İngiLtere/Londra Şehiriçi Seyahat

AngeL Of Death

Wishmaster

Londra'da iken bir yerden bir yere gitmek için şehiriçi ulaşım taşıtlarını kullanmanız kaçınılmazdır. Çoğu görülmeye değer olan yerler birarada kümeleşmişse genelde en kolay ve zevkli ulaşım şekli birinden birine yürümektir ama bu kümeler birbirinden çok uzakta olabilir.

Otobüs
Geleneksel, arkadan atlayarak binilen ve inilen iki katlı Londra otobüslerinin sayısı azalsada, hala daha Londra merkezindeki bazı hatlarda görülmektedir.Sizin iki katlı öndeki kapıdan şöförden bilet alınarak ya da abonman kartı gösterilerek binilen ve orta kapıdan inilen daha yeni otobüsleri görme olasılığınız daha fazla. Bununla beraber iki ya da çift kapılı tek kat otobüs ve körüklü üç kapılı otobüslerde bulunmaktadır. Bütün otobüsler kırmızı renklidir ve şehir merkezinin dışındaki yerleşim birimlerinde otobüsler için işaretlenmiş bölümlerde giderler. Bir otobüsün durakta durmasını istemeniz durumunda işaret vermeniz gerekir. Bunun için otobüs durağındayken elinizi kaldırıp otobüs şöförünün dikkatini çekmeniz ve otobüsteyken ise dur düğmelerinden birine basmanız gerekir. Londra'nın merkezinde otobüse binmeden önce ya bir bilet ya da abonman kartına ihtiyacınız olacaktır çünkü otobüs şöförleri para kabul etmezler. Bu genelde şehir dışındaki bir kaç güzargahın dışında bu uygulama yoktur. Otobüse binmeden önce otobüs bileti almanız gerektiği durumlarda bozuk para ile çalışan bilet makinalarını otobüs duraklarında bulabilirsiniz. Otobüs şöförüne bilet almak için para verdiğiniz durumlarda tam ücret ödenmesi zorunluluğu olmasada, otobüs şöförünün eğer bozuk parası yoksa sizi otobüse bindirmeyebilir.

Mesafe ne olursa olsun tek yön bir bilet fiyatı 2.00 GBP'dir, otobüs değiştirme durumunuzda yeni bir bilet almanız gerekecektir. Çoklu bilet ya da eğer toplu taşıma araçlarını uzun bir süre sürekli olarak kullanma durumunda indirimli uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Londra'da uzun süre kalmayı planlıyorsanız Oyster kartını almayı düşünebilirsiniz ya da toplu taşıma araçlarını bazı günler çok kez kullanmayı düşünüyorsanız Travelcard almanız daha uygun olur.

Otobüsle seyahatle ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin Bus Travel sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Seyahatinizi planlamak için yardıma ihtiyacanız olursa Transport for London web sitesinin Journey Planner sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Metro
Başkentte uzun mesafe katedebilen en uygun ulaşım biçimi metro ile olandır, gerçi mesai saati başlangıcında ve bitiminde çok yoğun olsa bile sabahın erken saatlerinde ve akşamları merkezin dışındaki hatlarda daha sakindir. Sıcak havalarda dayanılmaz hale gelebilir, yolda kalması ve gecikmeye sebep vermeside söz konusudur. Metro sabahları 05:30 dan gece yarısına kadar çalışır ve 12 tane birbiri ile bağlantılı hattan oluşup merkezden şehrin dışına kadar uzanır. Yoğunluğun fazla olduğu saatlerde bir kaç dakikadan fazla beklemezsiniz.

Bu ağ 1. zone merkezde olmak üzere pek çok zone ayrılmıştır. Metroda tek gidiş biletin fiyatı hangi zone da ya da hangi zone larda yolculuk edileceğine bağlıdır. 1. zone içinde ya da diğer zonelardan 1. zone yapılan tek yönlü seyahat ücreti 4.00 GBP dur. Genellikle diğer zonelardaki seyahat 1. zonedan geçmediği sürece daha ucuzdur. Seyahat süresince istediğiniz kadar metro hattı değiştirebilirsiniz. Biletleri metrodaki bilet gişesinden ya da bilet makinalarından para veya kredi kartı ile alabilirsiniz. Platformlara gitmeden önce biletinizi almanız gerekir. Çoğu istasyonlarda otomatik bariyerlerden geçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak için biletinizi bariyerlerin önünde bulunan makinaya sokmanız yeterlidir; fakat biletinizi geri almayı ve yolculuk boyunca saklamayı unutmayınız. Yolculuğunuz bittiğinde makina size kartınızı geri vermez (biletiniz tek gidişse).

