ömer hayyam

dionysos27

New member
Reaction score
0
HAYYAM (Ebul Feth Ömer bin Ibrahim; Ömer Hayyam da denir), iranli Sair ve bilgin (Nisapur 1044.ay.y 1123/1136). Hayati, gençlik yillari kesinlikle bilinmiyor. Elde bulunan eserlerinden, hayatiyla ilgili olaylari anlatan bazi kitaplardan, felsefe, matematik ve astronomi konularinda çalistigi, bu alanlarda düzenli bir ögrenim gördügü anlasilmaktadir. Hayyam ("Çadirci") takma adini, atalarinin çadircilik yapmalari yüzünden aldigi söylenir. Ömer Hayyam, zamaninda daha çok bilgin olarak ün kazandi. Iran'in, Selçuklular yönetiminde oldugu bir zamanda yetisen Hayyam, Horasan ülkesindeki büyük Sehirleri, Belh, Buhara ve Merv gibi bilim merkezlerini gezdi, birara Bagdat'a da gitti. Zamaninin hükümdarlarindan, özellikle selçuklu sultani Meliksah ve Karahanlilardan Semsülmülk'ten büyük yakinlik gördü. Saraylarinda, meclislerinde bulundu. Residüddin'in "Cami-üt-Tevarih" adli eserinde anlattigina göre Nizamülmülk ve Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ile okul arkadaslariydilar.
Gerek Hayyam'in zamaninda, gerek sonarki çaglarda yazilan kaynaklarda çaginin bütün bilgilerini edindigi, o alanlarda derin tartismalara girdigi, fikih, ilahiyat, kiraat, edebiyat, tarih, fizik ve astronomi okuttugu yazilidir. Ebu'l Hasan Ali El-Beyhaki onun çok bilgili bir kimse oldugunu, fakat müderrislik hayatinin pek basarili olmadigini bildirir. Ayrica Zemahseri ile uzun boylu tartismalara giristigini, onun derslerine bile devam ettigini, Zemahseri'yi, bilgi bakimindan begendigini yazar.
Hayyam'in fizik, metafizik, matematik, astronomi ve siir konularinda degisik eserleri vardir. Bunlar arasinda Ibni sina'nin Temcid (Yücelme) adli eserinin yorum ve tercümesi de yer alir. Zamaninda, bir bilgin olarak ün kazanan Ömer Hayyam'in edebiyat tarihindeki yerini saglayan, sonraki yüzyilarda da dogu islam dünyasinin en büyük Sairlerinden biri olarak anilmasina yolaçan Rubaiyat'idir (Dörtlükler). Ömer Hayyam, iran ve dogu edebiyatinda rubai türünün kurucusu sayilir. Sonralari aralarina baskalarinin eserleri de karsian bu rubailer iki yüz kadardir. Hayyam, oldukça kolay anlasilan, yumusak, akici, açik ve seçik bir dil kullanir. siirlerinde gerçekçidir. Yasadiklari, gördüklerini, çevresinden, zamanin gidisinden aldigi izlenimleri yapmaciga kapilmaksizin, oldugu gibi dile getirir. Ona göre, gerçek olan yasanandir, dünyanin ötesinde ikinci bir dünya yoktur. Insan, yasadikça gerçektir, gerçek ise yasanandir. En sasmaz ölçü akil ve sagduyudur. insan bir akil varligidir. Gerçege ancak akil yolu ile ulasilabilir.
Onun siirinde zamanin haksizliklari, softaliklari, akil almaz saçmaliklari ince, alayli, igneleyici bir dille yerilir. Dörtlüklerinin konusu ask, sarap, dünya, insan hayati, yasama sevinci, içinde bulundugumuz geçici dünyanin tadini çikarma gibi insanla yogun bir baglanti içinde bulunan gerçek eylem ve davranislardir. Siirlerinde isledigi konulara, çokluk felsefe açisindan bakar. Ask, sevinç, hayatin tadini çikarma, Hayyam'a göre vaz geçilmez insan duygularidir, insan hayatinin ana dokusu bunlarla örülüdür. Bazi dörtlüklerinde filozofça derin bir sezgi, açik ve seçik bir insan severlik duygusu, gösteristen, asiriliktan uzak bir yasama anlayisi görülür. Hayyam kendisinden sonra gelen pek çok sairi etkilemis, rubai alaninda tek örnek olarak benimsenmistir. Bati ülkelerinde adina bir çok dernek kurulmus, rubaileri bütün bati dillerine, bu arada birçok defa Türkçeye Rubaiyat-i Hayyam, Hayyam'in Rubaileri, Ömer Hayyam ve Rubaileri, Dörtlükler adi altinda tercüme edilmistir.

isteğe göre rubailerinide ekleyecem

biraz daa büyük sizela yazsaydın daa ii olurdu kardeş güsel paylaşım eline sağlık...

sizeını bi daakine büyütürsen ii olur çhagtay bence worde atıp öle oku ben öle yapıorum şimdide öle yapıcam :goz:

Amin Mauloff'un 'Semerkant' adlı eserini tavsiye ederim Hayyam'ı merak edenlere.
Alamut'ta da anlatılır biraz da.Orda daha çok Hassan Sabbah anlatılıyor.Sicilyalıların ve mafyanın atası olan adam.

Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam
Ben haramı helali karıştırmam
Seninle içtiğim şarap helaldir bana
Sensiz içtiğim su bile haram..

bu dörtlüğü süperrr bence

ben bu dörtlüge dörrt cekecek siir yazarim...neyi güzel bunun?slmetle kuruntu

harold lamb ın hayyam adlı kitabı ve sebahatin eyüboğlu nunn hayyam dörtlükler kitabı hayyamı bi parça olsun anlamamızı sağlar, onu tam olarak anladım diyene de uçarım sanal sanal

kuruntu' Alıntı:

tabi canım o yüzden 1000 yıldır senin eserlerin var bütün kütüphanelerde.
O yüzden determinizm ve fatalizm konularında hep senin adın yazıyor.
O yüzden senin eserlerin rubailer gibi onlarca dile çevrilmiş.
O yüzden böyle büyük bir insanı bu şekilde eleşritebiliyorsun.
Bırakın bu b.k at izi kalsın mantığını artık.
Ne bu ya. Bilgeler çocuk oyuncağımı oldu.
Ben yaparım ben ederim, ben bunun şiirine dört çekerim deme. Sen yap elinden geleni, bin yıl sonra hala esamen okunuyorsa o zaman konuş.
1000 yıl önce o adam televolelere çıkıp meşhur olmadı, yahut internette de propagandasını yapmadı. İletişim yokken tüm dünyada nam saldı.
Ve şu anda tam 1000 yıldır dimdik bir çınar gibi duruyor ayakta.
Ve bundan 1000 yıl sonra ne sen ne ben ne bu internet ne bu forum kalacak, ama rubailer yine okunacak, felsefe hala ondan bahsedecek, Tıpkı son 1000 yıldır olduğu gibi.
İdeolojisi sana aykırı diye bu şekilde konuşmak unutmakı senin ideolojinede aykırı.
Hadi şimdi selametle kuruntu

katakulli' Alıntı:
Ben yaparım ben ederim, ben bunun şiirine dört çekerim deme. Sen yap elinden geleni, bin yıl sonra hala esamen okunuyorsa o zaman konuş.
1000 yıl önce o adam televolelere çıkıp meşhur olmadı, yahut internette de propagandasını yapmadı. İletişim yokken tüm dünyada nam saldı.
Ve bundan 1000 yıl sonra ne sen ne ben ne bu internet ne bu forum kalacak, ama rubailer yine okunacak, felsefe hala ondan bahsedecek, Tıpkı son 1000 yıldır olduğu gibi.
İdeolojisi sana aykırı diye bu şekilde konuşmak unutmakı senin ideolojinede aykırı.

Brawo kardeş en ii şekilde cewabını wermişsin..

Hayyam hakkında bilgiler için teşekkürler ayrıca "katakulli" de "kuruntu" ya iyi biir ders vermiş o' na da teşekkürler

katakulli' Alıntı:
#

ben edebiyatla ugrasan biri olarak sadece bu dörtlükte bir keramet olmadigini dedim camur atma diye birsey yok....ondan haric HIC bir eserinide okumus olmadigimdan birsey diyemeyecegim ama eger begenen varsa (zamani geldimi veya buraya eserlerinden atarsaniz okumak isterim) her iki tarafada saygi duyarim...bir ricam olacak lütfen biri birimizi yermeyelim...tsk ederim..slmetle kuruntu

kuruntu' Alıntı:
o zaman yaz sen de:D

kuruntu' Alıntı:
#

ben edebiyatla ugrasan biri olarak sadece bu dörtlükte bir keramet olmadigini dedim camur atma diye birsey yok....ondan haric HIC bir eserinide okumus olmadigimdan birsey diyemeyecegim ama eger begenen varsa (zamani geldimi veya buraya eserlerinden atarsaniz okumak isterim) her iki tarafada saygi duyarim...bir ricam olacak lütfen biri birimizi yermeyelim...tsk ederim..slmetle kuruntu

yapma kuruntu edebiyatla uğraşan birinin Ömer HAYYAM'ı bilmemesi gibi bi olasılık varmı??

abdülbaki gölpınarlının arastırmalrına gore omer hayyam 1121 yılında ölmüş
beni özene bezene yaratan kim sen
ne yapacağımı da yazmıssın onceden
demek gunah işleten de sensın bana
oyleyse nedır o cennnet cehennem
benim en begendıım dortluklerden birisi bu

lacrimalis' Alıntı:
yapma kuruntu edebiyatla uğraşan birinin Ömer HAYYAM'ı bilmemesi gibi bi olasılık varmı??

abi yasim genc...baska baska beni ilgilendiren seylerede vakit ayiriyorum..kitap okumak...spor..aile..meslek derken.....ve birde varosta her tarz kitap olmadigindan suana kadar okuyamadim bir kitabini...internet üzeride bir kitaptan veya bir makalede o kadar zevk almiyor veya her zaman acipta bakacagin bir sey degil..ben daha cok kitaplardan verilerimi edinir...slmetle kuruntu

HAYYAM'a laf atanlar tahminimce dortlukleri begenmeyenlerdir.
Bence gayet guzel dortlukleri var ve aradan yuzyillar gecmesine ragmen degerini koruyor hepsi. gereksiz seyler tartismayin bence onun yerine yararli bisiler yapin :) anlamaya calisin ne kadar zorlansanizda...
olur yani anlarsiniz birgun :)

Geri