Ülke yabancılara satılıyor diye bağıranlar bu yazıyı iyi okusun

Serdengeçti

Banned
Reaction score
0
BU yazıyı özellikle CHP ve MHP’nin "muhafazakár" kanadının dikkatle okumasını isterdim.

Dikkatle ve önyargısız.

Bir de kendini "milliyetçi" olarak kabul eden bazı televizyonların sunucularının okumasını dilerdim.

Gerçi önyargısız olabileceklerini sanmıyorum, ama hiç olmazsa dünyada başka ülkelerde de böyle şeyler oluyor diye düşünür ve biraz rahatlarlar.

Aslında anlatacağım şey, globalleşen dünyada artık sıradan bir hakikat haline geldi, ama bunu bazı arkadaşlarımıza anlatmak kolay olmuyor.

Gazete köşelerinde, televizyon ekranlarında her gün "Ülkemizin, devletimizin malları yabancılara gitti" diye ağıt yakıp duruyorlar.

Bu yazı biraz da onların korkularına su serper diye düşünüyorum.

* * *

Almanya’nın en önemli ekonomi gazetesi "Handelsblatt" 17 Aralık günü bir araştırma yayınladı.

Buna göre Almanya’nın en büyük 30 şirketinin hisselerinin çoğunluğu yabancıların eline geçmiş.

2005 yılında bu şirketlerin hisselerinin yüzde 43.8’i yabancıların elindeyken, bu oran geçen ay yüzde 52.6’ya çıkmış.

Gazetenin yazdığına göre, böyle bir olay Almanya tarihinde ilk defa oluyormuş.

İsterseniz bu genel rakamın bazı detaylarını da vereyim.

Mesela Frankfurt borsasının sahibi "Deutsche Börse" adlı şirketin yüzde 84’ü yabancı yatırımcının elinde bulunuyormuş.

Yani adı "Alman Borsası" olan şirket yabancılara gitmiş.

Almanya’nın spor malzemesinde, milli markası olan Adidas’ı alın.

Yüzde 79’u yabancı yatırım tarafından alınmış.

Bir başka Alman milli markası.

"Bayer..."

Yüzde 78’i yabancı yatırımcıda.

* * *

Le Monde Gazetesi bunun bir eğilim olduğunu ve devam edeceğini yazıyor.

Gazetenin yorumuna göre, İkinci Dünya Savaşı’nda Alman ekonomik mucizesini yaratan "Deutschland AG" modeli artık yerini yeni bir küresel modele bıraktı.

Peki neden böyle oluyor?

Alman şirketleri zorda ve iyi yönetilemiyor diye mi?

Bizim dar kafalılar böyle zanneder.

Hayır, tam aksine, Alman şirketleri çok iyi durumda olduğu için böyle oluyor.

Alman şirketlerinin muazzam ihracat gücü, yabancı sermayeyi bu ülkeye çekiyor.

Le Monde Gazetesi’nin yorumuna göre, "Dolar zayıflığı, Euro bölgesindeki karlı şirketlerin cazibesini artırıyor. Bunların başında da Alman şirketleri geliyor."

Gelelim en ilginç soruya.

Bu şirketlerin hisselerini daha çok kimler alıyor?

Yatırım bankaları ve güçlü sigorta şirketleri.

Bir de Çin ve Hint sermayesi.

O zaman soralım.

Hani nerede küreselleşmenin "yeni emperyalizm" olduğu zırvası?
* * *

Keyifli bir bayram geçirdim.

Hayatımın en güzel tatillerinden birini yaptım.

Bayramda bir de çok güzel haber aldım.

Ülker, dünyanın en tanınmış çikolata markası olan "Godiva"yı satın aldı.

Gece arkadaşlara; bu haberi mümkün olduğunca büyütün dedim.

Aklıma 28 Şubat sürecinde Ülker’e karşı yapılan haksızlıklar geldi.

Ben Hürriyet’i hiçbir zaman o karalama kampanyası içine sokmadım.

Tam aksine kendi köşemde hep Ülker’i savundum.

Çünkü Ülker, Türkiye’nin en iddialı ve en yaratıcı, en rekabetçi şirketlerinden biriydi.

Haklı çıktım.

Çok sevindim.

