İguana hayvanı. ( şu güzelliğe bakın bi )

icemen

New member
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
20,136
Reaction score
0
Puanları
0
İguana, tropikal iklimde yaşayan egzotik bir kertenkele türüdür. Ağaçlarda yaşayan iguanaların ortalama yaşam süresi 18-20 yıldır. Tümüyle otçul bir türdür; meyve, yaprak gibi bitkilerle beslenirler. Boyu çoğunlukla burnundan kuyruğuna kadar 1.3-2 metre ve dili 50 cm uzunluktadır. Erkek iguanalar dişilerine göre daha saldırgandır. Erkek iguanaların kendilerini koruma yöntemi kuyruğu kırbaç gibi sallamaktır. Dişlerini pek kullanmasalar da çok tehlikelidirler. İguanalar özellikle kuşlardan çok korkarlar.

4v33bd.jpg


2s9eyyr.jpg


x6iybk.jpg


2u4sav8.jpg


21dr1wz.jpg


Barınma: İguanalarda barınma çok önemlidir. Diğer sürüngenlerden farklı olarak erkek iguanaların cam akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez. Bunun nedeni erkek iguanalar kendi cinslerine karşı oldukça saldırgan olduklarından dolayı camda kendi yansımalarını gördüklerinde strese girerler. Kendi yansımasını başka bir erkek iguana sandığı için sık sık saldırı amaçlı kafasını camlara vurur ve burun yaralanmalarına neden olur.

Bu nedenle iguanalar için en ideal barınaklar tel kafeslerdir. Yavru iguanalar için küçük kafesler yeterli gelse de büyüdüklerinde geniş alanlara ihtiyaç duyacaklardır. Yetişkin iguanalar için tavsiye edilebilir minimum kafes ölçüleri 2m X 1m X 1.5 m şeklinde olmalıdır. Terraryum içerisinde kendilerini doğal ortamlarında olduğu gibi rahat ve güvende hissetmeleri çok önemlidir. Bunun için kafesin içi yapay bitkiler ve tırmanabilecekleri ağaç dalları ile dekore edilmelidir. Doğadan toplanan dekor malzemelerinin temiz olduğundan emin olun. Dışardan getirilen kütük ve ağaç dallarının iç kısımları çeşitli böcek ve parazitlere ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu yüzden getirilen malzemeyi kafese koymadan önce dezenfekte edin veya kaynatın. İguanaların kafesindeki dışkı ve yere dökülen besin artıkları her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi taktirde bakteri ve sineklere uygun ortam hazırlamış olursunuz. Kafesin içindeki su kabı her gün temizlenmeli ve tazelenmelidir. Taban malzemesi olarak kum veya ağaç kabuklarından oluşan torf karışımını kullanabilirsiniz.


Aydınlatma: UVA ve UVB içeren florasan veya lambalar kesinlikle kullanılmalıdır.

Isı: İguanalar yüksek sıcaklıkları ve güneşlenmeyi severler. Kafesin (verdiğimiz kafes ölçülerine göre) içerisinde 100 W spot ampullerle bir güneşlenme alanı hazırlanmalıdır. Güneşlenme alanın sıcaklığı 35 ˚C diğer bölgeler ise 25-30 ˚C arasında olmalıdır. Gündüzleri sıcaklı 24 ˚C geceleri ise 21 ˚C altına düşmemelidir.

Rutubet: İguanalar doğada rutubetli ormanlarda ve su kenarlarında yaşarlar bu nedenle yüksek rutubet seviyesi sağlanmalıdır. %70-80 arası idealdir. Bunu da günde 4-5 sefer su spreyiyle kafesi nemlendirerek sağlayabilirsiniz.

Beslenme: İguanalar doğuştan bitkiseldirler. Bazı yanlış makaleler sonucu iguanaların hayvansal gıda aldıkları yazılmıştır. Bu bilgiler kesinlikle yanlıştır. Hayvansal gıdalarla beslenen iguanaların ömrü 7 yılı geçmeyecektir.

