İsraf

Mayhoş

mayhoş
Reaction score
0
Arkadaşlar günümüz dünyasında tümüyle gözden kaçırdığımız bir toplumsal sorun karşısında sizleri uyarmak isterim: İsraf!

"Akrabaya yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver fakat saçıp savurma."

(İsrâ Suresi âyet 26)

Görüldüğü gibi Kuran'da İsraf kesinlikle yasaklanmış bir olgudur. Romalı düşünürler insanları homoekonomicus yani ekonomik insan olmalarının gerekliliğini savunmuşlardır. Bu sebeple ekonomik insan dünyanın neresinde ve hangi rejiminde olursa olsun zamanını ve parasını dikkatli kullanmalıdır. Bunu başarılabildiği ölçüde insan gerçek bir eğitimli insan modeli sergileyebilir.

Ancak ne yazık ki israf ve rahata düşkünlük özellikle boş vakit geçirmekten doğan disiplinsizlik ülkemiz insanlarını sarmaya başlamıştır. Bunun sonucunda insan kendisine karşı olan saygısını kaybetmeye başladığı gibi başarının temel taşı olan disiplin ve planlı yaşama arzusunu da bir kenara atmıştır. Neticede ise insan yararsız bir birey olarak topluma karışmaktadır.

Sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir?

İsraf en çok sinirimi bozan şeylerden biridir. Tüketim çılgınlığı yaşıyoruz ve bu çılgınlıkta israfın babasını yapıyor çoğumuz.

Hele şu kibar ve modern(!) görünme telaşındakilerin yaptığı israflar yokmu deli ediyor beni. Böyle adamlarla yemeğe gitmek bile beni dellendiriyor. Askerde iken ayrı bir deli oluyordum ki malesef orada israf çok daha büyük boyutlarda.

İki tane örnek vereceğim.
İranlı birisi ile tanışmıştım. Kendisi Tahrandan gelmiş. Evde otururken bir söz söyledi. İranda elektirik bedavadır ama biz hiç bir zaman bedava diye tüm ışıkları açmayız. Gereksiz olan ne varsa kapatırız. Ama siz parasını ödediğiniz halde hiç acımadan israf ediyorsunuz.

İki Almanla birlikte yemek yiyorduk, daha doğrusu tavuk dürüm yiyorduk. Biri sipariş verirken domates istemediğini söyledi ama garson ya anlamadı yada unuttu içinde domates vardı. Alman bi ısırık aldı ve domatesi farketti hemen dürümü açtı içindeki domatesleri çıkamaya başladı. Ben çıkarıp tabağa atacak diye beklerken diğer arkadaşı bana ver dedi ve hepsini alıp kendi dürümüne koydu.

Daha çok yazılır da yazmayım ben boşver =)

NeCcko guzel bır acıklama olmus bence :) ne geregı var deılmı bısey yetıyorsa dıgerıne saten gerek yokdur

günümüzde neymis alis veris yapmak mutlu ediyormus bilimsel arastirmalar bile bunu teyit ediyor

ne hale geldik yarabbim giymedigimiz ne kadar kiyafetimiz var kac cift ayakkabimiz var kac tane farkli el cantamiz var ne alis verismi yok ben almayim

Geri