17 ile üniversite müjdesi

NoMaD1978

Banned
Katılım
31 Eki 2006
Mesajlar
1,001
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
istanbul
17 ile üniversite müjdesi


15 ilde yeni üniversite açan hükümet, bunlara 17 tane daha ilave edecek. Böylece üniversitesi olmayan il sayısı 9'a düşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili düzenlemeyi son aşamaya getirdi. Başbakanlık'a sunulması beklenen tasarının yeni yasama döneminden önce Meclis'ten geçmesi planlanıyor.

Hüseyin Çelik, yeni üniversitelerle ilgili tasarıyı Başbakanlık'a gönderecek.
Türkiye'de üniversitesiz il bırakmamayı hedefleyen hükümet, bu konuda önemli bir adım daha atıyor. 15 yeni üniversitenin ardından geçen yıl 10 üniversite daha açmak için çalışma başlatan hükümet, sürpriz bir kararla kapsamı genişletti. Bu yıl Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da da üniversite kurulacak. Yasal düzenlemeler için gerekli çalışmalar yapıldı. Tasarının yaz aylarında yasalaşması planlanıyor. Edinilen bilgilere göre, konuyla ilgili kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK'e bir yazıyla başvurdu.


universite.gif


Bakanlığın geçen yıl 10 üniversite daha kurulması konusundaki görüş isteğine cevap vermeyen ve bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çeken YÖK, bu kez de 'İnceledikten sonra görüşümüzü ileteceğiz.' cevabıyla yetindi. Bakanlık bürokratları da kanun taslağını hazırlayarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sundu. Çelik'in bu hafta taslağı imzalayarak Başbakanlık'a göndereceği öğrenildi. Yükseköğretim Kanunu'na göre bir üniversite kurulabilmesi için YÖK'ün görüşünün alınması gerekiyor; ancak bu görüşün 'olumlu' olma zorunluluğu bulunmuyor. Görüş geldikten sonra düzenlemeye Meclis sürecinde gerekli ilavelerin yapılabileceği kaydediliyor.

Yeni kurulacak üniversitelere 'çekirdek üniversite' gözüyle bakılırken, 17'sine birden ilk günden öğrenci alınmasının söz konusu olmayacağı vurgulanıyor. Yeni üniversiteler belirlenirken illerin gelişmişlik düzeyi, ildeki fakülte ve yüksekokul durumu, potansiyel öğrenci sayısı gibi kriterlere göre yapılan puanlamanın dikkate alındığı aktarılıyor. Yaz aylarında 17 üniversiteyle ilgili kanunu Meclis'ten geçirmeyi öngören hükümetin, üniversitesi olmayan 9 il için ise 'bir sonraki dönemde' gerekli adımı atmayı hedeflediği belirtiliyor. Türkiye'de halen 68'i devlet, 24'ü vakıf olmak üzere 92 üniversite bulunuyor.

Yıllardır üniversite bekleyen 15 il, geçen sene bu hayaline kavuşmuştu. Ancak rektörlerin nasıl atanacağı konusu YÖK'le hükümet arasında sıkıntıya yol açmıştı. Sorun hâlâ köklü bir çözüm bekliyor. Geçen sene söz konusu çalışmalar sırasında üniversitesi olmayan 26 il de bu konudaki taleplerini Meclis'e iletmişti. Milletvekilleri kanun teklifi vererek konuyu gündeme getirmişti.

Hükümetin yeni kuracağı 17 üniversiteye eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam'dan da destek geldi. Dünyada gelişmiş ülke statüsüne girebilmek için 'her yarım milyon nüfusa bir üniversitenin düşmesi, nüfusun da yüzde 30'unun yükseköğretim görmüş olması' gerektiğini anlatan Mehmet Sağlam, bu oranın ise Türkiye'de yüzde 19 olduğunu anlattı. Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Nüfusu 72 milyonu bulan Türkiye'de 144 üniversitenin olması gerekiyor. Yeni üniversite kurulması her zaman Türkiye'ye yarar getirir. Bunda geç bile kalındı." açıklamasında bulundu. Yeni kurulacak üniversitelerin 'bir günde Harvard olamayacağını' vurgulayan Sağlam, "Bir yerden başlayacaksınız. Bir yerden başlamadan üniversitelerin gelişmesi mümkün değil. Yeteri kadar öğretim üyesi ve imkan bulunduğunda bu üniversitelere öğrenci alınır. Kaliteden yine ödün verilmez." diye konuştu.


