►HHP-(Torrent) Genel Bilgi ve Yazılımlar [Resimli]

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Ratio Nedir ? Ratio nasıl arttırılır ? Ratio Yükseltme Rehberi

Özel trackerların çoğunda ratio(oran) koruma zorunluluğu vardır ve gönderme miktarınızda oranın korunması açısından çok önemlidir.Ratio korumak için yapmanız gerekenleri adım adım açıklayalım:

Torrent istemcinizin indirme ve gönderme hızlarını sınırlayın.
Eğer indirme ve gönderme hızlarını sınırlamazsanız,torrent istemciniz internet bağlantınıza aşırı derece yüklenecek ve bağlantınızın veriminin düşmesine yol açacaktır.İndirme/gönderme hızınızın %80'i oranında limit koymak yeterlidir.Örneğin 1024/256kbps bağlantı sahibi iseniz torrent istemcinizde indirme hızını 102KB/s,gönderme hızını 26KB/s olarak ayarlarsanız yeterli olur.Aynı zamanda indirme/gönderme hızını sınırlandırmanız stabilite sağlayacaktır.

İstediğiniz herşeyi indirmeyin!
Bir torrent indireceğiniz zaman kaynak/eş(seeder/leecher) oranını mutlaka kontrol edin.Eş sayısının kaynak sayısından fazla olması gönderme konusunda size büyük kolaylık sağlar.
Örneğin:
Torrent1: 150kaynak + 200eş = .75kaynak/eş oranı
Torrent2: 1kaynak + 50eş = .02kaynak/eş oranı
Bu durumda Torrent2 sizin için daha iyi olacaktır,çünkü daha düşük kaynak/eş oranına sahiptir.Eğer Torrent1 istediğiniz torrent ise bunu öncelikle kısmi gönderme yapmalısınız ve belli gönderme miktarından sonra indirme işlemine geçmelisiniz.Kısmi gönderme konusuna daha sonra değineceğiz.Bu adımda değindiğimiz konu,halihazırda ratio konusunda sıkıntılı durumda iseniz yapmanız gerekendir.

Bağlanılabilir(Connectable) olun.
Bağlanılabilir olma konusu önceki kılavuzda da anlatıldığı için üzerinde fazla durmuyorum.Bağlanılabilir olmak için router cihazınızda port açmalısınız.Bunun haricinde router cihazınızda firewall varsa ve yazılım olarak da bir firewall kullanıyorsanız bunlardan da torrent istemcinize gerekli izinleri yapılandırdığınızdan emin olun.

Aynı portu iki farklı program için kullanmayın ve 40000 üzeri bir port seçin.

İzin verilen ratioyu yakaladığınız için kaynaktan çıkmayın!
Eğer kullandığınız özel tracker örneğin bir dosya için .5 ratio oranı yeterlidir diyorsa da siz en az 1 ratioya kadar kaynakta kalmaya devam edin.

Tracker destekliyorsa RSS Feed özelliğini kullanın.
Böylece yeni dosyaların gönderildiğini trackerda oturum açmadan,torrent istemcinizden öğrenebilirsiniz.

Ratio nedir : Ratio yaptığınız downloadın uploadınıza bölünmesidir. 100 mb lik bir dosyayı indirdiğinizde en az 60 mb yollamanız gerekirki uyarı almayasınız bu 60 mb de uyarı sınırıdır. yani ratio %60 çalışır ve otomatik olarak site tarafından takip edilir. burada tavsiye edeceğimiz değer aldığınız kadar yollamanızdır.

Ratio neden azalır : Rationun azalma sebeplerinin başında yukarda anlatmaya çalıştığım gibi seed de kalmamak ( Paylaşımdan kaldırmak ) gelir. 2. sebep uploadınızı kısmak gelir. bir dosyayı tıkladığınızda eğer uploadınızı kısarsanız dosyanız tamamlama süresi içinde hızınıza bağlı olarak bir miktar yollama yapacak ve tamamlandıktan sonra yaptığınız uploadı hanenizde göreceksiniz. sizinle beraber dosya tamamlayan sayısı ne kadar artarsa o dosyanın sizden alacağı miktar azalır buda dosya başına dişen rationuzun düşük olmasına sebep olur. demekki uploadımızı etkilenmiyeceğimiz kadar açıcaz. mesela tt nete göre 1024 x 256 bağlantıda en kısık 20 yeterlidir etkilenmemek için.

Ratio nasıl yükseltilir : Yukarda anlattığım durumları uygularsanız rationuz zaten düşmeyecektir. ama rationuzu yükseltebilmek için ne yapmalısınız. Altın kural paylaşmak yani seed de kalmak. bunun yanında tavsiyemiz altın torrent uygulamalarının en yenilerinden başlayarak indirin. altın torent ratiosu düşük olan üyelerimizin ratiosu yükselsin diye yapılan uygulamadır. ne işe yarar nasıl çalışır. altın torrentler download hanenize yazılmayarak sadece upload yaptığınızda hanenize upload olarak yazılırlar buda devamlı rationuzu yükseltir.
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
torrent hızını arttırma

Arkadaşlar utorrent programının son sürümünde meydana gelen değişikliklerden dolayı yazdığım yazıda tekrar düzenleme yapılması ihtiyacı doğdu ve bu kez anlatımımı resimlerle destekledim daha görsel olması açısından. İnşallah bu kez işe gerçek anlamda size klavvuzluk edebilirim. Çünkü yazımın ilk kısmında gördüğüm kadarıyla 1000 e yakın bir okumaya karşılık sadeca 10 tane teşekkür alabilmişim... Belirtmek istediğim bir konu var, önceki yazımda gelen şikayetlerin genelde çok fazla bir artış olmamasına dair sıkıntılardı. Arkadaşlar ne kadar olursa olsun bu ayarlar programın süzgeçleri arasındaki geniş delirleri bulmaktır. Şunu söylemek istiyorum, eğer gerçekten çok düşük bir download hızınız var ise güncel torentler kullanmaya özen gösterin. Bahsettiğim ayarlarla 30-%50 kadar verim artışı elde edersiniz yani 20 kb ile indiriyorsanız şayet indirme hızınız ancak 30 kb civarlarına yükselecektir. Şayet 100 kb ile indirme hızına sahipsiniz 130-150 kb civarıda bir verim elde edersiniz. Bu konuda yanlışa anlaşılma olmasın...
İlk açıklamalardan sonra başlayalım. Daha önce de belirttiğim gibi utorrent programı en az sistem kaynağı kulalanarak en hızlı şekilde dwnload yapan torrent programıdır. Bunun yanısıra kullanımı da kolaydır. utorrent programını buraya tıklayarak yükleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim hızlandırma işlemimize. programı siteden indirip yüklediniz. zaten çok küçük bir program. uTorrent programınızın ana penceresinde options(ayarlar) bölümünde Preferences(seçenekler) kısmına tıklayın

Preferences kısmını açtıktan sonra connection bölümüne gelerek ports used for incoming connections bölümünün yanındaki boşluğa 10000 in üzerinde bir değer atıyoruz. Bu bizim bağlandoğımız port sayısıyla alakalı bir bölüm bu yüzden belirli sınır değerler arasında tutmak en iyisi. çünkü çok büyük sayılar yazarsak çok fazla port kullanmaya çalışılacak bu da doğal olarak bizim download hızımızı azaltacak. ben şu anda 45682 kullanıyorum.

