AKP İktidardan Düşerse Dağılır

AngeL Of Death

Wishmaster
Altın Üye
Reaction score
0

Çok partili demokrasi hayatımızda tek başına iktidar olmuş sadece 4 parti var.Tek başına iktidar olan partilerin ilki Demokrat Parti‘ydi. Daha sonra Adalet Partisi. Ardından ANAP ve son olarak da AKP tek başına iktidar oldu. Bunun dışında Türkiye hep koalisyonlarla ya da ara rejimlerle yönetildi.

Tek başına iktidar olan son iki partinin ortak özelliği kurulmalarıyla birlikte iktidara gelmeleri. İkisi de lider partisiydi ve liderleri de muhalefete hiç düşmedi.

ANAP Genel Başkanı Turgut Özal cumhurbaşkanı olduktan sonra seçim kaybetti, bir daha kendini toparlayamadı ve eriyip gitti.

AKP’nin geleceğinin ne olacağını ise henüz bilemiyoruz.

Ama kesinlikle söyleyebileceğim bir özellik var ki, eğer AKP tek başına iktidar olamazsa parti hızla küçülür ve tıpkı ANAP gibi eriyip gider.

Çünkü ANAP gibi AKP de sağlam bir ideolojiye dayanan, fikri yapısı güçlü parti değil. Her iki parti de uzun ve yorucu bir siyasi mücadeleden çıkıp gelmediler. Günün koşulları gereği bir “toplama” sonucu oluştu bu partiler.

Örneğin Özal “4 eğilimi birleştiriyorum” derken 12 Eylül darbesinin darmadığın ettiği siyasi görüşleri tek parti altında bir araya getirmeye çalışmıştı.

AKP ise hırsızlık, yolsuzluk ve beceriksizlik döneminin ardından yine “toplama” mantığı ve “değiştim” söylemiyle kuruldu.

Sonuçta bu iki partinin de aslında güçlü tabanları olmadı, olamazdı da. Bu partiler bir tür “menfaat birlikteliği” niteliğinde. Menfaat grupları sadece iktidar olduklarında bir arada tutulabilirler. Eğer iktidar elden giderse o menfaat grupları da partiyi anında terk eder.

AKP’nin ANAP’tan tek farkı “kurucu unsurun” birbirine çok bağlı, temelini dinden alan, takiye yoluyla çevreyi etkilemeyi bilen küçük bir çekirdek gruba sahip olması. Bunun oy karşılığının yüzde 7-8’i geçmesi mümkün değil. Bu kesim şu anda Türkiye yönetiminin neredeyse yüzde 90’ına sahip.

Bu çekirdek kadrodan sonra AKP’nin etrafında oluşan menfaat halkaları var. Dinine bağlı, dini gerekleri yerine getiren ama cumhuriyet ve ilkeleriyle kavgalı olmayan AKP’yi “dindar gördüğü için” sempati duyan bir çevre en önde geliyor.

Ardından tarikat ve cemaatler biraz daha geniş bir halka oluşturuyor.

En büyük halka ise çeşitli siyasi görüşlere sahip olan ama değişik gerekçelerle AKP’ye destek verenler. Bu halka AKP’yi yüzde 18-20’lerden alıp yüzde 47’lere kadar çıkartabiliyor.

Ancak bu son ve büyük halka çok farklı menfaatler sağladığı için iktidar elden gittiği an hemen çözülecek kesimi de oluşturuyor.

Bu durumda eğer AKP tek başına iktidar olma şansını kaybederse oyları yüzde 20’nin bile altına düşecektir. Ayrıca AKP’deki hızlı düşüşün nedeni de zaten bu son halkanın giderek çözülmesidir.

CAN ATAKLI-VATAN

Kaynak

Tek hedefleri AKP yi dapıtmak bu mhalefetin başkada bi siyasetten anladıkları yok..Çömel oğlum kalk paşam.

