Üniversitede 'başörtüsü' serbest olacak

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

g.haneli

Banned
Reaction score
0
Sivil Anayasa Taslağı Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ergun Özbudun, hazırlanan anayasa taslağında cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlandığını, ilk ve orta öğrenimde yasaklanan türbanın sadece üniversitede serbest olmasının öngörüldüğünü belirtti. Özbudun, İtalya'nın Trieste kentinde katıldığı Türkiye Avrupa'da Konferansı'nda SABAH'ın Roma Temsilcisi Yasemin Taşkın'ın sorularına yanıt verdi:

Hazırlanan anayasa taslağında sizce en önemli değişiklikler hangileri?

* Yeni anayasaya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile paralellik kazandırdık. Anayasa Türkiye'nin imzaladığı tüm insan hakları sözleşmeleri ile uyumlu hale getirildi. Biliyorsunuz, en önemli insan hakları ihlalleri Olağanüstü Hal'lerde yapıldı. Olağanüstü Hal kararnameleri Anayasa Mahkemesi'nin denetiminde değildi. Biz tümüyle kaldırılmasını önerdik.

Sivil bir anayasa taslağı hazırlanıyor, askerlerin yetki ve nüfuzları son şekliyle nasıl sınırlandırıldı?

* Sivil asker ilişkileri ile ilgili radikal bir çıkış yok. Mevcut şartlarda gerçekçi olmaz. Bu konuda şu aşamada fazla bir şey yapılabileceğini sanmıyorum. Askerin belli bir siyasi etkisi var. Anayasada yeni maddelerle bunu değiştiremezsiniz. Siyasi, sosyolojik ve tarihi nedenlerini ortadan kaldıramazsınız.

Cumhurbaşkanının sembolik yetkilerle bırakılması sözkonusu...

* Cumhurbaşkanının az sayıda sembolik yetkileri olacak. Örnek vermem gerekirse Erzincan İl Sağlık Müdürü bile cumhurbaşkanının imzası ile tayin ediliyordu. Bundan sonra böyle olmayacak. Yüksek Yargı Organları'na, YÖK'e, üniversiteye rektör ataması yapamayacak.

Yeni anayasa taslağında laikliğin zayıflatıldığı endişeleri var. Türban ve din dersi konuları da bu kapsama giriyor...

* Laikliği zayıflatacak en ufak bir unsur yok. Din dersinin seçimlik ders olması öngörülüyor. Türban ise bir insan hakları konusu, bunun da laiklik ile bir ilgisi yok.

Türban ilk ve orta öğretimde yasak mı?

* İlk ve orta öğretimde reşit olmayan çocukların türban kullanımı yasak. Reşit olduktan sonra kendi seçimi, dolayısıyla üniversitede serbest. Kamu sektörü devlet otoritesini kullanan insanlar demektir. Dini simge kullanması doğru değil.

SABAH

süper bir yaklaşım hazırlayanları bu şekilde düşünenleri tebrik ederim..

İslama,Türk'e en büyük zararı islamdan yana Türk ten yana görünen devşirilmiş beyinler veriyor ,verdiriliyor.Müslümanlık Türban takıp takmamak değildir.Namus diye Ülkenin insanlarına Türbanı gösterdiler, ögrettiler yetiştirdiler,asıl namus, Ahlak konusunu , unutturup yozlaştırdılar.Akıl hocaları onlara bu yönde siyaset yapmalarını ve halka yeni namus kavramını aşılamalarını telkin ettirdiler.Bakın bu işleri yapanlar Müslüman gecinen gerici Teokatik beyin yapılı insanlardır. şimdi bu yazıları okuyanlar ateşli Türban savunucuları cıkacaktır.! Yıllardı İslamın şartlarını yerine getiren ve (dışarıdan görünen,) namaz kılan oruç tutan.vb.bu kişi yalan söylerse haram yerse vb.bun müslümanlığından ne olur.Diğer yandan Hiristiyan yalan demez ve hile yapmaz.Ama inancı bizim den farklıdır....Avrupa da Türkiye'de hilafet kuracagız diye Müslüman Türk halkından alınan paralar ve sonradan kasıtlı batırılan holdingler..Bunlarda müslümanlığı Kullandılar.
Bunlara para verenler hem kendinden hem islam inancından şüpeye düşecekler ve zamanla belkide İslamdan soğuyacaklardır.İsLamı yozlaştıranlara karşı birlikte hareket edelim..Benim Dinim Kimsenin tekelinde değildir.saygılar.....!

kaptan61ts tamamen katılıyorum...

