A'dan Z'ye sözlük...

| P C | C O P A T

New member
Reaction score
0
A'dan Z'ye sözlük...Mutlaka bak

----------------------------------------A BÖLÜMÜ-------------------------------------------
A:pC'nin birinci disk sürücüsü.(Floopy disketler için)
@:Klavyede Q ve ALT GR tuşlarına birlikte basıldığında ortaya çıkan karekterdir.
ACCOUNT:Telematik bir sistemin kullanılmasına yetki veren kayıtın İngilizce ifadesidir.
ACPI:"Advanced Configuration and Power Interface"temsil eder.Bilgisayarlarda ve modern donananımlarda bulunan enerji tasarruflarına ilişkin verileri ve özellikleri temsil eden standarttır.
ACTIVE DESKTOP:Windows işletim sistemi tarafından sunulan bir özellik.Masa üstünün web sayfasına benzer bir görünüm ve davranış sergilemesidir.
ADSL:"Asymmetric Digital Subscriber Line"ı temsil eder.Telefon hattından dijital haberleşme sistemdir.
AGP:Hemen hemen tüm ana kartların üzerinde bulunan,grafik kartlarını sisteme bağlanması için kullanılan bağlantı yuvasıdır.
AĞ:Bir grup bilgisayar veya yazıcı gibi aygıtın birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan yapıdır.
AĞ BAĞDAŞTIRICI:Bir bilgisayarın yerel ağa bağlanmasını sağlayan aygıta verilen ad.
AKTİF PENCERE:Masaüstünüzde aynı anda birden fazla pencere açık olabilir.Ancak o anda hangi pencer ile çalışıyorsanız ona aktif pencere adı verilir.
ALTAVISTA:İlk arama motorlarından birisidir.
AMD:Intel'le birlikte dünyanın en büyük iki işlemci üreticisinden biridir.
ANA BİLGİSAYAR:Ağa bağlı tüm sistemler tarafından kullanılan herhangi bir uygulamayı veya hizmeti çalıştıran bilgisayar.
ANAKART:Anakart,bir bilgisayar sisteminin en temel bileşenidir.
ANALOG(VERİ):Frekansında ve veri boyutunda farklılık olabilen elektrik sinyallerine veya yazı,ses,görüntü biçimindeki bilgilere denir.
ANİMASYON:Tek karelerin çok hızlı bir biçimde art arda gösterilmesiyle ortaya çıkan görüntü.
ANTİ-VİRÜS:Görevi,bilgisayarları virüslere karşı korumaktır.
APPLE MACINTOSH:Apple şirketi tarafından geliştirilmiş bir bilgisayar tipi.
ARAÇ ÇUBUĞU:Bir programın başlıca fonksiyonlarına karşılık gelen grafik sembollerinin oluşturduğu bölüm.
ARKA PLAN:Grafik arayüzüne sahip işletim sistemlerinde ekranın arka plan görünütüsüdür.
ARPANET: Dünyada kurulan ilk ağdır.
ASCII:"American Standard Code for Information Interchange"i temsil eder.
AVATAR:Grafik arayüzüne sahip gelişmiş sohbet odalarında,önceden hazırlanmış yada kullanıcının kendisi tarafından oluşturulan şekile verilen isim.
AVI:"Audio Video Interleave".
AYGIT YÖNETİCİSİ:Bilgisayarınızdaki donanımları yönetmek için kullanılan biryönetim aracı.
----------------------------------------------B BÖLÜMÜ-------------------------------------
B2B(BUSINESS TO BUSINESS):"Business to business" teriminin kısaltılmış hali.İki veya daha fazla şirketin arasındaki elektronik ticareti simgeler.
B2C(BUSINESS TO CONSUMER):Üretici ve tüketici arasındaki lektronik ticareti simgeler.
