Adet Dönemi Öncesi Sendromu ( PMS )

Newwave

Altın Üye
Katılım
17 Kas 2007
Mesajlar
12,976
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
World Of Hackhell


qq4r2t.jpg



Adet dönemi öncesi sendromu ( PMS )

Sakın ihmal etmeyin!

Adet kanamasıyla ilgili dönem dönem bazı problemlerin yaşanması normaldir.

Eğer adet döneminizle ilgili bir probleminiz varsa, bunu bir büyüğünüzle ya da doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederiz.

Ağrılı adet görme: Bu ağrı, adet kanamasının başlangıcında daha çoktur. Eğer adet kanaması ağrısı, kadın ve genç kızlarda, yıllar boyu sürmeye devam ediyorsa, buna jinekolojik bir problemin sebep olduğu anlaşılır. Eğer ağrılarınız çok şiddetli ve sıkıntı verici ise, doktorunuza başvurunuz.

Düzensiz adet dönemi: “Düzensiz adet dönemi” kavramı, (adet kanamasının miktarı ya da gelme süresi değişmeden) adet dönemi uzayarak, 35 günü aşan kadın ve genç kızlar için kullanılır. Eğer ilk adet kanamanızdan sonra, iki yıl geçtiği halde, düzensizlik hala devam ediyorsa, jinekologunuza başvurunuz. Dönem ortası kanaması: Bazı kadın ve genç kızlar, adet dönemlerinin ortasında hafif bir kanamaya ya da kanama olduğuna dair küçük bir ize rastlayabilirler. Bu normaldir. Eğer bu kanama adet döneminin ortasında olmadıysa, doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Adet döneminin kaybolması: Adet döneminin geçici ya da daimi olarak kaybolması, amenorrhea olarak adlandırılır. Eğer hamile değilseniz ve adet kanaması yaşamadan üç ile altı ay arası bir süre geçirdiyseniz, doktorunuzla görüşün.

Kısa ya da yetersiz adet kanaması: Tıbben hypomenorrhea olarak adlandırılan, iki günden daha az sürebilen ve bazı kadınlarla genç kızlar için normal sayılabilen adet kanamalarıdır. Yeni adet kanaması görmeye başlayan genç kızlarda, rastlanması olağan bir durumdur. Bununla birlikte, eğer adet kanamalarınız da düzensiz ve seyrekse, durumunuzu bir doktorla konuşmanız gerekir.

Her kadın ya da genç kızda farklı belirtiler gözlenebilmekle beraber belirtiler, adet döneminden adet dönemine gerçekleşirler. Belirtilerin şiddeti, dönem dönem dalgalı bir seyir göstererek artabilir. Belirtiler, genellikle adet kanamasının başlamasından 7 – 10 gün önce kendini gösterir ve kanama yaklaştıkça şiddetlenebilir. Belirtiler hafif, orta şiddette ya da şiddetli olabilirler.

Duygusal belirtiler

Sıkıntı, kaygı

Çabuk sinirlenme, asabilik

Bitkinlik

Depresyon

Kızgınlık

Konsantrasyon bozukluğu

Aşırı duyarlılık

Cinsel istekte değişme

Kendini beğenmeme

Sosyallikten uzaklaşma

Doğal aktivitelere olan ilginin azalması

Fiziksel belirtiler

Karın şişkinliği

Göğüslerin şişkinliği ve hassaslığı

Diz, dirsek ve parmaklarda su toplanması

İştahın artması

Baş ağrısı

Yeme isteği

Kabızlık

Mide bulantısı

Susama

Hantallaşma

Uyku alışkanlığının değişmesi


Diyet: Daha az tuz, rafine şeker, kırmızı et ve yağ tüketmeye çalışın; karbonhidrat karışımları, sebze ve meyve yiyin. Tabağınızdaki yiyeceğe tuz yerine başka katkılar eklemeyi deneyin. (Bu, mevsime göre çeşitli otlar, limon suyu ya da sirke olabilir) Konserve yerine taze ürünleri tercih edin.

Egzersiz: Egzersiz, sadece genel sağlığı düzeltip, iyiye gitmesini sağlamaz, aynı zamanda endorfin üretimine de yardımcı olur. Haftada en az 3 –5 kere yarım saatlik egzersizler yapmanız, çok yararlı olacaktır.

Alkol ve kafein alımını düşürmek: Alkol ve kafein, PMS belirtilerini şiddetlendirebilir. Kafein göğüslerin hassasiyetini arttırabilir, endişe ve asabiyet yaratabilir. Kafein, sadece kahvede değil; çayda, bazı içeceklerde, çikolatada da bulunur. Alkol de, PMS’nin yarattığı baş ağrısı ve yorgunluğu arttırır.

Dinlenme: Çoğu kimse, her gece ortalama 7 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bazı genç kızlar, özellikle adet dönemi öncesi, daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirler. Kendinizi daha iyi hissedene kadar dinlenmelisiniz.

Stresi azaltmak: Stres, PMS’yi şiddetlendirebilir. Meditasyon, yoga ya da egzersiz sizin stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi rahatlatıcı renklerle çevirin, yumuşak bir müzik koyun, bir banyo yapın.


Kaynak
 
Geri
Üst