1) yedek subay olarak çağrılanların bir çoğunun refuze edilerek tuzla piyade okulu'na gönderildiği kabus mekan. mavi bere ve komado bıçağı artı daşşaklı görüntüsü sebebiyle bir adet "kız olsam verirdim" gider şimdi ne yalan söyliyim.
2) (bkz: allah düşürmesin)
3) 70m.lik iniş duvarıyla benim diyen dağcıları dahi tırsıtan mekan..
4) ısparta nın eğirdir ilçesindeki, "şefkat" yuvasıdır. 2. günün gecesinde tuvalette salya sümük ağlamama sebeb olmuş zorlu, acılı ama yine de alışınca sevilen mekandır. buradan mezun olan asteğmenler genelde haritanın en sağ kısımların da göreve devam ederler.
5)eğitim sırasında bir yerlerinizden kan aldıkları,dünya çapında kabul edilmiş en zor şartlara maruz kalınan talimgah.
6) eğittiği komandoların çoğunu doğu'da göreve gönderen askeri birliktir. zorluk derecesi olarak izmir foça 7 jandarma komando eğitim alayı ile baş sırayı oynar.
7) eğirdir gölü'ne hakim muhteşem manzarasıyla,kampüs havasında,gelenlerin hayranlığını kazanan,dünyanın en iyi komando eğitim okullarından biri olarak gösterilen yer. önce 600-700 üniversite mezunu gidersiniz ora'ya. on gün içinde bu sayı 500'e düşer,refüze edilenlerden sonra,silahlı kuvvetlerin yüzakı olacak,gerçek komando timi komutan adayları kalır geriye. yaklaşık üç ay sürecek olan,gündüz akademik, geceleyin de arazi koşullarında yapılacak olan sıkı bir eğitim sürecinden geçersiniz. ora'dan güneydoğu'ya giden tim komutanları,verilen eğitimin hiç bir noktasının boşuna olmadığını gittikler yerlerde anlarlar. ve gittikleri gün göreve başladıklarında sanki yıllardır bu işi yapıyormuş gibi davranırlar. eğirdir'in başarısı eğitimi veren askeri personelin hemen tamamının savaş tecrübesine sahip olmasından kaynaklanır.
kampüs havasında demiştim;ora'da hizmet gören erler,komutan adaylarına "komutanım" demez,"hocam" diye hitap ederler. bu da aykırı olmasına rağmen ora'ya ayrı bir hava katar.
bir de uzun kulaklı köpekleri vardır o okulun,hala var mıdır bilmiyorum. sekiz kilometrelik günlük yürüyüşlerde bize eşlik ederlerdi yavrularıyla birlikte.
oradaki komutanlara selam olsun,komutan adaylarına da kolaylıklar dilerim.
8) eğirdir dağ komando okulu'nda eğitim veren komutanlar da incelenmelidir ayrıca. amiyane tabirle hemen hemen hepsi 'deli' statüsünde yer alır. ağır eğitimler sırasında "yeter artık! ölmek istemiyorum komutanım!" diye isyan edersiniz.
komutan da gayet pişkin:ben de öyle düşünmüştüm zaten. bu eğitimi de güneydoğu'da ölmemen için veriyorum sana" diyerek ayarın en sağlamını verir ve dumura uğratırlar adamı.
bir gün sabah sporu sırasında tepelerden eğirdir gölünün manzarasını seyrederek koşarken,birden durdurdu komutan. göle doğru bakıp:"manzara ne güzel değil mi?" biz salaklar 'evet' anlamında kafa salladık. "peki o zaman" dedi:"göl kıyısında,kumsalda koşalım mı?"
evet anlamında vibratör gibi kafa salladık yine biz salaklar. kumda koşmanın neye benzediğinden habersiziz tabi.
....göl kenarındaki kumsal koşusunu dilimiz dizimize değer vaziyette bitirdik,o gün hiç bir şey yiyemedik,sürekli kustuk. ertesi gün komutanın kahvaltıda "günaydın beyzadeler,kumsalda koşalım mı yine?" makarasıyla itin götüne girdik. diğer öğrencilerin kahkahaları arasında.
9) uluslararası bir eğitim okuludur.
okul sınırları içindeki en büyük dağ, 2 teğmen'in eğitim sırasında halat kopması neticesinde şehit düşmesi sebebiyle 101 sene cezalıdır.
10) ingilizler, komandolarını eğitilmesi amacıyla buraya yollamak için başvuruda bulunmuştur.
11) abimin ilk eğitimini aldığı yerdir (acemilik dönemini geçirdiği yer yani). ama ne gariptir ki gözlüklü, kısa boylu ve kulağında duyma kaybı olan abim, geniş omuzları ve çok dengeli yürümesi nedeniyle (ya da belki de sebep istanbullu oluşudur, bilemiyorum) buraya kabul edilmiştir.
sonra da biz onu askerlik boyunca bir daha hiç göremedik. hiç izne gelmedi. hiç telefon etmedi. ve nerede ne yaşadığını asla anlatmadı. yıl 1986-1988.
12) yön bulma eğitimini yapan bir tim davraz'da kaybolmuş ve ihtisas eğitimi yapan emre ercan adlı üsteğmen şehit olmuştur.
13) bir rivayete göre çarşı iznini,dağda eğitim bittikten sonra veren komutanlara sahip cehennemin yeryüzündeki yansıması.*
14)son günlerde haber konusu olan kaybolma hadisesi aslında sıklıkla yaşanır burada. ancak eğirdir dağ komando okulunda 'kaybolmak'diye bir kavram yoktur. şartlar ne olursa olsun hayatı idame kuralları vardır. bunlar öğretilir komandolara. kamuoyuna kaybolma olarak yansıyan hadise son dönemde medyanın buraya yaklaşmasına izin verilmiş olması nedeniyle,buradaki iş kazalarının aktarılma biçiminden ibarettir.
gerçi bizim zamanımızda olmadı ama,bir zamanlar buradaki eğitim esnasında yolunu kaybeden timlerin arazi şartlarında konya ovasına inip ,oradan tekrar okula döndükleri rivayet edilirdi.
15) oradaki komutanlarımı buradan saygıyla selamlıyorum. güneydoğu'daki ilk görevimde elime bir harita verilmiş ve üzerinde işaretlenen noktaya giderek konuşlanmam istenmişti. o gün,hiç tanımadığım o coğrafyada gösterilen noktayı bulup geri dönebildiysem eğer,eğirdir'de verilen eğitim sayesindedir.
komando kaybolmaz,şartlar ne olursa olsun hayatı idame ettirir. biraz un,su,harita ve pusula bir de silahıyla bıçağı. hepsi bu.
16) hayatımın tam tamına 4 ayını geçirmek zorunda kaldığım cehenennem. temel ilkeleri '' gökten taş da yağsa eğitim dışarıda yapılacaktır.''insana çok fazla şey öğreten ama öğrettiklerindan fazlasını da alan bir yerdir. ısparta, eğirdir isimlerinden bile soğumama sebep olmuştur. allah oraya düşenlere yardım etsin.
17) benim için dünyanın merkezinin artık orada olduğu yer. allah tüm askerlerimizin yardımcısı olsun....
sayılı gün çabuk geçer mi sahiden...
Eğridir - Isparta ile ilgili yeni enteryler buldum insana cidden allahım ben nasıl bi yere düştüm dedirtiyor :saskin Hayatımda ilk defa hem heyecan hem korkuyu birarada yaşattı bu yer bana hadi hayırlısı bakalım :goz: