Anıtkabir'de 222-A eylem
Kadın Platformu üyesi 58 dernek, 2. ayın 2. günü, saat 2'de Atatürk'ün huzurunda buluştu. Ellerinde Türk bayrakları ile Anıtkabir avlusunu dolduran kalabalıkta her yaştan insan mevcut.
Kadın Platformu üyesi dernek ve diğer derneklerden oluşan toplam 58 dernek ve sivil toplum örgütü, 2. ayın 2. gunu, saat 2'de Anıtkabir'de Atatürk'ün huzurunda buluştu. Kadın derneklerinin organize ettiği türban düzenlemesine tepki eylemine kadınların yanı sıra her yaştan insan katıldı. Binlerce kişi de Anıtkabir'in avlusuna giremedi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Saruhan, yaptığı açıklamada, "Anayasa bir yerinden delinirse bunun bütüne yayılacağına ininıyoruz" dedi. "Türban sorunu bir kadın ve erken sorunudur" diyen Saruhan, "AKP ve MHP'ye sesleniyoruz; bu mutabakatı bozun. Cumhuriyetin kazanımlarını yok etmek için iş birliği yapmayın" çağrısında bulundu. Saruhan, türban ile ilgili kanun düzenlemesinde bütün aşamalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hazır bulunacaklarını ifade etti.
222 A: 2. ayın 2'sinde saat 2'de Anıtkabir'de" sloganıyla hareket eden ve öncülüğünü Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), Cumhuriyet Okurları (CUMOK), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Hacıbektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği (HAYOKDER), Avrasya Kültür ve İşbirliği Lobisi Vakfı (AKVİL) ile Yerel Yönetim, Araştırma, Yardım ve Eğitim Derneği'nin (YAYED) yaptığı toplumsal hareket, türbana karşı tepkilerini ortaya koymak için saat 12.00'den itibaren Anıtkabir'e akın etti.
SLOGANLARLA TEPKİ
Aslanlı Yol'dan birlikte yürüyen katılımcılar adına, ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay mozoleye çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Daha sonra İstiklal Marşı okundu. Kalabalık alkışlarla, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atarak tepkilerini dile getirdi.
Ardından, hazırlanan ortak metin, Anıtkabir Ziyaretçi Defteri'ne Günay tarafından yazıldı.
Kadın dernek temsilcileri, "Biz birilerini Ata'ya şikayete gelmedik, birilerinin yüzüne aynayı tutmak için geldik" diye konuştu.
MHP'YE DE TEPKİ
Bir süre laiklikle ilgili ve hükümet karşıtı sloganlar atan kalabağın ellerinde sadece Türk bayrağının taşınması dikkat çekti. Protestocular zaman zaman türban konusunda AK Parti'ye destek veren MHP'ye de tepki gösterdi.
Kalabalık programın ardından gruplar halinde Atatürk'ün mozelesinin önünden geçerek saygı duruşunda bulundu.
Aynı eylemin aynı sloganla Türkiye'deki 17 il ve ilçede gerçekleştirildiği bildirildi.
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=297581