İşti IMF'nin İstekleri

Newwave

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0

6eiyr6.jpg

İşti IMF'nin istekleri

Üst düzey ekonomi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2009 başında yürürlüğe girmesi beklenen yeni anlaşmada önemli ölçüde mutabakat sağlanan kamu maliyesi kapsamında alınacak önlemler netleşmeye başladı. Bu çerçevede öngörülen bazı önlemler şöyle:

-- IMF'den sağlanacak kaynak yapılan hesaplamalara göre kaynak tutarı 25 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

-- IMF ile kesin olmamakla birlikte 18 aylık bir stand-by düzenlemesi yapılması öngörülüyor.

-- Sonra piyasa koşullarının düzelmesi halinde bu düzenlemenin ihtiyati stand-by'a dönmesi söz konusu olabilir.

-- 2009 yılında GSYH büyümesi yüzde sıfır olarak öngörülüyor ve bütçede 8-10 milyar YTL düzeyinde harcama kısıcı önlem alınması söz konusu.

-- 2009 yılında enflasyon yüzde 14-15 aralığında tahmin ediliyor

-- IMF yüzde 18 olan genel KDV oranında değişiklik değil, yüzde 8 olan bazı ürünlerdeki KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasını istiyor. Bunun dışında bir vergi artış talebi yok.

-- IMF maaş artışına neden olacak personel reformunun bu dönemde uygulanmamasını talep ediyor.

-- IMF ile anlaşmaya varıldıktan sonra 2009 içinde gerekli ayarlamalar için yeni bir yasa çıkarılması öngörülüyor.

-- Harcama kısıcı önlemler ağırlıklı olarak yatırımlardan değil, cari harcamalardan yapılabilecek.

-- Bütçeden 2009 yılında belediyelere yapılacak olan 4 milyar YTL'lik aktarımın 1.7 milyar YTL'lik bölümü kesilecek.

-- Belediye ödeneklerine kesintinin yılın ilk çeyreğinde değil, izleyen dönemde yapılması bekleniyor

-- Sosyal güvenlik açığının daraltılması öngörülüyor ve bu kapsamda sağlık harcamalarında kesintiye gidilmesi gündeme gelebilir.

REUTERS

Kaynak

IMF ile anlaşmak bence çok büyük bir yanlış...
Bizim hiçbir zaman dış ticaretimizde sorun olmamıştır.Şu anki sorun halkımızın ekonomik krizden dolayı parayı yastık altı yapmasıdır.Onun için biz iç ticareti canlandırmalıyız.IMF ise buna çomak sokmaktadır...

Katılıyorum iç piyasayı canlandırabilirsek nakit akışını ve ( küresel sermayeyi iç piyasalarımıza yönlendirip ) istihdamı arttırabilirsek kdv ve ötv
yi de bir parça düşürürsek piyasalarda gözle görülür büyük bir canlanma yaşanacaktır ama bunları seninde belirrtiğin gib ımf istememektedir...

En önemlisi de kararlı dirayetli ve akılcı ekonomi politikalarına ihtiyaç olmasıdır bu bağlamda merkez bankasının çok
daha aktif olarak piyasalara müdahale etmesi gerekir ama çoğu zaman pasif kalmakta geç müdahalelerde bulunmaktadır

merkez bankasından ziyade bu bi hükümet sorunudur. imf bütün reçetelerinde harcama daraltıcı önlemler uygulanmasını istiyor. hükümet daha az harcama yapsın, daha az yatırım yapsın. ama şu anki krizde hükümetin istihdam artırıcı önlemler alabilmesi için yatırım yapması gerekiyor, ekonomik kriz dolayısıyla bi belirsizlik var,kimse gelecekte ne olacak göremiyor. dolayısıyla özel sektörden yatırım yapmaya cesaret eden kimse çıkmıyor. kaldı ki mevcut firmalarda işten çıkarmalar yaşanıyor, firmalar iflas ediyor. bugün fıransa 25 milyar dolarlık yatırım planını devreye soktu. bizde ise bütçeden ilk kısılacak kalem imf tavsiyeleriyle yatırım harcamaları oluyor. İMF tarafından türkiyeye biçilen rol belli, türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkeler imf nin boyunduruğundan kurtulmadıkça bu ülke düze çıkamaz.

ümüğümüzü sıkmak isteyenlere kapıyı açmaz

benim başbakanım

benim başbakanım halkını ezdirtmez

IMF ile anlaşma yapmaz

benim başbakanım

zaten imf nin istemediği bir karımız kızımız kaldı... yakında onu da isterler, hatta bu yokluk ve sefalet böyle giderse millet gönüllü verecek hale gelir ki Allah saklasın diyorum...

Geri