Türban ise bir insan hakları konusu, bunun da laiklik ile bir ilgisi yok.

evet bu konunun laiklikle pek bir ilgisi yok
ama tam anlamıyla bir insan hakları ihlali de değil
tabi bir sürü "insan hakkı ihlali" varken sadece bunu görmek,bunu göstermek ne kadar doğrudur?
kadına uygulanan şiddetten tutun da,
eğitim hakkı için kilometrelerce yol yürüyen çocuklara
veyahutta insanlara işkence edenlerin sokaklarda rahatça dolaşması
ya da vatan uğruna savaşmış gazi olmuş insanların devletten tedavi için aldığı komik paralara kadar

bütün bunları vb. olayları gör(e)meden konuyu tek bir noktaya getirmek ve insan hakları ihlalini türbanla sınırlamak,
olsa olsa duygu sömürüsüdür.
Türbanlı bayanların kamusal alana girmeleri yasağı temelde saçmadır ancak bunu anayasal değişiklikle kaldırmak daha bir büyük bir saçmalıktır.
Danıştay ve AİHM kararlarını geçersiz kılacak bir düzenleme yaparsınız olur,biter(zamanı geldiğinde)
Ama kalkıpta anayasayı değiştirirken "bunu da aradan çıkartalım bari" demek fırsatçılıktır
Bulunan çözümü topluma bir anayasa maddesi olarak dayatmak saçmalıktır.

BU Sorun için, mantıklı çözüm BU mu, değil mi?
Bu husus kamoyunda tartışılmadan,konuyu insan haklarına çekip duygu sömürüsü yapmak, anayasanın taslağını hazırlayan bir kişilerden birisi olan sayın Özbudun'a hiç yakışmıyor.

g.haneli yine yapmış yapcağını :

Sen koskoca anayasadan çek al getir türbanı başlık olarak koy :)

Laik düşünceye sahip olanların laiklik anlayışı türbana dayanıyorsa

Dindar Müslüman olanların din görüşü sırf Türbana dayanıyorsa vay anam vay....

Bahsedilen sivil anayasa bu ülkenin bölünmesi yolundaki en büyük adımdır.

Biz akp nin ANAYASAYA sayıgısını Refandum önceki tutumundan öğrendik. Yap boz yap boz.2 ay içinde bir madde ile 3 kez oynadılar Onların yaptığı anayasa bu ülkeye faydadan çok zarar getirir...

Çocukmu kandırıyosunuz ? Sivil Anayasa imiş. Sizin her yanınız sivil olsa ne yazar be... Siz üstünüzdeki Üniformayı Çıkarında Gelin !!!!

benim arkadaşım ayapında kot pantolonla, mini etekle, başı açık istediği gibi giriyorsa benim başörtülü arkadaşımda ünversiteye girmelidir.

Hayır giremez ülke elden giderrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.................. diyenlere,

olmaz, hangi çağda yaşıyoruz, diyenlere,

Avrupa Birliğine giriyoruz diyenlere,

sözüm size,

senin çocuğun kıçını açacak, transparan elbiseleriyle girecek kimse ona laf etmeyecek nedenmiş, Laik bir ülkedeyiz herkes din ve vicdan özgürlüğünü rahatlıkla yaşayabilir. diyorsunuz.

Benim dini inancım anamın, bacımın, eşimin başını örtmesidir. Budur benim namusun. Benim namusun mayo ve bikini giyipte elaleme güzelliğin gösterecek zihniyet değildir. Benim namusumun bana özeldir. Kim ne giyerse giysin beni ilgilendirmez. Ama laik bir ülkede yaşıyorsaksa din ve vicdan özgürlüğünü yaşıyorsaksa verin benim özgürlüğümü, verinki benim bacım İstanbul Üniversitesini kazandığı halde gidemeyen mağdurlardan olmasın. Hala anlamıyorsunz kıllarla uğraşıyorsunuz. Adamlar uzayda üs kuruyorlar siz hala saçlarla kıllarla uğraşıyorusunz. Benim dinim var, dinimin kuralları var dinim emnrediyor. Kalkıpta bana geri kafalı diyecek olanlarda olabilir. Hiç umrumda değil.
Mini etekle herşeyi ortada üniversteye bir bayan giriş yapabiliyorsa başörtülü bir bayanında o üniversiteyi okuması en dopal hakkı. bunun simgeyle mimgeyle bir alakası yok.

Efendim kanunlarımız var. Kamu alanlarına başörtü giremez. diyenlere

Belediye kamu alanı değilmidir. Giriş başörtülüye serbest.
Valilik oda kamu alanı, Hastaneler, onlarda peki askeri bölgelere başörtülü girş yasak. Amma velakin şehit anasına başörtüsüyle girmesi serbest ozaman kural mural yok. Böyle birşey yok demeyin teyzemoğlu şehit olduğunda bizzat yaşadım.