BACKSPACE:Klavyenin tuşlarından birisi olan backspace,genellikle enter tuşunun üstünde bulunur.Sola doğru silmeye yarar.
BAĞLANTI:İnternette ya da yerel ağ üzerinde sunulan herhangi bir hizmete ulaşmak istiyorsanız,mutlaka karşınızdaki bilgisayar ile bağlantı kurmanız gerekir.İnternete bağlanmak,bağlantı terimini anlamak için verilebilecek en güzel örneklerden biridir.
BANNER:Bayrak ya da afiş anlamındadır.
BANT GENİŞLİĞİ:Analog iletişimde belirli bir aralıktaki en yüksek ve en düşük frekanslar arasındaki farkı temsil eder.
BASIC:"Beginner all purpose symbolic insrtuction code"un kısaltmasıdır.İlk çıkan PC'lerde çıkan bir program dilidir.
BAŞLAT:Görev çubuğunu sol alt tarafında yer alan ve bilgisayarın tüm özelliklerinden yaralanmamızı sağlayan ince ve uzun tuşa "başlat" ismi veriliyor.
BALIŞ ÇUBUĞU:pencerenin en üst kısmında yer alan ve adını içeren yatay çubuğa verilen isim.
BAUD:Modemin iletişim kurma hızını temsil eder.
BBS:"Bulletin Board System'in kısaltılmış hali.İletişim için pana sistemi anlamına gelir.
BCC:"Blind Carbon Copy'nin kısaltılmış hali.Elektronik postanın sunduğu bu imkanla ilk alıcı farkına varmadan mesajın kopyasını farklı alıcılara göndermek mümkündür.Buna denir.
BELGE:Herhangi bir yazılımda oluşturulan ve benzersiz bir dosya adı verilen,kendi içinde bütünlüğe sahip çalışmalara verilen isimdir.
BELLEK:Bilgisayarda kullanılan en öneli bileşenlerden birisidir.Türleri:RAM,DDR,RAMBUS,SRAM gibi.
BELLEK KULLANIMI:Herhangi bir yazılım ya da donanımın çalışması için ne kadar bellek kapasitesine ithiyaç olduğunu simgeler.
BENCHMARK:Benchmark,yazılımların ya da donanımların verimini kontrol eden küçük test uygulamalarına verilen genel isimdir.
BETA: Deneme amacıyla hazırlık aşamasında kullanıcıların hizmetine sunulmuş yazılımlardır.
BIOS:Basic Input/Output System'in kısaltılmış halidir.BIOS yazılımı bilgisayarın ana kartı üzerindeki küçük bir yonga üzerinde bulunur ve tablet pil ile desteklenir.
BIT:En küçük veri boyutu birimidir.
BITMAP(BMP):Bir çeşit resim dosyasına verilen isimdir.
BLOK:Metin düzenlemelerinde kullanılan bir terimdir.
BOOT:Bilgisayarın açma tuşuna basmanız ile iletişim sistemini yüklenmesi arasında geçen sürece verilen isimdir.
BOOT SECTOR:Sabit disklerin ve disketlerin sistem bilgileri kısmına verilen addır.
BOOTABLE DİSK(AÇILIŞ DİSKETİ):Eğer sistemdeki işleti sistemi bulunmuyorsa,bir açılış diskine sahip olmanız gerekir(CD ya da DİSKET olabilir).
BPS:Bytes per second'ın kısaltmasıdır.Veri aktarım hızı için kullanılan bir birimdir.
BUBBLE-JET:Yazıcılarda kullanılan ve lnkjet baskının farklı bir türünü temsil eden teknolojiye verilen isimdir.
BUFFER(TAMPON):Bir depolama ünitesine aktarılacak verilerin geçici olarak muhafaza edildiği hafıza alanlarına verilen isimdir.
BUNDLE:Bilgisayar pazarında rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen bir tür satış tekniğine verilen isimdir.
BYTE:Sekiz bitten oluşan ve bilgisayarın en küçük birimini oluşturan unsura "byte" adı verilir.
YORUM ve TEŞEKKÜRLERİNİZİ BEKLİYORUM...

