84’ündeki Cumhuriyet

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
Reaction score
0
84’ündeki Cumhuriyet

1b.jpg

CUMHURİYET’in kuruluşunun 84’üncü yıldönümü dün, en çok kendine "İkinci Cumhuriyetçi" diyenlerin sütunlarını işgal etmişti.

Belli ki bir türlü içlerine sindiremedikleri bir gerçek var karşılarında...

Ne var ki onlar Cumhuriyet’e çemkirirken, öteki sütunlarda "Türkiye 84 yılda 865 kat büyüdü" başlıklı haberler yer almaktaydı.

Buna göre 1923’te kişi başına 45.3 dolar olan milli gelir ortalamamız 84 sene sonra 145 kat büyüyerek 6 bin 625 dolara ulaşmış. Türkiye en büyük ve istikrarlı kalkınma hızı olan ortalama 9.4’e de o dönemde erişmiş.

Ama efendim mesele o değilmiş...

Yıllardır bu konuda aynı plağı çalıp duran bir sütundan aktaralım. Şöyle diyor:

"Türkiye’de cumhuriyet, Osmanlı Hanedanı’nın iktidarını yıkıyor ama egemenliği halka devretmiyor.

Otoriter bir Cumhuriyet rejimi kuruluyor.

İktidar, Milli Şef’e geçiyor...
(Nedense Atatürk dönemini ağzına alamıyor. Doğruca İsmet Paşa’ya saldırıyor.) Umdelerinde "demokrasi" yani halk egemenliği bulunmayan (oysa "Halkçılık" ve "Cumhuriyetçilik"le kastedilen demokratik yönetimdir) Altı Ok’çu Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçiyor. (...)

Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaşam kalitesi bir türlü düzelemiyor.

Yaşam kalitesi sıralamasında dünyada 92. basamaktayız.

İngiltere ise ilk 10’da.

85 yıllık cumhuriyet, demokrasiye hep şaşı baktı.

Halk egemenliğini hiç sevmedi.
(Sevmedi de... 1946’da demokrasiye baban mı geçti? 1950’de serbest, temiz ve genel seçimi baban mı yaptı? Meşruiyetin kaynağının ve temelinin halkın iradesi olduğunu baban mı kabul, tescil ve ilan etti?)

Yöneteni kutsadı, yönetileni adam yerine koymadı.

Durum ortada...
"

Evet durum ortada... O duruma biraz daha yakından bakalım:

Sayalım ki "Cumhuriyet’i kuranlar çok yanlış yaptı. O yüzden halimiz çok kötü."

Adama sormazlar mı, "Sırtındaki unvanı alıncaya kadar sana hiç tarih okutmadılar mı?" diye!

Cumhuriyeti kuranlar her şeyi kötü, her şeyi yanlış yaptı ise, ona karşı zihniyetin 1950’den beri yani -birkaç yıl dışında- 57 yıldır iktidarda olduğunun farkında değil misin?

Durum kötü ise bu, Cumhuriyet’in ilk 27 senesinin yani Kemalizmin mi yoksa ülkeyi son 57 senedir yöneten ve Kemalizme karşı olduğu bilinen iktidarların mı suçudur?

O nedenle, eleştireceklerse, kınayacaklarsa, "Türkiye hálá bir köylü toplumu olmaktan çıkamadı" diyeceklerse bunu yanlış adreslere değil, asıl sorumlulara söylemeleri gerekir.

Bir nokta daha var... Bunların derdi bireylerin refahı, demokrasi, hukukun üstünlüğü, saydam yönetim vs. olsa mesele yok. Çünkü hepsinde anlayış birliği sağlanır.

Sorun bunların "ulusal değer" diye bir kavramı tanımamalarıdır. Cumhuriyet’i sevmemelerinin asıl nedeni budur.

