İş Akdinin Sonlandırılmasıyla İlgili Yardım!

whitetouch

New member
Merhabalar,
3 yıldır çalışmış olduğum iş yerinden kendi isteğimle ayrılma kararı aldım. Ayrılacağım tarihi 15 gün öncesinden 3 patronuma e-mail yoluyla ilettim. (e-mailin aynı tarihli yedeği ve kağıt çıktısı elimde mevcut) Önceden edindiğim izlenimden yola çıkarak, ayrılacağım gün bazı haklarımı yerine getirmeyeceklerine inanıyorum.

SİGORTA PRİMLERİMDE EKSİKLİK
2010 yılının Kasım ayından beri sigortalı göründüğüm iş yerinde, (hiç bi' bilgim olmadan, imzaladığım bi' ibraname de yok) 2011 yılının 8. ayında iş yerinden çıkışım gösterilmiş, ardından 12. ayda yeniden giriş yapılmış. 3 ay havaya karışmış sigorta primim olduğu gibi, yine bazı aylarda eksik gün gösterilmiş.
Eksik olan sigorta primlerimin tarafıma ödenmesini istiyorum.

Değerlendirmeye Yardımcı Olacak Not:
  1. Çıkışımın gösterildiği tarihlerde halen çalıştığımı gösteren e-mailler, bu e-maillerin kağıt çıktısı elimde mevcut. (Yaklaşık 200 kadar e-mail ve kağıt çıktı)
  2. Daha önce aynı iş yerinde çalışmış sonrasında ayrılmış fakat bahsi geçen tarihte burada çalıştığıma şahitlik edecek şahitlerim var.
ÖDENMEYEN AGİ (Asgari Geçim İndirimi) ÜCRETLERİ
Yine 2010 yılının Kasım ayından bu yana (2013 Ağustos) ödenmemiş AGI ücretim var. Şirket prensibi mi bilemiyorum ama genelde çalışanlar iş yerinden ayrılırken bu ücreti alabiliyorlar. Fakat benim AGI ücretim yüksek olduğundan kesinlikle zorluk çıkarılacağına inanıyorum.
AGI ücretlerimi o yılın prim tutarına göre toplanıp tarafıma ödenmesini istiyorum.

Değerlendirmeye Yardımcı Olacak Not:
  1. AGI ödemeleriminiz ödenmediği, işten ayrılırken ödendiğine şahitlik edecek halen çalışan ve çalışıp ayrılan şahitlerim var.
  2. Çalıştığım şirket sigorta ödemelerini asgari ücret üzerinden gösterip, asıl olan maaşı saklı tutuyor.
  3. Ücretimizin tamamını elden alıp, klasik para makpuzuna imza atıyoruz. Banka ya da başka bi' resmi kurumdan ödeme almıyoruz. (Yani AGI ödemeleri için gösterilebilecek her hangi bi' resmi kayıt söz konusu değil)

Ayrılacağım günün sonunda yukarıda belirttiğim talepler yerine getirilmezse, adıma düzenlenen İBRANAME'YE İMZA ATMAYIP hemen ertesi gün Noter yoluyla ihtarname çekmeyi ve bi' bilirkişi ile (Avukat) mahmeye başvurmayı planlıyorum.

Bütün hususları değerlendirdiğinizde;
  1. Haklarımı geri alma şansım nedir?
  2. Aleyhime sonuçlanabilecek bi' durum söz konusu olur mu?
  3. Mahkeme söz konusu olursa, henüz iş yerimden ayrılmamışken (geç olmadan) mahkemede lehime sonuç verecek yapmam gereken bi'şey var mı, varsa nelerdir?
  4. Edineceğim Avukat'a yapacağım ödeme hangi şartlarda oluşur. (Davanın kazanılması durumunda davayı kapbeden tarafın Avukat ve mahkeme masraflarını karşılamakla zorunlu olduğunu biliyorum)

Değerli yardımlarınız için şimdiden Teşekkür Ederim,
İyi Çalışmalar...
 

labourer

New member
avukat % 18 -20 arası komisyon alır. dediğiniz şartlarda mahkemeye ispat olarak sunulursa çok uzamadan dava biter. ama patronların akıllıysa mahkeme öncesi anlaşma yolunu seçecektir
 
Üst