16 piksel biyonik göz

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ŤêΧâŠ

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
14 Kas 2005
Mesajlar
4,569
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Çanakkale (253 bin şehit adına)
16 piksel biyonik göz

Amerikalı bilim adamları, görme engelliler için yeni bir "biyonik göz" geliştirdi. Yaşlılıkta çıkan "sarı nokta" hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybedenlere, yapay retina ile görme duyusu kısmen kazandırılıyor. 16 piksellik görme imkanı sağlayan biyonik göz, altı görme engelliye başarıyla takıldı.

ABR’de geliştirilen yeni biyonik göz, milyonlarca hastaya kısmi görme olanağı sağlayabilecek. Bilim adamları, "akıllı protez" ya da "yapay retina" olarak da adlandırılan protezin hastalık ya da yaralanmalar sonucu kaybedilmiş görme fonksiyonlarını düzeltmek için, beyin ile sinir sistemi arasında bağlantı kurmaya yaradığını söyledi. Uzmanlar, yapay retinanın beyinde ışığı algılama ve işleme görevi üstlenen ışığa duyarlı alıcı sinir hücrelerinin yerini almak için tasarlandığını ifade etti.

Güney California Üniversitesi’nden Prof. Mark Humayun, bu teknolojinin "sarı nokta" hastalığı (Retinit pigmentosa) nedeniyle görme yetisini kaybedenlere yardımcı olacağını kaydetti. 16 elektrotlu yapay retinanın ilk modelini 2002’den beri 6 hastada denediklerini ifade eden Prof. Humayun, "Protez beklenenden daha iyi sonuç verdi. Yıllardır kör olan kişiler, artık bardak, tabak ve bıçak gibi nesneleri ayırt edebiliyor" diye konuştu.

Prof. Humayun ve arkadaşlarının yaptığı yeni modelde ise elektrot sayısı 60’a çıkarıldı, büyüklüğü de ilkinin dörtte birine indirilerek, 3 milimetreye kadar düşürüldü. Proteze bilgileri ileten bir çift cama monte edilen küçük bir kameradan oluşan yeni model protez, göz bebeğinin dışına yerleştiriliyor ve göz bebeğinin arkasındaki retinaya bir kablo ile bağlanıyor. Hastalar bellerine bağlanan vericiyle de protezi yönlendiriyor.

Prof. Humayun, görüntülerin beyne ulaşması için yeni rota yaratma çalışmalarıyla tasarlanan yapay retinanın klinik çalışmaların başarıyla tamamlanmasından sonra, 2 yıl içinde piyasaya sunulabileceğini söyledi.

Yaşlılarda çok sık rastlanan sarı nokta hastalığına yakalananların sayısının 30 milyon kadar olduğu tahmin ediliyor.
http://www.hurriyet.com.tr/yasam/5972538.asp?m=1&gid=112&srid=3431&oid=5
 
görememek çok kötü olsa gerek. inşallah bütün göremeyen insanlar için uygulanacak bir cihaz bulabilirler.

sağol texas.
 
iki kolum gitsin birde bacagim yinede kör olmaya tercih ederim .. kör olmak cok vahim .. hele birde dogumdan .... herhalde bu durum her kör icin gecerli degil sadece belirli bir kesim icin olsa gerek ....
 
Görme Özürlü Kişilere Yeni Bir Umut Kaynağı ve Şifa Kaynağı Olur...
 
en büyük korkularımdan biridir kör olmak, ellerine sağlık texas ..
 
ben en çok merak ettiğim normal gözlerimiz kaç pixel

aşırı merak ediyorum bi 100-150 pixel filandır herhalde o kadar derinlemesine ve 3boyutlu görebiliyoruzki çok ilginç
 
insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90'a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farzedelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 pixels (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çoook daha fazla çözünürlüğe tekabul eder. Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek kadar gelişmiş bir kamera olması lazım.

Şimdi teorik bilgiyi bir kenara bırakıp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer olarak yer alıyor. Eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP.
 
ben bu bilginin üstüne 3 gün bi taraflara bakamam beynimiz çökecek ya:D:D:D
 
"576 MP" vassssss anasini .. bende birde sahin gözü var ... bunuda eklersek 800 MP bulur herhalde :) .. tskler bilgin icin texas...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst