Hehe bilgi için teşekkürler. Elbette burada 48 çekirdekli derken dikkatli bakmak lazım =) Çift çekirdekteki gibi bir zihniyet söz konusu değil. Aslında asıl amaç çekirdekleri bölerek daha küçük fakat sayıca çok çekirdek elde etmek. Yani önbellek olarak küçük adet olarak fazla..
Bunun yapılmasındaki asıl amaç küçük fakat fazla sayıda önbellek sahibi çekirdekle çoklu işlemlerde veya yüklü işlemcilerde görevleri diğer çekrdeklere aktararak hız kazanmak. AMD intel'in 4 çekirdeğine karşı 3 ve 4 çekirdek duyurarak biraz tiye de almıştı =)
Açıkçası pazardaki payın önemli bir kısmı aslen "marka" olgusuna dayanıyor. Ama gerçek ortada gün gibi duruyor. Daha az saat hızlı ve daha küçük önbellek miktarlarıyla AMD intele kafa tutmaya devam ediyor =) Kıyaslanan işlemcileri inceleyin Intel ile yarıştırılan AMD bir işlemci saat frekansı ve toplam önbellek açısından daha az olmasına rağmen yarışıyor be bazı uygulamalarda da intel'i alt ediyor =)
Bu ilk defa AMD'nin : "İşlemci performansı sadece saat frekansı ile ölçülmez bu reel değil" açıklamasını yapması ve işlemcilerini saat frekansına göre nitelendirmeyi bırakıp performans isimlendirmesine geçmişti. yani 2 ghz amd işmecisine Amd 2800+ demekle başladılar işe.. Çünkü bu işlemci Intel P4 2.8 Ghz işlemciden daha hızlıydı. Ve o yüzden de 2800 ün arkasında "+" işareti vardı. Zaten 800Mhz RD-ram teknolojinden AMD'nin kullandığı DDR-266 'sından tokat yedikten sonra vazgeçmek zorunda kalan Intel bu anlamda 2. tokadı yemişti. Intel her AMD atağının (tokadının =) )
ardından yeni bir teknoloji yaratma hevesine girmiş AMD ise bu yeni teknolojileri yeni bir işlemci yaratmadan varolan işlemcilerini sadece geliştirerek geçmeyi yine başarmıştı. İşte tam bu sırada AMD 64 bit işlemcisini duyurdu =)
AMD kendini 64 bit ile ispatlamışken Intel'in görüşme talebi ve İngilterede yapılan toplantı sonucunda AMD 64 bit teknolojisini Intel'e vermiş (öğretmiş) karşılığında SSE ve HT teknolojilerini almıştı. İşte o noktada AMD'nin ne kadar adına (Advanced Micro Devices) yakışır bir teknoloji liderliği yaptığı ve yapacağı anlaşılmıştı.
Intel ise bu noktadan sonra 2 ve 4 çekirdekli işlemcileriyle büyük bir atılım yaptı. Ancak fiyat/performans açısından bakıldığında intel'in en güçlü olduğu dönemde bile AMD intelden daha ucuza daha performanslı işlemciler veriyordu.. AMD çift çekirdekli işlemcilerini çıkardıktan sonra da durum değişmedi. Planlarında ATI'yi almak baştan beri vardı. ATI nvidia gibi sadece grafik kartı geliştirmiyor, uzun vadede çok şey vaad ediyordu.
İşte tüm bu gerçekler duruken ben Intel kullanmıyorum =) AMD Athlon 1800+ ile başlayan Amd serüvenim, şuan mütevazi bir Athlon X2 64 6000+ ile devam ediyor. Micro$oft'a olan şarların mecburi birlikteliğinden (iş) kurtulamadım ama Intel'den kurtuldum diyebilirim =)