Tunyukuk
New member
- Katılım
- 9 May 2007
- Mesajlar
- 17,591
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Reuters fotoğrafçısı Desmond Boylan, Bombay'da iki kadının etkileyici bakışlarını yakalamış. Fotoğrafın altına da not düşmüş ve Bombay'ın Hindistan'ın finans merkezi olduğunu anlatmış. Bu kentte, dünya çapındaki zenginlerle yoksulun da yoksulu insanların birarada yaşadığını yazmış. Kadınların, kentin işgücünün dörtte birini oluşturduğunu not düşmüş ve bu kadınların başlarında çimento taşıdıklarını aktarmış. Yine bu kadınların Bombay'ın sahildeki zengin mahallesine yapılan yeni kaldırım inşaatında çalıştıklarını da eklemiş. Böylelikle bakışların ne dediği bir ölçüde ortaya çıkmış.

Yine bakışları ortaya koyan bir ‘o’ an. Mutluluk, hayranlık, şaşkınlık ve merak birarada. Çocukların herbiri ayrı bir güzellikte bakıyor. Afganistan'da, Kabil'de 900 çocuğun barındığı bir yetimhanedeki bu çocuklar bir sirk gösterisini seyrediyor. ‘O’ anda bu kareye girenlerin hemen hemen hepsi Afganlı yetimler gibi bakmıyor, çocuklar gibi bakıyor...

Cezayirli Kada Chouli, bir zamanlar çok meşgul biriydi. Batı Sahra Çölü’nde turist gezdirirdi... Ama buralarda son 10 yıldır yaşanan çatışmalarda 150 bin kişi öldü, tabii turist de gelmez oldu. Reuters foto muhabiri Paul de Bendern, oralara giden nadir ziyaretçilerden biriydi. Çöl rehberi çıplak ayakla önden yürürken, müşterisi de bu adamın mesleğini sürdürme inadını ve aslında çaresizliğini, yalnızlığını belgeledi.

Fırtına koptu kopacak... Gökyüzü iyice kararmış ve Havaii’nin Kaylua Plajı'nda palmiyeler, gelen şiddetli rüzgarı haber veriyor. Ama güneş, herşeye rağmen direniyor ve bulutların arasından süzülerek kumsalı aydınlatıyor. Ve ‘o’ anda şemsiyeli bir kadın, ‘o’ anlık ışığın altında yürüyor. Bu plajın, bu muhteşem manzaraya yakışır nitelikleri olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Kaylua Plajı, dünyanın en temiz sahilleri arasında yeralıyor.

Fotoğraf, Fransa'nın başkenti Paris'teki Roland Garros Stadyumu’nda çekilmiş. Fransız Açık Tenis Turnuvası'nda, Avustralyalı tenisçi Lleyton Hewitt, rakibinin topunu forehandle karşılıyor. Foto muhabiri öyle bir anı yakalayarak Avustralyalı tenisçiye, ‘o’ anda ''gölgesi bile oynayan adam'' unvanını kazandırıyor.

Çin’de elde edilen bu ‘o’ anda, üç küçük kız çocuğu, farklı renklerde asker kıyafetleri giymişler ve boylarından büyük bir işe girişmişler. Ellerinde trompetleriyle hem çalıyor hem de poz vererek yürüyorlar. İkisinin yüzü trompet olmuş, diğeriyse pek havalı… Bu ‘o’ anda Uluslararası Çocuklar Günü kutlamalarına hazırlanıyorlar.

Önce çatıştılar, sonra da 20 gardiyanı rehin aldılar. Gardiyanlardan birini de öldürdüler. Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Benfica Hapishanesi'nde isyan eden mahkumlar, hapishanenin duvarlarını delip öfkelerini ve ‘o’ andaki merhamet beklentilerini dışarıya böyle yansıttı.

Bundan 136 yıl once, 5 Mayıs 1868'de, Amerika'daki iç savaştan sonra General John. A. Logan, her 30 Mayıs'ta iç savaşta ölenlerin mezarlarına çiçek konmasını emretti. O gün anma günü olarak gelenekselleşti. General Logan'ın emri, iç savaşta ölenlerin yanısıra içerideki ya da dışarıdaki savaşlarda ölen Amerikan askerleri için uygulanmaya başlandı. Fotoğraf, Anma Günü'nde, Irak'ta ölen Amerikalı askerler için düzenlenen bir alanda çekildi. Kaliforniya'nın Santa Monica Plajı’nda, Irak topraklarını çağrıştıran kumların üzerinde, resmi rakamlara göre bu ülkede ölen 810 Amerikan askerini temsil eden 810 haç bulunuyor.

Hindistan’da Yeni Delhi ve çevresinde hava sıcaklıkları yer yer 40 dereceyi geçiyor. Kentin yoksul mahallelerinden birinde de bir çocuk, biraz olsun serinleyebilmek için kendini bir gölete atıvermiş.
Reuters fotoğrafçısı B. Mathur da ‘o’ anın serinliğini ve keyfini yakalayıvermiş.