Çoklu bilet ya da eğer toplu taşıma araçlarını uzun bir süre sürekli olarak kullanma durumunda indirimli uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Londra'da uzun süre kalmayı planlıyorsanız Oyster kartını almayı düşünebilirsiniz ya da toplu taşıma araçlarını bazı günler çok kez kullanmayı düşünüyorsanız Travelcard almanız daha uygun olur.

Londra Metrosunun haritasının bir kopyasını almak için Transport for London web sitesinin Tube Map sayfasını ziyaret edebilirsiniz ve bu çeşitli dillerde Türkçede dahil olmak üzere mevcuttur. Bu haritalar metro istasyonlarındanda bedava alınabilir. Bu haritada istasyonun hangi zone da olduğu açıkça belirtilmiştir ve rahatlıkla bilet fiyatını hesap edebilir ve seyahat rotanızı planlayabilirsiniz.

Metro ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin Tube Travel sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Seyahatinizi planlamak için yardıma ihtiyacınız olursa Transport for London web sitesinin Journey Planner sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tren
Eğer şehir merkezinden uzakta ve istasyona yakın bir yerde kalmıyorsanız ya da şehirdışında bir yeri ziyaret etmeyi düşünmüyorsanız trenle seyahat etme olasılığınız düşüktür. Eğer böyle bir durum söz konusu ise bu yolu seçebilirsiniz fakat ulaşmak istediğiniz yere varmak için başka ulaşım araçlarınada ihtiyacınız olabilir. Trene binmeden önce istasyondan gideceğiniz yerin biletini almak zorundasınız, hemen hemen bütün istasyonlarda bilet gişesi vardır, olmayanlarda ise bilet alabileceğiniz bilet makinaları bulunmaktadır. Oyster kartı bu çeşit seyahatlerde kullanamazsınız fakat Travelcard gideceğiniz zone kapsıyorsa kullanabilirsiniz ve bunlar istasyondaki bilet gişesinden alınabilir.

Tren ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin Rail Travel sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Seyahatinizi planlamak için yardıma ihtiyacınız olursa Transport for London web sitesinin Journey Planner sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Taksi
Geleneksel Londra taksilerinin kendine özgü dizaynı vardır; ve her zaman olmasa bile genelde siyah renktedirler. Taksi şöförleri lisanslı çalışmak zorundadırlar ve şehrin tüm cadde,sokak vb. yerlerini çok iyi bilirler. Dışardayken taksilere taksi duraklarından ya da sokaktan çevirerek binebilirsiniz. Genelde tren ve otobüs duraklarında bulunabilirler. Taksi ücretleri pahalı olabilir, gidilen mesafe, süre ve seyahatin ne zaman yapıldığı ücret açısından önemlidir. Şöförler genelde ücretin ne olacağını size söyleyebilirler fakat eğer özel bir antlaşma yapılmadıysa taksimetreye göre ödeme yapılır.

Taksi ücretleri ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin Taxi Fares sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Mini Cab
Mini cablar özel kiralanmış araçlar olup taksilerden farklıdır. Daha önceden telefonla ya da mini cab ofisinden ayırtılabilinir. Bunun anlamı şudur; taksi durağından ya da caddeden çeviremezsiniz. Sürücülerin özel lisanslı olması gerekmez, çok iyi ingilizce konuşamayanlarıda vardır. Kendi güvenliğiniz için eğer geceleyin yanlız başınıza seyahat ediyorsanız kendi cağırmadığınız hiçbir mini caba binmeyiniz. Ücretler genellikle taksimetreyle belirlenmez ve seyahatten önce fiyatta anlaşmanız daha iyidir çünkü bazı mini cab sürücüleri kafalarına göre fiyat isteyebilirler.

Bot
Londra'yı dolaşmak için botla seyahat etme olasılığınız çok az olsada Thames nehrinde botla gezinti çok zevkli olabilir. En popüler olan geziler Londra merkezinden Greenwich'e ya da Londra merkezinden Kew veya Hampton Court'a olanlardır. Travel kartınız varsa %33 indirimden faydalanabilirsiniz.

Nehir gezisi ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak için Transport for London web sitesinin River Services sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Nehir servisinin rehberini almak için Transport for London web sitesinin Boat Guide sayfasını ziyaret edebilirsiniz, rehberde rota ve ücretlerle ilgili bilgi türkçe dahil pek çok dilde mevcuttur.

