İnsan beynini taklit eden ‘yonga’ devrim yaratacak

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя




AMERİKAN bilişim devi IBM, bilgisayarların deneyimlerinden öğrenmelerini, kuramlar geliştirmelerini ve sonuçlardan ders çıkarmalarını sağlayacak insan beyninin çalışmasını taklit eden bir yonga (çip) geliştirdi. IBM’in açıklamasında, bu yongalarla yapılacak ‘düşünen bilgisayar’- ların, bugünün geleneksel bilgisayarlarıyla aynı şekilde programlanmayacağı belirtildi. Bu bilgisayarların, deneyimlerinden öğreneceklerini, bağlantı kuracaklarını, kuramlar geliştireceklerini, anımsayacaklarını ve sonuçlardan ders çıkaracakları da kaydedildi.

Bu tip iki yonganın üretildiğini ve şu anda test edildiğini belirten şirket, her iki yonganın da silisyum yalıtkan üzerinde 45 nanometre kalınlığında olduğunu ve 254 nörona (sinir hücresi) eşdeğer kapasiteleri bulunduğuna işaret etti. IBM, uzun vadede hedeflerinin 10milyar nöron kapasitesine (insan beyni 100 milyar kapasiteli) ulaşan bileşenlerden bir kompleks geliştirmek olduğunun altını çizdi. IBM’in bu başarısı konusunda Endpoit Technologies Associates’den Roger Kay, ‘’Yeni bir ufuk, kimse böyle araştırmalar yapmamıştı’’ dedi.

SyNAPSE adı verilen projenin ikinci aşamasında IBM, Columbia, Cornell, California ve Wisconsin gibi ABD’nin önde gelen üniversiteleriyle işbirliği yapacak. Projeye, ABD silahlı kuvvetlerinin yüksek teknoloji projelerini finanse eden DARPA adlı kuruluş 21 milyon dolar kaynak sağladı.

NELER YAPABİLECEK?
Bu yongalar daha az enerji tüketecek.
Düşünecek, veri toplayıp analiz yapacak.
Deneyimlerinden öğrenebilecek.
Koklama hassasiyeti olacak.










 
Bi dosya kopyalarken ne bilim tam o sistemi hayal edemiyorum ama varsayalım ki bi hata verdi yarıda kesti kopyalama işlemini... Ne yani insan oğlu hata yapabilir sözünü hatırlayıp IBM hata yapabilir mi diyeceğiz :D ders almasınımı bekleyeceğiz :D '' Biraz ilginç ama bakak görek ''
 
Geri
Üst