var mı, yok tabiki."

Güzel ülkem.

Buradaki espiriyi nasıl anlayamadınz hayret..
 
"Türkiyedeki hiçbir başarı cezasız kalmaz. "

Devrim Arabaları...
 
yakında ''intihar eden'' mühendis haberleri duymayız inşallah.!
 
inşallah bundan sonra bütün savunma sanayiimiz yerli olur da hayal ettiğimiz geleceğe kavuşuruz
 
yapsınlar abi bence geç bile kaldılar devletin bununla ilgli dünya kadar kurumu var aselsan havelsan roketsan aspilsan ordaki mühendislerin işi ney bir tanede onlar yapsın....
 
bu bunuda devrim arabaları ve aselsan da öldürülen mühendislerin sonu gibi olmaz bu iştede yine şerefsiz amerkanın parmağı vardı...
 
Şuanda ABD, İsrail halkı aç değilse bu da savunma sanayiinin gelişmişliğinden kaynaklanıyo, merak etme var faydası.

savunma sanayisini güçlendirip zayıfları sömürüyolar. bizde mi öle yapalım..
verdiğin örneklere bak
 
Geri
Üst