Bana avrupa yaşamını örnek göstermeyin. avrupa herşeyi bizden öğrendi. tuvalet adabı olmayan avrupalılar kendi ülkelerinde insan atıklarının kokularından geçilmezken parfümü geliştirdiler. ne zamanki bizdenbu adabı gördüklerinde kendi hayatlarına yansıttılar. bir çok şeyi bizden gördüler, öğrendiler ama biz şimdi onlara özeniyoruz. Neymiş efendim modaymış, modada transparan göğüs dekolteli kalçaları ortaya çıkaran pantolanları giyecekmişiz.

Soyunmakla çağdaşlık gelmez. Gelseydi dünyanın en çağdaşı hayvanlar olurlardı.

Çağdaşlık adında kendi öz değerlerinizi yitirmeyin. Yitirmeyinki yarın vefat ettiğiniz de evlatlarınız yanlışlıkla imam yerine papaz getirmesin. Yitirmeyinki hergün tvlerde izlediğimiz tecavüz sahnleerini yaşamayalım.

Kendizine gelin. Bitlisli tabiriyle Özünüze gelin. Dininizin emrettiği şekilde yaşayan her insan ülkemin kanunlarına asla karşı gelmesin. İçki kötü birşeydir diyoruz tüketimde birinci sıralara yerleşiyoruz. Sigara kötü diyoruz sigarai çme yaşını 12lere kadar indiriyoruz. Esrarı liselerde görüyoruz. Yapmayın beyler etmeyin hanfendiler, kendi öz değerlerimizden taviz verdiğimizce bunlarıda yaşmaya mahkumuz...............

benim arkadaşım ayapında kot pantolonla, mini etekle, başı açık istediği gibi giriyorsa benim başörtülü arkadaşımda ünversiteye girmelidir.

Hayır giremez ülke elden giderrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.................. diyenlere,

olmaz, hangi çağda yaşıyoruz, diyenlere,

Avrupa Birliğine giriyoruz diyenlere,

sözüm size,

senin çocuğun kıçını açacak, transparan elbiseleriyle girecek kimse ona laf etmeyecek nedenmiş, Laik bir ülkedeyiz herkes din ve vicdan özgürlüğünü rahatlıkla yaşayabilir. diyorsunuz.

Benim dini inancım anamın, bacımın, eşimin başını örtmesidir. Budur benim namusun. Benim namusun mayo ve bikini giyipte elaleme güzelliğin gösterecek zihniyet değildir. Benim namusumun bana özeldir. Kim ne giyerse giysin beni ilgilendirmez. Ama laik bir ülkede yaşıyorsaksa din ve vicdan özgürlüğünü yaşıyorsaksa verin benim özgürlüğümü, verinki benim bacım İstanbul Üniversitesini kazandığı halde gidemeyen mağdurlardan olmasın. Hala anlamıyorsunz kıllarla uğraşıyorsunuz. Adamlar uzayda üs kuruyorlar siz hala saçlarla kıllarla uğraşıyorusunz. Benim dinim var, dinimin kuralları var dinim emnrediyor. Kalkıpta bana geri kafalı diyecek olanlarda olabilir. Hiç umrumda değil.
Mini etekle herşeyi ortada üniversteye bir bayan giriş yapabiliyorsa başörtülü bir bayanında o üniversiteyi okuması en dopal hakkı. bunun simgeyle mimgeyle bir alakası yok.

Efendim kanunlarımız var. Kamu alanlarına başörtü giremez. diyenlere

Belediye kamu alanı değilmidir. Giriş başörtülüye serbest.
Valilik oda kamu alanı, Hastaneler, onlarda peki askeri bölgelere başörtülü girş yasak. Amma velakin şehit anasına başörtüsüyle girmesi serbest ozaman kural mural yok. Böyle birşey yok demeyin teyzemoğlu şehit olduğunda bizzat yaşadım.

Bana avrupa yaşamını örnek göstermeyin. avrupa herşeyi bizden öğrendi. tuvalet adabı olmayan avrupalılar kendi ülkelerinde insan atıklarının kokularından geçilmezken parfümü geliştirdiler. ne zamanki bizdenbu adabı gördüklerinde kendi hayatlarına yansıttılar. bir çok şeyi bizden gördüler, öğrendiler ama biz şimdi onlara özeniyoruz. Neymiş efendim modaymış, modada transparan göğüs dekolteli kalçaları ortaya çıkaran pantolanları giyecekmişiz.