Ya dağılacak olan sadece hükümet. Başbakan , Cumhurbaşkanı ve Bakanlar zaten torunlarının torunlarına yetecek kadar para kazandılar. O saatten sonra çok da takacaklarını düşünmüyorum ki uçaklarına atladıkları gibi giderler buradan

2002 den bu yana ölen askerlerimizin kanı akp nin oy verenlerin ellerine bulaştı . Ülkesiyle bu kadar çatışma halinde hiç bir hükümet gelmedi gelmezde. Fettullah gülen ve öğrencileriyle beraber rejim düşmanı .ABD de gider papazın elini öperler TÜRKİYE ye gelip müslüman geçinirler.
Bu seçim türkiyenin bekası meselesidir. Umarım Akp sandığa gömülür

Akpartinin seçmenini oluşturan kesim partisinden menfaat beklentisi olmayan kesim. İyice tahlil edin anlarsınız.

Ya dağılacak olan sadece hükümet. Başbakan , Cumhurbaşkanı ve Bakanlar zaten torunlarının torunlarına yetecek kadar para kazandılar. O saatten sonra çok da takacaklarını düşünmüyorum ki uçaklarına atladıkları gibi giderler buradan

küpleri boş gelen birini aramaktansa bunlar kalsın derim.

yeni gelecek iktidar boş küple gelecek onlarda aynısını yapacak

giren yine millete olacak :)

bu araba AKP nin gitmesini isteyenlerde en az onun kadar boş küplü olanlardır.

küpleri degiştirmeyin :):lol:

CAN ATAKLI istatistik gibi bir yorum hep böyle olmus ama ben size birsey söyleyeyim sizin sürekli dış güçler dediginiz var ya onlar su anda akp gitsin istiyor ve gelecek olan kim oldugunuda söyluyorum chp mhp koalisyonu olacak cogu kişi hadi ordan diye bilir ama göreceksin aynen böyle olacak

Uçağa atlayıp gidecek kimseyi biz meclise sokmadık evelallah ama zamanında sizin zihniyetinizdeki ittihatçılar osmanlıyı batırıp gemilerle kaçıp gittiler ...

can ataklı yıllardır boş konuşuyor kaç tane kanaldan disaple oldu en son yeni bir kanal beyaz tv açılmış orda gördüm

can ataklı yıllardır boş konuşuyor kaç tane kanaldan disaple oldu en son yeni bir kanal beyaz tv açılmış orda gördüm

Boş konuşmuyor bence kardeşim. Eğer iktidardan düşerse ki, artık bu düşüsün durması çok zor. Akp kaybolup gidecektir diyor... Tıpkı Dp gibi Ap=DYP gibi Anap gibi...

Boş konuşmuyor bence kardeşim. Eğer iktidardan düşerse ki, artık bu düşüsün durması çok zor. Akp kaybolup gidecektir diyor... Tıpkı Dp gibi Ap=DYP gibi Anap gibi...

ama şunuda gözardı edemeyiz. Akparti kendinden önceki merkez partiler gibi kaderini beklemedi. Daha öncekileri dramatik şekillerde sona erdiren derin oluşumla yüzleşti ve şimdi artık aralarında resmen bir savaş var. Bu savaşı eğer Akparti kazanırsa, artık isterse Akparti bitsin farklı bir parti gelsin çokda önemli değil. Önemli olan Akpartinin Derinlerle girdiği savaşı kazanması. Ve halk artık bunun bilincinde. Onun içindir ki Referandum da EVET çıkması ülkemiz için çok büyük anlamlar içeriyor.

AKP kapatılırsa , başka adla kurulur , tek başına gelemezse koalisyonla başa gelir AKP nin oyu %30 dan aşağı düşmez , MHP ve CHP ise ikisi koalisyon kuracak oyu alamazlar sonuçta AKP gene başta kalır ,
aç tavuk kendini buğday ambarında zannedermiş bırakın rüya görsünler ...

bugünün akplileri dünün mhplisi dyplisi değil mi ne olacak ki
ak da olur al da olur black bile olur bunlar :D

Geri