Bir isteğiniz olursa bilgisayar hakkında her türlü sorularınızı ve teşekkürlerinizi bekliyorum.

:):):) valla hiç gülecegim yoktu.tesekkur etmiştim sanıyordum kusura bakma

saol dostum işime yarar herhalde :)

Sağol dostum mutlaka işimize yarar,devamını bekliyoruz.

Alın size devamı:
-----------------------------------------------C BÖLÜMÜ--------------------------------------------
C:Bilgisayarın çalışması için en önemli bileşenlerden birisi olan ana sabit diskin belirtilmesinde kullanılan semboldür.
C++:Yönergelerin hızlı işleyişini sağlayan bir program dilidir.
C64:İlk kez 1982 yılında üretilen ve uzun süre popülerliğini koruyan eskiş bir kişisel bir bilgisayar tipidir.
CACHE(TAMPON):Farklı veri transfer hızlarına sahip olan iki farklı aygıt arasındaki bilgi akışını düzenleyebilmek için "cache" olarak tabir edilen bir tampondur.
CAD:Özel bir yazılım türüne verilen isim olan "CAD","Computer Aided Design"teriminin kısaltılmışıdır.
CAPS LOCK: Büyük veya küçük harf yazımının sürekli aktif halde olmasını sağlayan klavye tuşu.
CD(COMPACT DISC):İngilizce "Compact Disc" kavramını kısaltmasıdır ve özel bir kayıt ortamı şeklinde açıklanabilir.
CD-R(RECORDABLE):CD-R başlangıçta üzerinde hiçbir veri bulunmayan ve yazılmaya hazır bir CD'den başka birşey değildir.
CD-RW(RE-WRITABLE):Genel olarak CD-R ile aynı özelliklere sahip olan bir yazılabilir CD tipidir.
CD-ROM:İngilizce "Compact Disc-Read Only Memory"kelimelerin harflerinden oluşan bu kısaltma,üzerinde bilgisayar verisi taşıyan CD'lere verilen ortak addır.
CELERON:Intel'in çok güçlü bir sisteme ihtiyacı olmayan,düşük bütçeli ve kullanıcılar için piyasaya sürdüğü işlemcilere verdiği isimdir.
CLIPART: Bazı yazılımlara birlikte sisteme otomatik olarak yüklenen ve önceden hazırlanmış küçük resimlere verilen isimdir.
CLIPBOARD(PANO):Clipboard uygulaması,Windows altında belirli programlarla çalışırken,özel komutlar kullanılarak seçilen nesnelerin geçici olarak hafızaya almanıza olanak tanır.
CMYK:Baskı için kullanılan renkkoduna verilen isim.
COM:Bu terim bilgisayarda iki şekilde karşımıza çıkar.
1-Harici cihazların bilgisayra bağlanması için kullanılan bir çeşit bağlantı noktasına(seri bağlantı noktası da denir)verilen isimdir.
2-COM,aynı zamanda çalıştırılabilri bir dosya çeşidinin uzantısır.
COMDEX:Her yılın sonbaharında Amerika
---Las Vegas'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük bilgisayar fuarlarından birine verilen isimdir.
COMPEX:Her yıl İstanbul'da gerçekleştirilen ve Türk bilgisayar kullanıcılarını yeni teknolojileri le buluşturan bilgisayar fuarına verilen isimdir.
COOKIE:Türkçe'de kurabiye terimine karşılık gelir.Kullanıcını sabit diskine kopyalanan ve bir web sitesiyle ilgili kısa bilgileri içeren metin dosyalarıdır.
COREL DRAW:Yaygın olarak kullanılan bilgisayar grafik programlarından birisidir.