 
sewindim valla..olsa çok ii olur :aşk


sözlerinde durucaklarını bilse herkes, onlar yine kazanır....

ama bu sadece teori de olabilir:saskin ... oy kaygısı:saskin
 
Valla bence bu kadar bol keseden açılmasın. illa üniversite açmak için üniversite açılmaz. orada ders verecek öğretim üyeleri lazım ki bunlar kolay yetişmiyor. üniden mezun olup öğretim üyesi olarak kalmak isteyecek herkes ve bu sayede üniversitede hoca olabilir fakat bunun kötü tarafı kalifeye hoca olmaz. eğitilen kişiler üniversite okumuş cahil kesiminden başka bişey olmayacaktır. şuan da bile üniversitelerimizdeki hocalarımızın çoğunun adı hocadır. uluslar arası yayını olmayan, bilim adına bir araştırma yapmayan yada yapamayan -ki kendisinin dahi bilgi yetersizliğinden tamamen, sadece maaşını alıp sabah üniversiteye gelip akşam evine dönen sayge değer öğretim üyelerimiz var. bütün öğretim üyelerimiz bu şekilde demiyorum fakat azınlıktalar. bunun en büyük ispatı dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasında bir türk üniversitesinin ilk 500 e bile girememesidir. bizim hacettepemiz, marmaramız, bilkentimiz, odtümüz, itümüz,istanbulumuz, ankaramız, gazimiz vs vs.. var ama bu üniversiteler hep gözümüzde var. ilk 500 de bile yok.

yeni üniversite açılmasın demiyorum fakat açılacaksa kontrollü bir şekilde açılsın. aranızda hatırlayan varmı bilmiyorum ama zamanında bir gecede verilen bir kararla 8 tane üniversite bir gecede üniversite olmuştu (!) kaç kişi bu üniversitelerin şuanki durumunu ve seviyesini biliyor ki. üniversite açmak hiç zor değil. bi yasa için el kaldırılır, bir kaç kağıda imza atılır, kadro peşinde koşan bi kaç öğretim üyesi bulunur ve atanır hemen, bir tabela hazırlanır ve üniversite seçme klavuzuna ismi yazılır. bu kadar basit mi yani...

üniversiteden mezun olup da iş bulamayan o kadar insan var. yeni üniversiteli işsiz üretmek için yeni üniversiteler açmak bence doğru değil. tekrarlıyorum açılmasın demiyorum fakat açtıktan sonrasını düşünmeden açılması içime sinmiyor. halkımızın çoğu üniversite mezunu olsun kim istemez ki fakat bu mezunlarımıza iş imkanı sağlamadıktan ve herşeyden önce bu kişileri iyi yetiştirmedikten sonra her sokak arasına açılsın üniversite neye yarar...
 
karakedi sanada katılmamak elde degıl ama acılması ii olur gbıme gelıo..ınsallah acılır Vatana Millete hayırlı olur..
 
heryer unıversıte bu kadar unıversıtede bıle mezunlar iş bulamazken bı bu kadar daha eklensın bakalım : ) okumus işsiz sayısı artmaqtan basqa ne ıse yarıcak ki...
 
açılırsa "tabela" üniversitesi olmaktan öteye gecemeyeceklerdir
 
bir de bu üniversitelerde görev alıcak öğretim görevlilerini düşünün.....sadece o deil....bi çok kişi için gelir kapısı olucak...

tam bilmiorum ama o şehirlerde üniv. yoq muş galibaa:saskin

sinopta var die biliorum ama neyse...:melek

üniversitesi olan şehir bi başka oluyo...her açıdan bişiiler kazanıo sonuçta... desteq olmak lasım:aşk
 