Randomize port each time utorrent starts kısmını tiksiz olarak kullanıyoruz. bu rasgele port seçimi yaptırır ki bunu zaten istemeyiz.

Enable UPnP port mapping kısmını da tiksiz olarak kullanıyoruz. çünkü ben denemelerimde bu kısmın tikli olmasının yavaşlamaya sebep olduğunu tecribe ettim.





böylece connections(bağlantılar) kısmındaki işimiz bitmiş oluyor.


Connections kısmından sonra ilk işimiz bandwith kızmını ayarlamak. Bandwith kısmımızda maximum upload ve download hızımızı ayarlıyoruz. Benim torrenti ilk kullanmaya başladığım zamanlarda canımı en çok sıkan şey 100mb downloada karşı 700 mb gibi afaki upload rakamlarıyla karşılaşmaktı. Bu kısımda yaptığımız kısıtlamalarla bu gereksizliği ortadan kaldırmakla beraber, upload hızımızın download hızımıza olan yavaşlatma etkisini azaltmış oluyoruz.Uploadınızı ne de olsa sıfrılayabiliyorum diye kapamamanızı öneririm, çünkü torrent dediğimiz paylaşım bir havuzdur ve bizim de ufak da olsa bir katkımızın olması gerek elbette.. Alt taraftaki global maximum number of connections kımını 2048 lik bir bağlantı için 200, altındaki maximum numbers of connected peers seçeneğini 50 ve number of upload slots kısnımı da 4 civarında tutmak gerektiğini yabancı kaynaklardan okuyarak tecrübe ettim. Peki bu neden sorusu aklınıza gelebilir, bunu bir otopark gibi düşünün, yeterinden fazla arabayı sokmaya çalışmak çakışmalara ve karmaşıklğa yol açacaktır. Güzel bir örnek oldu sanırım...




Tüm bunlardan sonra gelelim en önemli kısma. Preferences kısımında bir bitorent bölümüne tıklıyoruz. Bu kısmın aşağıdaki resimde görülen kısmında encription seçeneğini enabled yapıyoruz.Gerçekten gözle görünür bir performana artışı sağlayacaktır.

 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Tüm Torrent Programları

uTorrent (*****)
Web Adresi : http://www.utorrent.com/
Download Adresi : http://download.utorrent.com/1.7.5/utorrent.exe
Türkçe Dil Paketi : http://www.utorrent.com/download/lan...php?build=3341

Azereus (*****)
Web Adresi : Azureus, now called Vuze : Bittorrent Client
Download Adresi : http://prdownloads.sourceforge.net/a...s.exe?download

Not: Makinanızda Java Yüklü Olması Gerekiyor..

Halite Bittorrent Client
Web Sitesi : http://www.binarynotions.com/halite.php
Download Adresi : https://sourceforge.net/project/show...roup_id=179129

Torrent Swapper
Web Adresi : Torrent Swapper - The Social BitTorrent Client
Download Adresi : http://sourceforge.net/project/showf...roup_id=173250

XBT Client
Web Adresi :Extended BitTorrent by Olaf van der Spek
Download Adresi : XBT Client by Olaf van der Spek

Bittornado
Web Adresi: www.bittornado.com
Download Adresi : BitTornado

BitComet
Web Adresi : www.bitcomet.com
Download Adresi : BitComet - A free C++ BitTorrent/HTTP/FTP Download Client

ABC Client
Web Sitesi:ABC [Yet Another Bittorrent Client]
Download Adresi : ABC [Yet Another Bittorrent Client]

G3 Torrent
Web Adresi: https://sourceforge.net/projects/g3torrent/
Download Adresi : https://sourceforge.net/project/plat...roup_id=100549

Shareaza
Web Adresi: Free P2P File Music Sharing Software and Best Peer-To-Peer Downloading Program - Shareaza
Download Adresi : Free P2P File Music Sharing Software and Best Peer-To-Peer Downloading Program - Shareaza

BitTorrent
Web Adresi:http://bittorrent.com/
Download Adresi : http://www.bittorrent.com/download

BitPump
Web Adresi:Current news, releases and more /// AnalogX
Download Adresi : Current news, releases and more /// AnalogX

TorrentTopia
Web Adresi:http://torrentopia.org/
Download Adresi : http://host.torrentopia.org/torrento...hp?cid=1&lid=3

Torrentflux
Web Adresi:TorrentFlux - Incredibly simple torrents
Download Adresi : TorrentFlux - Incredibly simple torrents

BitLord
Web Adresi:BitLord - the easiest torrent downloader
Download Adresi : Download BitLord for Windows | BitLord

Hydranode
Web Adresi:Hydranode Project
Download Adresi : Hydranode Project

BitTorrentExperimental
Web Adresi:BitTorrent EXPERIMENTAL download client
Download Adresi : BitTorrent EXPERIMENTAL download client

Burst!
Web Adresi:http://krypt.dyndns.org:81/torrent/index.phtml
Download Adresi : http://krypt.dyndns.org:81/torrent/i...ction=download

Shareaza Plus
Web Adresi:Shareaza Plus | Download Shareaza Plus software for free at SourceForge.net
Download Adresi : Shareaza Plus | Download Shareaza Plus software for free at SourceForge.net

Rufus
Web Adresi:Rufus - BitTorrent Client : Home
Download Adresi : Rufus - BitTorrent Client : Downloads

Mldonkey
Web Adresi:Main Page - MLDonkey
Download Adresi : http://sourceforge.net/project/showf...roup_id=156414

Turbo Torrent
Web Adresi:TurboTorrent.com :: second age Bittorrent Client
Download Adresi : http://www.turbotorrent.com/turbo.exe

TrustyFiles
Web Adresi:TrustyFiles Ultimate P2P - Personal File Sharing for MP3 Music, Movies, Games, Photos, and Software
Download Adresi : TrustyFiles Download

BT++
Web Adresi:BT++
Download Adresi : http://sourceforge.net/project/downl..._mirror=belnet

Nova Torrent
Web Adresi:Nova Torrent | Download Nova Torrent software for free at SourceForge.net
Download Adresi : Nova Torrent | Download Nova Torrent software for free at SourceForge.net