COURIER:Microsoft Word gibi metin işleme yazılımlarında kullanılan harf (font) tiplerinden birisidir.
CRACKER:Ücretli yazılımların hemen hepsinde,yazılımı kullanabilmek için özel bir kullanıcı koduna ihtiyaç duyulur.Buna CRACKER denir.
CPU:"Central Processing Unit" teriminin kısaltılmışıdır.
CPU KULLANIMI: Bir donanımın ya da yazılımın herhangi bir işlem için ihtiyaç duyduğu CPU gücünü temsil eder.
CRC HATASI:CRC hatası,alınan veri paketindeki bir veya daha fazla karakterin geldiğinde karışmış ya da bozulmuş olduğunu gösterir.
CRT(CATHODE RAY TUBE):Monitör ve televizyonlarda çok sık kullanılan teknoloji verilen isimdir.
CTRL:Klavye üzerinde harf tuşlarının bulunduğu bölümünün sağ ve sol alt bölümünde yerlan bu tuş,bir süre öncesine kadar "kontrol karakterinin"yazılabilmesi için kullanılıyordu.
-------------------------------------------Ç BÖLÜMÜ---------------------------------------------
ÇALIŞMA GRUBU:Kullanıcıların yerel ağdaki yazıcılar ve paylaşılan klasörler gibi öğeleri bulmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmış basit bir bilgisayar gruplandırmasıdır.
ÇALIŞTIR: Başlat menüsünün altında yer alan komutlardan birisidir.
ÇEVİRMELİ BAĞLANTI:Standart telefon hatlarını kullanan modemlerle yapılan internet ve ağ bağlantılarına verilen isimdir.
ÇEVRE BİRİMİ(AYGIT): Bilgisayara bağlı olan,ancak kasa içerisinde yer almayan her türlü donanımlara verilen addır.
ÇİPSET(YONGA SETİ):Minik bir silikon plaka üzerine milyonlarca transistör ve diyodun yerleştirilmesiyle elde edilen entegre devrelere çip adı verilir.
ÇUBUK GRAFİĞİ:Yatay ya da dikey çubuklardan oluşan ve genişlikleri veya yükseklikleri belirli verilerin değerlerine karşılık gelen grafik türüdür.
-----------------------------------------D BÖLÜMÜ------------------------------------------------
DAEMON:Klasik mitolojiden alınmış,şeytan anlamına gelen bir sözcüktür.
DAT: Dijital Audio Tape sözcüklerinin harflerinden oluşmuştur ve kasete benzer.
DATABASE(VERİTABANI): Belli kriterlere göre bir araya getirilmiş verilerin toplamıdır.
DATA STREAM(VERİ AKIŞI): Bazı dosya türlerini internetten bilgisayarımıza indirirken ortaya çıkan veri akışına verieln isimdir.
DATA TRANSFER RATE:Veri transfer hızı olarak Türkçeleştirilebilir.
DCC:"Dijital Compact Cassette" teriminin kısaltmasıdır ve dijital müzik kasetleri için kullanılır.
DEBUGGING:Yazılım üreten firmalardaki kontrol prosedürüdür.
DECOMPRESSION:Sıkıştırılmış dosyaların açık halleri anlamına gelir.
DEFAULT:Bilgisayar tarafından önceden tanımlanmış sayılan düzenlemeler ve ayarlardır.
DEMO:Bir programın temel özelliklerini göstermek amacıyla hazırlanmış sınırlı sürümdür.
DIRECTX:Microsoft Windows işletim sisteminin bir uzantısıdır.
DISK:Bir bilgisayar ile birlikte kullanabileceğiniz depolama aygıtlarına verilen genel isimdir.