Fotoğraf Cenevre'de Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün toplandığı salonda çekilmiş. 92'nci oturumun açılışı için herşey hazır ama salonda hazır olmayan biri var. Bermuda delegesi Derrick Burgess salonda dolaşıyor.
Ceket, çorap, ayakkabı tamam, ama pantalonu yok... Unuttu mu? Birşeyleri mi protesto ediyor? Yoksa şortla da anılan memleketini böyle mi temsil etmek istiyor? Bilinmiyor...

Fotoğraf Calgary'de, Stanley Kupası final maçlarından birinde çekilmiş. Bu sevinç anı, Calgary Flames’in sol kanat oyuncusu Chris Simon, rakip takım Tampa Bay'e attığı golün ardından yaşanıyor. Ve cam bölme, golü atar atmaz seyircilerin yanına koşan oyuncunun ve taraftarların coşkusunu kesemiyor.

Fotoğraf, Teksas'taki Fort Worth Hayvanat Bahçesi'nden. 20 yıldan bu yana ilk kez bu hayvanat bahçesinde ikiz Afrika aslanı dünyaya gelmiş ve henüz altı haftalık olan bu ikizlerden biri, ‘o’ anda güven içinde olma duygusunu ortaya koyuyor. Anne ise yine ‘o’ anda sanki o hayvanat bahçesinde tarihi bir olayın kahramanı olduğunu biliyor ve adeta gururla poz veriyor.

Fotoğraf, Filistin'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği Refah Operasyonu sırasında, delik deşik olmuş onlarca evden birinin kapısında çekildi. Kapıyla bütünleşmiş bu bakış, yıllardır şiddet, terör ve savaşla bütünleşen Filistin halkının dramını anlatıyor. Bu çocuk, ‘o’ anda dış dünyayı, karşı karşıya kaldığı gerçeklerin arasından görebiliyor. Dış dünya da zaten onları bu gerçeklerin arasından seyrediyor.

Kudüs'te elde edilen bu ‘o’ anda, iki aşırı muhafazakar Yahudi, kendileri gibi Ortodoks Yahudi olan bir çiftin düğününde olan biteni dürbünle izliyor. Çünkü uzaktalar... O düğünde törenin yapıldığı yere, ‘o’ andaysa seçtikleri yaşam tarzlarıyla 21'inci yüzyıla uzaktalar.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Seul'de oynanan maçta Güney Kore'yi 1-0 yendi. Türk Milli Takımı’nın golcüsü Zafer Biryol'la ev sahibi takımın kalecisi Lee Woon arasında kısa bir gerilim yaşandı. İki oyuncu birbirlerine, tabiri caizse, horozlandı ve bu ‘o’ an ortaya çıktı. Maç dostluk maçıydı ama dostluk maçı da olsa böyle vakalar olurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bu fotoğrafta, küme küme olmuş mamutus bulutlarının ''Bir an önce gitseler…'' dedirten bir ‘o’ an oluşturduklarını görüyoruz. Ama o arada da rahmetli hava durumu sunucusu Ali Esin'in ''Bulutlar yeryüzünün yorganıdır'' sözünü hatırlıyoruz.

''Benim için bir kitap yaz Vera. Orada benim insan yanımı anlat. Şiirlerimden, oyunlarımdan, bütün yazdıklarımdan daha önemli olan benim insan yanımdır.” Böyle demişti son eşine. Her yıl 3 Haziran'da bir grup insan orada, Nazım Hikmet'in Moskova'daki mezarı başında olur. Bu ‘o’ an da, 3 Haziranlar’dan birinde elde edildi. NTV Haber Merkezi Editörleri'nden Mustafa Aşçıoğlu, 3 Haziran 2000 günü oradaydı. Bir ziyaretçi, Nazım Hikmet'in mezarına çiçek bırakıp uzaklaşırken deklanşöre bastı ve bu ‘o’ an oluştu. ''Ölüme dair'' diye bir şiir yazdı şair ve son dizelerinde de şöyle dedi: Biliyorum, ölümün adil olması için/hayatın adil olması lazım,diyorsunuz/Bir eski Acem şairi.../Dostlar beni bırakıp,/dostlar, böyle hışımla/nereye gidiyorsunuz?

Avustralya'nın Olimpiyat kafilesindeki en kalabalık ekipten, kürek takımından bir dörtlü, Sydney'deki Penrith Nehri’nde idman yapıyor. Güneşin yeni doğduğu saatlerde nehir, sporculara kürek idmanı için elverişli bir zemin, foto muhabirine de güzel bir ‘o’ an sunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush, son zamanlarda çok ilginç ‘o’ anlar vermeye başladı. Irak'ta pek çok insan Bush'un kendisini ağlattığını düşünüyor ama o, bu halleriyle güldürüyor. Başkan, Amerikan Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde bir mezunla şaka yollu bir güç gösterisinde bulunuyor. Yanındaki genç subaya ‘o’ anda o poz için fena durmuyor ama Bush dengesini kaybediyormuş gibi görünüyor.