TurboBT
Web Adresi:TurbtBT-Turbo BitTorrent Download Client | Download TurbtBT-Turbo BitTorrent Download Client software for free at SourceForge.net
Download Adresi : TurbtBT-Turbo BitTorrent Download Client | Download TurbtBT-Turbo BitTorrent Download Client software for free at SourceForge.net

BT Queue
Web Adresi:WordPress › Error
Download Adresi : WordPress › Error

TorrentVolve
Web Adresi:TorrentVolve | Download TorrentVolve software for free at SourceForge.net
Download Adresi : TorrentVolve | Download TorrentVolve software for free at SourceForge.net

Flash! Torrent
Web Adresi:Flash! Torrent | Download Flash! Torrent software for free at SourceForge.net
Download Adresi : Flash! Torrent | Download Flash! Torrent software for free at SourceForge.net
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Üye Alımı Açık Torrent Sitelerini Tek Tıkla Bulun





Üye Alımı Açık Torrent Sitelerini Tek Tıkla Bulun
Bu programı kullanarak üyeliğe açık olan torrent sitelerini tek tıklamayla öğrenebilirsiniz. Programı kullanmak çok basit. Programı açın ve arama tuşuna basın. Hepsi bu kadar.
Programın orijinal sürümünde Türk trackerlar yok. Ama kendim hazırlamış olduğum trackers.tlist dosyasıyla Türk tracker sitelerini de arayabilirsiniz. trackers.tlist dosyasını C:\Program Files\TEAM ROOTS\TORC dizinine kopyalayın.
Programla ilgili bazı notlar:

1) Kendiniz de istediğiniz siteyi silebilir veya yeni siteler ekleyebilirsiniz.
2) Programın belirli periyotlarda otomatik arama yapmasını sağlayabilirsiniz.
3) Ctrl+A tuşuna basarsanız tüm siteler seçili konuma gelir.
4) Ctrl+Z tuşuna basarsanız hiçbir site seçili olmaz.
5) Programı çalıştırmak için sisteminizde .NET Framework 2.0 kurulu olması şarttır. Eğer yoksa buradan indirebilirsiniz.
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Torrentler Kırmızı Oluyor, İndirme Başlamıyorsa








Torrente sağ tıklayıp özellikler diyoruz.
Çıkanı silip aşağıdakileri yapıştırıyoruz.
Tamam deyip çıkıyoruz.
Kod:
[LEFT]

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=7b312ad2a2cec71fe067dc9a1abda2f5

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=ffcd54209efeca05e9b0ff753623cb34

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=26ebde7d36dda7be7d66973dbd1493ef

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=324d185d7ef779d495a2d679dd98107c[/LEFT]
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Arkadaşlar bir sorun oluştuğundan torrentler çalışmayabilir.

Çözümü;

Torrent programınızdan inmeyen torrentinizi seçip 'izleyiciler' sekmesine gelip
Kod:
"http://tracker.zamunda"
ya sağ tıklayıp 'İzleyiciyi Kaldır' deyiniz.

Sonra oraya sağ tıklayıp 'İzleyici Ekle' dedikten sonra alttaki kodu ekleyip OK butonuna basınız..

Kod:
http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=107bfc6e8fb20e9652f8b9e451c34561

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=129d5d894f6ba53cf357fa2fb2bdd6c8

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=19d045b123765e2dba0efd970ae5ac1b

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=1ab918f2e044a458b942f58540a6b8b1

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=1f7566f38a9388753e76cd15a3a11921

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=26ebde7d36dda7be7d66973dbd1493ef

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=270bb5e6de2cda4d55af26cb32e14e97

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=2b9d1e94c1b3425538ad8a7ef36a6f1e

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=324d185d7ef779d495a2d679dd98107c

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=382a1c7cf9139a5dc75d0e88116f069c

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=50284c97929799ec28987f4bd972df28

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=7b312ad2a2cec71fe067dc9a1abda2f5

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=800242c22e073fc3d21739f18da9241c

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=88e223e66b5f6cc1fe708041fb2cf59b

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=9255a26294162cd149762b6d73d3a704

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=97a07ea04826e7a4087043adc72e0935

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=991f80542f791b8220d061db18ff1e27

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=cb2e9b27414192f366756417e661e00a

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=ce13fd53688a0215f47240639dcdd6cb

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=d0713ffab14e0e8472036e85dc662bcf

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=6f148e2c74d701a0ffe606b48f454f03

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=edeae12f85f5e95d9a9fa87d696f961d

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=ee7c9ba8693e50f171b3ef31501593e6

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=ffcd54209efeca05e9b0ff753623cb34

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=f5cbc3fe5b69a0e06b30daf7788f71c7

http://tracker.zamunda.net/announce.php?passkey=727ed1f6c2a611bd9f44689ff435954c





Yeni eklenen oyunlarda böyle bir sorun yaşanmayacaktır İyi oyunlar . . .

NOT: Her indirme için yapmak zorundasınız

Hepsini seçip aralardaki boşlukları kaldırmadan da ekleyebilirsiniz. Bir sorun olmaz.

µTorrent 3 kullanlar için 'İzleyiciler' sekmesi kapalı olabilir. Şu işlemi yapınız;


 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen





Torrentlerin içindeki passkeyler zamanla kırılıyor...

Bundan dolayı Googleye zamunda passkey veya zamunda tracker yazarak sağlam olanı bulabiliriz..
Ve orada bulduğumuz sağlam passkeyle buradakiyle değiştirseniz torrent inemeye başlar..
iyi oyunlar şimdiden.
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Cd ye çekeceğimiz oyunları setuplamak

Kurulum paketi yapmadan önce son bir kez daha oyunun çalışıp
çalışmadığını kontrol edin. Hatta mümkünse bu kontrolü birden fazla
bilgisayarda (ya da kendi bilgisayarınızdaki diğer bölümlerde) deneyin.
Mesela oyunu C: ye cd den kurup crack ve yama yaptıysanız daha sonra bu
haliyle d: ye kopyalayıp kopyaladığınız bu klasörden çalıştırmayı
deneyin. Sorun yoksa oyunu paketleyelim:



































 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Torrent Nedir?

Torrent Nedir?

P2P yani peer2peer (kişiden kişiye) dosya paylaşımını sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamayı bulan kişi olan Bram Cohen daha sonra BitTorrent adında bir de yazılım yapmıştır. Bu nedenle bu iki kavramı karıştırmamak gerekir, BitTorrent hem uygulama hem de bu uygulamayı bulan kimsenin oluşturduğu bir yazılımın adıdır.