Oktay EKŞİ- Hürriyet

Cuk diye oturmuş propagandalarını azdıran gericilge ithaf olunur.

güzel noktalara temas etmiş.
1946 yılında iktidara gelen bunların zihniyetindekiler (ikinci cumhuriyetçiler) yüzünden ilk kez askeri darbe olmuştur, ve bu darbe çok haklıdır. cumhuriyetin ilk yıllarındaki dürüstlük, kalkınma hamlesi, laiklik bu dönem içinde delinmiş, adnan menderes zamanında rüşvet olayları tavana vurmuş, halkla devlet karşı karşıya gelmiştir. Günümüzdekine benzer bir şekilde alınan dış borçlar yandaşlara dağıtılmış ve suni bir zenginlik yaratılmış ve kalkınma hamlesi adı altında hiç bir sonuca ulaşmayan yatırımlar yapılmış sonuçta 1958 yılında ülke borç batağına saplanmış ve morotoryum ilan edilmiştir. (gizli olarak)... Bu paralar halka dağıtılmamış, ağalara, parti yandaşlarına verilmiştir... altı oku halk karşıtı olarak ilan edenler, kıratın yaptıklarını hep görmezden gelmişler ve görmemeye devam ediyorlar...
bunlar tarihten kısa notlar daha fazla örnek isteyen pm atsın vereyim...

Birisi oktay ekşiye hatırlatsın lütfen sivil iradeye ve demokrasiye mudahale ederek sekteye uğratan bir güzide kurumumuz olduğunu.
Sanki halkı halka bıraktılarda siz ne yapabildiniz 1950 den beri diye soruyor sayın oktay ekşi, ne yaptırdınız ki ne yapabilelim?

1960 da dp durduruldu, 1980 de mhp durduruldu, 1997 de rp-dyp durduruldu. Kim iktidarda kalabildi ki? aralarda verilen muhtıraları saymadım henüz.

Birisi oktay ekşiye hatırlatsın lütfen sivil iradeye ve demokrasiye mudahale ederek sekteye uğratan bir güzide kurumumuz olduğunu.
Sanki halkı halka bıraktılarda siz ne yapabildiniz 1950 den beri diye soruyor sayın oktay ekşi, ne yaptırdınız ki ne yapabilelim?

1960 da dp durduruldu, 1980 de mhp durduruldu, 1997 de rp-dyp durduruldu. Kim iktidarda kalabildi ki? aralarda verilen muhtıraları saymadım henüz.

Zaten asker de keyfinden müdahele ediyor iradeye (!)
örneğin 80 darbesi
bu darbenin yapılması ülke açısından iyi olmadı
tamamda;
ancak vatandaşlar birbirini öldürmeye devam etseydi bu daha mı iyi olacaktı?
97'de kanlı mı kansız mı soruları soran zamanın Başbakan'ı Erbakan doğru yoldaydı da o yüzden mi muhtıra verildi!

Oktay Ekşi 1950'den beri demekte haklı

bir soru:
-ekonomik krizlerin hemen sonrasındaki dönemleri saymazsak-
Türkiye çok partili siyasi hayata geçtiği yıllardan beri ne zaman kalkınma hızı 9.4 civarında oldu?

başka bir soru:
50 li yıllardan önce?
Türkiye'de ne zaman insanlar birbirlerini öldürebilecek kadar düşman olmuşlardı?

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2258551' Alıntı:
Zaten asker de keyfinden müdahele ediyor iradeye (!)
örneğin 80 darbesi
bu darbenin yapılması ülke açısından iyi olmadı
tamamda;
ancak vatandaşlar birbirini öldürmeye devam etseydi bu daha mı iyi olacaktı?
97'de kanlı mı kansız mı soruları soran zamanın Başbakan'ı Erbakan doğru yoldaydı da o yüzden mi muhtıra verildi!

Oktay Ekşi 1950'den beri demekte haklı

bir soru:
-ekonomik krizlerin hemen sonrasındaki dönemleri saymazsak-
Türkiye çok partili siyasi hayata geçtiği yıllardan beri ne zaman kalkınma hızı 9.4 civarında oldu?

başka bir soru:
50 li yıllardan önce?
Türkiye'de ne zaman insanlar birbirlerini öldürebilecek kadar düşman olmuşlardı?

