Anayasa Mahkemesi'nin kararı: Türban laikliğe aykırı

Newwave

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0

21oda2a.jpg

Anayasa Mahkemesi'nin kararı: Türban laikliğe aykırı

Anayasa Mahkemesi'nin, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararında, ''Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gözetildiğinde, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan düzenlemenin, yöntem bakımından dini siyasete alet etmesi, içerik yönünden de başkalarının haklarını ihlale ve kamu düzeninin bozulmasına yol açması nedeniyle laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır'' denildi.

Ankara- Anayasa Mahkemesi, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'de yayımladı.

Gerekçede, şöyle denildi:
''Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gözetildiğinde, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan düzenlemenin, yöntem bakımından dini siyasete alet etmesi, içerik yönünden de başkalarının haklarını ihlale ve kamu düzeninin bozulmasına yol açması nedeniyle laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen Cumhuriyetin temel niteliklerini dolaylı bir biçimde değiştiren ve işlevsizleştiren bu düzenleme Anayasa'nın 4. maddesinde ifade edilen değiştirme ve değişiklik teklif etme yasağına aykırı olduğundan, Anayasa'nın 148. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen teklif koşulunun yerine getirilmiş olduğu kabul edilemez.''

Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ''iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması'' istemiyle açtığı davada, ''9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 1. ve 2. maddelerini, Anayasa'nın 2, 4. ve 148. maddelerini gözeterek'' iptal etmiş ve yürürlüğünü durdurmuştu.

Kaynak

şimdi bu gerekçeden sonra bu yasaya oy veren milletvekilleri kendilerini bu devletin anayasasuının değişemez maddelerini değiştirmeye çalışmaktan dolayı kendi haklarında suç duyurusunda bulunup kendi dıokunulmazlıkalrını kaldıracakalrımı.?????

Anayasa mahkemesinin gerekçeli kararından sonra diyebileceğim tek söz Anayasa'nın
değiştirilemez maddelerini çiğnemeye yönelik kararlar alınmamalı, Anayasa'yı aşmaya
çalışan anlayış tekrarlanmamalı, ve Türkiye huzurlu bir şekilde yönetilmelidir umarım
bazı çevreler bundan ders çıkartmasını bilirler.

''Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gözetildiğinde, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan düzenlemenin, yöntem bakımından dini siyasete alet etmesi, içerik yönünden de başkalarının haklarını ihlale ve kamu düzeninin bozulmasına yol açması nedeniyle laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

%99 u gavur olan bir toplımun anayasa olarak kabul ettiği sözde İNSAN HAKLARI mahkemesi maddelerinin bu güne kadar sadece Türkiye aleyhine karar verdiği,Türkiye'yi küçük düşürecek her türlü eylemi haklı bularak cezalandırdığı düşünülürse;
Hedefimizin çağdaş ve demokratik insan olmaktan ziyade,
kılık ve kıyafeti siyasi simge olarak göstermek çabasında ısrarcı olmamız ve bu konuda sayın avrupa gavurlarını kendimize önder ve yol gösterici seçerek bağlayıcı kabul ettiğimizden dolayı
bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı,
Bir Türk ve
Bir Müslüman olarak utanç duyuyorum.

Nerede kaldı bağımsız yargı? çığırtkanları!!!!

anayasa mahkemesi yetkisini aşmıştır. olasılıklar üzerinden değerlendirme yapmıştır. yeri ve zamanı gelince hesabı soruacaktır.

Makarna kömür kesilmesinde ne olursa olsun.

TC Anayasası(*)

(*)Anayasa Mahkemesi Yuriçindeki En büyük ve En yetkili Mahkemeler Arasındadır...

Demekki bu mahkeme büyük bir mahkeme o aykırı diyorsa; aykırıdır AKP' yi kapatmaya uygun bulmadı biz saygıyla karşıladık sizde karşılayacaksınız.

Değiştirilemez ilkelerde nelermiş öyle
Cumhuriyet halkın kendi yönetiliş biçimini seçme hakkı ve özgürlüğü ise şayet
Halk istediği takdirde o anayasayı bütünüyle silmesinide bilir
Sizin gönlünüz ferah olsun

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasada Kati değiştirilmesi bile teklif dahi edilemeyecek
hükümlerle belirlenmiş Demokratik , Laik , Sosyal bir Hukuk devletidir ve de ilelebet öyle kalacaktır.

----- aha suraya yazıyorum bı arastrırın bugun meclıste olupta secımler yaklaştığında bas bas bız bu turban sorununu cozecegız dıe bagıranlar neden secım sonucu açıklandıtan sonra cark edıyolar......
---- laıklık her ınsanın ozgurce yaşaması kısıtla olmadan demek deılmı..... neden bu sorun oluyo......
--- avrupa ınsan hakları mahkemesı neden butun kararlarını turkıye aleyhıne alır neden hep karalar neden bız barbar oluruz onlar lord neden bızım ımamlarımız cahıl pasaklı toplum duşmanı olurda onların papazları medenıyetlı gosterışlı olur .....
----- yoksa çarpıtıyormuyum yada aklımı mı kacırdım da bunları soyluyorum ... yada bunları bana kım soyletıyo... bırakın bunları yaaa......

anayasa mahkemesi kısaca meclisi kapatın ben size yeterim demek istiyor

Tek yargı imparatorluğunu istiyor

Artık türban tartışmasına en son noktayı Anayasa mahkemesi koymuştur; kamuda türban yasak, hadi başka kapıya...

AİHM' de türbancılara sırtını defalarca dönmüştür, daha da türbanı siyasete zemin olarak kullanmanın başka da bir gereği kalmamıştır.

