‘Ve Türban Kadını Yarattı’ mı?

Albayrak

Can Feda
Altın Üye
Reaction score
0
Öğrencilik yıllarımda Brigitte Bardot’nun “Ve Allah Kadını Yarattı” filmi adeta Türkiye’ye damgasını vurmuştu. Brigitte’in atkuyruğu sapsarı saçları omuzundan beline sarkardı. Bardot, genç kızların maskotu gibiydi. Bağlayıp omuzundan sarkıttığı saçları Türk filmlerine, Turhan Selçuk’un, Bedri Koraman’ın karikatürlerine model olmuştu.
Saçlar sevgiyi, güzelliği, heyecanı, iyimserliği, çağdaşlığı anlatırdı sanki. Ve en başta da özgürlüğün simgesiydi gençler için.
Brigitte’in sağa dönerken sola savrulan saçları özgürlüğü yansıtırdı gençlere.
- 61 Anayasası’nın getirdiği özgürlük ortamını, Bardot’nun saçlarında hissederdi genç kızlarımız.
- Savrulan saçlar, açık alınların, özgür başların bayrağı gibi dalgalanırdı.
Genci, yaşlısı, fakiri, zengini bunu hissederdi. O bir atkuyruğu modası değildi yalnızca, özgürlüğün başkaldırısıydı baskıya, karanlığa karşı.
61 Anayasası vardı Türkiye’de artık. Yalnız saçlar omuzlardan aşağı sallanmıyordu; özgürce, örgütlenme özgürlüğü de vardı ülkemizde. Meclis’e artık işçilerin kendi partileri de girebiliyorlardı, aynen uygar toplumlarda olduğu gibi.
- Türkiye, Batı’nın bize vermediği teknolojiyi Sovyetler Birliği’nden almaya başladı, ağır sanayiler hızla kuruluyordu. 1960’ların Türkiyesi bir başkaydı.
At kuyruğundan türbana
45-50 yıl öncesinin “Ve Allah Kadını Yarattı” filminin yerine 2000’li yıllarda ne geldi? “Ve Türban Kadını Yarattı” diyenler ortaya çıktı.
Arada, bir geçiş dönemi yaşadık. 61 Anayasası‘nın getirdiği özgürlüğü ve genç kızlarımızın açık başlarını beğenmeyenler emperyalistlerle birlikte 12 Mart’ı ve 12 Eylül’ü hazırladılar. Fidan gibi gençlerimizi, Deniz’lerimizi öldürdüler.
- 1961 Anayasası’nın özgürlükçü, katılımcı maddeleri değişmeliydi.
- Kızların kafası bağlı, erkeklerin çenesi çember sakallı olmalıydı.
- İnsanların yalnız düşünceleri değil, kafaları da kapatılmalıydı.
Açık kapılar olarak mezhepler, tarikatlar, serbest piyasanın vahşi kuralları, Washington, Londra, Brüksel hatları kalmalıydı.
Savrulan özgür saçlardan kafası bağlı kızlara uzanan yolda, emperyalizmin ve dincilerin karanlık labirentleri vardı.
60’ların “Ve Allah Kadını Yarattı” filminden emperyalizmin, “Ve Türban Kadını Yarattı” senaryosuna giden yolda 61 Anayasası yerle bir edildi.
Sosyal devletin ve sosyal hakların olmadığı; genç kızlarımızın özgürce başlarını dik ve açık tutmaları yerine, 19 Mayıs’ı bile kapanarak kutlayabilecekleri karanlık bir düzen istiyorlar.
Ve bir anı
45-50 yıl önce öğrenciydim. Başımız dik, düşüncelerimiz aydınlıktı. Mayıs 2008’de Vefa Lisesi’nde bir tören yapıldı. 50 yıllık mezunlara plaketleri verildi.
50 yıl önceki İngilizce hocam Süheyla Berker benim plaketimi verdi.
Ve aynı Süheyla Hocam 50 yıl önce Vefa’dan mezun olurken bana, birincilik ödülünü vermişti.
Hocam da ben de değişmedik, başımız dik, kafamız aydınlık…

Erol Manisalı

Ne türbanmış be müslüman ülkede tartıştığımız konuya bak kadın mini etek giyip orasını burasını gösteriyo bişey diyen yok kapanan kadın suçlu oluyo yazıklar olsun...

emeğine sağlık ..güzel bi paylaşım olmuş çok beğendim zaten bazılarının da istediği bu basını ve düşüncelerini kapatmak insanlara yuaptırımlarda bulunmak ama bun aizin verecek kadaraciz değiliz kişmse düşüncelerimize mühür vuramaz

Ataturk-1905-Zubeyde-Makbule.jpg

Atatürk'ün başörtüsü görüşü
Atatürk, "Dinin tavsiye ettiği örtünme hem hayata, hem fazilete uygundur" diyor.