Dünya o zaman değişmeye başladı yada değişmişti ama biz geç kaldık.Teknoloji yaşantımıza girdikçe önceden çalışmaktan başka işlere vakit bulamayan aklımız ,boş kaldıkça yeni fikirler üretmeye başladı.Bazıları bu fikirlerin sözcüsü oldu.gazete yayıldı,televizyon yayıldı.Ve fikirler tabana indi.Yani artık dur sen dincisin,dur sen koministsin diyerek ve hatta Cumhuriyet elden gidiyo diyerek gerek askeri ve gerekse siyasi zorunlulukla(dayatma) darbe yapıldı.
Günümüz;
Dün Cumhuriyet bayramını kutladık.Ben kendi televizyonumdan yani TRT den seyrettim.Yukarıda atıp tutan köşe yazarları ve bağlı oldukları yayın gruplarının bayram ve törenlerle ilgisi olamamıştı çünki.Ve hatta,hatta;
Cumhuriyete sahip çıkanları fişlemekle meşgul kanaltürk televizyonunda bir abla resim ve sanat tarihi dersi veriyordu.Ben çalıştığım için törenlere gidemesemde halkımı orada gördüm;
yazıda bahsi geçen dinci gericiler,kafası türban bağlı gericiler,keçi sakallı koministler,neler neler.hepsi elinde bayrak cumhuriyeti kutluyorlardı ve bu güne kadar kutlanmadığı şekilde.samimiyetimle gözlerim yaşardı.
İşte biz böyle milletiz.başımızdaki sözde aydınlar toplumu inanç,fikir ve düşünceleri ve hatta meslaklerine göre kampa bölerlerken biz yine birlik olmuştuk.
Korkmayın,
Ben korkmuyorum.Çünki;
''Cumhuriyet'i biz kurduk,yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz'' dediğinde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ,bu günleri işaret etmişti.

keske bundan oncekiler, simdikiler'in tirnagi kadar is yapsalardi.
Belki ozaman elestirmeye yuzleri olabilirdi.

bıraksalar olurdu zorlamanın anlamı yokki,onlar hayatlarını feda ettiler vatanı kurtarmak yüceltmek için bunlarda satmak için yapmadıgı şaklabanlıklar kalmadı

Dünya o zaman değişmeye başladı yada değişmişti ama biz geç kaldık.Teknoloji yaşantımıza girdikçe önceden çalışmaktan başka işlere vakit bulamayan aklımız ,boş kaldıkça yeni fikirler üretmeye başladı.Bazıları bu fikirlerin sözcüsü oldu.gazete yayıldı,televizyon yayıldı.Ve fikirler tabana indi.Yani artık dur sen dincisin,dur sen koministsin diyerek ve hatta Cumhuriyet elden gidiyo diyerek gerek askeri ve gerekse siyasi zorunlulukla(dayatma) darbe yapıldı.
Günümüz;
Dün Cumhuriyet bayramını kutladık.Ben kendi televizyonumdan yani TRT den seyrettim.Yukarıda atıp tutan köşe yazarları ve bağlı oldukları yayın gruplarının bayram ve törenlerle ilgisi olamamıştı çünki.Ve hatta,hatta;
Cumhuriyete sahip çıkanları fişlemekle meşgul kanaltürk televizyonunda bir abla resim ve sanat tarihi dersi veriyordu.Ben çalıştığım için törenlere gidemesemde halkımı orada gördüm;
yazıda bahsi geçen dinci gericiler,kafası türban bağlı gericiler,keçi sakallı koministler,neler neler.hepsi elinde bayrak cumhuriyeti kutluyorlardı ve bu güne kadar kutlanmadığı şekilde.samimiyetimle gözlerim yaşardı.
İşte biz böyle milletiz.başımızdaki sözde aydınlar toplumu inanç,fikir ve düşünceleri ve hatta meslaklerine göre kampa bölerlerken biz yine birlik olmuştuk.
Korkmayın,
Ben korkmuyorum.Çünki;
''Cumhuriyet'i biz kurduk,yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz'' dediğinde Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ,bu günleri işaret etmişti.