Ama Ülker’in Godiva’yı almasına sevinmem, yabancıların gelip başka Türk markalarını almalarına üzülüyorum anlamına gelmiyor.

Sadece, Türk ekonomisinin küresel bir dolaşıma girmesinden dolayı mutluyum.

Hürriyet bu yıl, Rusya ve 7 ayrı ülkede seri ilan alanında pazar lideri olan TME’nin yüzde 70’ini aldı.

Yani Hürriyet bir yandan gazete olarak büyüyor ama şirket olarak daha da fazla büyüyor.

Bugün Hürriyet bünyesinde 12 ayrı ülkeden insan çalışıyor.

Yani küresel bir şirket.

Hürriyet’in yüzde 40’ı halka açık.

Bu yüzde 40’ın yüzde 85’i de yabancı yatırımcının elinde.

Çağımızın ekonomik gerçeği artık bu.

Ve emin olun, küreselleşme Türkiye gibi yeni rekabetçi ülkelerin lehine çalışıyor.

* * *

Bu yazıyı niye gecikerek yazdım?

Milliyetçiliğin tekelini kendinde gören bazı arkadaşlarımızın bayramını berbat etmemek için.

Ertuğrul ÖZKÖK

ben özelleştirmelerin büyük bir kısmının doğru olduğuna inanıyorum.sürekli zarar eden ve devletin sırtında
bir yük oluşturan şirketlerin özelleştirilmesi kesinlikle gerekli.sadece stratejik olarak türkiyeye yararlı olan petkim,türk telekom gibi şirketlerin(ve bu şirketler kar ederken) özelleştirilmesini yanlış buluyorum

birilerini örnek alarak mı hareket edicegiz bizde ?

peki o ülkelerde toprak satılmaz üstündeki bina satılır yanı toprak o devletindir peki bizim ülkemizde toprakta satılıradam ıstedıgını yapar aldıgı topraga bunu bılıomusun yada arasındakı farkı anladın mı ?

işte asıl sorun bu..

iyide türk telekom gibi bir şirketi şimdi hatırlamıyorum kaç para olduğunu 5 milyon dolar diyelim 5 milyon dolara weriyosun bilmem kaç seneliğine zaten türk telekomun 1 yıllık karı 5 milyon dolar bunu yapmaktaki amaç ne ?

birilerini örnek alarak mı hareket edicegiz bizde ?

peki o ülkelerde toprak satılmaz üstündeki bina satılır yanı toprak o devletindir peki bizim ülkemizde toprakta satılıradam ıstedıgını yapar aldıgı topraga bunu bılıomusun yada arasındakı farkı anladın mı ?

işte asıl sorun bu..

toprak satılamaz üstündeki bina satılır lafını biri açıklasın lütfen

bu ne biçim bir mantıkır.Yani yabancı ülkelerde yaşayanlar hep yapılmış binamı almak zorunda.Bir toprak satın alıp ta kendi zevkine göre üzerinde ev yapma hakkı yok mu.

yada evi satın aldıktan sonra bir devlet gelip te bana

hey hemşerim ben sana binayı sattım ama toprağını satmadım toprağımı terket binan senin olsun ,binanı nereye taşırsan taşı ben anlamam m diyecek

ütfen böylene anlama geldiğini bilmediğiniz cümnleleri söyleyipte sonra kendinizide inandırmayın

bu ne biçim bir mantıkır.Yani yabancı ülkelerde yaşayanlar hep yapılmış binamı almak zorunda.Bir toprak satın alıp ta kendi zevkine göre üzerinde ev yapma hakkı yok mu.

hey hemşerim ben sana binayı sattım ama toprağını satmadım toprağımı terket binan senin olsun ,binanı nereye taşırsan taşı ben anlamam m diyecek

ütfen böylene anlama geldiğini bilmediğiniz cümnleleri söyleyipte sonra kendinizide inandırmayın

kendini yorma arkadşam işine gelene inanır yine de onlar.paylaşım için sağolsın...

ve biri demiş başkalarına goremi hareket edicez...şuan bu ülkede hangi konu başkalarına gore yürümüyor solermisin yada dünyada...herşey birbiriyle ilşkili olarak yürüyor...çağın gerisinde kalmamk için başkalarını takip etmek zorundasın..yada çağın kendisi sen olmalısın..ne yazikki biz takip eden tarafız...

yaw bılmıosunuz yorum yapıyosunuz ....

toprak satılmaz topragın ustunde bına hakları vardır tamam mı bı arastırın ondan sonra konusun... böle de bilmediiniz konular hakkında yorum yapma bı usttekı arkadas işine gelir inanır gibi.. biliomusun neden bahsettıgımızı...

onlar toprak satmaz oraya bına yapma haklarını satarlar öle cocuk gıbı ee toprak bızım bınanızı alın gidin mantıgında da konusmayın...

