Cep telefonlarımızın cebimizi patlatacak kadar büyük ve tuğla gibi ağır olduğu zamanları hatırlıyor musunuz? Telefonlarımız bir de telsizleri hatırlatan antenlere sahiptiler ve bazılarının antenlerini "açmak" da mümkündü. Bazıları ise "son teknoloji" ürünü 1.3 megapiksel kamerayla beraber geliyordu.
Belki de bu telefonlar da yeterince işimizi görüyordu ancak şimdiki akıllı cepler temel sayılan telefon işlevlerinden çok daha fazlasını yapabiliyor. Bir zamanların bu "inanılmaz" ceplerini galerimizde sizler için bir araya getirdik.

Palm: Kyocera 7135
Kyocera, Palm'ın işletim sistemini ilk kullanan üreticilerdendi. Telefon renkli ekrana sahip menteşeli tasarımı ilk kez bir araya getiriyordu.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Aralık 2002

Palm: Treo 600, 650
PDA'ların cep dünyasında kendine yer edinmesinin ardından ünlü Treo serisi cep telefonu ve kişisel organize edici özelliklerini bir araya getiriyordu. Cihaz 3.375 renk gösterebeilen 2.5 inç LCD ekrana, IMAP ve POP3 e-posta desteğine sahipti.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Ekim 2003

Palm Pre, HP Pre 3
Web OS, Palm'ın akıllı cep yazılımını modernleştirmeyi planlıyordu ve bir açıdan başarılıydu. İşletim sistemi dokunmatik etkileşimi destekliyordu. Çoklu görev ve hareket temmelli gezinme bu işletim sisteminde mümkündü.
HP Pre 3'den hala umutluyuz ancak WebOS'un kendine pastadan nasıl bir pay elde edeceği büyük bir soru işareti.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Haziran 2009

BlackBerry 7230
BlackBerry 7230, gelişmiş tasarımıyla dikkat çekiyordu. Sağ tarafında BlackBerry'nin simgesi haline gelen kaydırma çarkı ve iyi sayılabilecek klavyesi ile rakiplerinin önüne geçiyordu. Ancak cep telefonu bugünkü ölçülere göre fazlasıyla kalın (2.38cm).
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Eylül 2003

BlackBerry Pearl
Gençlerin dikkatini çekebilecek özelliklere sahip cep, ilk kez kaydırma çarkı yerine bir trackball'u cebin merkezinde sunuyor. Telefon aynı zamanda entegre bir kamerayla, müzik ve video çalma özellikleriyle gelen ilk BlackBerry idi.

Windows Mobile: HP iPaq hw6510
HP, Palm'ı satın almadan önce Windows Mobile işletim sistemine sahip iPaq akıllı cepleri üretiyordu. Cep, Microsoft'un tipik mobil ofis uygulamaları ile geliyordu ve zamanına göre oldukça gelişmiş bir özellik olan entegre GPS'e sahipti. Ancak Wi-Fi desteği bulunmuyordu.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Ekim 2005

Windows Mobile: Motorola Q
Motorola Q, 1.19cm'lik kalınlığıyla zamanında düyanın en ince cebiydi. Windows Mobile 5 ile çalışan cihaz, 1.3 megapiksel kameraya ve zamanına göre etkileyici veri hızlarına sahipti. Ancak Q'nun da Wi-Fi özelliği bulunmuyordu.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Mayıs 2006

Windows Phone 7: Samsung Focus
Samsung Focus, yepyeni bir işletim sistemi, 4 inç Super AMOLED dokunmatik ekran, LED flaşlı 5 megapiksel kamera ile geliyordu. Bu sonbaharda yapılacak Windows Phone 7.5 Mango güncellemesi ile telefon yeni bir hayat bulacak
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Kasım 2010

Nokia 9290 Communicator
1996'da ortaya çıkan Nokia 9000'i'nin yeni bir sürümü olan Symbian 6.0 Series 80 işletim sistemi ile çalışan cep, 4.096 renk 640x200 çözünürlüğünde 4.5 inç ekrana ve bir QWERTY klavyeye sahipti.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Haziran 2002

Nokia N95
Nokia N95, harika donanımı, kızaklı yapısı ve son teknoloji 5 megapiksel kamerası, VGA ön yüz kamerası ile öne çıkıyordu. Symbian Series 60 ile çalışan cep, entegre GPS'e, Wi-Fi'a ve Bluetooth'a da sahipti. 320x240 piksellik 2.6 inç QVGA ekranı ise zamanı için "muazzam"dı.
Yurtdışı piyasaya sürülme tarihi: Nisan 2007

Nokia 'Sea Ray'
Symbian işletim sistemi giderek geride kalıyor. Nokia'nın ilk Windows Phone'lu cebi henüz resmen tanıtılmadı ancak resimde gördüğünüz CNET tarafıdan oluşturulan konsept cep, Nokia'nın yeni cepleri ile benzerlik taşıyor olabilir.
Piyasaya sürülme tarihi: Henüz duyurulmadı