Bayram törenlerini bende TRT den izlerim çünkü hiç bir başka kanal bunu vermez.
Yazdıklarının sorularıma cevap veremediği açık ancak katıldığım noktalarda var tabi.
katılmadığım bir nokta şu
Kanaltürk olayı
Kanaltürk milli hassiyeti diğer yayın organlarına göre daha yüksek olan bir yayın kuruluşu,
ancak bu bayram günü Kanaltürk'ü açtığın saatte her saniye törenleri gösterecek demek değil, zaten böyle bir şansları da yok görüntüleri TRT gösterdiği için
yani çıkıpta neden showtv de ne var, aman skyturk te ne var, star ne yapmış, kanald ye bak bak bak, vb. şeyler söylemek saçma oluyor biraz.

ayrıca,
Cumhuriyete sahip çıkanları fişleme derken
1-)Kanaltürk nasıl fişleme yapmış?
2-)Cumhuriyete kim sahip çıkıyor?

anlamakta güçlük çektiğim bir noktada şu:

degazor35' Alıntı:
Ben çalıştığım için törenlere gidemesemde halkımı orada gördüm;
yazıda bahsi geçen dinci gericiler,kafası türban bağlı gericiler,keçi sakallı koministler,neler neler.

Yazıyı okuduğunda bunların yazılmadığını göreceksin
Ne keçi sakallı komünisttir,ne de türbanlı gericidir.Bunlar safsatadan öteye gitmeyen marjinal grupların söylevleridir.Aynı şekilde dindar insanları da gericilikle suçlayamak son derece mantıksız olur

Orada toplanan insanların amacı 29 Ekim Cumhuriyet bayramını değil mi?evet
Bu olay bundan ibarettir.Herkesin ,elinden geldiği ölçüde, bu bayramı kutlaması gerekir.

Aslında konu bu değil,
yazıda anlatılan "ikinci cumhuriyet" kavramını savunan insanların yaptığı yanlış.
Senin yazdıklarını da göz önünde bulundurduğumda "İkinci Cumhuriyet" gibi kavramların Türkiye'de söz konusu olmadığını görüyorum

Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Cumhuriyet'i biz kurduk,yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz'' sözü, tüm milletimize hitap etmektedir.Bu güzel deyişi hepimiz savunuyoruz,burada yazdığın için teşekkürler :goz:

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2261499' Alıntı:

Ne keçi sakallı komünisttir,ne de türbanlı gericidir.

tamamen katılıyorum,bunu böyle anlayan varsa cahillikten baska birşey değildir

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2261499' Alıntı:
Bayram törenlerini bende TRT den izlerim çünkü hiç bir başka kanal bunu vermez.
Yazdıklarının sorularıma cevap veremediği açık ancak katıldığım noktalarda var tabi.
katılmadığım bir nokta şu
Kanaltürk olayı
Kanaltürk milli hassiyeti diğer yayın organlarına göre daha yüksek olan bir yayın kuruluşu,
ancak bu bayram günü Kanaltürk'ü açtığın saatte her saniye törenleri gösterecek demek değil, zaten böyle bir şansları da yok görüntüleri TRT gösterdiği için
yani çıkıpta neden showtv de ne var, aman skyturk te ne var, star ne yapmış, kanald ye bak bak bak, vb. şeyler söylemek saçma oluyor biraz.

ayrıca,
Cumhuriyete sahip çıkanları fişleme derken
1-)Kanaltürk nasıl fişleme yapmış?
2-)Cumhuriyete kim sahip çıkıyor?

anlamakta güçlük çektiğim bir noktada şu:

Yazıyı okuduğunda bunların yazılmadığını göreceksin
Ne keçi sakallı komünisttir,ne de türbanlı gericidir.Bunlar safsatadan öteye gitmeyen marjinal grupların söylevleridir.Aynı şekilde dindar insanları da gericilikle suçlayamak son derece mantıksız olur

Orada toplanan insanların amacı 29 Ekim Cumhuriyet bayramını değil mi?evet
Bu olay bundan ibarettir.Herkesin ,elinden geldiği ölçüde, bu bayramı kutlaması gerekir.