Yazar Özdemir Çallı'nın kaleme aldığı "Yakın Tarihimiz" adlı kitapta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 31 Ocak 1923'te İzmir'de Gümrük Binası'nda halkla yaptığı konuşmada, başörtülü kadınların, hayatın tüm alanlarında yer alması gerektiğini anlatıyor.

TÜRK KADINI
Kitaba göre, batılı ülkelerin "Türk kadını her şeyden mahrum bırakıldı" suçlaması karşısında Atatürk şunları söylüyor: "Gerçekten memleketimizin bazı yerlerinde, en çok şehirlerimizde, giyiniş tarzımız, kıyafetimiz bizim olmaktan çıkmıştır. Şehirdeki kadınlarımızın giyinişlerinde iki şekil ortaya çıkıyor: Ya çok kapalı, ya da çok açık. Bunun her ikisi de şeriatin tavsiyesi, dinin dışındadır. Bizim dinimiz kadını her iki aşırılıktan da hariç tutmuştur. Şeriate uygun örtünme, kadınlar için güçlük vermeyecek, kadınların toplum hayatında, iktisadi hayatta, gündelik hayatta erkeklerle işbirliği etmesine engel olmayacak şekilde bulunacaktır. Bu basit şekil toplum hayatımızın ahlak ve usullerine de aykırı değildir."

"Dinin tavsiye ettiği örtünme hem hayata, hem fazilete uygundur"
Özdemir Çallı, araştırmaları sırasında Atatürk'ün İslam'a ve baş örtüsüne son derece olumlu baktığını gördüğünü söyledi. Bu konuşmanın daha önce yayınlanmadığını anlatan Çallı,"Atatürk'ün annesi de başörtülüydü. Atatürk, Hıristiyanlık'ta ve Yahudilik'te olduğu gibi İslam dininde de ibadetler olduğunu ve bunlara uyulmasının normal olduğunu düşünüyordu" diye konuştu.
ATATÜRKE ULU ÖNDERE DİNSİZ DİYENLERDE İYİ OKUSUN LAİKLİK ELDEN GİDİYOR DİYENLERDE İYİ OKUSUN NE GÜZEL DÜŞÜNMÜŞ VE ŞÖYLEMİŞ ATAM ...............

Yeniden Atatürk ve Din diye tartışacak mıyız?Ben bir giriş yapayım o zaman,o kendini çok zeki sanan arkadaşın koydugu resim zamanında Cumhuriyet diye birşey yoktu ortalıkta..
Atatürk ne güzel söylemiş :"Dinin tavsiye ettiği örtünme hem hayata, hem fazilete uygundur"

Dinimizde tavsiye ettiği örtünmede Türban diye bir kavram yok,ABD nin bize uydurmaya çalıştığı ''ılımlı islam'' diye bir sıfatta yok...

Ne türbanmış be müslüman ülkede tartıştığımız konuya bak kadın mini etek giyip orasını burasını gösteriyo bişey diyen yok kapanan kadın suçlu oluyo yazıklar olsun...

Arkadasım Açıklanmıs yorumsuz

Atatürk'ün başörtüsü görüşü
Atatürk, "Dinin tavsiye ettiği örtünme hem hayata, hem fazilete uygundur" diyor.

Yazar Özdemir Çallı'nın kaleme aldığı "Yakın Tarihimiz" adlı kitapta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 31 Ocak 1923'te İzmir'de Gümrük Binası'nda halkla yaptığı konuşmada, başörtülü kadınların, hayatın tüm alanlarında yer alması gerektiğini anlatıyor.

TÜRK KADINI
Kitaba göre, batılı ülkelerin "Türk kadını her şeyden mahrum bırakıldı" suçlaması karşısında Atatürk şunları söylüyor: "Gerçekten memleketimizin bazı yerlerinde, en çok şehirlerimizde, giyiniş tarzımız, kıyafetimiz bizim olmaktan çıkmıştır. Şehirdeki kadınlarımızın giyinişlerinde iki şekil ortaya çıkıyor: Ya çok kapalı, ya da çok açık. Bunun her ikisi de şeriatin tavsiyesi, dinin dışındadır. Bizim dinimiz kadını her iki aşırılıktan da hariç tutmuştur. Şeriate uygun örtünme, kadınlar için güçlük vermeyecek, kadınların toplum hayatında, iktisadi hayatta, gündelik hayatta erkeklerle işbirliği etmesine engel olmayacak şekilde bulunacaktır. Bu basit şekil toplum hayatımızın ahlak ve usullerine de aykırı değildir."