İguanalarınızın diyetinin %80’i sebze %20’si meyve ağırlıklı olmalıdır. Çoğu iguana besleyen arkadaşlarımız iguanalarını sadece marul,salatalık,domates gibi besin değeri çok düşük gıdalar ile beslemektedir. Ayrıca yemek tabağındaki sebze ve meyve karışımı 2-4 çeşidi geçmemektedir. Böyle beslenen iguanalar dengeli beslenemedikleri için birtakım rahatsızlıklara yakalanarak erken yaşta ölmektedir.

İguanalarınızın yemek tabağında en az 6-8 çeşit sebze ve meyve bulunmalıdır. Ayrıca her öğünde gerekli sürüngen multivitaminleri yemeklerinin üzerine eklenmelidir. Çünkü iguanalar doğada çok çeşitli sebze ve meyvelerle beslenirler ev koşullarında bu çeşitliliği sağlamanız iguanalarınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca haftada bir kez Kalsiyum/D3 yemeklerinin üzerine eklenmelidir. ‘’Calcidine granül’’ eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz Kalsiyum/D3 takviyesidir. İguanalarınıza verebileceğiniz besinler : Roka, marul, tere, dereotu, radika, hindiba, ebegümeci, yonca, pancar yaprağı, turp otu, kereviz yaprağı, nane, fesleğen, dut yaprağı, Japon gülü, gül yaprağı ve çiçeği, kayısı, incir, erik, kivi, muz, papaya,çilek, kiraz, armut, kabak,şeftali, cennet meyvesi, yenidünya(tatlı), yeşil biber(tatlı). Şimdi vereceğimiz besinlerin besin değerleri düşük olduğundan dolayı az miktarda vermelisiniz. Salatalık, domates, havuç, patates, mantar.
NOT: Mısır ve havuç hızlıca şekere dönüşür. Havuç kalsiyum alımını engelleyen oksalata sahiptir. Karnabahar ve brokoli ise düzensiz tiroit fonksiyonuna yol açan ve iyodu kısıtlayan goitrojen içerir ve yeşil sebzelerdeki B1 vitaminini yıkar. Düzenli olarak bu besinler ile beslendiğinde B1 vitamini eksikliği görülür.


İguanaların bakımı : İguanalarınızı 10-15 günde bir ılık suyla yıkamanız hem derisindeki kaşınmaları hem de gözle görünmeyen mikropların temizlenmesi açısından çok yararlıdır. Ancak iguananızı yıkadığınız su ne sıcak nede soğuk olmalıdır. Bebek banyosu kıvamında ılık suyla yıkanmalıdır ve banyodan sonra hemen havluyla kurutulup sıcak ortamına geri konmalıdır. Banyodan sonra elde fazlaca gezdirmeniz onun üşüyerek hastalanmasına neden olabilir.

İguanalarınız deri değişimi ve üreme dönemlerinde biraz hırçın ve huysuz olurlar. Deri değişimini kolaylaştırmak için bu dönemde sık sık banyo yaptırabilirsiniz. Ayrıca atamadığı deri parçalarını elinizle dikkatli bir şekilde soyabilirsiniz.

İguanaların tırnaklarını uzadıkça kesmelisiniz. Uzayan tırnaklar bazı materyallere(perde, giysi v.b) takılarak iguananın tırnak ve parmaklarının kırılmasına neden olabilir. İguanaların tırnaklarını ışık altında görünen damarlara gelmeyecek şekilde kesmelisiniz.

Rahatsızlık Ve Hastalıklar: İguanalar tutsak olarak yetiştirilen sürüngenlerde yaygın olarak görülen birçok hastalığa maruz kalabilirler. Sık sık burunlarını kafesin çeşitli yerlerine sürtmelerinden dolayı burunlarının aşındığı görülebilir. Burun ucu yaraları kolay tedavi edilmesine rağmen ilerleyip ölüme kadarda götürebilir. Böyle durumlarda yaraya bepanthene sürülebilir.


Diğer yaygın olarak görülen hastalık D3 ve kalsiyum eksikliğidir. Bu hastalık UVA ve UVB ısınları eksikliğinden kaynaklanır. Metabolik kemik hastalığı kemiğin deforme olması ve kemik yapısının yumuşamasıyla şekillenir. Tedavi edilmezse ölüme götürür. Bazı deformeler tedaviden sonra düzelmeyebilir bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.
Stomatitis veya ağız çürümesi birçok sürüngende görülür. Bu hastalık ağzın içinde veya çene hatları etrafında bakteriler tarafından oluşur. Bu hastalıkta güncel antibiyotikler ile veteriner hekim kontrolünde tedavi edilebilir. Stomatitis hastalığına yakalanan türler beslenme zorluğu çektiklerinden dolayı zayıf düşerler. Ağız içinin düzenli kontrolü bu hastalığın ilerlemesini azaltır. Ağız içi pembe ve sağlıklı gözükmelidir. Ağız içindeki herhangi bir süngerimsi veya değişik bir yapı stomatitisin belirtilerinden olabilir. Böyle bir durumda hayvan erken teşhis ve tedavi için hemen veteriner hekime götürülmelidir.
Keneler ve akarlar gibi dış parazitler özelliklede dışarıdan gelen türler için hayvanda vebaya sebep olabilir.
Keneler hayvanın kanıyla beslendiğinden dolayı hayvanın büyümesini ve gelişmesini engeller. Bu keneler dikkatlice cımbız veya forseps ile hayvanın üzerinden alınmalıdır. Kenenin alındığı yere hastalık bulaşma riskini azaltmak için Betadin solüsyonu sürülebilir. Bazı İguanalar tek hücreli iç parazitlere ev sahipliği yapabilirler. Bu hastalıkta ağırlık kaybı ve ishal görülür. Veteriner hekim tarafından dışkı tahlilleri incelenerek enfeksiyon teşhis edilir ve tedaviye başlanır.
 
öf birgün senin yüzünden eve iguanayla dönecem annem eve almiyacak :hadiordan

not: o ilk resimdeki güzellik hangisi :p
 
öf birgün senin yüzünden eve iguanayla dönecem annem eve almiyacak :hadiordan

not: o ilk resimdeki güzellik hangisi :p

kız değil tabiki de :durdurun.
iguana makyaj yapsın ondan bin kat güzel olur :durdurun
 
iii Cız Bızz oLur Tadı nasıl acep.
 
ilginç bilgiler.. besleyip bakan meraklısına helal olsun.. eti yeniyormuydu bunların:))
 
Mami Sen Harbi Ruh Hastasısın Be Kanka.. Bu Ne Biçim Bi Yaratıktır BöLe.. Bunu BesLiceme Gider Yavru Zebra aLırım..:glare:
 
Kedi,kuş,köpekve balığı anlarımda iguana cok saçma gelir,tabi yinede belli olmaz bir bakmışız iguana besleme furyası başlamıştır bizde nasibimizi alırız(tabi evdeki kediyi nereye saklıcaz onu düşündükten sonra)
 
Kedi,kuş,köpekve balığı anlarımda iguana cok saçma gelir,tabi yinede belli olmaz bir bakmışız iguana besleme furyası başlamıştır bizde nasibimizi alırız(tabi evdeki kediyi nereye saklıcaz onu düşündükten sonra)

kedi varsa olmaz hoca kedi yer bunu :)
 
Mami!

Bende timsah besleyeyim diyorum.

Ne dersin?
 
Olur abi yerin varsa besle :)
 
La timsah bu timsah :)

Yer çokda yürek yok :durdurun
 
abi alıp bakasım var ancak bakımı çok zor ya =)
 
Sana bırgun İguana almak istiyorum balım...İnşallah bir aksilik olmazsa..Yaw gercekten çok tatlı birşey bu :)
 
şirin hayvanlar ... Bizim köy de çok bunlardan ,
köylü dilinde yeşilistan diye adlandırılıyor
 
Geri
Üst