Aslında konu bu değil,
yazıda anlatılan "ikinci cumhuriyet" kavramını savunan insanların yaptığı yanlış.
Senin yazdıklarını da göz önünde bulundurduğumda "İkinci Cumhuriyet" gibi kavramların Türkiye'de söz konusu olmadığını görüyorum

Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Cumhuriyet'i biz kurduk,yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz'' sözü, tüm milletimize hitap etmektedir.Bu güzel deyişi hepimiz savunuyoruz,burada yazdığın için teşekkürler :goz:

Verdiğin mesajlar çok güzel ve teşekkür ederim.Ama sandığım kadarı ile yanlış anlaşılmışım.
1-Türbanlı gerici,keçi sakallı kominist derken halkımızın yaptığı yakıştırmaları yermek için yazmış ve buna rağmen bu halkın birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurgulamak istemiştim.
2-Kanaltürk'ün fişleme meselesine gelince;biz kaç yüz milyon kişiyiz diye açılan siteden ve Tuncay Özkan'ın sürekli bundan bahsetmesinden haberin olmadığını sanmam yersiz olmaz sanırım.Ve sürekli dininine bağlı insanları hor gören bir adamın televizyonunda elbette bayram günü ben yayın yapılmasını ararım.Bu yayın Ankara olmayabilir,İstanbul olmayabilir.Ama yapsaydı Hakkari'den canlı yayını işte o zaman puanları toplardı.Ama işte bunların tv cilik anlayoşı insanları gaza getirmekten başka bir şey olmadığı anlaşılıyor.
3-Dediğim gibi toplumun her kesimi (Can Dündar denen zat aksini iddia etsede) 29 Ekim günü meydanlarda yada tv lerinin başında bu anlamlı günü kutlamanın mutluluğunu taşıyordu.
Vardığımız ortak nokta aynı olmasına rağmen sadece bir yanlış anlaşılmanın yada edebiyat yapmanın uç noktalarda savaş veren insanlar gibi gözükmesinin önüne geçmek için bu açıklamayı yapma gereği duydum.

2-Kanaltürk'ün fişleme meselesine gelince;biz kaç yüz milyon kişiyiz diye açılan siteden ve Tuncay Özkan'ın sürekli bundan bahsetmesinden haberin olmadığını sanmam yersiz olmaz sanırım.Ve sürekli dininine bağlı insanları hor gören bir adamın televizyonunda elbette bayram günü ben yayın yapılmasını ararım

Kusura bakma ama bu söylediklerin önyargıdan öte değil

Tuncay Özkan ne yaptı da dinine bağlı insanları hor gördü?
savunduğu fikirden dolayı onu din düşmanı ilan etmek doğru mu?

"Biz kaç kişiyiz" olayı: bizim görüşümüzde olan kaç kişi var
anlamındadır. 600 binden fazla kişi olduğunu görmüştüm geçnelerde,içlerinde çok çeşitli insanlar vardır herhalde

Bayram günü tören yayını veya benzeri içerikte yayın yapılması ile dinini hor görmenin arasında da hiç bir bağıntı göremiyorum

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2273411' Alıntı:
Kusura bakma ama bu söylediklerin önyargıdan öte değil

Tuncay Özkan ne yaptı da dinine bağlı insanları hor gördü?
savunduğu fikirden dolayı onu din düşmanı ilan etmek doğru mu?

"Biz kaç kişiyiz" olayı: bizim görüşümüzde olan kaç kişi var
anlamındadır. 600 binden fazla kişi olduğunu görmüştüm geçnelerde,içlerinde çok çeşitli insanlar vardır herhalde

Bayram günü tören yayını veya benzeri içerikte yayın yapılması ile dinini hor görmenin arasında da hiç bir bağıntı göremiyorum

PEKİ DOSTUM SEN HAKLISIN

ama kanaltürk seyretmediğin belli....
ve hatta tuncay özkan'ın ana haberlerine katılıpta yaptığı yorumları dinlemediğin aşikar
ama
SEN HAKLISIN
denirse kavga olmazmış...
Ama bir de şu adamı syret ya haklı değilmiyim???

[VIDEO]gx2L7yPruxs[/VIDEO]

Geri