Cumhuriyet Çıkmazı... Tayyip Sokak... Oruç Market!
Cumhuriyet Çıkmazı... Tayyip Sokak, Oruç Market!. Beykoz Çavuşbaşı, Fatih Çarşamba olma yolunda
Yüzde 82’si ormanlarla kaplı İstanbul’un ciğerleri konumundaki Beykoz’a bağlı Çavuşbaşı beldesinde İsmailağa cemaati varlığını iyiden iyiye hissettiriyor.
Su HAVZASINDAKİ 2B arazileri muhtarlar tarafından tarikat mensuplarına zilliyet devriyle satılıyor. Tamamı kaçak lüks villalarla dolu belde, tarikatın saklı cenneti gibi!
Beykoz Çavuşbaşı, VATAN ekibini döverek hastanelik eden İsmailağa tarikatının yeni üssü... 1950’lerin sonunda Polonezköy’den ayrılarak muhtarlık verilen, başta Rizeli ve Trabzonlular’ın yaşadığı sonradan Bayburt, Kars ve Malatya’dan aldığı göçlerle kozmopolit bir yapıya bürünen Çavuşbaşı beldesi son 10 yıldır tarikatların rahatça yuvalandığı gözlerden uzak bir merkez oldu... 94 bin dönümlük yeşil arazi üzerine kurulu 25 bin nüfuslu belde, lüks villa inşaatlarıyla dikkat çekiyor. 1990’ların başında İsmailağa cemaatinin yöneticilerinden Cüppeli Ahmet (Ünlü) Hoca’nın Çavuşbaşı’nın Çengeldere mahallesinine yaptırdığı Külliye’ye gidiyoruz. 2B arazisi içinde yer alan Çengeldere’de arsaların metrekare fiyatları sudan ucuz, 40 YTL’den başlıyor.
Miraç Emlak, Fetih Sokak
1999 yılında Defterdarlık tarafından el konan, ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na verilen orman içindeki külliyenin ilk bölümünde yer alan Çok Programlı Lise’de 1000’i aşkın öğrenci eğitim görüyor. Yapımı süren ikinci kısımda ise gelecek yıl Anadolu Lisesi’nin hizmete gireceğini öğreniyoruz.
Çengeldere Mahallesi’nden, İsmailağa cemaatinin yoğun olarak yaşadığı Baklacı Mahallesi’ne doğru yöneliyoruz. Yol boyunca Miraç İnşaat Emlak, Oruç Ticaret, Fetih Sokak’ın talebalarının yanısıra Fatih’in Çarşamba mahallesinden alışık olduğumuz kara çarşaflı kadınların görüntüsü gözümüze çarpıyor. Sokaktaki adamlar çember sakallı, sarıklı, cüppeli, şalvarlı... Tarikatın kullandığı Cumhuriyet Çıkmazı Sokak’ta 1976 yılında yapılan Fazilet Camii’ne yaklaştığımızda peşpeşe sıralanmış lüks villalarla karşılaşıyoruz.
’Mahmut Efendi hoş insandır’
Cemaat tarafından kullanılan bir başka camii ise Baklacı Mahallesi Mevlana Caddesi üzerindeki Ebubekir Camii... Girişteki güvenlik kulübesine yaklaşıp, Mahmut Ustaosmanoğlu’nu nerede bulacağımızı soruyoruz. Cemaat üyesi olduğu her halinden belli çember sakallı Ahmet Alarçin (55) elindeki sigaradan bir ’fırt’ çektikten sonra “1993’te Çavuşbaşı’na geldiğini, basının Çavuşbaşı’nı abarttığını, Mahmut Hoca Efendiyle uğraştığını” söyleyerek söze başlıyor. “İsmailağa cemaati insanları Hakk’a götüren bir cemaattir. Mahmut Efendi de hoş bir insandır. Ancak basın onun peşine düşüyor. Kendisi yaşlı başlı bir insandır. Dinini tam bilen yok. Nefis Allah’ın düşmanıdır bu da onu anlatır” diyor.
Hoca sağlığı için burada!
Beldenin merkez mahallesi olarak bilinen Çiftlik Mahallesi’ne gidiyoruz. Cemaate sempati duyduğunu gizlemeyen Zihni Kaya (54) ile tanışıyoruz. “Mahmut Hoca Efendi sağlığı nedeniyle buraya geldi” diyen Kaya şöyle devam ediyor: “Mahmut Hoca Efendi’ye doktorlar temiz hava almasını önerdiği için cemaatten yakın insanların davetini kırmayıp buraya geldi. Bu insanların gönüldaşları var ve kendisi iki üç defa Fazilet Camii’ne cuma namazına geldi. Caminin olduğu caddede trafiğin aksaması üzerine şikayet edenler oldu. Bu olay da böyle gündeme getirildi. Burada değişen hiçbir şey yok. Günübirlik gelenler elbette oluyor. Urfa’dan da Aydın’dan da onu sevenler görmek için geliyor ancak basın bunu da abartıyor.”
1992 yılında verdiği vaazlarda sakal bırakmanın hak olduğu, kadınların kocalarına itaatkâr davranması gerektiğini söyleyen Cüppeli Ahmet Hoca’nın izinden giden cemaatin yaşadığı beldede dokunun iyiden iyiye “yeşil”e kaydığını görmemek mümkün değil.
Orman içinde villalar
Doğma büyüme Çavuşbaşılı olan ve dokuz yıldır Çengeldere Mahallesi Muhtarlığı yapan Hüseyin Öztürk ise, beldelerinde İsmailağa ve diğer marjinal tarikatların varlığını doğruluyor. Çavuşbaşı’nın şehir merkezine 15 dakikalık mesafesiyle köy ve kent yaşamını birarada sunduğunu söyleyen Öztürk, “O yıllarda külliye tamamlansaydı ciddi anlamda baskı olurdu, gitmek zorunda kalırdık” diyor. İsmailağa tarikatına ev sahipliği yapan Çavuşbaşı’nda yol almaya devam ediyoruz. Kumarhaneciler kralı Ömer Lütfü Topal cinayeti nedeniyle 2000 yılında gözaltına alınıp öbür boyu hapse mahkum edilen Sami Hoştan’ın Yavuz Selim Mahallesi’nde yüksek taş duvarlar arasındaki villasını görüyoruz. AKPET Şirketler Grubu Başkanı Ali Aytemiz’in Çiftlik Mahallesi sınırları içerisinde Çamlık mevkiindeki “Ali Baba Çiftliği” de tüm ihtişamıyla yükseliyor.
Gencallar mağazalarının sahibi Hikmet Gencal ile Huzur Giyim’in ortaklarından Bahadır Gencallar’ın villaları da aynı yerde. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a ait olduğu iddia edilen Çamlık’taki 7 dönümlük bir arazi de Çavuşbaşı’nda.
HOCA’NIN CAMİSİ FAZİLET
Beykoz Çavuşbaşı’nın her köşesinde İsmailağa tarikatının izlerini görmek mümkün. Öyle ki 2B arazisine yapılan kaçak camiinin adı bile Fazilet. Cumhuriyet Çıkmazı sokakta yer alan cami için Cuma günleri çok önemli. Çünkü tarikat lideri Mahmut Hoca burada namazını kılıyor. Cami avlusu yollara kadar hocayı görüp dokunmak isteyen cemaatle dolup taşıyor. Beldede lüks villa inşaatları dikkat çekiyor. Villaların hemen hepsi de baraj gölü manzaralı.
Vatan