Karakedi anlattıklarında haklısında işin birde ticari boyutu var. Açılan illerin bir nebzede olsa ekonomileri düzelecek. Bazılarınada yeni iş imkanları doğacak.. Şehre hareket gelecek... Bencede kesinlikle açılmalı.. Umarım boş vaat değildir..
 
tamam ticareti gelişecek şehrin cehresi değişecek şehir öğrenciye dayalı bi hal alacak. ben açılmasın demiyorum zaten tabi ki açılsın fakat bir gecede hiç düşünmeden açılmasın yök geçen sene şu açıklamayı yaptı yeni açılacak üniversitelerde çalışacak öğretim üyemiz yeteri kadar değildir dedi. şimdi ne değişti 20 senede yetişeyen öğretim görevlileri 1 senede mi yetişti. hızlandırılmış kurs mu bu. peki diyelim ki buraların ticareti gelişecek. peki tüm bilbilerden yoksun yada eksik kalmış, eksik bilgi ile yüklenmiş hocaların yetiştirdiği bir bir üniversiteli nesli ortaya çıkmayacak mı. bunlar öğretmen olacak mühendis olacak mimar olacak doktor olacak avukat olacak. kim bu nesle kendi hayatını teslim edebilir. kendi hayatımızla oynuyoruz. şuanda üniversite ihtiyacı türkiyenin vardır bu bir gerçek fakat öğretim üyesi açığı üniversite açığından daha fazladır.

ve bir öğretim üyesinin yetişmesi için gereken maksimum süreyi hesaplayalım:

en az 4 sene lisan eğitimi
en az 2 sene yüksek lisans eğitimi
en az 4 sene doktora eğitimi

yani en az 10 sene sonra doktora yapmış biri olarak göreve atanırsınız ve ünvanınız doktordur.

en az 2 sene sonra yardımcı docent olursunuz. sonrası işte sizin bilgi ve becerinize göre değişir docent olmak için

bu da en az bi 5 senedir. sonra docent olursunuz.

en az 5 sene sonrada profesör ünvanını gururla taşırsınız.

yani hepsini toplarsak 22 sene yapar.

bazı üniversitelerin bazı bölümlerinde 1 prof. 1 docent. var bi kaç tanede yard. doc.

dışardan birine göre yeter sayıda olabilir fakat bir bölümde okuyan öğrenci sayısına oranlanırsa bu ne kadar az olduğu ortaya çıkacaktır -ki çoğu üniversitede derslere prof.lar yada doc.lar yerine asistanları girer yani bu asistanlar doktora öğrencileridir yada araştırma görevlileridir.

şimdi bir şehrin ticari olarak kalkınmasını sağlamak için bir ülkenin bir neslini eksik yetiştirip bu insanları ülkenin üst kademelerine getirmek daha mı iyi.

bir şeyi bilmemek eksik bilmekten daha iyidir. çünkü bir şeyi bilmeyen adam ben yapamam der çekilir, fakat eksik bilen adam işleri daha da karıştırıp çekilir.

yine tekrarlıyorum üniversite açılmasın demiyorum ben sadece açılması için gerekli olan kalifiye personel, alet edevat, alt yapı vs gibi şartları yerine getirmeden açılmasın diyorum.

inşallah anlatabilmişimdir. eksik yada yanlışım varsa kusura bakmayın

saygılarımla...
 
Bu adamlara hayret etmemek mümkün değil ben yaptım oldu felsefesinin bu kadarına pes doğrusu :D hiç araştırmışlarmı acaba mali kaynak varmı,yeteri kadar öğretim görevlisi varmı en mühimi İHTİYAÇ varmıdiye Bunlardan olsa olsa Tabela Üniversite olur.Zaten üniversite mezunlarına zor bela iş bulunuyor bundan sonra hiç bulunmaz:D