BitTorrent 2 Temmuz 2001 tarihinde ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Ve .torrent uzantılı dosyalar ile dosya paylaşımı yapılmaktadır. Bu .torrent uzantılı çok küçük boyuttaki dosyalar, asıl paylaşılan büyük dosyalar hakkında bilgiler içerirler, bu .torrent dosyalarını indiren kullanıcı daha sonra BitTorrent yazılımlarından biri aracılığıyla (utorrent, Azureus gibi) bu dosyayı açar ve indirme işlemine başlar. Yine aynı dosyayı indirmek isteyen başka bir kullanıcı bu ağa dahil olduğunda sizde dosyanın asıl sahibi gibi o kimseye kaynak olur ve indirdiğiniz dosya tamamlanmamış olsa da aynı zamanda veri göndermeye başlarsınız.

Kısacası; bittorrent aracılığı ile dağıtılan büyük dosyaları indirmek için kullanıcıların öncelikle .torrent uzantılı küçükk dosyaları indirmeleri ve daha sonra bu küçük dosyaları uygun bittorrent yazılımları ile açmaları gerekmektedir.


Neden Torrent?

Torrent sadece dosya paylaşımı yapılmasını sağlayan bir araç değil aynı zamanda cep telefonlarına kadar indirgenmiş ve önümüzdeki yıllarda belki televizyonlara ve uydu ağlarına kadar pek çok yere girme potansiyeline sahip bir teknolojidir.
Günümüzde sıklıkla yasal ya da yasal olmayan şekillerde dosya paylaşımı için kullanılmakta ve asıl popülaritesi buradan gelmektedir.
Bunun yanında BitTorrent kullanılarak yapılan dosya dağıtımları dosyayı dağıtmada ana görev üstlenenlere ilave bir band genişliği, sunucu ve benzeri yük getirmemektedir. Diğer bir ifadeyle bir dosyanın paylaşımında bulunan herkesin katkısı ile bu dağıtım gerçekleşmektedir.
Torrentdeki dosya paylaşımının mantığı şudur; Arada bir izleyici (verilen dağıtılmasına yardımcı ve istatistiklerin tutulmasını sağlayan) ile birbirini daha hızlı bulan bilgisayar kullanıcıları yine birbirlerinde bulunan aynı dosyayı kendi aralarında aktarmaktadır yani aynı dosyanın paylaşıldığı bir küme oluşturmuşlardır. Arada izleyici olmadan da dosya paylaşımı yapılabilmektedir. Bu tarz bir dosya paylaşımında DHT denen kavramla karşılaşılır. DHT arada izleyici olmadan torrent aracılığı ile dosya paylaşımı yapılmasını sağlayan bir özelliktir. Ancak ayrıntılarına şimdi girmiyorum sadece bir ön fikir vermek istiyorum.


Torrent ile İglili Kavramlar

Torrent kullanmak isteyen kullanıcı bazı kavramları bilmelidir çünkü ilk başlayanlar bu kavram kargaşasında sıkılabilir ve hatta bu teknolojiyi terk edebilir o nedenle torrent yazılımının ayarlarını yapmadan önce bu kavramlara değinmek istiyorum.

Tracker (İzleyici) :
Dosyaların kullanıcı arasında dağıtımda yardımcı olan aracı sitedir (illa gözle görülür bir site olarak bulunmasına gerek yoktur bir .php betiğide bu görevi görebilir).
Seed (Kaynak, Ortalayan): Dağıtılan dosyaya %100 sahip olan bir anlamda dosyanın kaynağı olan ve etkin olarak upload (gönderme) yapan kullanıcıdır.
Leech: Kaynaklardan dosyayı indiren kullanıcılar yani download (indirme) yapanlardır.
Ratio: Oran, kabaca anlatacak olursak yapılan upload (gönderme) bölü yapılan download (indirme) anlamına gelir. upload (gönderme)/download (indirme)...
Peer (Eş): Dağıtılan dosyanın bir kısmına sahip olan ve etkin olarak hem download (indirme) hem de upload (gönderme) yapan kullanıcıdır. Seeder + Leecher...
Swarm (Küme) : Tüm kullanıcıların oluşturduğu ağa verilen isimdir.


Nasıl Çalışır?

A kişisi, elindeki X animesinin ilk sezonunu, torrent programıyla küçük bir “.torrent” dosyası oluşturarak internette paylaşıma açar. Bu “.torrent” dosyaları boyut olarak oldukça küçük dosyalardır. Bu dosyalar doğru dosyaların indirilmesi için gerekli bilgilerin yazdığı bir nevi kimlik bilgileridir. (CRC bilgisi, dosya isimleri vs.) Yoksa bir çok insanın yanıldığı gibi dosyaların kendileri değillerdir. B kişisi “.torrent” dosyasının bulunduğu siteden o dosyayı çektiğinde ve kendi bilgisayarındaki torrent programı aracılığı ile açtığında dosyalar A kişisinin bilgisayarından B’ ninkine gelmeye başlar. Bu durumda A upload yapan, B ise download yapandır. Aynı dosyayı C kişisi çekmeye başladığında, dosyaları hem A’ dan hem de B’ den çekmeye başlar. Bu şekilde her kişi hem upload hem de download yapmaya başlar. Bunun sebebi de şöyle anlatılabilir.

Elimizdeki X animesinin ilk sezonunun toplam boyutunun 4,5 GB olduğunu varsayalım. 175 MB’ dan 26 bölüm eder. Siz bütün dosyaları indir komutunu verdiğinizde torrent programları her bir bölümü birçok parçaya böler. (175 parça mesela) Sonra ilk olarak hangisi kolayına geldiyse indirmeye başlar. Bu dosyanın 3. parçası da olabilir, 105. parçası da olabilir. Yani 1’den başlayayım, sonra 2, sonra 3 şeklinde gitmez. Hatta 26 dosya olarak düşünürsek, 4. dosyanın 5. parçası ve 25. dosyanın 60. parçası da aynı anda inebilir. Yani önce hangi dosyanın biteceği şansa bağlıdır ve eğer ilk bölümden itibaren sırayla izleyeyim diye düşünüyorsanız ne yazık ki izlemeye başlamadan önce çoğu zaman bütün sezonun bitmesini beklemeniz gerekebilir. Bu konuyu nasıl çözeceğinize ilerde değineceğim.

Biraz da terimlere bakarsak;

1. Elinde dosyanın tamamı bulunan ve sadece upload yapan kişi “seed” dir.
2. Hala dosyayı çekmekle uğraşan kişi ise “peer” dir. Her peer indirme görevi bitip sadece paylaşım yaptığında seed olur.

Bu konu da unutulmaması gereken bir nokta şudur: Bir torrent inmeye başladığında dosyaların boyutları en son alacakları hale gelir. Yani 200MB’lık bir dosyanın daha %1’i bile inmiş olsa o dosya diskinizde 200MB olarak görünür. Yani direkt download’da olduğu gibi arta arta gitmez. Zaten mantığını düşünürseniz, ortada bir dosya kalıbı var, program bunun içini dolduruyor.

Peki Hız Ne Alemde?

