Çin işi İşLemci...

visi0n

ѕтαη∂.ву &
Katılım
20 Tem 2008
Mesajlar
3,260
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Home.
Çinli araştırmacılar, geçtiğimiz hafta Kaliforniya'da, 2010 yılında Çin'de piyasaya sürmeyi planladıkları yeni bir işlemciyi tanıttı. Godson-3 kod adlı çip, Çin Bilim Akademisi'nin Bilgisayar Teknolojileri departmanında (ICT) devlet desteğiyle 200'den fazla araştırmacı tarafından geliştiriliyor.

ICT'den Zhiwei Xu, Çin'in işlemci piyasasına girmekte geç kaldığını itiraf ediyor. Palo Alto'daki Hot Chips konferasında konuşan Zhiwei Hu, artık Çin'deki karar mekanizmalarının ve bilgi işlem dünyasının işlemci üretiminin önemi konusunda hem fikir olduğunu söylüyor.
ilemci-2.jpg

Araştırma şirketi In-Stat'tan Tom Halfhill, Çin'in amacının temel teknolojik ihtiyaçlarını kendi kendisine karşılayabilmek olduğunu söylüyor. İşlemci gibi kritik bir teknolojiyi elde etmek için başka ülkelere bağımlı kalmak istemeyen Çin, günümüzde Amerikan federal yasalarının Amerika'dan Çin'e işlemci ticareti konusunda koyduğu yasaklar sebebiyle, yeni teknolojilerin birkaç jenerasyon gerisinde kalıyor.

İşlemci geliştirmeye geç başlayan Çin, aradaki farkı kapatmak için var gücüyle savaşıyor. 2001 yılında tek çekirdekli bir CPU tasarlamaya başlayan ekip, bir sene sonra Çin'in ilk genel kullanım işlemcisi olan Godson-1'i üretmeyi başardı. 2003, 2004 ve 2006 yıllarında bu işlemcinin daha hızlı modellerini tasarlayan ICT ekibi, tasarladıkları her çipin bir öncekinin performansının üç kat üzerinde olduğunu iddia ediyor.

Godson işlemcileri Çin'deki ST Microelectronics isimli bir Fransız - İtalyan şirketi tarafından üretiliyor. İşlemciler piyasada "ejder çipi" anlamına gelen Loongson ismiyle satılıyor. Loongson Çin'de birçok bilgisayar sisteminde kullanılıyor.

Son jenerasyon Godson işlemcilerde ise bazı ileri düzey özellikler olacak. Dört çekirdekli Godson-3 işlemcisi 2009 yılında piyasaya sürülecek. Xu, şimdiden sekiz çekirdekli bir modelin de geliştirilmekte olduğunu belirtiyor. Godson-3'ün tasarımının en önemli taraflarından biri, ileride fazla tasarım değişikliği yapmadan yeni çekirdeklerin eklenebilir olması. Ayrıca mimarisi, işlemcinin kullandığı gücün mühendisler tarafından kesin bir şekilde kontrol edilmesini sağlıyor. Örneğin işlemcinin çalışmayan bölümleri kapatılabiliyor ve çekirdekler farklı frekanslarda çalışabiliyor. Xu dört çekirdekli Godson-3'ün 10 watt, sekiz çekirdeklinin ise 20 watt harcayacağını söylüyor.

İnteL Bu İşe Ne Diyor ?


ilemci2.jpg

Godson-1 ve 2 Intel'in x86 mimarisiyle uyumlu olmadığı için birçok ticari yazılımı çalıştıramıyordu. Godson-3 ise x86 mimarisini emüle edecek şekilde tasarlanmış. Çip mimarisinin simüle edilmesi sayesinde Intel'den lisans almaya da gerek kalmamış.

Intel'in patent avukatlarından Erik Metzger, çipin normal bir x86 çipinin %80 hızıyla çalışabileceğini söylüyor. Metzger'e göre bu durum, Godson-3'ün pazarın ancak düşük bütçeli bölümüne hitap ettiğini gösteriyor. Başka bir deyişle Intel, Çinlileri şimdilik kendisi için bir tehdit olarak görmüyor.

Metzger ayrıca işlemcinin iç yapısı tam olarak açıklanmadığı için x86 patentlerinin çiğnenip çiğnenmediği konusunda bir fikir sahibi olmadıklarını da sözlerine ekliyor.

Yorum:
Çoğu zaman klon ürünlerle gündeme düşen Çin, bir yandan da kendi teknolojisini üretmek için çalışıyor. İşlemci geliştirme çabaları da bunun en güzel kanıtı. Bizce büyük teknoloji devleri, Çin'in kendileri için büyük bir tehdit olduğunu yavaş yavaş kabul etmeye başlamalılar.
 
Adamlar neleri yapmışlar :D işlemcileri mi yapamıcaklar onu bırak bırde gelıstırmısler..
 
Yakında bu piyasa çinlilerin Eline Geçer
 
ya arkadaşlar bibenim yazımı okursanız sewinirim ilkönce çinliler genel olarak türklerden akıllı değildir
eğer akıllı olan war diyorsa peki neden o kadar nüfusla çinliler çin seddini türklere karşı yaptı çünkü adamlarda akıl yok neyse gelelim işlemcilere biz üstün bir ırkız istesek 20 çekirdeklisini yaparız ama
almayı tercih edioz pazara gidersini türkle pazarlık yaparsınız ama ekran kartını direk alırsınız neden türk kazanmasında başka ülkeler kazansın ? bence kendi teknolojimizi kendimiz yapalım arkadaşlar teknoloji şakaya gelmez bakın f-16 lara amerikadan alıyoruz ama adamlar istese bizim uçakları düşürebilirler neden diye sorarsanız uçağın beynindeki yazılımları onlar yapmıştır lütfen böyle şeylere izin wermeyelim arkadaşlar
 
Geri
Üst