DİZİN:İngilizcesi "directory"dir.Örneğin C sabit diskindeki "A" klasörü içindeki B alt klasöründe saklanan D dosyası,bir bütün olarak küçük bir dizini oluşturur.
DOSYA:Klasörler içinde saklanan bağımsız belgelere verilen addır.
DOSYA UZANTISI: Dosya uzantısı,bir dosyanın türünü tanımlayan ve adından sonra gelen üç karakterlik kısaltmadır.
TXT---Metin dosyaları
DOC---MS Word dokümanları
XLS---MS Excel tabloları
PPT---MS Power Point sunumları
JPEG,BMP,GIF vb.---resim dosyaları
HTM,HTML---Internet dosyaları
DOWNLOAD:Internetten kendi bilgisayarınıza dosya kopyalama işlemine verilen isimdir.
DRIVER(SÜRÜCÜ):Sürücü dosyaları,bilgisayarınızda bulunan donanımları işletim sisteminiz ile bağlantı kurmasını sağlayan küçük yazılımlardır.
DVD:"Dijital Versatile Disc"teriminin kısaltmasıdır.
DVD-ROM:Veri depolamak için kullanılan DVD'lere genel olarak verilen addır.
DVD-R:Yazılabilri DVD'lere verilen isimdir.
DVD-RW: DVD-RW bir çeşit yazılabilir DVD'dir ve DVD-R ile aynı kasiteleri sunar.
DVD-VIDEO:Üzerinde yüksek kalitede filmleri barındıran ve sadece bilgisayarda değil,aynı zamanda bir DVD oynatıcı cihazda da izlenebilen disklere verilen isimdir.
DVI:Yeni nesil ekran kartlarının büyük çoğunluğunda yer alan ve dijital görüntü sunan LCD monitörlerin bilgisayara bağlanmasını sağlayan farklı bir bağlantı noktasına verilen isimdir.
-----------------------------------------E BÖLÜMÜ----------------------------------------------
E-BAY:Internetteki ilk açık arttırma sitesidir.
ECHOMAIL:BBS ağları,internet kadar yaygın olmasalarda özellikle belli amaçlar doğrultusunda bir araya gelen kullanıcı gruplar tarafından yoğun olarak kullanılıyor.
E-POSTA:Internetin her geçen gün biraz daha yaygınlaşmakta ve dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların haberleşme ihtiyaçlarına cevap veren teknolojidir.
E-ZINE:Internet üzerinde spesifik bir konuda yayınlanan ve o konuyla ilgili pek çok kişinin ilgisini çeken yayınlardır.
EDU:Bazı internet sitelerinin sonunda gördüğümüz bu kısaltma,o adresin akademik bir kuruluşa ait olduğunu gösterir.
EFF:"Electronic Frontier Foundation"ın kısaltmasıdır.
EGA:"Enhanced Graphic Adapter"in kısaltmasıdır.
ENCRYPTION(ŞİFRELEME):Özellikle internetin yaygınlaşması ile birlikte veri güvenliği kavramı da büyük önem kazanmıştır.
ENIAC:1946 yılında askeri bir uygulama için özel olarak üretilen ilk dijital hesap makinesinin adıdır.
EPIC:"Electronic Privacy Information Cneter"in kısaltmasıdır.
ETHERNET:Birden fazla bilgisayarın,özel protokoller ve kablolar yardımıyla birbirlerine bağlanmasını sağlayan ağa verilen isimdir.
EUDORA:Elektronic postalarınızı kontrol altında tutmak için kullanabileceğiniz kapsamlı bir programdır.
EXCITE:Internette aradığınız her türlü bilgiyi bulmanızı kolaylaştıran arama motorlarının güzel bir örneğidir.
EXTRANET:Bir şirketin,iş yaptığı diğer kuruluşlarla ya da müşterileriyle bağlantı kurmasını sağlayan özel ağlara verilen isimdir.