Torrent aslında upload olayına bağlı olduğu için paylaşımcıların upload hızlarına bakmakta sizin download hızınız. Türkiye’de bağlantı hızlarımız diğer yerlere göre yavaş kaldığı için fazladan upload yapmak çoğu kimsenin işine gelmiyor. Bu yüzden Netlimiter tarzı programlar imdadımıza yetişiyor. Bu programlar gönderdiğimiz veri boyutunu kısıtlayarak bizim daha rahat download yapmamıza imkân veriyorlar. Eksileri yok mu? Tabiki var. Ama TR şartlarında yapılabilecek çok da şey olmadığını düşünüyorum. Eğer çok fazla kısarsanız upload değerinizi, bazı programlar download hızınızı da kısıyorlar. En iyisi yapılabilecek en makul düzeyde kısmak. Mesela 1kb/sn yerine 3-4kb/sn gibi.

İndirme hızları ile ilgili olarak kabaca şunu söyleyebiliriz:

1. Seed(%100 bitirmiş) ve / veya peer (daha bitirmemiş) çook fazlaysa upload hızları çok yüksek olmasa bile her birinin, dosyayı hızlı indirebilirsiniz. (10bağlı kullanıcı x1kb =10kb gibi)
2. Seed ve / veya peer azdır ama birilerinin upload'u yüksektir. Yine hızlı indirebilirsin. (1 seed+3 peer vardır ama seed'den sana gelen upload 10kb'dır gibi)
3. Seed / peer azdır ve hepsinin upload'u yavaştır, o zaman sürünürsün. (1 seed +3 peer'ın sadece 1 peer'ından 2kb gelmesi gibi)​
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Torrent Sözlüğü

Torrent : Büyük dosyaları transfer edilmesi için kullanılan oldukça güvenli ve hızlı bir paylaşım sistemidir.

Tracker : Tracker Torrentin bağlandığı bir sunucudur. Tracker, tüm upload ve download işlemini yöneten, torrentlerin takibini yapan sistemdir.

Upload : Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara Dosya gönderme işlemine verilen isimdir.

Download : Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılardan Dosya indirme işlemine verilen isimdir.

Seed : Anlamı tohum'dur. Trackerlardan torrent ile indirilen herhangi bir dosyayı yükleme işlemine devam etme durumudur.

Seeder : Yükleme işlemini yapan kişilere verilen isimdir.

Leech : Anlamı sülük'tür. Trackerlardan torrent ile indirilen herhangi bir dosyanın indirildiği andaki durumdur.

Leecher : İndirme işlemini yapan kişilere verilen isimdir.

Peer : Seed ve Leech in toplamına verilen isimdir.

Toplam Bağlantı : Bir paylaşım içindeki toplam seeder ve leecher sayısıdır.

Ratio : Trackerda toplam yüklemelerin toplam indirmelere bölünerek bulunan değerdir. Amacı dengeyi sağlamaktır.

RatioProof (Ratio Örneği) : Kullanılan torrent sitesinden upload, download ve rationun görünecek şekilde alınan resimdir.

Reseed : Daha önce indirilen bir dosyayı tekrar seed konumuna alma durumudur.

Cross-seed : Bir torrent sitesindeki sunumu alıp, aynı sunumun yapıldığı başka bir torrent sitesinde seede girmektir. Dosyaların birebir aynı olması gerekir.

Hit&Run : Al&Kaç olarak türkçeleştirilir. İndirilen bir dosyayı uygun oran tutturulmadan paylaşımdan kaldırma durumudur. Paylaşım ortamında en istenmeyen olayların başındadır.

Client : Trackerdan alınan torrenti indirebilmek için gerekli olan utorrent, azureus veya bitcomet gibi programlardır.

Swarm : Bir dosyayı indirmek gönderme amacı ile birbirine bağlanmış makineler grubu. Örnek olarak bir torrent yüklemeye başladığınızda sizin 10 peer ve 3 seeder'a bağlandığınızı söyler ise, o zaman swarm sizden ve diğer 13 kişiden oluşmaktadır.

Port : Kullanmakta oldugunuz torrent programinin diger uyelerle iletisim saglamak amaciyla kullandigi veri kanal numarasidir.

Bağlanabilirlik : Sorunsuzca dosya paylasimi yapmak icin kullanmakta oldugunuz torrent programina izin vermeniz demektir. Bunun için bazı ayarlamalar yapmak gerekir.

DHT : Üyelik uygulaması olamayan torrent sitelerinin diğer sitelerle bağlantısını kurmak amacıyla çalışan bir sistemdir. DHT'nin kapalı olması tavsiye edilir kapatılmazsa yaptığınız yüklemeler trackera tam yansımaz.

Peer Exchange : Bir paylaşım içinde bağlandığınız diğer üyelerden, onların bağlandığı diğer üye bilgilerini almaktır. Her ne kadar iyi gibi görünsede üye olmayan kullanıcılar şayet sizin bağlandığınız üye DHT sini kapatmamışsa bu üye sizden de yükleme yapabilir. Bu nedenle Peer Exchange ( Eş Değişimi ) mutlaka kapalı tutulmalıdır!

Hash : Torrentin indikten sonra ve indirilen parçaların doğru olup olmadığını kontrolü için kullanılan bir Bütünlük Kontrolüdür. Her Torrente, her dosya ve her parçada bulunur.

Wait : Bir dosyayi indirmek istediginizde ratio durumunuza gore bekleme sırası demektir.

Slot : Bir dosyayi indirmek istediginizde ratio durumunuza gore bağlanabileceğiniz torrent sayısı demektir.

BitTorrent : Dosya paylasmak icin tasarlanmis bir protokoldur ve kisiden kisiye (peer to peer) mantigi ile calisir. Kişiler birbirlerine dogrudan baglanir ve bir dosyanin parcalarini alip/gonderirler. Diğer p2p paylaşım programlarından farkı; sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam etmesidir.​
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
DHT Nedir ? UTorrent Ayarları (Resimli Anlatım)

DHT "Distributed Hash Table" demektir. Dağıtılmış Hash Tablosu diye çevirebiliriz.

Hash; dosya veri iletişiminde gönderilen verinin eksiksiz olduğunu ispatlamak için, verinin sonuna hesaplanarak konulan ektir. Yani birinden 100 MB'lik bir x filmini istediğimizde bize 100 MB'lik dosya gönderiliyor ama; bu acaba istediğimiz film mi? İşte bunun doğrulamasını yapan şey HASH'tır.

Eğer DHT açıksa, torrent programı, bizim bu siteden çektiğimiz filmi sitenin dışındakilere de ilan eder... Yani "hey millet bakın ben bu filmi çekiyorum isteyen varsa gelsin ona da vereyim" deriz...

Ancak; "Bu filmi ben de indiriyorum şu parçayı da senden alayım bari" diyen kişi indirdiğimiz sitenin üyesi olmayabilir... Çünkü DHT açıktır ve biz DHT'si açık olan herkese bunu ilan etmişizdir. Bu yüzden gereksiz yere yabancılara dosya verir ve bize hiçbir fayda sağlamayacak upload yapmış oluruz...

