Bilim ,Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, ''2023 hedeflerine varmak nihai hedef değil olsa olsa ara hedeftir. 2023 yılı vizyonu ve daha ötesine ulaşmamız için çare, bilim ve teknolojide ileriye gitmemizdir'' dedi.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kalite seferberliğinin Marmara Bölgesi için ikinci halkasını 18-29 Haziran 2012 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi'nin desteği ile ''Marmara Kalite Günleri'' eğitim etkinliği adı altında gerçekleştirdi. Eğitim Organizasyonu kapsamında düzenlenen yemekte konuşan Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, şunları ifade etti:
''2023 vizyonumuza baktığımızda inşallah 500 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline geleceğiz. Gidecek daha çok yolumuz var, 2023 hedeflerine varmak da nihai hedef değil olsa olsa ara hedeftir. 2023 yılı vizyonu ve daha ötesine ulaşmamız için çare, bilim ve teknolojide ileriye gitmemizdir. Bugüne kadarki şekilde iş yapmaya devam edersek bu vizyona ulaşmamız mümkün değildir. Bizim birlik olarak yüksek katma değerli ürünlere yönelmemiz ve var olan sanayimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Bu da ancak bilim ve teknoloji ile olur. Bunun olması için de bütün ülkemizin entegre olarak bu hedefe kilitlenmesi gerekiyor. Öyle bir ortam oluşturmamız lazım ki ne sanayi üniversitesiz ne de üniversite sanayisiz olsun. Artık üniversitelerimizin vizyonu bilim ve teknoloji olması lazım, dolayısıyla da üniversitelerimizi rekabete açmamız lazım.''
Artık Türkiye'nin, gelişmiş ülkelerden başlayarak bilim diplomasisinin başlayacağını vurgulayan Kavranoğlu, ''Önümüzdeki bir yıl içinde yaklaşık 10 ülkede bilim teknoloji ataşelerimiz olacak. Yani nerede Türk bilim adamı varsa onlara sahip çıkacağız, arkasında duracağız. Bu çerçevede 12-13 Temmuz'da İstanbul'da 1. Dünya Türk bilim İnsanları Kurultayını topluyoruz. Bu kurultayda yaklaşık dünyanın her tarafından gelmiş 200 adet bilim insanıyla toplanacağız ve hep birlikte Türkiye'yi daha ileriye götürmek için bilim ve teknoloji açısından neler yapabiliriz bunu paylaşacağız'' diye konuştu.
HEDEFİMİZ YIL SONU İTİBARİYLE 30, 2013 SONUNDA 70 ÜLKEDE TSE OFİSİ AÇMAK
TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise Marmara Kalite Günleri ile 12 gün süren eğitimle 5340 civarında sertifikalı eğitim düzenlendiğini belirterek şöyle devam etti:
''Bu eğitimde amaç bir gelecek tablosu çizmek. 2023 vizyonunu gerçekleştirmek, bugüne göre daha müreffeh bir Türkiye için iki temel alanda açılıma ihtiyacımız var; standardizasyon ve belgelendirme. Bu iki temel üzerine yapıyı inşa etmediğimiz sürece başarılı olmamız mümkün değil. Standartlara uygun mal üretmek için insan kaynağımızın yetişmesi önemlidir. Bu sadece pazarlara girmek için yeterlidir. Ayrıca standartları belirleyen ülke olmamız gerekiyor. Standart belirleyebilmekle ilgili Avrupa standartlar kuruluşlarına tam üye olarak hukuki hakkımızı aldık ama bu hakkı kullanabilmek için sanayici ve iş dünyamızın komitelerde yer alması gerekiyor ki biz artık standartları belirleyen ülke olalım.
Belgelendirme ile ilgili de sanayicimizin stratejik öneme sahip tüm testlerinin bu ülkede yapılmasını sağlamamız gerekiyor. Bu yüzden bu yıl 80 milyon liralık laboratuvar yatırım programına imza attık. Aynı zamanda toplam değeri 200 milyon olan muayene ve test projelerimiz ise şu an fizibilite çalışmalarında.
TSE küresel bir güç olmak zorunda. Bu yüzden ihracatçılarımızın gümrük duvarlarını aşabilmesi için, iş dünyamıza bulundukları ülkede ofis açmaya başladık. 12 noktada açtık, 23 ülkede de ofis açma çalışmaları son aşamaya gelmiş durumda. Hedefimiz yıl sonu itibariyle 30 ülke, 2013 sonunda 70 ülkeye çıkabilmek.''
"YAKLAŞIK 15.000 KİŞİYE EĞİTİM HİZMETİ VERİLDİ"
TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı ve Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev'in verdiği bilgiye göre, alanında dünyanın en geniş kapsamlı kalite programı olan organizasyonda 10 kişilik proje ekibinin yanı sıra 200 kişilik bir kadro, iki ay süren bir çalışma ile gerçekleştirdi.
Hüsrev şunları ifade etti:
''Hedefimiz temsil etmiş olduğumuz insanımızın hayatını kolaylaştırmak, refah seviyesini artırmak ve yine temsil etmiş olduğumuz sanayicimizin ve iş adamlarımızın küresel piyasalardaki rekabet gücünün artırılmasında en önemli parametrelerden biri olan 'düşük maliyet, yüksek kalite' öğesinin gerçekleştirilmesi için katalizör görevi üstlenmekti. İşte bu çerçevede eylem planı yapmamız gerekiyordu. İlkini Kocaeli, ikincisini Antalya ve sırasıyla Bursa, İzmir ve Marmara'da gerçekleştirdiğimiz eğitim günleri ile yaklaşık 15.000 kişiye eğitim hizmeti verilmiştir.
Ayrıca TSE 'markalaşma' ekseninde, Türkiye'den birçok dünya markası oluşturma hedefinin standart ve kaliteden geçtiği bilincini taşıyan bir kurumdur. Bu açıdan gelecekte çağımızın 'standartlar çağı' olarak tanımlanacağına inancımız tamdır.''
Verilen bilgiye göre, TSE eğitim organizasyonu kapsamında, sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübelerini kamu ve özel sektör ile paylaştı.
''Asya'dan Avrupa'ya Kalite Köprüsü'' sloganıyla İstanbul, Sakarya, Düzce, Çorlu, Çerkezköy, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de eş zamanlı iki hafta süren organizasyonda; uluslararası deneyime sahip TSE personeli 84 uzman eğitimci tarafından 245 salonda, 68 konu başlığı altında eğitim verildi.
Etkinlikte ulusal kalite altyapısının güçlendirilmesi ve sanayici ve ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün artırılması amacıyla Marmara Bölgesi'nde eğitim seferberliği kapsamında 5.500 kişi sertifika almaya hak kazandı. TSE tarafından son altı ayda Kocaeli, Bursa, Antalya ve Bodrum'un yanı sıra Ege Bölgesi'nde düzenlenen diğer eğitim kampanyaları ile 9,500 kişiye eğitim ve sertifika verildi.
AA