Travelcard
Bir gün içerisinde bir çok yere toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat etmeyi düşünüyorsanız bunun için en ucuz ve en uygun çözüm travel card almaktır.Travel kartı bütün otobüs ve belirtilen zone lar içersindeki metro ve trenlerde kullanılabilir.Travel kartının fiyatı seyahat edilecek zone ve hafta içinde sabah 09:30 dan önce olup olmamasına göre değişir. Off-peak (sabah mesai saatinin başlamasından sonra) travel kartı hafta içinde sabah 09:30'dan sonra hafta sonunda bütün gün kullanılabilir ve fiyatı 1. ve 4. zone arası 5.70 GBP dir. Londra'da görülmeye değer turistik yerlerin çoğu 1. ve 2. zone dadır. Off-peak travel kartın fiyatı 5.10 GBP dir. Heathrow havaalanı 6. zone dadır ve 1 ile 6 arası seyahat etmek için travel kartı ücreti 6.70 GBP dir. Londra metrosunun haritası bütün istasyonlardan ücretsiz olarak temin edilebilir. Bu haritada istasyonun hangi zone da olduğu açıkça belirtilmiştir ve rahatlıkla travel kartının fiyatını hesap edebilir ve seyahat rotanızı planlayabilirsiniz. Travel kartı metro istasyonlarından ya da London Transporta ait bütün bilet acentalarından bazende küçük gazete bayilerinden alınabilir. Eğer travel kartla yolculuk ediyorsanız otobüse bindiğinizde şöföre trendeyseniz kondaktör biletinizi görmek istediğinde gösterebilir ya da metroda bariyerleri geçerken otomatik bilet makinalarına sokarak kullanabilirisiniz.

Mesai saatleri dışındaki seyahat ücretini öğrenmek ve zonelar ile ilgili bilgi edinmek için Transport for London web sitesinin Travelcard Prices sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Oyster Card
Oyster kart kredi kartı büyüklüğünde ön ödemeli metroda ya da otobüste yolculuk etmek için kullanılan bir karttır. Herhangi bir metro istasyonundan 3.00 GBP depozitle bedavaya alınabilinir. Kartı aldıktan sonra para karşılığında metro istasyonlarındaki gişelerden, metrolardaki bilet makinalarından ya da Londradaki seyahat acentalarından, küçük gazete bayilerinden doldurulabilinir. Birkere doldurulduktan sonra yolculuk için kullanılır. Eğer otobüs ile yolculuk ediyorsanız şöförün yanında bulunan oyster kart okuyucusuna dokundurmanız yeterlidir, okuyucu bip sinyali vererek kartı okuduğunu bildirecektir ve yolculuk ücreti karttaki yüklenilen miktardan düşecektir. Metro ile seyahat edeceğiniz zaman oyster kartınızı bilet bariyerlerinin üstündeki oyster kart okuyucusuna dokundurarak bariyeri açabilirsiniz. Doğru miktarın kartınızdan düşülmesi için istasyonu terk etmeden önce oyster kartınızı tekrar okuyucuya dokundurmanız gerekmektedir. Bilet bariyerleri açık olsa bile bunu yapmayı unutmayınız. Bilet bariyeri olmayan istasyonlarda mutlaka bilet okuyucu istasyonun girişinde ya da çıkışında bulunmaktadır.

Genelde bilet fiyatları Oyster kartla ödendiği zaman farklı olsada herzaman parayla ödenen miktardan daha azdır. Örnek olarak tek gidiş otobüs biletinin fiyatı parayla ödendiği zaman 2.00 GBP, Oyster kartıyla ödendiği zaman 1.00 GBP dir. Birgün içinde Oyster kartından kullandığınız miktar eğer günlük travel kartının miktarını aşarsa, günün sonunda aradaki miktar kartınıza geri ödenir.

Oyster kart hakkında daha detaylı bilgi almak için Transport for London web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Journey Planner
Transport for London istediğiniz saatte ve tarihte, yolculuğa başlıyacağınız ve varacağınız yerin ya posta kodunu, adresini, istasyon ismini ya da yerin ismini verdiğiniz takdirde size toplu taşıma araçlarıyla yapacağınız yolculuğun planını çıkarır. Journey Planner taksi ve minicab dışında bütün toplu taşıma araçlarını kapsar ve eğer yolculukla ilgili yaklaşık yolculuk süresini, yürüme gerektiriyorsa bunun yaklaşık süresini ve varılacak yerin haritasını ve yol çalışmalarından kaynaklanabilecek bilgileri sunar. Journey Planner pek çok dillerde mevcuttur ama türkçe bunlardan biri değildir.

Daha detaylı bilgi almak için Transport for London web sitesinin Journey Planner sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 
Üst