Oysa ki biz uploadlarımızı kendi aramızda yapmalı, site dahilinde bir trafik döndürmeliyiz...

utorrent'te DHT'yi nasıl kapatabiliriz:


Utorrent'de tercihlere tıklıyoruz, ve Bittorrent tercihini seçiyoruz, resimde görüldüğü gibi sadece " Izleyiciden Scrape Bilgisi iste" işaretli olacak.
Diğerlerini kaldırıyoruz ve DHT yi kapatmış oluyoruz.
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Torrent Nedir? BitTorrent Nedir? Torrent'in Farkı Nedir? Peer to Peer Nedir?


Torrent nedir, Kelime anlamı nedir, Torrent kelimesi nereden gelmistir?
Torrenti kelime anlamını sel olarak ifade edebilriz . Yaratıcısı olan Cohen`in bu ismi koymasındaki amaç dosya paylaşımının sel gibi hızlı ve düzensiz olmasıdır.Kısaca Cohen den bahsetmek gerekirse 1975 yılında Amerika'da doğan ve bilgisayar programlarını çok iyi şekilde kullanan Bram Cohen,BitTorent firmasının CEO'sudur.Torrenti tanımlamak gerekirse buyuk dosyaların transfer edilmesi icin kullanılan guvenli ve hızlı bir paylasım bicimidir diyebiliriz.Torrent bir P2P(peer to peer) dosya paylasım programıdır. Torrent ilk olarak linux sistemler için tasarlamıstır.Linux yazılımları çok büyük ebadlarda olduğu için paylaşılırken hep sorun çıkardıkları icin torrent sistemi doğmustur. Torrent olarak adlandırdığımız yapının sadece dosya uzantısı olduğunu belirtmemiz gerekir .Torrent uzantılı dosyalar ve istemci programlar aracığılı ile eriştiğimiz paylaşım sistemi protokolü (Network Protocol) ise Bittorrent'tir.

BitTorrent Nedir?
BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer p2p paylaşım programlarından farkı; sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam etmesidir.
Doğrudan indirmekten farklı olarak, dosyayı indirirken diğer kullanıcılara da sunarsınız.

P2P yani peertopeer (kişiden kişiye) dosya paylaşımını sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamayı bulan kişi olan Bram Cohen daha sonra BitTorrent adında bir de yazılım yapmıştır. Bu nedenle bu iki kavramı karıştırmamak gerekir, BitTorrent hem uygulama hem de bu uygulamayı bulan kimsenin oluşturduğu bir yazılımın adıdır.
BitTorrent 2 Temmuz 2001 tarihinde ilk kez kullanılmaya başlanmıştır ve .torrent uzantılı dosyalar ile dosya paylaşımı yapılmaktadır. Bu .torrent uzantılı çok küçük boyuttaki dosyalar, asıl paylaşılan büyük dosyalar hakkında bilgiler içerirler, bu .torrent dosyalarını indiren kullanıcı daha sonra BitTorrent yazılımlarından biri aracılığıyla (utorrent, Azureus gibi) bu dosyayı açar ve indirme işlemine başlar. Yine aynı dosyayı indirmek isteyen başka bir kullanıcı bu ağa dahil olduğunda sizde dosyanın asıl sahibi gibi o kimseye kaynak olur ve indirdiğiniz dosya tamamlanmamış olsa da aynı zamanda veri göndermeye başlarsınız.
Kısacası , bittorrent aracılığı ile dağıtılan büyük dosyaları indirmek için kullanıcıların öncelikle .torrent uzantılı küçük dosyaları indirmeleri ve daha sonra bu küçük dosyaları uygun bittorrent yazılımları ile açmaları gerekmektedir.




BitTorrent alıcıların indirdikleri parçaları birbirleri ile paylaşmaları sonucu sunucunun ağ yükünü önemli ölçüde hafifletir. Animasyonda her bir renkli çizgi paylaşılan dosyanın ayrı bir parçasını temsil etmektedir. Tüm alıcılar tüm parçalara sahip oluncaya kadar aralarındaki paylaşım devam eder.


Torrent'in farkı Nedir?
Torrenti diğer download yöntemlerinden ayıran en büyük fark; Dosyayı çekme hızınızı dosyaları çeken kişilerin ve dosyanın popülaritesinin yönlendiriyor olmasıdır. Yani bir dosya nekadar popülerse o kadar çok kişi o dosyayı çeker ne kadar çok kişi o dosyayı çekiyorsa o dosyanın Peers sayısı o kadar artar ve nekadar çok peers varsa dosyayı çekme hızınız o derece artar. Seeder lar anahtar rol üstlenmelerine rağmen leecher'larda büyük öneme sahiptir. Torrent dosya paylaşım tekniğidir, sadece download'a dayalı diğer dosya yöntemlerinden oldukça farklıdır. (rapidshare benzeri dosya dağırım şebekeleri gibi) Bu nedenle bazı dosyaları zor bulabilir, bazı dosyalarıda çok yavaş çekebilirsiniz. Torrent herzaman tam hızda download'ı garanti etmez, o dosyayı hızlı çekmenizin formülü pek karışık olmayan bir şekilde anlayabilirsiniz.

  • Dosyanın boyutu(mb Gb)
  • Seeder'ların leecher'lara oranı (seeder/leecher= nekadar büyükse o kadar iyi)
  • Toplam peers sayısı (seeder+leecher)

Bu formülü ise temel olan tek bir neden sağlar, Dosyanın popülaritesi Dosya nekadar popüler ise o kadar çok kişi çeker ve o kadar çok kişi seed eder. Buda yoğun talebi karşılamak için yeterli kaynak oluşturur. yani Torrent kelimesinin anlamı olan sel gibi büyümeye devam eder ve bir süre sonra kendi kendine yeten yaşayan ve ölen bir yapıya bürünür. Torrent sistemi kendini telif hakkı savunucularına ve telif haklarının sahibi şirketlere karşı otomatik denilebilecek ve zahmetsiz sayılabilecek şekilde de koruyabilmektedir.Örneğin kla*** indirme metodlarında içeriği barındıran sunucular kapatıldığında veya engellendiğinde içeriğin paylaşılması imkansızdır.Muhakkak ki o içeriğe sahip birinin içeriği başka bir sunucuya (rapidshare,hotfile vb.) yüklemesi gerekir.Torrentte ise durum biraz daha farklıdır ve kolaydır.Ana içerik belkide milyonlarca kullanıcıda bulunduğundan dolayı paylaşılmak istenildiğinde bir tracker ve içeriğin torrent dosyasının bulunması yeterlidir.İçeriği paylaşıma açmak isteyen kişi sadece torrent uzantılı dosyayı gerekli programa ekler.Bu ilk bakışta çok önemsiz ve basit bir ayrıntı gibi görünse de torrent ağlarında paylaşılan dosyaların büyüklüğü dikkate alındığında bunun ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.Bu şekilde telif hakları ihlalinden dolayı kapanan dünyanın en büyük trackerlarından birinin kullanıcıları site kapanmadan önce sitede barındırılan milyonlarca torrent dosyasını indirmişler ve daha sonra anlatılan yöntemi kullanarak paylaşımdaki dosyaların aktif kalmasını sağlamaya çalışmışlardır.