Londra'dan bir fotoğraf. Ryanair Havayolları CEO'su Michael O'Leary açıklamasında şirketlerinin karlarının nasıl düştüğünü anlatıyor. Terörizm korkusu ve İngiliz Pound'undaki değer kaybına değiniyor. Ve bütün bunları anlatırken de adeta renkten renge giriyor. Aslında ‘o’ anda sunuşuyla ilgili projeksiyon yüzüne vuruyor.

Güneşin Rusya'nın St. Petersburg kentindeki gösterisinin en güzel anlarından biri. Kuzey Yarı Küre'nin kuzeyinde yer alan bu kentte, Mayıs ayının sonuyla Haziran ayının ilk günleri güneş batmıyor, ufuk çizgisine yaklaşıp tekrar yükseliyor. İşte ‘o’ anlarda bulutlar da güzel bir kompozisyon oluşturmuşlarsa eğer, böyle manzaralar oluşuyor.

Avustralya'nın ilk uluslararası çağdaş görsel sanat etkinliğinden bir ‘o’ an. Etkinliğin adı. ''Sebepler ve duygular üzerine'' ancak ‘o’ an, bu isimle pek bağdaşmıyor. Duvardaki epey etkileyici bu çalışma, ‘o’ anda önünden geçen ziyaretçi üzerinde hiç bir duygu oluşturmuyor. Sebebiyse bilinmiyor.

Hindistan'da çekilmiş fotoğraftaki Ashok Das adındaki genç, vücudunun her tarafına boyayla ''Yadav'' yazmış. İddiasına göre tüm vücudunda bu isimden yüzbin tane var. Amacı, Hindistan Demiryolu Bakanı ve Bihar Eyaleti'nin Başbakan düzeyindeki lideri Lalo Prasad Yadav'ı desteklemek.
Yadav, yolsuzluk suçlamaları karşısında istifa etmek zorunda kalmış, yerine de bir şekilde, halkın ''kara cahil'' olarak nitelendirdiği eşini getirmişti.
Ve bu ‘o’ an kafalarda iki soru oluşturmuş: Bu genç adam, vücuduna yüzbin kere adını yazdığı adamı gerçekten desteklemek için mi bunu yapmış, yoksa Yadav gibilerinin yolaçtığı yoksulluktan ötürü 3-5 kuruş kazanabilmek için mi bu hallere girmiş?

İngiltere'nin Gloucester Bölgesi'nde her yıl düzenlenen, Bayır Aşağı İniş Yarışması’ndan bir ‘o’ an. Öylesine bir bayır ki bu, düzlüğe gelinceye kadar ayakta kalabilen pek olmuyor ve genellikle de fotoğraftaki gibi manzaralar yaşanıyor.
Genç kız, önünde yuvarlanan bir adamın üzerinden geçiyor. Her yıl ağır yaralananların olduğu bu yarışmayı bir mandıra düzenliyor ve bir peynir tekeri bayırdan aşağı yuvarlanıyor. Yarışmacılar da peynirin peşine düşüyor. Kazanana da ödül olarak bir ev dolusu peynir veriliyor.

‘O’ anlarda Teksas Arlington'da şiddetli bir yağış başlamıştı. Ve yine ‘o’ anlarda oynanan basketbol maçında spor salonunun tavanı delinmişti. Tribünlerin o bölümünde oturanlar da arka koltuklara kaçmıştı. Ama 13 yaşındaki Baskin Betsworth, bu beklenmedik olayın keyfini çıkarmaya karar vermişti. ‘O’ andaysa bu keyif bütün canlılığıyla donup kalmıştı.

Hindistan'ın Ahmedabad kentinde çekilen fotoğraftaki kadın, su bulmaya gidiyor. ‘O’ anda kuruyan Sabarmati Nehri’nin yatağından geçerek içinden şimdilik su akan başka bir nehir yatağına gidiyor.

Fotoğraf, İspanyol sürrealist ressam Joan Miro'nun St. Petersburg'da açılan ilk sergisinden. Ressam bu çalışmasına ''Atkı ya da eşarp için örnek model'' adını vermiş. Uçuşan kıpır kıpır figürlerin üzerine, esere bakan ziyaretçinin yansımasını düşüren Reuters’ın foto muhabiri Alexander Demianchuk da, ‘o’ anda ressamın sürrealist çalışmasına yeni bir sürrealist boyut getirmiş.

İllüzyonistin gösterisinin heyecanlı aşamalarından biriydi. Bir yerlerden çıkardığı beyaz güvercin, o karamsar, loş mekana ‘o’ anda kısacık bir umut ve masumiyet duygusu getiriverdi. Haber fotoğrafçısı Haluk Çobanoğlu da oradaydı. Deklanşöre bastı ve bu ‘o’ an, Çobanoğlu'nun ''New York Subway” adlı kitabında yer alan fotoğraflardan biri oldu. Burası, günde yaklaşık 4 milyon kişinin gelip geçtiği New York Metrosu'nda hareket halindeki bir tren.
4 Haziran 2004