Özelleştirme kötü diildir yabancılara satılmadıkça. bankalarının telekominikasyon şirketinin yani devletin önemli kademelerinin yüzde 50 si yada daha fazlası yabancılara verilmedikçe özelleştirme iyidir aksi taktirde bağımlılıktan başka bişey değildir. almanya hiçbizaman Türkiye değildir ve olamaz çünkü jeostratejik konum ve yeri ile Türkiye Cumhuriyeti devleti dünyanın kalbi ve merkezidir.bugün siz yabancılara arazi ve mülk satarken yurtdışından arazi yada mülk almaya kalktığınızda karşınıza çok zorlu seçenekler sunarlar yada böyle bi şans tanımazlar.

Özelleştirme kötü diildir yabancılara satılmadıkça. bankalarının telekominikasyon şirketinin yani devletin önemli kademelerinin yüzde 50 si yada daha fazlası yabancılara verilmedikçe özelleştirme iyidir aksi taktirde bağımlılıktan başka bişey değildir. almanya hiçbizaman Türkiye değildir ve olamaz çünkü jeostratejik konum ve yeri ile Türkiye Cumhuriyeti devleti dünyanın kalbi ve merkezidir.bugün siz yabancılara arazi ve mülk satarken yurtdışından arazi yada mülk almaya kalktığınızda karşınıza çok zorlu seçenekler sunarlar yada böyle bi şans tanımazlar.

ozelleştirmelere kaç tane türk şirketi giriyorki..ozelleştirme donemi bizim şirketler nedense kayboluyor ortadan...sonra yabacıya gitti....ve ozelşştirmlere bende desteği ama dediğin gibi hisselerin çoğunun satılması işcilerin işlerinin garantiye alınmaması vb. konularda usulsuzluk olduğunda şuanki çoğu ozellştirme bana mantıklı gelmiyo..

ozelleştirmelere kaç tane türk şirketi giriyorki..ozelleştirme donemi bizim şirketler nedense kayboluyor ortadan...sonra yabacıya gitti....ve ozelşştirmlere bende desteği ama dediğin gibi hisselerin çoğunun satılması işcilerin işlerinin garantiye alınmaması vb. konularda usulsuzluk olduğunda şuanki çoğu ozellştirme bana mantıklı gelmiyo..

zaten türk firmalarının ortadan kaybolöaları yada sadece yabancılarla bu özelliştirmelerin yapılmasının altında bile biçok karanlık işin döndüğünü düşünüyorum.aynı şkilde arazi satışlarıda bunlara paralel yapılan ve planlanan işlerdir başka bişey diil. almanyayı örnek gösteriyo arkadaş iyi güzel ama bugün avrupanın hangi ülkesine bakarsanız bakın hiçbirince bankalarının yüzde 20 yada 30 tam hatırlamıyorum fazlasının yabancılara yada yerellere satıldığını göremezsiniz.

ya onu bunu boş verin toprak satılmaz. almanı çin i bırakın biz türküz butopraklar nasıl alındı
ona cevap verin

ya onu bunu boş verin toprak satılmaz. almanı çin i bırakın biz türküz butopraklar nasıl alındı
ona cevap verin

toprak satılmaz diyosun ama bodruma gittiğinde ordaki mülkiyetlerin hangi ingilizlere satıldığını görebilirsin. aynı şekilde araştırırsan istanbulun hangi bölümlerinin arap şeyhlerine satıldığınıda görebilirsin.

yok almanyanın bi kötü özelligi bizde var,e çinde şu var neden öyle olmuyo,amerikadada şu kötü ama Türkiyede hepsi birden var..orda burda var diye tatminmi etmemiz lazım kendimizi şimdi?