Soyunmakla çağdaşlık gelmez. Gelseydi dünyanın en çağdaşı hayvanlar olurlardı.

Çağdaşlık adında kendi öz değerlerinizi yitirmeyin. Yitirmeyinki yarın vefat ettiğiniz de evlatlarınız yanlışlıkla imam yerine papaz getirmesin. Yitirmeyinki hergün tvlerde izlediğimiz tecavüz sahnleerini yaşamayalım.

Kendizine gelin. Bitlisli tabiriyle Özünüze gelin. Dininizin emrettiği şekilde yaşayan her insan ülkemin kanunlarına asla karşı gelmesin. İçki kötü birşeydir diyoruz tüketimde birinci sıralara yerleşiyoruz. Sigara kötü diyoruz sigarai çme yaşını 12lere kadar indiriyoruz. Esrarı liselerde görüyoruz. Yapmayın beyler etmeyin hanfendiler, kendi öz değerlerimizden taviz verdiğimizce bunlarıda yaşmaya mahkumuz...............

süper acıklamıssın ben bıktıydım bu tür baslıklara yorum yazmaktan eline saglık kardes....

ha şekilsiz şapkalarla girmişler ha türbanla , zihinleri giriyo sonucta ne fark edicek..

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2331998' Alıntı:
evet bu konunun laiklikle pek bir ilgisi yok
ama tam anlamıyla bir insan hakları ihlali de değil
tabi bir sürü "insan hakkı ihlali" varken sadece bunu görmek,bunu göstermek ne kadar doğrudur?
kadına uygulanan şiddetten tutun da,
eğitim hakkı için kilometrelerce yol yürüyen çocuklara
veyahutta insanlara işkence edenlerin sokaklarda rahatça dolaşması
ya da vatan uğruna savaşmış gazi olmuş insanların devletten tedavi için aldığı komik paralara kadar

bütün bunları vb. olayları gör(e)meden konuyu tek bir noktaya getirmek ve insan hakları ihlalini türbanla sınırlamak,
olsa olsa duygu sömürüsüdür.
Türbanlı bayanların kamusal alana girmeleri yasağı temelde saçmadır ancak bunu anayasal değişiklikle kaldırmak daha bir büyük bir saçmalıktır.
Danıştay ve AİHM kararlarını geçersiz kılacak bir düzenleme yaparsınız olur,biter(zamanı geldiğinde)
Ama kalkıpta anayasayı değiştirirken "bunu da aradan çıkartalım bari" demek fırsatçılıktır
Bulunan çözümü topluma bir anayasa maddesi olarak dayatmak saçmalıktır.

BU Sorun için, mantıklı çözüm BU mu, değil mi?
Bu husus kamoyunda tartışılmadan,konuyu insan haklarına çekip duygu sömürüsü yapmak, anayasanın taslağını hazırlayan bir kişilerden birisi olan sayın Özbudun'a hiç yakışmıyor.

Şu sakat mantığa bakamısınız.Bunca insan hakkı ihlali varken demek ne demek.başka insan hakkı ihlallerinin olması bşir başka insan hakkı ihlalini savunmayı veya onu görmezden gelmeyi onu yok saymayı gerektirmez.
bu yaklaşım çaktırmadan bu haksızlığı destekliyorum manatığını taşır.

Şu sakat mantığa bakamısınız.Bunca insan hakkı ihlali varken demek ne demek.başka insan hakkı ihlallerinin olması bşir başka insan hakkı ihlalini savunmayı veya onu görmezden gelmeyi onu yok saymayı gerektirmez.
bu yaklaşım çaktırmadan bu haksızlığı destekliyorum manatığını taşır.

sakat dediğin mantığın ne olduğunu anlayabilmen için o mesajı tekrardan en az iki kez okumanı tavsiye ediyorum.çünkü "yanlış anlamakta" ve yazdıklarımı çarptımak konusunda çok ısrarcı görüyorum seni.

Neden sadece bunu görüyorsunuzda diğer insan hakları konularında daha duyarsızsınız diyorum bu bir

Hiç bir cümlede görmezden geliyorum,görmezden gelin vs. demiyorum bu iki

"Tam anlamıyla bir insan hakkı ihlali değildir" diyorum bu üç

Yapılan haksızlık bir yanadır,bu konuda yapılan provakasyonlarda vardır bunu da görebilin diyorum bu dört

Sorunun çözümü anayasada aranmamalıdır,sorunun çözümü zamandadır;kamuoyu bu sorunu toplumsal mutabakatla çözecektir diyorum bu da beş

tekrar tekrar yazdıklarımı özetlemek istemem fakat anlaşılır olması için buna ihtiyacımız var sanırım

Üniversite Düşünce Topluluğudur ,

Orada insanların Giydikleri Tartışılacağına Fikirler Tartışılmalı ülkemiz için neler yapmalıyız o tartışılmalıdır..

zaten su an bile üniversiteye girip korıdorlarda dolasıp sınıfın karsısındakı tuvalette turbanını cıkartıp peruk takıp derse gırebılıyorlarsa hala ne serbest olucak kı yoksa bu durum sadece benım gordugum 3*5 yerde mi böle !!