Sonunda üniversiteleri de liselerin seviyesine çekecekler üniversite bitirmenin bir manası kalmayacak herkes rahat edecek.Gerçi OKS yi kaldırıcaz diyip 1 sınavı 3 sınava çevirenlerden ne bekliycen :D
 
osiris_cemo' Alıntı:
Bu adamlara hayret etmemek mümkün değil ben yaptım oldu felsefesinin bu kadarına pes doğrusu :D hiç araştırmışlarmı acaba mali kaynak varmı,yeteri kadar öğretim görevlisi varmı en mühimi İHTİYAÇ varmıdiye Bunlardan olsa olsa Tabela Üniversite olur.Zaten üniversite mezunlarına zor bela iş bulunuyor bundan sonra hiç bulunmaz:D

Sonunda üniversiteleri de liselerin seviyesine çekecekler üniversite bitirmenin bir manası kalmayacak herkes rahat edecek.Gerçi OKS yi kaldırıcaz diyip 1 sınavı 3 sınava çevirenlerden ne bekliycen :D
BUKADAR UZATMANA GEREK YOK CEMO YAZILARINA YAZIK
TAYİP- KAYIP-YOK
İSİMLERİNİN ANLAMI BU BAŞBAKANIN :p
 
iyi hoşta bu defa kalifiye ögretim görevlisi kalmadığı için eğitim yetersiz kalabiliyor... yine de güzel bir haber herşeye rağmen :)
 
Bakanlar Kurulu 'üniversite' müjdesini görüştü

Bakanlar Kurulu 'üniversite' müjdesini görüştü

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında 17 ilde 17 yeni üniversite kurulmasına ilişkin çalışmanın ele alındığını belirterek, çalışmaların tamamlanmasının ardından bu konudaki kanun tasarısının TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, dün Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Gelibolu Yarımadası'nda yapılan çalışmalar ile ilgili derlendirmede bulunduklarını söyledi.

Çalışmalarda önemli mesafeler alındığını, şehitlere layık kapsamlı bir proje gerçekleştirildiğini anlatan Bakan Çiçek, ilgili bakanların çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ve gelecek yıla yetiştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, 2010 yılının İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasına ilişkin değerlendirme yapıldığını belirten Çiçek, bu projenin hem İstanbul hem de Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Projenin kapsamlı olduğu için mutlak suretle yasal bir dayanağının olması gerektiğini anlatan Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

''Bir çok harcamalar yapılacak. bir çok ihale yapılacak. onun için bir yasal düzenleme icap etmektedir. Acaba her defasında bu tür uluslararası projeler için yasa mı çıkaralım yoksa bir çerçeve yasa mı çıkaralım ve Bakanlar Kuruluna yetki mi verelim diye üzerinde değerlendirme yaptık.

Hepimizin kanaati, bir çerçeve yasanın çıkarılmasının daha uygun olacağıdır. Dolayısıyla böyle bir yasa çıkarılmış olacak.''


17 İLE YENİ ÜNİVERSİTE

Bakan Çiçek, Milli Eğitim Bakanı'nın 17 ilde 17 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yürütülen çalışmaya ilişkin Kurul'a bilgi verdiğini söyledi.

Bakanlığın, kendi yönünden yürüttüğü çalışmaları tamamlayarak Başbakanlık'a gönderdiğini anlatan Bakan Çiçek, şöyle devam etti:

''Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da üniversite kurulmasıyla ilgili çalışmaların geldiği noktayı Bakanlar Kurulu değerlendirmiştir. Başbakanlık da kendi yönünden işlemleri tamamladıktan sonra tasarıyı TBMM'ye sevk etmiş olacağız. Böylece 17 ilimiz daha üniversiteye kavuşacaktır.''

İç ve dış gelişmelerin de Kurul'da değerlendirildiğini anlatan Bakan Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın çalışmaları hakkında bilgi aktardığını söyledi.


 
yaw adamlar üniversite acmıo arkadaslar sadece mevcut tabelaları değiştiriyolar.
mesela samsun 19 mayıs üniversitesine bağlı okullar var orduda sinopta amasyada
bu illerdeki tabelalar amasya üni. sinop üni. ordu üni. oldu hepsi bu.
acılan tek bir üniversite yok esasında. kanmayın bunlara
 
Geri
Üst