AngeL Of Death
Wishmaster
- Katılım
- 6 Haz 2006
- Mesajlar
- 5,121
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 36

Genel seçimlere az bir zaman kala, siyasi partilerin seçim kampanyaları da gözle görülür bir şekilde hız kazandı. 2010 yılının son yarısından itibaren kampanya stratejilerini belirleyerek yol haritalarını çizen partiler, seçim vaatlerini sıralamaya başladı. Bu arada, baraj kaygısı yaşayan siyasi partiler “seçim işbirliği” için çabalarını bu dönemde hızlandırdı. Bu çerçevede, yakın zamanda DSP, HEPAR ve Türkiye Partisi arasında bir seçim işbirliği haberi siyaset gündemine gelecek gibi görünüyor. Öte yandan Zeybek’in Demokrat Partisi de seçim öncesi temaslarına hız verdi.

Şubat ayı seçim anketimizde, kararsızların oy oranı partilere eşit oranda dağıtıldıktan sonra ortaya yukarıdaki tablo çıktı... Her zamanki gibi, yüzde 3'ün altında oy oranına sahip olan partilerle, anketimize katılımı internet ortamında “teşvik” eden siyasi partiler "Diğer" kategorisinde ele alındı... Bu arada 2011 Haziran seçimlerine bağımsız adaylarla girecek olan BDP "diğer" kategorisinde yer almadı. İnternet ortamındaki anketlerin, internet kullanımının yaygın olmadığı kırsal bölgelerde ve köylerdeki siyasi eğilimleri tam olarak yansıtamadığı gerçeği göz önüne alındığında, seçime “bağımsız” adaylarla girmesi beklenen BDP’nin oy oranının anketimizde sağlıklı olmayabileceği ihtimali de değerlendirilmelidir. Aynı şekilde AKP’nin oy oranında da internet kullanmayan kesimlerin “tercihleri” dikkate alındığında birkaç puanlık bir yükseliş beklenebileceği ihtimal dahilindedir.

Anket sonuçlarına göre, 24. dönem TBMM'sinde siyasi partilerin dağılımı ise yukarıdaki gibi gerçekleşti. Partilerin aldığı oy oranlarına göre AKP'nin Meclis’teki sandalye sayısı 265, CHP'nin sandalye sayısı 151, MHP'nin sandalye sayısı ise 108 olarak hesaplandı. Seçime bağımsız adaylarla girecek olan BDP'nin ise TBMM'de grup kuracak sayıya ulaşabildiği görülüyor.

Şubat ayı anketimizde, iktidar partisi AKP'nin, Ocak ayında yüzde 37.35 olan oy oranının, Şubat ayında kararsızların dağılımı ile birlikte yüzde 35.73’e gerilediği gözlemlendi.

2010 yılının son anketinde yüzde 24 oy oranına sahip olan CHP’nin, Ocak ayında oylarını yüzde 26.29’a çıkardığı, Şubat ayında ise oy oranını yüzde 27.06’da koruduğu ortaya çıktı.

MHP, referandumun ardından başlatılan “propaganda” sürecini atlatmış görünüyor. Eylül ayı anketimizde 18.57’ye kadar gerileyen oy oranını Şubat ayında yüzde 19.37’ye yükselten MHP, seçim beyannamesini ilk açıklayan parti oldu.

Şubat ayı anket sonuçlarına göre koalisyon hesapları ise yukarıdaki gibi gerçekleşti. AKP elde ettiği oy oranı ile 2011 yılından sonra tek başına iktidar şansını yitirmiş görünüyor. AKP'nin, Hükümet kurmak için gerekli 276 sandalye sayısına ulaşamaması nedeniyle bir takım koalisyon hesaplarını yaşama geçirmesi bekleniyor. Buna göre ufukta üç farklı Hükümet senaryosu var... AKP ve CHP koalisyonu 416 sandalye sayısına sahip... AKP BDP koalisyonu da Hükümet kurabilmek için geçerli milletvekili sayısına ulaşabiliyor. AKP-MHP koalisyonu ise 373 sandalye sayısıyla gerçekleşiyor.
KAYNAK