Lütfen konu ile ilgili yorum yazınız.Teşekkür edip geçmeyiniz.

Arkadaşlar şu an cafedeyim eve gidince akşam devamı gelecek merak etmeyin.Bu seferlik böyle oldu.Bayağı beklettim sizi kusura bakmazsınız artık.

Hani teşekkürler.Çok değil emeğimin karşılığını isterim.

----------------------------------F BÖLÜMÜ---------------------------------------------------------
FAT:"File Allocation Table" teriminin kısaltılmışıdır ve dosyaların sabit disk ya da disket üzerine ne şekilde yerleştirildiğini belirtmek için kullanılır.
FAT32:FAT dosya sisteminin gelişmiş halidir.
FAQ:"Frenquently Asked Question" (sıkça sorulan sorular) kısaltmasıdır.
FIREWALL:Güvenlik duvarı.
FLOPPY DISC: Disket sürücülerine verilen isimdir.
FPS:"Frame Per Second"kelimesinin kısaltmasıdır.
FRAME:Çerçeve anlamına gelir.
FTP:"File Transfer Protocol" teriminin kısaltmasıdır.
FX:Özel efektleri temsil eder.
--------------------------------------G BÖLÜMÜ---------------------------------------------------
GATEWAY:Farklı protokolleri kullanan sistemler arasında bilgi alış-verişinin gerçekleşmesini sağlayan yazılım veya donanıma verilen isimdir.
GB(GIGABYTE):Veri büyüklüğünün belirtilmesi için kullanılan temel birim byte tır.Kilobyte 1024 byte'a eşittir.MB ise 1024 KB'a eşittir.GB ise 1 Mb'ın 1024 katına eşittir.
GEEK:Sabahtan akşama kadar bilgisayar başında oturan ve çok fazla sosyal yaşantıları olmayan insanlardır.(Örnek;Ben)
GIF:"Graphics Interchange Format"teriminin kısaltmasıdır.
GNU:1984 yılında Richard Stallman isimli bir programcının başlattığı projedir.
GOV:"Goverment",yani hükümet kelimesinin kısaltmasıdır.
GSM:Bir türlü dijital veri ağına verilen isimdir.
----------------------------------------H BÖLÜMÜ------------------------------------------------
HARDWARE:"Donanım" teriminin kısaltmasıdır.
HDD:Sabit diskin İngilizce'deki karşılığı "Hard Disk Drive"dır.
HIT:İngilizce bir terimdir ve web sitelerinin ziyaretçi sayısını gösterir.
HOST:Ev sahibi anlamına gelir.
HOTLIST:En çok ziyaretçi çeken sitelerin sıralandığı özel listelere verilen isimdir.
HTTP:"Hyper Text Transfer Protocol"teriminin kısaltmasıdır.
HZ:"Hertz"kelimesinin kısaltmasıdır.
-----------------------------------------I ve İ BÖLÜMÜ--------------------------------------
IP:"Internet Protocol" teriminin kısaltmasıdır.
IRC:"Internet Relay Chat"teriminin kısaltmasıdır.
ISA:Ana kart üzerinde bulunan bir çeşit genişleme yuvasına verilen isimdir.
İKON:"Simge anlamına gelir.
İSS:Kullanıcıların internet erişimini sağlayan donanım.
Diğer bölümlerin açıklaması yukarılarda verilmiştir.
-----------------------------------W BÖLÜMÜ----------------------------------------------------
WINDOWS:Microsoft tarafından geliştirilen ve dünya üzerindeki bilgisayarların büyük çoğunluğunda kullanılan işletim sistemi.
WWW:"World Wide Web" teriminin kısaltmasıdır.
-------------------------------------------X BÖLÜMÜ--------------------------------------------
XEON:Intel tarafından 1998 yılında piyasaya sürülen hızlı bir işlemcidir.
XGA:"Extended Graphics Array"teriminin kısaltmasıdır.

Benden bu kadar belirtmedim harfler hakkındaki sorularınızı bekliyorum.

arkadaşım bişi soracam ya bende böle konu açmak istiyorum ama yapamıyorum. nasıl açılıyor veya ben açabiliyormuyum

kafkame' Alıntı:
arkadaşım bişi soracam ya bende böle konu açmak istiyorum ama yapamıyorum. nasıl açılıyor veya ben açabiliyormuyum
Tabii ki de açabilirsin.Nasıl mı?
Hackhell forum a gir.Konuların hepsinin altında Yeni konu aç yazıyor.O yazıya tıkla.Başlığı belirle.Konu içeriğini ayarla.Tamamdır dostum.:goz:

Geri