No-Panix
New member
- Reaction score
- 0
8 temmuz 1919 gübü sabaha karşı... Erzurum Kongresi bitmiş Sivas Kongresinin hazırlıkları ile uğraşılıyor. Yurdun kurtarılması için hemen hemen hiç umut yok. Yalnız O ve birkaç arkadaşı herkesi zafere inandırmaya çalışıyor. Ama buna inananlar çok az. Atatürk, yakın arkadaşı Mazhar Müfit(Kansu) Bey'e yaz diyor. Bundan sonrasını Mazhar Müfit Beyden dinleyelim:
''-Zaferden sonra hükümet şekli cumhuriyet olacaktır. Bunu size daha önce de bir sorunuz dolayısıyla söylemiştim. Bu bir.
İki: Padişah ve hanedan hakkında zamanı gelince gerekli işlem yapılacaktır.
Üç: Tesettür kalkacaktır.
Dört: Fes kalkacak uygar uluslar gibi şapka giyilecektir.
Bu anda kalem elimden düştü. Yüzüne baktım. O da benim yüzüme baktı. Bu, gözlerin bir takılışta birbirine çok şey anlatan konuşmasıydı. Paşa ile zaman zaman senli benli konuşmaktan çekinmezdim.
-Neden durakladın?
Deyince
-Darılma ama Paşam, sizinde hayalci yanlarınız var.
Dedim. Gülerek:
-Bunu zaman belirtir sen yaz...
Dedi. Yazmaya devam ettim:
-Beş. Latin harfleri kabul edilecek.
-Paşam yeter, yeter.
Dedim ve biraz da hayal ile uğraşmaktan bıkmış bir insan edası ile :
-Cumhuriyet ilanını başaralım da, üst yanı yeter.
Diyerek defterimi kapattım...''
İşte Atatürk'e ''Tek Adam'' denilmesinin sebeplerinden biri daha... En yakın dostları dahi ileride gerçekleşecek bu devrimlere hayal gözüyle bakıyordu. Atatürk'ün başarıdan her zaman emin, tam gerçekçi bir hesap adamı olması, neyin ne biçimde ve hangi anda yapılacağını çok önceden bilmesi Büyük Türk Devriminin başarılı olmasının en büyük etkenlerinden birisidir.
''-Zaferden sonra hükümet şekli cumhuriyet olacaktır. Bunu size daha önce de bir sorunuz dolayısıyla söylemiştim. Bu bir.
İki: Padişah ve hanedan hakkında zamanı gelince gerekli işlem yapılacaktır.
Üç: Tesettür kalkacaktır.
Dört: Fes kalkacak uygar uluslar gibi şapka giyilecektir.
Bu anda kalem elimden düştü. Yüzüne baktım. O da benim yüzüme baktı. Bu, gözlerin bir takılışta birbirine çok şey anlatan konuşmasıydı. Paşa ile zaman zaman senli benli konuşmaktan çekinmezdim.
-Neden durakladın?
Deyince
-Darılma ama Paşam, sizinde hayalci yanlarınız var.
Dedim. Gülerek:
-Bunu zaman belirtir sen yaz...
Dedi. Yazmaya devam ettim:
-Beş. Latin harfleri kabul edilecek.
-Paşam yeter, yeter.
Dedim ve biraz da hayal ile uğraşmaktan bıkmış bir insan edası ile :
-Cumhuriyet ilanını başaralım da, üst yanı yeter.
Diyerek defterimi kapattım...''
İşte Atatürk'e ''Tek Adam'' denilmesinin sebeplerinden biri daha... En yakın dostları dahi ileride gerçekleşecek bu devrimlere hayal gözüyle bakıyordu. Atatürk'ün başarıdan her zaman emin, tam gerçekçi bir hesap adamı olması, neyin ne biçimde ve hangi anda yapılacağını çok önceden bilmesi Büyük Türk Devriminin başarılı olmasının en büyük etkenlerinden birisidir.