Her zaman söyLüyorum $u kö$e yazarLarından öğrendiğiniz biLgiLerLe ahkam kesmeyiniz.Arkada$ım ara$tırma yap biraz.
Gördük Arjantin ekonomik krizi atLatmak için neredeyse tüm devLet organLarını özeLLe$tirdi.ÖzeLLe$tirdiği $irketLerin çoğu birkaç yıL sonra batma a$amasına geLdi ve Arjantin borsasından tüm parasını çekti borsa tamamen feLç oLdu....
ÖzeLLe$tirmenin her türLüsüne kar$ıyım.
Bugün Türkiye'de 4 kö$e heryerimizi resmen sardıLar

Toprak mülkiyeti şudur. Sen bir toprağı birine satıyorsan sattığın toprağın altında ve üstünde bazı hakların vardır. Yani ister üzerine fabrika kurarsın, ister bina diker oturursun, ister eker biçer tarım yaparsın, istersen de kazar altında maden var mı diye bakarsın?

Toprağın mülkiyeti bunları içerir. Yabancılara sen bu şekilde mülkiyet satarsan ne olur biliyor musun? Bugün çıkarılan vakıflar yasası ile vakıflara mal edinme hakkı veriyorlar. Bugün yabancılara mal edinme hakkı veriyorlar.

BURADA AHKAM KESEN ARKADAŞLARIN ÇOĞU İSRAİL TARİHİ OKUSUNLAR ÖNCE. FİLİSTİNLİLERDEN PARAYLA SATIN ALINAN TOPRAKLARDA NASIL BİR YAHUDİ DEVLETİ KURULDUĞUNU ÖĞRENSİNLER. FİLİSTİNDEN PARA İLE SATIN ALINAN TOPRAKLARA YERLEŞTİRİLEN YAHUDİLERİN NASIL O BÖLGEYİ KENDİ KUTSAL ÜLKELERİNİ KURMAK İÇİN KULLANDIKLARINI BİR ÖĞRENSİNLER.

Bu ülkedeki azınlık vakıflarına yabancı şirketlerden para aksın. Ticaretle uğraşan azınlık vakıflarına dışarıdan pompalanan paralar ile arsalar topraklar ticarethaneler evler fabrikalar saton alınsın. Sonra bu satış belli bir yoğunluğa ulaşınca bakın görün kanla alınan topraklar para ile nasıl satılırmış. Siz bu toprakları tekrar kamulaştırmaya kalkın da görün ülkenin başına neler gelir, ne ambargolar hatta askeri operasyonlar başlar.
Bu gidişe başında dur demezseniz sonunun nereye gideceğini asla kontrol edemezsiniz.

ALMANYA ÖRNEĞİNİ VERENLERE DE SORMAK LAZIM. DÜNYA ULUSLARARSI TİCARETİNDE ALMAN SERMAYESİNİN ROLÜ NEDİR? TÜRK SERMAYESİNİN ROLÜ NEDİR?

FARKLARI SAYALIM

1)
-Almanya büyük şirketlerinin %52'sini sattığında, satış karşılığında alınan para doğrudan Alman Yatırımcısının cebine girer.
-Türkiye'de özelleştirmeden kazanılan para hazineye girer, oradan da doğrudan iç ve dış borç faiz ödemeleri aracılığı ile spekülatör ve faizci sermaye gruplarına aktarılır.

2)
-Alman Şirketlerinin hisse satışından gelen para uluslararası iştirakler, ve diğer ülkelerdeki Almanya'ya oranla daha karlı ve gelişime açık yatırımlarda kullanılır, uluslararsı itcari baskı gücü ve risk yönetimi sağlanır.
-Türkiye'de özelleştirmeden sağlanan para halkın cebine uğramaz. Türkiye'nin %1'inin devlet tahvillerine karşı ödenir, eğer çok şanslı isek bu prarnın küçük kısmı %1-3 gibi maaş zamlarının sayesinde de faiz dışı fazla olarak gururla açıklanan rakamları oluşturur.