"Dinin tavsiye ettiği örtünme hem hayata, hem fazilete uygundur"
Özdemir Çallı, araştırmaları sırasında Atatürk'ün İslam'a ve baş örtüsüne son derece olumlu baktığını gördüğünü söyledi. Bu konuşmanın daha önce yayınlanmadığını anlatan Çallı,"Atatürk'ün annesi de başörtülüydü. Atatürk, Hıristiyanlık'ta ve Yahudilik'te olduğu gibi İslam dininde de ibadetler olduğunu ve bunlara uyulmasının normal olduğunu düşünüyordu" diye konuştu.
ATATÜRKE ULU ÖNDERE DİNSİZ DİYENLERDE İYİ OKUSUN LAİKLİK ELDEN GİDİYOR DİYENLERDE İYİ OKUSUN NE GÜZEL DÜŞÜNMÜŞ VE ŞÖYLEMİŞ ATAM ...............

Kendini zekinin üstünde sanan arkadaş bu memlekette analarımızın bacılarımızn başı örtülü olduğu belirtmek istemiştim çarpıtma.

kardeşim ben bu insanları tanımlıcak bir soz bulmıyorum hani delilik ile super zekalılık arasında ince bir çizgi vardır ya bunlar tam o çizginin üstünde olan insanlar artık nasıl birşey olduklarını sen anla:durdurun ve türbana karşı olanların neredeyse çoğunluğu bizde boyle birşey yoktur yada dinde yoktur diyor ama baş örtüsünü kabul ediyor şimdi anlamıyorum bu insanları çünkü karşı oldukları türbanmı?laiklik elden gidiyor zırvalamasımı?işlerine gelmemelerimi?yoksa onlardamı bilmiyor:durdurun

ve saygıdan yoksun arkadaşlar kendinize yapılmasını istemediğiniz birşeyi kimseye yapmayın çünkü farkındaysanız sokaktaki türban takana bile karışmaya başladınız seviyenizi çok iyi belli ediyorsunuz....

@Elais
O zaman resmin altına ne amaçla bu resmi koydugunu açıklayacaksın,önceden Atatürk'ün annesinin de başı kapalıydı diyordunuz,iddaanız şişince yan çizmeye başladınız.

Ben din alimi olduğumu iddaa etmiyorum.

''burda türban yada başörtüsü din örtünsünler diyor'' diyorsun..

Kuran'da türban diye birşey olmadıgını biliyorum,öyle olsa Kuran 20 yıl önce inmiş olurdu ki bu da mümkün değil..başörtüsü ile türbanın farklı şeyler olduğu da ortada.Benim amacım kavram kargaşası çıkarmak değil.ortada kargaşaya sebep olacak ifadelerde yok.türban elma ie başörtüsü armut..

@algoritma

Dini inançlarından dolayı insanların giyim kuşamlarına karışanların ayıbı o,benim öyle bir eylemim ya da düşüncem yok.

Nur Suresi :

31.Mü’min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar. Süslerini, kendi kocalarından ya da babalarından ya da oğullarından ya da kocalarının oğullarından ya da kendi kardeşlerinden ya da kardeşlerinin oğullarından ya da kız kardeşlerinin oğullarından ya da kendi kadınlarından ya da sağ ellerinin altında bulunanlardan ya da kadına ihtiyacı olmayan (arzusuz veya iktidarsız) hizmetçilerden ya da kadınların henüz mahrem yerlerini tanımayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Hep birlikte Allah’a tevbe edin ey mü’minler, umulur ki felah bulursunuz."

ѕσηυη¢υ;3000194' Alıntı:
O zaman resmin altına ne amaçla bu resmi koydugunu açıklayacaksın,önceden Atatürk'ün annesinin de başı kapalıydı diyordunuz,iddaanız şişince yan çizmeye başladınız.

Ben din alimi olduğumu iddaa etmiyorum.

''burda türban yada başörtüsü din örtünsünler diyor'' diyorsun..

Kuran'da türban diye birşey olmadıgını biliyorum,öyle olsa Kuran 20 yıl önce inmiş olurdu ki bu da mümkün değil..başörtüsü ile türbanın farklı şeyler olduğu da ortada.Benim amacım kavram kargaşası çıkarmak değil.ortada kargaşaya sebep olacak ifadelerde yok.türban elma ie başörtüsü armut..

