40 yılda 100 kat büyüdü

KnockOut

Super Sonic
40 yılda 100 kat büyüdü
Pasifik Okyanusu’ndaki akıntıların zamanla bir araya getirdiği ve Büyük Pasifik Çöp Yaması olarak bilinen yığının, 1970’li yıllardan bu yana 100 kat büyüdüğü belirtildi.

Royal Society journal Biology Letters dergisinde dün yayımlanan araştırmaya göre, en büyük Kuzey Pasifik’teki plastik atık yığını, 40 yıl önceki halinin 100 katı büyüklüğüne uılaştı. ABD’li bilim insanları, büyüklüğü beş santimden küçük olan mikro plastik “çorbasının”, okyanusların doğal yapısına büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Araştırmada verilen bilgiye göre, 1972 ile 1987 arasında yamadan alınan numuler üzerinde yapılan testler, mikroplastik oranının önemsiz kabul edilecek bir seviyede olduğunu göstermişti.

Bilim insanları, Büyük Pasifik Çöp Yaması’nın bugün, ABD’nin Teksas eyaleti kadar bir alan kapladığına dikkat çekti. California Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya destek veren Birleşmiş Milletler Çevre Programı, okyanusun her kilometre karesinde 13 bin parça plastik atık bulunduğunu, ancak Kuzey Pasifik’te durumun daha kötü olduğunu belirtti.

BÖCEK ALARMI
Deniz canlıları ve kuşların ekosistemini tehdit eden plastik atıklar, ağır zehirli kimyasallar içeriyor. Araştırmacılar, Büyük Pasifik Çöp Yaması’nın, “deniz patencisi” adını verdikleri okyanus böceklerin yeni yaşam alanına dönüştüğünü, plankton va balık yumurtası yiyen bu canlıların deniz kuşları, kaplumbalağar ve balıklar tarafından yendiğini belirtti.

Yumurtalarını bırakmak için belli bir yüzeye ihtiyaç duyan böceklerin, yamadaki tahta, süngertaşı ve deniz kabuklarını kullandığı ifade edildi. Bilim insanları, böceklerin artması halinde, planktonların ve balık yumurtalarının daha büyük risk altına gireceği uyarısında bulundu.
 
Üst