3)
-Almanlar Avrupa Birliği üyesi olduğu için zaten herhangi bir bölünme, istila kaygısı taşımamakta, Alman vatandaşı ingilize sattığı evine karşılık aynı para ile İngiltere'de bir ev alıp yerleşebilmektedir.
-Türkiye'de Bodrum'un en güzel koylarında ingilizlere yüzmilyarlarca liraya satıp nasıl da geçirdik diye övünmemize rağmen, o parayı cebimize koyup ingiltere'ye gidemeyiz, gitsek de ev alamayız, zaten kazıkladığımızı sansak da o 500 milyarlık villanın parası ile ingiltere de 200 bin pounda kümes gibi bir ev alabiliriz.

4)
-Almanya nın katma değeri ve güvenirliği yüksek olduğu için orada bir büyük şirketin hisselerinin %49'u 50 milyar dolar eder. Alman yatırımcısı bu yüklü katma değerin getirdiği yüksek hisse değeri ile daha büyük yatırımları kovalar.
-Aynı büyüklükteki tek farkı Türkiye'de olan Türk şirketinin %100 hissesi en fazla 7-8 milyar dolar eder. O parayı da devlet alır ve şirketini 50 milyar dolara satıp 10 milyar dolarını Türkiye'ye borç veren Alman yatırımcıya faiz olarak öder.

5)
-Almanya birleşmesini en geç tamamlayan Avrupa ülkelerinden de olsa ulusallaşmasını tamamlamış, bölünme tehdidi olmayan, dünyanın stabil ve güvenli bir bölgesindedir.
-Türkiye hala azınlık sorunları, radikal dinci akımlar ve demokrasiyi içine sindirememiş bir halk kitlesine sahip, topraklarına komşu ülkelerce göz dikilmiş çok dengesiz bir coğrafyada Atatürk'ün çizdiği politikaya sadık kalarak ayakta kalmayı başarmış bür ülkedir.

Şimdi satın Almanlar da satıyor diyebilirsiniz. O zaman sorarlar adama
Bu ülkeyi Alman usulü mü paylaşsınlar?
Yoksa hepsini Amerika ödesin diğerlerinin arasında pay mı yapsın?

Böyle saçma tartışma ve örnek olamaz. Her kıçı sıkıştığında bakın Avrupa'da da böyle yürüyor diyenler, partilerimizi avrupadaki hukuk kuralları ile kapatalım diyenler, avrupa'daki ekonomi şöyle, insan haklaı azınlık hakları böyle diyenler...
Avrupa ayarında parti kapatma yasası için Avrupa Normlarında lider diktatörlüğü olmayan parti ve seçim sistemi LAZIM. Avrupa normlarında girişim özgürlüğü için avrupa birliği ayarında sermaye ve ekonomik kalkınmışlık LAZIM. Avrupa birliği ayarında insan hakları ve azınlık hakları demek için avrupa ayarında azınlık ve demokratik kültür LAZIM.

Siz ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeden avrupa ayarında liberal girişim özgürlüğü ve özelleştirme, demokratik ulusal kültürü kurmadan azınlık hakları ve laiklik tanımının esnetilmesini, avrupa normlarında siyasi ahlaka ulaşmadan avrupa ayarında parti ve seçim sistemi isterseniz.

Ülkeyi ağzı salyalı uluslararsı sermaye gruplarına peşkeş çekersiniz, din üzerinden, milliyetçilik üzerinden rant sağlamaya çalışanlar ile ülkenin bölünmesine ya da demokrasinin tehlikeye girmesine davetiye çıkarırsınız.

saygılar

bence de özelleştirilmenin büyük bir kısmı doğru

Sizin mantığınıza göre Almanlarda ülkelerini satıyorlar.Demek olyorki onlardaki vatan hainleri bizdekilerden daha çok muş

Baksanıza adamların en önemli kuruluşları yabancıların eline geçmiş

Sizin mantığınıza göre Almanlarda ülkelerini satıyorlar.Demek olyorki onlardaki vatan hainleri bizdekilerden daha çok muş

Baksanıza adamların en önemli kuruluşları yabancıların eline geçmiş

Almanlardan banane arkadaşım.

akp döneminde yapılan yabancıya satışlar ''80'' yılın toplamının 2 katıdır :goz:

Milyonlarca vatan evladı sen para için sat diyemi öldü.Onlar hiç mi bilmiyorlardı satıp kurtulmayı.

Geri