Bu resim belli sizin zorunuza gitti. Çünkü kendi kafanıza kılıfınıza giydirdiğiniz dinsiz örfü adeti olmayan bir Atatürk gösterme çabanız var. Ben resimin altına üstüne yorum yapmadım senin benim adıma açıklama yapmandan sonra yorumu yazdım.. Açıkca söyleyin ben din kurallrını hiçe sayıyorum bana uymuyor ben bu dini yaşamak istemiyorum ya da ben dinsizim diyebilrisiniz. Fakat bu ülke y.y.lardır. Müslümanlıkla yoğrulmuştur, Zübeyde Hanım da bu milletin efradıdır Makbule hanım da Latife hanımda..

bu fotografta da görüldüğü gibi o günlerde kapanmak farklı bugünlerde farklı yani atatürk zaamanında din için yapılan iş bugün nasılda siyasete dökülüyor değilmi yazık kapanıcaksan bu yüce insanlar gibi kapan asırıya kaçmadan da mahrem yerler örtülür

Hırıstiyan olan ab ve abd de bile başı kapalı okuyan tanıdıklarım var lise yılları da dahil. Müslüman bir toplulukta neden yok, neden ? Kim ne için niye bölüyor bizi bunları araştırmak lazım. Bi laikliktir tuttu gidiyor. Anayasa bile meclisin milletin üstünde bir kurum haline geldi, kim getirdi niye getirdi nasıl getirdi ? 50 yıl sonra Filistin gibi olmayız inş. Allahın Rahmeti bereketi üzerimize olsun

bu fotografta da görüldüğü gibi o günlerde kapanmak farklı bugünlerde farklı yani atatürk zaamanında din için yapılan iş bugün nasılda siyasete dökülüyor değilmi yazık kapanıcaksan bu yüce insanlar gibi kapan asırıya kaçmadan da mahrem yerler örtülür

Atatürk zamanına ayit değil yüzyıllardır geneli böyle istisnalar ayrıdır. Din örtünün der ilkeyi koyar. Nasıl uygularsan uygula ya da uygulama sizin tasavvurnuzdadır.

Bu resim belli sizin zorunuza gitti. Çünkü kendi kafanıza kılıfınıza giydirdiğiniz dinsiz örfü adeti olmayan bir Atatürk gösterme çabanız var. Ben resimin altına üstüne yorum yapmadım senin benim adıma açıklama yapmandan sonra yorumu yazdım.. Açıkca söyleyin ben din kurallrını hiçe sayıyorum bana uymuyor ben bu dini yaşamak istemiyorum ya da ben dinsizim diyebilrisiniz. Fakat bu ülke y.y.lardır. Müslümanlıkla yoğrulmuştur, Zübeyde Hanım da bu milletin efradıdır Makbule hanım da Latife hanımda..

yahu Kim Atatürk'ü dinsiz olarak göstermeye çalışıyor..10 Kasım'da Anıtkabiler'de ''puta tapıyorsunuz'' diyenlerden değil misin yoksa sen?hani ''10 Kasım'da sap gibi ayakta beklemeye gerek yok'' diyen birisinin arkadasından gidiyorsunuzda..Sözleri senet sizin için bu şahsın.Öyleki Şehide kelle denmesine bile ''eskidi artık o laf'' diyebiliyorsun..

Benim düşüncem herkesin dinini rahatça yaşaması ve kimseden baskı görmemesi,ha ''yolda giden insana sen neden türbanlısın!'' denmesine karşıyım,aynı şekilde ''senin saçının teli neden gözüküyor!'' denmesine de karşıyım.bu ikisinin birbirinden farkı yok.

Yalnız Dini siyasete alet edip,Laik Türkiye Cumhuriyetini ve onun anayasasını arkadan dolaşarak delmeye çalışanların sonuna kadar karşısındayım..

Atatürk zamanına ayit değil yüzyıllardır geneli böyle istisnalar ayrıdır. Din örtünün der ilkeyi koyar. Nasıl uygularsan uygula ya da uygulama sizin tasavvurnuzdadır.

dine karsı değilim tabiki insanlar dinin gereğini yapacaklar ama abartmadan siyaset amamçlı değil yani anladınmı

kafadaki örtüyü bayrak haline getirenlerden önce nedense böyle sorunlar yoktu.
Birileri böyle biz her yere gireriz demeden zaten her yere giriyordu.
Peki o zaman neden bu hale geldi birisi bu işsen oy kapmaya çalıştı birisi ülkenin düzenini kendi dünya görüşüne uydurmak istedi ve şimdi bunun acısını çekiyor herkez.

bunu bu hale getirenler bence hesabını hayatları ile ödemeli.

dine karsı değilim tabiki insanlar dinin gereğini yapacaklar ama abartmadan siyaset amamçlı değil yani anladınmı

Her şeyin abartısı fanatizmi kötüdür tabi.. Şimdi başı örtülü olup namaz kılmayan var. Yakışıyo diye kapanan var . Kapanıpta kendini bilmezler var. Kadın siyaset amaçlı olsa durdurdunuz diyelim. Erkekleri ne yapacaksınız.Onların başlarında örtü yok..

Geri