Artık bu vatandaş da türban sorununu çözeceğiz diyen siyasetçilerin suratına mı tükürecek, yoksa aman benim garip milletvekillerim yasayı çıkardı ama anayasa mahkemesinden döndü, hele bir şeriat devrimini de gerçekleşitrelim bakalım diye mi düşünecektir, onu da göreceğiz vesselam.:))))

anayasa mahkemesi olağan durumu devam kararı almıştır bir şeyleri değiştirdiği felan yok anayasa mahkemesine yükleneceğinize bu işi eline yüzüne bulaştıranlara türban serbesiyeti alındıktan sonra neredeyse şeriat getireceğiz diyecebilecek olan milletvekillerine yüklenin bence

türban nedir ya? ben bunu anlayamıyorum.. neden anneannelerimiz gibi örtemiyorlar başlarını?
zaten refah zamanından kalma bir yaygara uzatılıp duruyor ondan önce türban mı vardı?
yol alsınlar bi zahmet yoksa ampul abileri keser valla kömürlerini alır oğluna bir gemicik daha =)

türban nedir ya? ben bunu anlayamıyorum.. neden anneannelerimiz gibi örtemiyorlar başlarını?
zaten refah zamanından kalma bir yaygara uzatılıp duruyor ondan önce türban mı vardı?
yol alsınlar bi zahmet yoksa ampul abileri keser valla kömürlerini alır oğluna bir gemicik daha =)

üstat ben konuya yorum yapmak istemiyorumda

bu türban lafını ilk defa ortaya hürriyet gazetesi atmıştır refah partisi degil yani gazetenin sahibini ve amacının ne oldugunu söylememe gerek yoktur sanırım bunlar bilinçli programlı seyler ilk önce türban lafını hayatımıza soktular sonra basörtüsü türban diye ayırım yaptılar sonra bazılarıda çıktı biz türbana karsıyız basörtüsüne degil gibi laflar ettiler halbuki ikiside aynıdır ama amaç farklı üstat maksat Türkiyenin gündemi degişmesin

bu karar akp lehine alınmıstır alehine sananlar secim meydanlarına ve sonuclarına baksınlar bunu anlamarı lazım ama pek sanmıyorum sabit fikirli insanlar bunu idrak edemezler

ikinci olarak anneannelerimiz gibi taksalar üniversiteye alıcaklarını falan sanmıyosundur inşallah inan öyle taksalar baska bir kulp bulurlardı

Ellerinden geleni ardlarina koymasinlar.
Suan yaptiklari,yuzme bilmedikleri halde okyanusa atlamak,bogulcaklarını bıle bıle,ıstedıklerı kadar kulaç atsınlar.
Bogulacaklar.

bu da akp ye oy kazandıracak , cünkü adamlar siyasi cihad yapar durumdalar ...
türban arkadasımın da dediği gibi hürriyet gazetesi uydurmasıdır .
türban ve basörtüsü hatta eşarp yazma ne olursa olsun aynı şeyi temsil eder ...
siyasi simge diye yasak koydular güya ama gercekten siyasi simge olsaydı yasak konmazdı.
asıl sebep dini istismardır , bu ülke insanının dini acıdan yozlasması için yapılmaktadır bu işler...
bi gün baslarını gercekten siyaset için örten insanlar cıktığında bu yasakta kalkacak ama o gün türk kadınları avrupalılardan farksız olucak

ülkemi çok seviyorum ancak hiç bir zaman adalet sistemine güvenmedim bu digişle güvenmemde...bir grup insanın kendisini ülkenin sahibi sandığı-kendi düşüncelerine göre laikliğin tanımını ve kapsamını değiştirdiğini (laikliğin amacını din ve vicdan özgürlüğünü sağlamk değil kısıtlamk olduğunu-ne yazık ki bu hale getirdiler)ve sonrasında bizler atatürkcüyüz bizler vatan millet severiz deyip atatürkcü düşünmek ve yaşamk isteyen bir çok insanın birer birer kandırığı hatta kendisinden olmayan yaşam tarzına saygı duymayı bile beceremeyen bir huku sistemine ne diye güvenimki o yuzden bu kararıda adil bulmuyorum eğer ki bu ülkenin çıkarını düşünüyorlarsa yıllardır tartışılan ve tartışılmayada devam edilcek olan bu sorunu halk sunsunlar bırakalım halk karar versin zaten sonrasında kimsenin birşey demeye hakkı olmaz ancak aleylerinde karar çıkacaklarını bildikleri için bunuda yapmıyorlar yaptırmıyorlar...nediyelim gün gelir devran döner...

Türbanın siyasi simge olduğunu bizzat başbakanın kendisi ortaya atmıştır velevki türban siyasi simge olsun diyerek ;

Türban siyasi bir simge değildir bu noktaya getirenler türbanı siyasallaştırıp simgeleştirmek isteyenler ve
bunun üzerinden oy avcılığı yapan kişilerdir yaşanan bu durumu değiştirmeye yönelik atılacak adımlar şu
anki Anayasal çerçevede mümkün değildir bu konuda hangi parti olursa olsun ne kadar ısrarcı olursa olsun
her hangi bir değişiklik olmayacak ve Akp nin karşı karşıya kaldığı kapatma davaları ile sonuçlanacaktır.

Ya millet laik olmak zorunda değil ki. Birçok insan da bu konuda maalesef çok cahil. Devletin laik olması dini yaşamı kısıtlamak için değil ayırımı önlemek içindir. bizde tam tersine dini engellemek için kullanılıyor.

Geri