Torrent bağlantısını ve bağlantıya yeni katılanları gösteren temsili resim


Peer to peer 'p2p'​

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.
Eşler, sunucuları veya sabit bilgisayarlar tarafından merkezi koordinasyon ihtiyacı olmadan, işlemci gücü, disk depolama veya ağ bant genişliği gibi kendi kaynaklarının bir kısmını, doğrudan diğer ağ katılımcıları için kullanılabilir yapabilir. Sadece sunucuların tedarikçi ve istemcilerin tüketici olduğu geleneksel istemci-sunucu modelinin aksine, eşler, hem tedarikçi hem de tüketicidir.

p2p yazılımlarının yasal durumu​

Peer-to-peer yazılımlarıyla, kullanıcılar her türlü dijital içeriklerini uygulamaları kullananlarla paylaşabilirler. Bu işlem bu tanımıyla yasal olsa da, paylaşılan içerikler telif haklarıyla korunan ve parayla satılan içerikler olduğunda(ticari müzik albümleri, prodüksiyonlu filmler, lisanslı yazılımlar vesaire) bu içeriklerin paylaşılması ve paylaşan kişilerden edinilmesi illegal hale gelir. Ancak yasadışı hale gelen yazılımlar ve teknoloji değil, bunun kötüye kullanımıdır.

Torrent Calısma Esası Nasıldır?​

Torrent'in çalışma esası: Torrent'in çalışma esası aslında çok basittir: İlk ana sunucu dosyayı sisteme ve paylaşıma verdiği anda dosya torrent sistemi tarafından binlerce parçalara ayrılıyor. Daha sonra bu parçalar isteyen kişilere gönderiliyor. Böylece herkes parçaları aralarında paylaşmaya başlıyor.
Paylaşımda, elinizdeki dosya büyüklüğü yada hızınız önemli değildir. Paylaşımın en başındada en sonunda da herkes paylaşımda yer alır. Böylece hızlı bağlantısı olan kişilerin üstüne yüklenilmesi önlenir.

Torrent Calısma Prensibi Nasıldır?​

Torrent sisteminin çalisma prensibi çok basittir. İlk olarak belirlenen ana sunucu paylaşılıcak dosyayı 32kb dan 4mb kadar olan parçalara ayırıyor. Bu parçalar daha sonra tracker dosyasını çeken bütün kullanıcılara dağıtılıyor kullanıcılar hep p2p de olduğu gibi parçaları hem seed eden makinadan hemde öbür download eden makinalardan alabiliyor. Torrentte dosyayı paylaşan kulanıcı, aradan çekilse bile kullanıcılar ek*** kalan dosyaları kendi aralarında paylaşıp downloadlarını bitrerek kendileri de birer seeder'a dönüşebiliyorlar. Bu paylaşımda kullanıcıların hızı önemli değil buda hızlı upload eden kullanıcıların üzerine yüklenilmesini önlüyor her ne kadar Bitcomet adlı torrent cilent'ı bunun aksini başarıp birçok sistem den banlanmış olsada. Torrent sistemi hatasız download yapmasıylada ünlüdür. Torrent, dosyayı download ederken hata denetliyicisi kullanır ve hatalı dosya indiyse hemen başka bir kullanıcıdan yeni parçacık talep eder bunuda kullanıcıya yansıtmaz hiç bir zaman. Ek olarak torrent , dosya indirirken yer bakımındada tutumlu davranır indirilmemiş bir dosyayla HDD sanal olarak yer kaplamaktansa indirdikçe yer kaplamaya başlar bu özellik bizim gibi çok hızlı internet hızına sahip olmayan kullanıclar için çok iyi bir özelliktir ama 100kb yi geçtiğiniz anlarda bu özellik harddiskinize zarar verebiliyor onun için HDD sanal alan ayırma özelliği de seçilebilir bir seçenek olarak programların içine konmuştur. Torrent sisteminde öbür kullanıcıların ne kadar hızla indirip ne kadara hızla gönderdiğini görebilirsiniz.
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Torrent Hızını Katlamanın Yolları

Torrentçiler için ISP'nin önemi
İnternet üzerinden dosya indirme(download) ve gönderme(upload) hızlarınızın maksimum seviyesini ISP'niz belirler. ISP'lerin pek çoğu ise spesifik oranlarda upload ve download hızlarına izin verirler. Bu nedenle bu adresten ilk olarak ISP'nizin durumunu öğrenmenizde ve dolayısıyla upload ve download hızınızı öğrenmenizde fayda var.




Doğru olan BitTorrent aracını belirleme
Şu an için internette onlarca torrent uygulaması bulunmaktadır; ancak bu uygulamalardan uTorrent gibi sadece bazıları sizin ihtiyacınızı gerektiği gibi karşılayabilir. Bunun dışında elbette sisteminizde bulunan torrent araçlarını her zaman en güncel haliyle kullanmanız da oldukça önemli. WikiPedia'dan diğer torrent araçlarının tam listesine ulaşmak için tıklayın.




Seed ve peer'ların yapısı
Peer, herhangi bir torrent dosyasını o an upload ya da download eden bilgisayara verilen isimdir. Seed ise paylaşılan bir dosyanın tamamını sisteminde bulunduran ve bunu torrent kullanıcılarının paylaşımına sunan bilgisayardır. Son olarak Leech ise, torrent'ten dosya indiren ancak henüz dosyayı tamamen sistemine indirmemiş ve bu haliyle torrent paylaşımında bulunan kullanıcılardır. Leecher indirmekte olduğu dosyayı tamamen sistemine indirmesinin ardından ise bir Seeder olacaktır.
Yüksek torrent hızlarına ulaşmak için öncelikle rakamlarla yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Seeder'ların sayısı ne kadar çok olursa, torrent hızınız da o oranda fazla olacaktır. Kısacası torrent'te bir dosyayı en hızlı şekilde bilgisayarlara indirilebilmesi için Seeder'ların sayısının yüksek, Leecher'ların ise düşük olması gerekir.



