ISHYnum846
New member
‘Tarımda üretim iki kat arttı’
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, son dört yılda tarım sektörünün yüzde 85 oranında büyüdüğünü söyledi. 2002 yılında 21.8 milyar dolar olan tarım sektörünün toplam üretim değerinin 2006 yılı sonunda 39 milyar dolara ulaştığını aktaran Eker, bu dönemde çiftçilere sağlanan desteğinde üç kat büyüdüğünü aktardı.
İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) düzenlediği 'Tarımın Yıldızları' ödül töreni yapıldı. Törene Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç katıldı. Törende konuşan Eker, tarım sektörünün giderek modern, verimli ve rasyonel politikaların uygulandığı alan olmaya başladığını ifade etti. Sektörde verimliliğin son dört yılda iki kata yakın arttığını anlatan Eker, '2002'de sektörün ithalat ve ihracat miktarı aynıydı. İkisede 4 milyar dolar seviyesindeydi. Geçen yılın sonunda sadece ihracat 8 milyar doları geçti. İhracat ile ithalat arasındaki fark da ihracat lehine arttı.' diye konuştu.
Sektörde daha iyi yere gelinmesi için hükümet olarak azami gayret gösterdiklerini belirten Mehdi Eker, tarım kesimine ayrılan desteği 2 milyar YTL'den 5.8 milyar YTL'ye çıkardıklarını dile getirdi. Eker şunları söyledi: 'Tarımın perişan olduğunu, çiftçinin öldüğünü hala savunanlar var. Türk çiftçisi ne perişan olmuştur ne de ölmüştür. İkisi de yaşıyor.'
Sektörde verimi artırmak için ürün konseyleri oluşturduklarını da söyleyen Eker, havza bazlı üretim planlamasını bu yıl hayata geçireceklerini vurguladı. Sulamada damlama yöntemini teşvik edeceklerine dikkat çeken Eker, kendi imkanlarıyla sistemi kuramayan çiftçilere kredi desteği için imkan sağlayacaklarını aktardı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise bütün ülkelerin tarımı desteklediğini söyledi. 'Tarım ülkesiyiz diyerek uzun süre kendimizi oyaladık, kandırdık. Ama bir tarım kanunu bile çıkarmadık. Yeni gündeme geldi.' diyen Hisarcıklıoğlu, tarım sektöründe Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar bulunduğunu belirtti. En büyük fırsatın toprakların gübre ve ilaçla kirlenmemiş olması olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, 'Hala Avrupa'nın en temiz topraklarına sahibiz. Bu yeni dönemde bizim için önemli bir fırsat olacaktır.' diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin tarımsal gelişim için en az 10 yıllık planlar hazırlaması gerektiğini vurguladı.
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi de tarım sektöründe son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Çevre yasasının yanı sıra, tarım sigortası, üretici birlikleri, tohumculuk, lisanslı depoculuk, ürün borsacılığı, organik tarım ile ilgili yasal düzenlemenin sektör için can suyu olduğuna dikkat çeken Yemişçi, ürün desenleri için oluşturulacak tarım havzalarının sektörü döha da ileriye götüreceğini dile getirdi. İTB Meclis Başkanı Ayhan Baran ise bu yıl ilk kez 'Tarımın Yıldızları'nı sektörün gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Bu yıl ilk kez yapılan 'Tarımın Yıldızları' yarışmasına 50 civarında çiftçi katıldı. Ege'nin geleneksel ürünleri olan üzüm, incir, pamuk ve zeytin üreticileri arasında yapılan yarışmada, birincilik ve teşvik ödülleri dağıtıldı. Üzüm'de Hikmet Bilir birinci olurken, Sabri İnci teşvik ödülünü aldı. Zeytinde ise birincilik Kamil Öz'ün oldu. Bu dalda Bahattin Titiz, Yusuf Karabacalı, Mehmet Çamur ise teşvikle ödüllendirildi. Pamuk'ta Cemil Karakaş birinci, Tuncay Gündem ise teşvik aldı. İncirde ise İsmail Şengün birinci oldu.
Kaynak