Şimdi size guruur duyacağınız bir gerçeği açıklıyorum.

Şuanda dünya da faaliyette olan tüm üniversiteler arasında kılık kıyafet yüzünden insanların eğiitim hakkının engellendiği tek ülkenin türkiye olduğunu söylesem

düşünebiliyormusunuz dünyada bu konuda birinciyiz.ama bir farkla aynı zamnada da tekiz.

onca despotik yönetimler de dahil bizim yaptığımız bu saçmalığı uygulyan başka ülke yok.

ülkemizin bu alanda elde ettiği birincilikten dolayı ne kadar gurulansak az dır .değil mi.

zaten su an bile üniversiteye girip korıdorlarda dolasıp sınıfın karsısındakı tuvalette turbanını cıkartıp peruk takıp derse gırebılıyorlarsa hala ne serbest olucak kı yoksa bu durum sadece benım gordugum 3*5 yerde mi böle !!

HELAL OLSUN HELAL OLSUN BAŞKA DA DİYECEK KELİME BULAMIYORUM....

yan başörtüsünü çıkarıp perukla derse girmek gayet başörtülü insanın en doğal hakkı yani... benzetmeye bak ne güzel ya... yani insanlar arasında o kadar tartışma oldu ama ilk defa böyle diyeni duydum.. prova sana ve seni destekleyenlere. ne kadar zekisiniz ya...

dediğin neye benziyor biliyormusun.. savaşta askerin elinden silahı alacaksın hadi asker al şu bıçağı savaşa git zihniyetine benziyor.. ne akıllı insanlarsınız ya aferimmmm size

Şimdi size guruur duyacağınız bir gerçeği açıklıyorum.

Şuanda dünya da faaliyette olan tüm üniversiteler arasında kılık kıyafet yüzünden insanların eğiitim hakkının engellendiği tek ülkenin türkiye olduğunu söylesem

düşünebiliyormusunuz dünyada bu konuda birinciyiz.ama bir farkla aynı zamnada da tekiz.

onca despotik yönetimler de dahil bizim yaptığımız bu saçmalığı uygulyan başka ülke yok.

ülkemizin bu alanda elde ettiği birincilikten dolayı ne kadar gurulansak az dır .değil mi.

Orda yalan söylersin :)

Kuru kelle sallıyosun valla

HELAL OLSUN HELAL OLSUN BAŞKA DA DİYECEK KELİME BULAMIYORUM....

yan başörtüsünü çıkarıp perukla derse girmek gayet başörtülü insanın en doğal hakkı yani... benzetmeye bak ne güzel ya... yani insanlar arasında o kadar tartışma oldu ama ilk defa böyle diyeni duydum.. prova sana ve seni destekleyenlere. ne kadar zekisiniz ya...

dediğin neye benziyor biliyormusun.. savaşta askerin elinden silahı alacaksın hadi asker al şu bıçağı savaşa git zihniyetine benziyor.. ne akıllı insanlarsınız ya aferimmmm size

Nedemek istedigimi anlamamıssın ve bunun ustune yorum yapmıssın ne diim ki sana...

tribünlere oynama ben olan seyı soyluyorum öyle yapıcaklarına basörtülü bacılarımda girsin diorum ki sen kalkmıssın ne zekisiniz ne akıllısınız bravo fılan .. hayret ya...

sol görüşlü biri olarak söylüyorum takmak isteyen taksın abi.....

mühim olan kafadaki örtü deil kafanın içindeki örümcek agları..

zekeriya beyazın çok sevdigim bi sözü var

bi spikerin türban kutsalmı demesi üzerine

''eger bi yeri örten şey kutsalsa en kutsal şey dondur'' demişti ''çünkü en mahrem yerimizi o örtüyo''
:melek

o sözü söyleyerek hayatımda gördügüm en aptalca sözlerden birini etmiş zekeriya beyaz ve bendekı olmayan degerını ıyıce kaybetmıstır...

teşbihte hata yoktur denır de bu kadar da olmaz ki bu cumlelerı yazıncaya kadar kufurlerı cıkarmak ıcın cok kastım...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri