TRT Genel Müdürü İbrahim Şahinin düzenlenen iftar yemeğinde her yıl büyük tartışmaların yaşandığı Eurovision Şarkı Yarışmasıyla ilgili sözleri müzik dünyasını şaşırttı. Eurovisionun şarkı yarışmasından çıkıp şova döndüğünü belirten Şahinin Kimi götürseniz eleştiri alıyorsunuz. Eurovision Şarkı Yarışması eskisi kadar milli dava konusu olmuyor. Puanlama sistemi masaya yatırılmalı. Geçen yarışma öncesi Can Bonomo bütün oylamalarda ikinciydi. Ancak işin garibi yarışmada böyle olmadı. Bazı ülkeler oturuyor birinciyi belirliyor, biz de şakacıktan oylama yapıyoruz. Bundan sonra sonucu belli Eurovision a katılmama seçeneğimizi de kullanabiliriz. Azerbaycandaki yarışmaya katılmamayı düşündük ama Azerbaycana ayıp olur diye katıldık şeklindeki açıklaması açıklaması günün konusu oldu. Milliyet'in haberine göre, 2013te İsveçte düzenlenecek olan Eurovision Şarkı Yarışmasına katılmama olasılığı müzik otoriterlerini ikiye böldü. Müzik otoriterlerin yorumu;
TRTnin kararına saygı duyarım
SİBEL TÜZÜN: Bu karar, TRTnin insiyatifinde olan bir şey... Zaman zaman böyle çeşitli kararlar alınıyor. İtalya uzun zaman yarışma dışında kaldı. Ama kendi görüşüm, Eurovision yarışmasına katılınması gerekir. Müziklerin ve insanların kaynaşması için yararlı bir yarışma... Genç şarkıcılar için de iyi bir deneyim oluyor. Ama TRTnin vereceği karara saygı duymak gerekir.
Talihsiz bir açıklama
ATİLLA ÖZDEMİROĞLU: Tuhaf bir açıklama... Oylama konusunda haklı ama bu etkenler olduğu zaman da birinci olduk. Talihsiz açıklama olmuş. Eurovisionda başında beri politik olaylar var. Katılmamamız durumunda, müzik adına geri adım olur. Müzik adına fazla etkinlik yok. Katılmazsak, müzikte geri kalırız.
Katılmasak da olur
GARO MAFYAN: Katılmasakta olur. Zaten oyla sisteminde komşular birbirlerine oy veriyor. Eurovision değil komşuvision oluyor. Müzik adına da önemli bir şeyler de olmuyor. Kurumlar toplanıp karar verir. Biz de saygı duyarız.
Doğru bulmuyorum
EMEL MÜFTÜOĞLU: Politik oylar Eurovision başladığı günden bu yana dönüyor. Ama, her zaman iyi bir müzik iyi ses kazanıyor. Sertab nasıl hakkımızı söke söke aldı. Doğru bir proje gittiğinde hiçbir şey olmaz. Birinci olmasak bile ikinci oluruz. Yarışmadan çekinmemizin doğru karar olacağını, zannetmiyorum. Ülke tanıtımı açısından Eurovision çok iyi bir fırsat.. Aslında Eurovisionun amacı yeni yetenekleri ortaya çıkarmaktır. Ama bizde amacını şaştı. Ben bu açıklamayı doğru bulmuyorum.
Katılmasak bir şey olmaz
METİN ÖZÜLKÜ: Katılmazsak bir şey olmaz. Bu oylama aşırı derece politik olduğuna inanıyoruz. Bunun gerçeklik payı bana göre de var. Bence mantıklı geliyor. Ben de aynı şeyleri düşünüyorum. Geçen sene de katılmama durumu olmuştu. Azerbaycan olduğu için katılmıştık. Müzik yarışması değil de komik duruma düşülüyor. Komşu ülkeler puanları birbirlerine veriyor. Bunu biz de yapıyoruz. Bence puanlama sistemi değişmesi gerekiyor.
Alınmış bir karar yok
BÜLENT ÖZVEREN: Avrupa Yayın Birliğinin Türkiye nezlindeki muhatabı TRTdir. Buna bağlı olarak, Eurovision yarışmasına katılma ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak katılmama kararını alma yetkisi de TRT yönetimindedir. Sayın Genel Müdür, Katılmayacağız demiyor. Katılmama seçeneğini de gözden geçirmemiz gerekir diyor. Kısaca, alınmış bir karar değil.
HT