Güvenlik Duvarınıza ince ayar
Bilgisayarların güvenliği için kurulan Firewall yani güvenlik duvarı yazılımları, BitTorrent bağlantısında gelen tüm dosyaları bloke edebilir. Bu nedenle güvenlik duvarınızı manuel olarak, yani ayarları bizzat siz belirleyerek BitTorrent'inizin önünü açabilirsiniz. Ancak BitTorrent'i rahatlatmak için de güvenlik duvarınızı tamamen kapatmanız doğru bir yaklaşım olmaz; zira böyle bir durumda bilgisayarınız internet üzerinden gelebilecek olası tüm saldırılara karşı savunmasız kalabilir.

Upload hızınızı sınırlayın
p2p yani peer to peer ağları söz konusu olduğunda upload oranının download hızınızı doğrudan etkilediğini bilmenizde büyük fayda var. Hız testinin akabinde ekrana gelen sonuç bölümünde gördüğünüz upload hızınız, bu konuda size bir fikir verecektir. Hız testinin ardından BitTorrent aracınıza girerek maksimum upload hızınızın yaklaşık %80'iine göre upload oranınızı belirleyin.




Farklı bir port'u deneyin
BitTorrent protokolü için varsayılan port numaraları 6881 ila 6999 arasındadır. Yüksek bant genişliğ kullanımını paylaşan BitTorrent olarak ISP'ler bu portlar üzerinde baskı uyguladığından dolayı, farklı bir port'u tercih etmeniz torrent hızınıza da olumlu yönde yansıyacaktır. Bunun için torrent aracınızda farklı bir port numarası belirleyerek (10000 ve üzeri gibi) bu tür problemlerden kurtulabilirsiniz. Varsayılan olarak, uTorrent portu, yazılım her açıldığında yeniden belirlenir ve farklı bir değer alır. Spesifik bir port'u belirlemek istediğinizde ise uTorrent'in Randomiza Port ayarını pasif konuma getirmeniz gerekiyor.


Genişbant ve bağlantılar
Bağlantıların global maksimum oranı, herhangi bir p2p alışverişi için bir BitTorrent istemcisinin kullanabileceği maksimum bağlantı oranını gösterir. Bu nedenle bu ayarı 'Çok Yüksek' yapmak, yüksek hızlara ulaşacağınız anlamına gelmez. Örneğin 256kbps bağlantısı olan bir kullanıcının ayarı bu durumda 130 olabilir.
Bunun yanı sıra Torrent başına internete bağlı olan maksimum peer sayısı da, bir BitTorrent istemcisinin bağlanabileceği maksimum peer sayısıyla doğru orantılıdır. Örneğin 256kbps hızındaki bir bağlantı için varsayılan ayar olarak 70 rakamı belirlenebilir.
Torrent başına upload slot rakamı da, bir p2p alışverişi için, BitTorrent istemcisinin upload edebileceği maksimum peer sayısını gösterir. Bu ayarın düşük tutulması download hızınızı da etkileyebilir. Bu nedenle 256kbps'lik bir bağlantı için 3 rakamı uygundur.



Protokol Şifreleme
Bazı ISP'ler 'abi' olarak hareket etmeyi severler ve p2p protokolleri için bant genişliğini daraltabilir. Oysa torrent uygulamalarının birçoğunda bulunan Protocol Encryption yani Protokol Şifreleme, bu sınırlamaların göz ardı edilmesine yardımcı olabilir. Bunun için Protocol Encryption altından Outgoing ayarını Enable olarak belirleyerek ve Allow incoming legacy connections'ı seçili bir hale getirerek torrent'in bu işlevinden faydalanabilirsiniz.




Yarı açık TCP bağlantı sayısını arttırmak
Bu figür ise bir torrent istemcisinin simultane olarak herhangi bir zamanda ulaşabileceği maksimum bağlantı sayısını gösterir. SP2 veya SP3'lü Windows XP ise virüs tehdidine karşı varsayılan olarak bu rakamı 10 olarak belirler. Ancak bu rakam, torrent'in ulaşabileceği maksimum hız oranını düşüreceğinden dolayı bu rakamın daha yüksek tutulması gerekir.
Bu rakamı değiştirmek için EvID4226Patch isimli dosyayı sisteminize indirin. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra uTorrent için Options>Preferences>Advanced>net.max_halfopen seçeneğini bulun ve bu bölüme 50 ila 100 arası bir değer atayın. Ancak net.max_halfopen'ın TCPIP.SYS'deki değerden daha düşük olmasına dikkat edin.
 

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
The Scene Release Unpacker, Torrentçiler İçin Birebir..

SCRU;

Scene paketler sunan TL, SCT gibi sitelerden indirdiğimiz rar'lı paketleri kolayca rar'dan çıkarıp, kendi klasörünün ismini atamamızı sağlayan bir programdır. Anlayacağınız her şey otomatiktir. Klasöre girip winrar ile çıkartma işlemi yapıp, sonra klasör adıyla çıkan dosyanın adını bir yapma işleminden sizi kurtarır. Aynı zamanda, eğer varsa, altyazıları, nfo dosyalarını, sample ve coverları da kopyalar.

Program Sct'nin Software kısmında sunulmuştur. Programcıdan izin alarak bu anlatımı hazırladım. Derinlemesine incelemedim. Kullandığım kadarı şöyle;

Ayarlar kısmı; Shell Integration kısmında Unpack with ... sağ tuşa eklenti koyar. Eğer size her çıkarışta nereye kopyalayacağını sormasını istiyorsanız Browse'yi de tıklayın. Default dir, her dosyanın, sol tarafta belirlediğiniz klasöre çıkartmasını sağlar. Benim gibi kendi klasörüne çıkartması içinse Extract Here'ı seçmeniz gerekmekte. Ayarları resimdeki gibi bırakmanızı tavsiye ederim.




Ayarları hallettiyseniz, gelelim kullanmaya. Son çıkan Bolt filmimizi çıkaracağız.
Klasörümüz şöyle:



Bir üst klasöre çıkıyoruz ve Bolt klasörünü sağ tıklıyoruz.



Sağ tuşa entegre ettiğimiz Unpack with SCRU(Extract Here) tıklıyoruz. Program penceresi görünüyor ve çıkarma başlıyor. Bunun için programın system tray'de falan çalışıyor olmasına gerek yok. Siz extract dediğiniz zaman çalışır. Çıkarttıktan sonra kapanır.



Programımız rardan çıkarttı ve p-bolt olan dosya adımızı, klasör adıyla aynı hale getirdi:





Programı aşağıdaki adresten indirebilirsiniz. Çalışmak için .NET Framework 2.0'a ihtiyaç duyar.
http://www.codebyte.org/scru.php

Not: Programı kullanmak için arka planda çalıştırmanıza gerek yok. Bu yüzden Winrar gibi çalışır ve sistem yemez. 2 Cd'li paketlerde ise dosyaları ana dizine çıkartarak CD1-CD2 ifadelerini ekler. Kendiniz istediğiniz filtreyi ekleyip kullanım alanını genişletebilirsiniz.
Özellikle rar'lı dizi paketi indiren arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst